Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 augusti 2016 av Elilan i skaffa hund (18 svar)
Mastiff i stan?

Hej, jag hoppas på lite råd och åsikter från er som har erfarenhet av molosserna! Jag har alltid drömt om en mastiff, men tycker att det kan vara svårt att få fram information om vissa av raserna.


- Ska kunna bo i lägenhet


Jag bor i utkanten av innerstan i Gbg, och ja, i lägenhet. Har dock fin natur precis utanför dörren, så naturupplevelser saknas inte.


-Tycka om människor och andra hundar/djur


Extremt vaktande eller/och reservation fungerar inte i stan, hunden måste vara öppen mot människor och vänlig mot både människor och djur. Det finns en chihuahua i hemmet.


-Aktivitet


Jag är ingen tävlingsmänniska, här blir det vardagslydnad, promenader och lite roliga tricks. Hunden får hänga med på mina äventyr helt enkelt, så det krävs ett balanserat psyke som kan hantera olika nya miljöer och ta saker som de kommer. Och hög stresströskel.


 


Finns det någon mastiff som skulle kunna passa mig? Jag är inte hoppfull efter att ha läst i rasböcker, men vill gärna höra från folk med närmare erfarenhet av raserna!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Elilan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#1 15 augusti 2016 av Ruccola Re: Mastiff i stan?

Jag har inte sett din fråga förrän nu - sorry. Jag kan inte påstå att jag särskilt väl känner den engelska mastiff som en av min sons studiekamrater har. Träffar den då och då när jag hälsar på hos honom. Den mastiffen, en tik, är oerhört snäll och trivsam att vara med. Bor i liten lägenhet, men jag har förstått att det inte är bekymret. Det är bil, buss och tåg, att få komma med, komma in. Det ÄR stora hundar, de tar plats och de ÄTER också. Vad jag har sett är boende inte ett problem, det är som sagt transporter, mat (om man har studentekonomi) och inte heller mentaltet om man man valt noga. Problemet är nog att rasen - alla mastiff/molossvarianter skulle jag tro - har problem med ledfel i höfter, armbågar och has. Viktigt att välja rätt uppfödare, med sund avelsstrategi. Och att man som ägare är mycket noga med utfodring osv under uppväxttiden. Den mastiff jag träffat var tilltalande slank. En sak till: man får inte vara rädd för att få drägel på sig, riktigt slaskiga pussar!

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#2 15 augusti 2016 av Torparinnan Re: Mastiff i stan?

Jag tror en bullmastiff skulle kunna passa dig. En social och godmodig ras som inte kräver alltför mycket mental stimulans. Viss vakt finns i rasen men med tidig socialaisering brukar det inte vara några problem.


Tänk bara på att rasen inte ska gå för mycket i trappor som unga och dom väger ju en del redan som valpar. Tyvärr blir dom ju inte så gamla och rasen har problem med leder/höfter, hud och tumörer så välj uppfödare med omsorg.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 15 augusti 2016 av Lona Re: Mastiff i stan?

Jag har haft mastiff, bodde då i Bergsjön och senare i Tuve. Hennes bror bodde i Masthugget/Majorna någonstans så visst kan man ha mastiff i stan!


Jag tycker att det är en ganska bra "stadshund" eftersom de ofta gillar att flanera runt i lagom takt även om de givetvis uppskattar ett röj i skogen med.


Faktiskt upplevde jag det nästan lättare att åka buss, spårvagn och tåg med henne än med de mindre hundarna - folk flyttade på sig när det kom 80 kg dregglande mastiff . Kan säkert bero på var man bor också?


Inne brukar det heller inte vara några större problem, skaffa en egen soffa till hunden och den är ur vägen!


Mastiffer är väldigt personliga hundar, om de känner för att göra som du säger så gör den det - annars låter den helt enkelt bli. Försök att få ner en motvillig mastiff ur en soffa där den parkerat sig, det går inte .


Vår var till exempel duktig på tävlingslydnad, så länge hon kände för det, sen gick hon helt sonika av plan.


Som Ruccola och Torparinnan var inne på så är det tyvärr inte så sunda raser, jag tror att DDB ligger sämst till både när det gäller leder, hud och andning.


Broholmer ligger bättre till men är svår att få tag på då de dels är sällsynta, dels så är rasklubben mycket noga med aveln och kraven på avelsdjur.


Vår (engelska) mastiff var sund och lite nättare byggd, friröntgad fram och bak men fick tyvärr carcionom när hon var sju. Jag har dock inte någon större koll på rasen numera och hur den utvecklats, tyvärr tror jag inte att det är till det bättre.


Jag har en vän i Härryda som har en mycket trevlig bullmastifftik importerad från Baltikum, jag kan kolla med henne om hon har några goda råd när det gäller bullar!


Och, som sagt, det är dyrt att ha dessa stora molosser. De äter rejält, de är ofta dyra i försäkring, har man bil så behöver man ofta byta upp sig i storlek. Även veterinärbesök och mediciner kan bli dyrare då vissa behandlingar/ingrepp kostar efter kroppsvikt.


