Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 augusti 2016 av chivasdeluxe i skaffa hund (2 svar)
Första egna hund, vilken ras?

Har planerat att skaffa min första egna hund när jag gått klart gymnasiet om ett år, och funderar nu på vilken ras som kan passa. Letar en aktiv hund som hänger med på det mesta, som tex freestyle, agility, spår eller lydnad. Även en hund som orkar hänga med på längre fjällturer. Dock önskvärt att den fixar några dagar utan någon hårdare träning då och då. 


Har just nu en irländsk setter som fyller 8 år i december, som är familjens hund men som jag tar hand om då jag har med honom under skoltid (går på ett hundgymnasium). Vill ha en hund med betydligt mindre jaktlust, syftar speciellt på de hundar som jobbar innan skott. 


Har tittat på raser som tollare, kooikerhondje, finsk lapphund, vit herdehund och lapsk vallhund som kanske skulle kunna passa, alla med olika för- och nackdelar. Även öppen för andra retrieverraser då jag är sugen på att testa apportering.


Tips på andra raser som skulle tänkas passa, eller åsikter på de raser jag redan tittat på?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om chivasdeluxe och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

lillflingan
Medlem 2016-08-15
#1 17 augusti 2016 av lillflingan Re: Första egna hund, vilken ras?

Den självklara "rasen" när du till sist vill ha en hund som vill ha saker i munnen är Goberian (Golden+Husky) För du vill väl också gosa med din aktiva snöröjande vovve. Så utöver dessa snö-jobb som Huskyn vill så har du Golden som vill bära saker i munnen o gosa och vara med dej hela tiden. Goberian är mycket Husky och mycket Golden så om jag beskriver denna ras så skulle jag säga att denna lever längre och har 120 % hund i sej (60%Golden +60%Husky) De är söta och stora men inte FÖR stora poch som jag ser dej på bilden gillar du hund som är lite större än mellanstor hund, -lycka till och googla på Goberian så får du se de sötaste hundar i världen. Fler o fler vill ha Goberian idag. Ta en schäfer som bara blir 9-13 år. Det är ledsamt. Denna hund blir mycket äldre

Svara på detta inlägg

sophie86
Medlem 2009-10-13
#2 22 augusti 2016 av sophie86 Re: Första egna hund, vilken ras?

Hej!


Fullt koll har jag inte på de raser du räknar upp men följande har jag läst. Vad gäller Tollare så är det vad jag har förstått svårt att hitta en med bra mentalitet. Fantastisk ras men svajig mentalitet samt en mycket aktiv hund. Krävs mkt bra koll på linjer etc. för att hitta rätt.


Både Finsk lapphund samt Lapsk vallhund ska vara riktigt trevliga hundar. Den senare ska vad jag har förstått vara mer krävande. En sak att kolla upp, åtminstone gällande Finsk lapphund, är höfterna. Vad jag vet har rasen höftproblem och det är tyvärr tillåtet att avtal på C-höfter…


Vet att flera Kooikerhondje tävlar agility framgångsrikt. Men även med denna ras bör du göra lite detektivarbete om olika kennlar och linjer, mentaliteten har varit ett stort problem tidigare vad jag har hört. Har läst att det ska finnas mycket ljudrädsla samt att det är svårt att hitta skottfasta individer som det avlas på.


Vit herdehund är en ras som jag själv har funderat på ibland . De jag har träffat har varit synnerligen trevliga. Man ska dock ha i minnet att det är en brukshund även om den ska vara snäppet mindre krävande än t.ex. en schäfer. Storleksmässigt är de heller kanske inte optimalt för agility… Sen vet jag att det förekommer en del hudproblem i rasen.


Andra raser att kolla på kan vara Welsh springer spaniel, lancashire heeler (ska vara duktiga spårhundar samt superroliga agilityhundar), även jaktcockers är duktiga agilityhundar. Av retriever raserna tycker jag du kan kolla på golden eller labbe – underbart härliga hundar som ÄR aktiva. Många låter sig luras att dessa två inte är aktiva raser då en golden/labbe som inte aktiveras ofta ”stänger av”. Det finns sen såklart även jaktgolden/jaktlabbe men här ska man veta att aktivitetsnivå kan vara ordentligt hög. Retrievers, särskilt jaktgolden/jaktlabbe, tycker jag dock inte man ska skaffa sig om man inte verkligen vill hålla på med apportering :). Dock tycker jag inte man behöver jaga med jaktgolden/labbe men apportering bör man absolut träna. Just gällande jaktvarianterna av dessa två raser skulle jag säga att jaktgolden är en mer ”allroundhund” och jaktlabben mer inriktad på jakt. En som har bra koll på jaktlabbar här på forumet är dock Lona :). Men som sagt även en ”vanlig” golden/labbe har mkt energi. Dock skulle jag kolla upp ev. kennlar noga och enbart överväga en valp från kennlar som meriterar sina hundar i annat/mer än utställning. Det riktigt utställningsavlade golden/labbarna har idag blivit alldeles för tunga i kroppen enligt mig.


Dessa raser, frånsett lancashire heeler, är ju dock fågelhundar så ”jakt” finns ju men absolut så att man med träning kan ha hunden lös. 


Det ska tänkas på att alla föreslagna raserna kräver sin aktivering, både mentalt och fysiskt, även om det enligt mig ska klara av någon/några dag utan ”hårdare träning”.


Lycka till i hundrasvalet!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken ras passar oss?   [8] 28 mar: Lisbritt 1 apr: Ayrin Vilken ras är detta?   [2] 25 mar: Baxxen 25 mar: Sussane Vilken ras passar?   [16] 23 mar: VeligaVera 24 mar: VeligaVera Vilken ras är bäst?   [3] 16 feb: användare 17 feb: Anneli Vilken sele har du till din Whippet?   [1] 25 okt: Rödluvan 28 okt: Ayrin Vilken ras letar jag efter?   [1] 9 jul: emla 9 jul: Lona Skaffat min första hund   [6] 29 jun: Peter21 30 jun: Lona Vilken ras ska väljas   [3] 19 maj: Sporthund 22 maj: Dimma Första hund (mellanstor/stor)   [4] 9 maj: AlexandraE 10 maj: Ayrin Vilken laxolja är bäst?   [2] 6 maj: duende 6 maj: Michaelhh375
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Sussex Spaniel | Bullterrier | Field Spaniel | Tibetansk Spaniel
© 1998-2020 Enfinia AB