Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
13 augusti 2016 av Hundtränar´n i sjukdom & hälsa (20 svar)
Undersökning- hundar som är rädda för människor

Jag har en mindre undersökning som jag håller på med i samband med en kurs jag läser och jag skulle bli otroligt glad om ni några kan tänka sig att medverka genom att svara på frågorna nedan. Det gäller alltså hundar med någon form av osäkerhet mot människor. Om någon kan tänka sig att bidra med en längre beskrivning av sin hund så är det bara välkommet!
Tack på förhand!

1.Visar din hund rädsla/misstänksamhet i möte med en okänd människa?
2.Visar din hund aggressivitet i möte med en okänd människa?
3.Hur visar sig detta?
4.Vilken hundras har du?
5.Hur gammal är din hund?
6.Tror du att misstänksamheten/rädslan/aggressiviteten är rasbetingad/genetisk eller kan du koppla den till hundens uppväxt?
7.Ev. övrig info;


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Hundtränar´n och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 13 augusti 2016 av Lona Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Går det bra med uppgifter även på en hund som inte lever längre? (Född -96)

Svara på detta inlägg

Hundtränar´n
Medlem 2009-01-15
#2 13 augusti 2016 av Hundtränar´n Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Hej Lona! Det går självklart bra! Vill du ha det anonymt så går det även fint att skicka svaren till mig på anniehagglund@yahoo.se :) Tack !

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#3 13 augusti 2016 av Torparinnan Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

1, Ja


2, Nej


3, Hon går undan och söker ingen kontakt med främmande människor och tränger dom sig på henne morrar hon och backar.


4, Dvärgschnauzer


5, 8år


6, Hon var kvar på kenneln tills hon var 5 månader och har förmodligen inte blivit socialtränad alls som valp. När hon blev svårt sjuk i borrelia och anaplasma blev hennes reservation värre vilket tydligt är vanligt enl vet.

Svara på detta inlägg

Hundtränar´n
Medlem 2009-01-15
#4 13 augusti 2016 av Hundtränar´n Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Tusen tack för dina svar! 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 13 augusti 2016 av Lona Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...
          Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...
          

Hej Lona! Det går självklart bra! Vill du ha det anonymt så går det även fint att skicka svaren till mig på anniehagglund@yahoo.se :) Tack !

1.Visar din hund rädsla/misstänksamhet i möte med en okänd människa?


Ja


2.Visar din hund aggressivitet i möte med en okänd människa?


Nja, kunde säkert tolkas som aggressivitet men berodde på osäkerhet/rädsla. Hon hade förmodligen kunnat bita om hon blev tillräckligt trängd.3.Hur visar sig detta?


Framför allt genom utfall mot både folk och hundar. Omriktat beteende då hon bet mig i låren. I mer pressade situationer som hos veterinären stängde hon helt enkelt av och blev mer eller mindre apatisk. Man kan väl säga att hon var svår att gå ut med, i synnerhet om folk dök upp plötsligt, men lätt att hantera kroppsligt även om HON naturligtvis var lika stressad hos vetten.4.Vilken hundras har du?


Det var en rhodesian ridgeback5.Hur gammal är din hund?


Hon var född -96 och levde tills hon var 12 år. Jag hade henne från det att hon var 8 veckor.6.Tror du att misstänksamheten/rädslan/aggressiviteten är rasbetingad/genetisk eller kan du koppla den till hundens uppväxt?


Jag tror definitivt att mycket låg i hennes gener, sen blev det förstås inte bättre av att jag var relativt oerfaren och fick diverse mindre lyckade råd och "hjälp" - man tänkte lite annorlunda på 90-talet...


Ridgeback har haft en del problem med mentaliteten, jag tror att det har börjat vända men det tar tid att rätta till. De skall vara RESERVERADE men tyvärr har många varit osäkra eller rädda. Det ihop med skärpa är ingen hit.


Min RR var inte som en ridgeback SKA vara men tyvärr som många ändå är.7.Ev. övrig info;


Som valp var hon "normal" men det är möjligt att hon visade social osäkerhet redan då fast jag inte var tillräckligt kunnig för att se signalerna.