Vill du ha en osviklig vän som alltid finns vid din sida, som är glad och snäll men tillräckligt stor för att avskräcka läskiga typer - och dessutom har ett visst mått av vakt - , som hittar på alldeles egna idéer om saker och ting, ja, då kan en mastiff vara något! Dreglet, fisarna och snarkningarna vänjer man sig vid, likaså att ligga och knö i sängen .

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 15 augusti 2016 av Sezziyanen Re: Mastiff i stan?

Broholmer måste vara en av de ståtligaste hundraserna jag nånsin sett, förresten! Sån hade jag gärna velat ha om jag hade en gård på landet. Inte för att jag tror att man måste ha en gård på landet för att ha en sån, men helt enkelt för att jag tycker det skulle passa in så perfekt :) 

Men de verkar onekligen inte lätta att få tag på. Man får nog räkna med att köa några år. Sen blev jag faktiskt lite ledsen att se att rasklubben (om det nu var i norge eller danmark) avlade på C-höfter på en sån stor och tung hund. Iofs ska jag inte döma ut dem, det är väl jäkla ont om avelsdjur.. men är det verkligen så omöjligt att se till på nått sätt att man avlar på alla de sunda mentala hundarna med friröntgade leder (typ nån slags avtal när man köper en sån hund att den skall användas till avel om den uppfyller kriterierna och behövs?). Nåväl, otroligt fina är de iaf!

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 15 augusti 2016 av Lona Re: Mastiff i stan?

Ja, det är onekligen så att man funderar på att ha någon stor vovve (hjärtat klappar såklart fortfarande lite extra för mastiffer) liggandes på tomten . För även om de passar utmärkt att ströva runt i stan med så älskar de att ligga och spana över sina domäner. Vår mastiff hade en speciell kulle på tomten på landet där hon brukade skåda ut över nejden.


Angående broholmer så blir jag kluven. Det är såklart jätteviktigt att hålla rasen frisk och sund - men ett led i detta är ju att försöka bibehålla en så stor genetisk variation som möjligt.


Jag säger i detta fallet varken bu eller bä om att avla på en C-höft, förutsatt att det är noga planerat och matchat, jag är inte insatt i rasen. Onekligen är det så att med ett gediget avelsarbete går det att få ner procenten drabbade hundar med ledfel - däremot går förlorade gener aldrig att få tillbaks. Det är inte alltid så lätt, det där med avel, men spännande!


Vad som givetvis är mycket viktigt med en ras med såpass snäv avelsbas är att samarbeta mellan olika länder och givetvis att uppfödarna samarbetar även inom det egna landet. Lite si och så, det där, i olika raser .


Är det inte Satmara som har broholmer? Nu kommer jag bara ihåg vad hon heter på riktigt - eller i alla fall på fejjan .

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#6 15 augusti 2016 av Sezziyanen Re: Mastiff i stan?

Verkligen, jag kan tycka att en vakthund gärna kan få ha en riktig tomt med hus att vakta liksom! :)

Efter att ha tänkt en del så håller jag med dig. Det kan mycket väl vara så att det krävs för att hålla en variation precis som du säger, och att det är ett mer långsiktigt mål att avla på fria höfter helt och hållet. Jag tror säkert de väljer A/B-höfter så långt det går. Är verkligen ingen avelsexpert men försöker lära mig bäst jag kan.


 


Broholmernas rasklubb verkar ju onekligen lite unik med sitt valphänvisningssystem och medlemsplikt etc, på många sätt tror jag att det är en bra sak. Känns som de håller skaran uppfödare/valköpare relativt tight, men mer seriös.


Jag har jag stött på flera duktiga och kunniga uppfödare för "min blivande" ras som har väckt mitt intresse, som jag planerar prata mer med i lärosyfte:)

Vore jättekul att höra från nån här som har Broholmer, om det finns!

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#7 16 augusti 2016 av Hortensia Pissemiss har en egen Broholmer...

... och hon har skrivit om rasen i många trådar på Vovve, exempelvis här:


https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=7178983


Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#8 16 augusti 2016 av Lona Re: Pissemiss har en egen Broholmer...

Jaaa, Pissemiss var det ja! Äh, Satmara eller Pissemiss, same same   (förlåt att jag blandade ihop er!)

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#9 16 augusti 2016 av Hortensia Lätt hänt....

... när man börjar bli lite till åren - har jag märkt. ;)


Men var är alla förut så flitiga vovveister? Jag saknar både Varg, Pissemiss, Satmara, Vanna, Belgisk Vallhund, Bellen, Liza&JRT-gänget, Ylvahedin, Sigge, Lathundarna, Obelix, Borzoi och många, många fler.


Kacher tittade ju in igår och Gurkans, SanCha, Mustaschnos, Idisen och Hundögon dyker upp ibland, men det är förstås inte samma fart på diskussionerna längre, så man behöver ju inte vara ständigt närvarande för att hänga med lite ändå.