När hon var unghund märktes det ordentligt; hon började göra utfall och även skygga för beröring från främmande. Däremot var hon alltid väldigt mysig och lätt att hantera vid till exempel kloklippning mm - för de hon kände.


Hon var även osäker på andra hundar och hade svårt med kommunikationen. Hon kunde inte språket, helt enkelt.


Dock var hon väldigt stabil när det gällde miljörelaterade grejer; ljud, konstiga underlag, åka båt och så vidare var inga som helst problem.


Detta märktes även på hennes MH; hon blev inte ett dugg rädd när "dumpen" flög upp, förrän hon såg att den hade människoliknande form. Samma sak med spökena, de var intressanta tills hon insåg att det var människor i de där dräkterna.


Hon blev bättre med åren men aldrig en hund jag verkligen kunde lita på. Man fick ha ögon i nacken och alltid vara beredd på att någon kunde dyka upp och hon göra ett utfall.


Det hela underlättades givetvis inte av att RR är en ganska knepig ras som är svår att motivera/belöna och rent allmänt inte funkar som de flesta andra hundar.


Det var många gånger jag funderade på att ta bort henne men hon blev kvar tills hon 12 år gammal avlivades på grund av hälta.

Svara på detta inlägg

Hundtränar´n
Medlem 2009-01-15
#6 13 augusti 2016 av Hundtränar´n Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Stort Tack för ett mycket ingående svar! Extra intressant då jag fått en liknande beskrivning även från en annan ägare av samma ras. Det är precis som du säger något som mestadels ligger i rasen men förhoppningsvis är på bortgång genom mer kontrollerad avel. 
Tack för att du tog dig tid!

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#7 13 augusti 2016 av Ruccola Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Den här hanhunden (labrador) är borta sedan flera år. han blev vid fem månaders ålder plötsigt och oväntat riktigt hårt slagen rakt över ryggen med ett hoprullat paraply av en passerande äldre man, som tyckte att hunden kom "för nära", vilket han definitivt inte gjorde. Vi tränade just då gå fint i koppel och valpen gick verkligen fint vid min sida.


1. Oro och viss misstänksamhet då framför allt män hade käpp, gåstavar eller som sagt hoprullat paraply i handen. Oron avtog  med tilltagande ålder och märktes rätt lite från fyra-femårsåldern, men den fanns där. Vi tränade i flera månader med hjälp av "statister" dvs kompisar på den hundklubb jag då frekventerade och snälla arbetskamrater som ställde upp. Det var viktigt att det var personer som hunden inte kände sedan tidigare.


2. Nej


3. --


4. Labrador


5. Hunden var fem månader när det hände. Han levde tills han blev tolv.


6. Oron och misstänksamheten vid möte med personer (män) med "vapen" var direkt kopplad till händelsen i fråga. I andra avseenden var detta en lugn och trygg hund. Men det var för mig en läxa i hur en sådan händelse sätter avtryck i flera år framöver.


 

Svara på detta inlägg

Hundtränar´n
Medlem 2009-01-15
#8 13 augusti 2016 av Hundtränar´n Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Tusen tack för att du tog dig tid att svara! Det är verkligen tråkigt när en hund drabbas redan i så ung ålder av något som sätter ärr för resten av livet. Han verkar dock ha levt ett långt och fint liv trots detta, med er hjälp att bearbeta tidigare händelse!..

Svara på detta inlägg

kacher
Medlem 2013-10-09
#9 14 augusti 2016 av kacher Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

1.Visar din hund rädsla/misstänksamhet i möte med en okänd människa?
Hon är reserverad vid möten med vuxna människor, men efter några minuter slappnar hon av och hälsar glatt med svansviftningar och pussar. Däremot skulle hon aldrig gå fram till en okänd människa utan mitt sällskap.


Vid möten med yngre barn är hon väldigt rädd och osäker och jag undviker att låta dom hälsa på henne om hon inte visar en viss nyfikenhet själv, och om jag inte är helt säker på att det är ett lugnt och tryggt barn som kan ge henne en 100% positiv upplevelse.


2.Visar din hund aggressivitet i möte med en okänd människa?
Jag har aldrig sett någon aggressivitet hos min hund, inte ens under dom 20-tal smärtsamma undersökningar och behandlingar hon gått igenom hos veterinären.


3.Hur visar sig detta?


4.Vilken hundras har du?
Shetland Sheepdog


5.Hur gammal är din hund?
Hon är drygt 3 år gammal.


6.Tror du att misstänksamheten/rädslan/aggressiviteten är rasbetingad/genetisk eller kan du koppla den till hundens uppväxt?
Hennes försiktighet gentemot okända vuxna människor är troligtvis rasbetingad eftersom många shelties av naturen visar en viss reservation mot främlingar. 


Hennes rädsla för barn däremot beror helt säkert på en händelse som inträffade när hon var ca ett år gammal. Hon hade opererat en sheltiehäl ett par månader tidigare och vi hade precis fått börja gå kortare promenader när en pojke i 5-årsåldern sprang ut från en gård med en kratta i högsta hugg. Han hade en snusnäsduk knytt över ansiktet och skrek allt vad han orkade samtidigt som han slog efter henne med krattan. Hunden fick panik och gjorde allt hon kunde för att komma undan och jag själv blev så klart också rädd eftersom allt jag hade i huvudet var att jag måste hindra henne från att göra illa hasen igen. Jag är säker på att hon kände min rädsla också och att den förstärkte hennes egen. Innan det här hände var hon väldigt förtjust i barn och ville gärna hälsa och leka, men nu efteråt blir hon spänd och orolig så fort hon hör stojande barn, även om barnen leker på avstånd.


7.Ev. övrig info;

Svara på detta inlägg

Lunata
Medlem 2010-02-27
#10 14 augusti 2016 av Lunata Re: Undersökning- hundar som är rädda för män...

Hund 1
1.Visar din hund rädsla/misstänksamhet i möte med en okänd människa?
HUnden visar en tydlig misstänksamhet vid mötet med främmande människor. Hunden visar dessutom tydliga tecken på rädslor i möten med grupper av mäniskor.

2.Visar din hund aggressivitet i möte med en okänd människa?
Nej

3.Hur visar sig detta?
Räslan och oron visar sig i möten med människor genom att hunden kryper ihop och försöker fly från situationen. Samma beteende kan visa sig när hunden ska passera exempelvis busskurer eller platser som hunden finner obehagliga.

4.Vilken hundras har du?
Siberian husky

5.Hur gammal är din hund?
3,5 år

6.Tror du att misstänksamheten/rädslan/aggressiviteten är
rasbetingad/genetisk eller kan du koppla den till hundens uppväxt?
Beteendet är nedärvt

7.Ev. övrig info;


Hund 2
1.Visar din hund rädsla/misstänksamhet i möte med en okänd människa?
Nej

2.Visar din hund aggressivitet i möte med en okänd människa?
Nej, bara glädje

3.Hur visar sig detta?
-

4.Vilken hundras har du?
Siberian husky

5.Hur gammal är din hund?
2,5 år

6.Tror du att misstänksamheten/rädslan/aggressiviteten är rasbetingad/genetisk eller kan du koppla den till hundens uppväxt?
-

7.Ev. övrig info;
-

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Reaktiva hundar (människor)   [2] 24 mar: linneafrodo 26 mar: Mira och Esther Ras som inte tokälskar människor?   [1] 2 maj: TigerLilja 2 maj: Anneli Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Hund som vaktar människor   [3] 14 feb: Tessi11 28 apr: Mira och Esther Valp rädd för människor, lämna tillbaka?   [7] 6 jul: Pudelägarn 8 jul: Ayrin Gjort undersökning av hund m. aggressivt beteende?   [4] 9 jun: Lollo272 10 jun: Draghund Hej hundägare! - Undersökning   [4] 6 maj: Josse89 10 maj: Ayrin Undersökning om hundars välmående (produkt)   [0] 10 mar: Mallan15 Undersökning - Uppsats om hundförsäljning   [2] 3 feb: eriklundgren 4 feb: traktorn Glad valp blev trampad på - nu rädd för människor   [2] 29 okt: Happier 30 okt: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Golden Retriever | Berner Sennenhund | Flatcoated Retriever | Irländsk Vattenspaniel | Chinese Crested Dog | Labrador Retriever | Chihuahua
© 1998-2024 Enfinia AB