Svara på detta inlägg

Elilan
Medlem 2009-02-13
#10 16 augusti 2016 av Elilan Re: Mastiff i stan?
          Re: Mastiff i stan?
          

Jag har haft mastiff, bodde då i Bergsjön och senare i Tuve. Hennes bror bodde i Masthugget/Majorna någonstans så visst kan man ha mastiff i stan!


Jag tycker att det är en ganska bra "stadshund" eftersom de ofta gillar att flanera runt i lagom takt även om de givetvis uppskattar ett röj i skogen med.


Faktiskt upplevde jag det nästan lättare att åka buss, spårvagn och tåg med henne än med de mindre hundarna - folk flyttade på sig när det kom 80 kg dregglande mastiff . Kan säkert bero på var man bor också?


Inne brukar det heller inte vara några större problem, skaffa en egen soffa till hunden och den är ur vägen!


Mastiffer är väldigt personliga hundar, om de känner för att göra som du säger så gör den det - annars låter den helt enkelt bli. Försök att få ner en motvillig mastiff ur en soffa där den parkerat sig, det går inte .


Vår var till exempel duktig på tävlingslydnad, så länge hon kände för det, sen gick hon helt sonika av plan.


Som Ruccola och Torparinnan var inne på så är det tyvärr inte så sunda raser, jag tror att DDB ligger sämst till både när det gäller leder, hud och andning.


Broholmer ligger bättre till men är svår att få tag på då de dels är sällsynta, dels så är rasklubben mycket noga med aveln och kraven på avelsdjur.


Vår (engelska) mastiff var sund och lite nättare byggd, friröntgad fram och bak men fick tyvärr carcionom när hon var sju. Jag har dock inte någon större koll på rasen numera och hur den utvecklats, tyvärr tror jag inte att det är till det bättre.


Jag har en vän i Härryda som har en mycket trevlig bullmastifftik importerad från Baltikum, jag kan kolla med henne om hon har några goda råd när det gäller bullar!


Och, som sagt, det är dyrt att ha dessa stora molosser. De äter rejält, de är ofta dyra i försäkring, har man bil så behöver man ofta byta upp sig i storlek. Även veterinärbesök och mediciner kan bli dyrare då vissa behandlingar/ingrepp kostar efter kroppsvikt.


Vill du ha en osviklig vän som alltid finns vid din sida, som är glad och snäll men tillräckligt stor för att avskräcka läskiga typer - och dessutom har ett visst mått av vakt - , som hittar på alldeles egna idéer om saker och ting, ja, då kan en mastiff vara något! Dreglet, fisarna och snarkningarna vänjer man sig vid, likaså att ligga och knö i sängen .

Tack så mycket för ditt långa fina svar! Vilken tur att "möta" en med erfarenhet av just att äga en "jätte" i stan ;)


Jag tycker det är väldigt synd det där med hälsan ja...sedan blir man förvirrad då det på många av rasklubbarna framställs som om de är relativt friska raser. Men jag tror just bullmastiffens rasklubb var brutalt ärliga om läget, och det är hjärtekrossande när det gäller en så fin ras med en häftig historia!


Som du skriver så skulle jag helst finna en nätt hund, de kan variera rätt så mycket. Jag älskar att vandra och kan inte se en av de riktigt stora och mest "biffiga" orka med det ^^


 


Här är en till viktig fråga; är det stor skillnad mellan tikar och hanar, mentalt? Många uppfödare har en eller inga hanar boende hos sig, ligger hanagressivitet i rasen? Vore en tik bäst för en som inte ägt en mastiff innan?


 


Tack igen för ditt svar, fann det väldigt hjälpsamt :) Och jag skulle bli jätteglad om du ville höra med din vän med bullmastiffen!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tibetansk Mastiff - kostar?   [6] 22 sep: samoa 23 sep: Gurkans Om du skulle köpa en Mastiff?   [12] 18 nov: Månen 30 nov: Hrímnir Vad för försäkringsbolag till en Mastiff?   [2] 22 jul: airaM77 26 jul: airaM77 Funkar mastiff?   [8] 18 nov: Lathundarna 27 nov: Jennie&Märta Liten valp möter stor mastiff?!   [7] 22 jul: Siri-02 23 jul: Gurkans Tibetansk mastiff hur är rasen?   [3] 12 mar: lilltussan 12 mar: AngelicaY Mastiff söker lekkamrat   [2] 5 okt: Andreas187 6 okt: Duttan Bullmastiff eller Mastiff...   [1] 5 sep: Crazy 5 sep: Gurkans Vet du något om vår "Engelska mastiff"s syskon?   [1] 20 feb: blekinge49 20 feb: blekinge49 Mastiff døde under ansiktsløftning   [5] 14 feb: traktorn 15 feb: traktorn
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Jack Russell Terrier | Schäfer | Pudel | Golden Retriever | Chihuahua | Tax
© 1998-2021 Enfinia AB