Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 september 2016 av friidak i skaffa hund (2 svar)
Att tänka på vid kontakt med uppfödare?

Hej!


Min plan är att i höst/vinter skaffa en finsk lapphund.
Då det är min första hund undrar jag som ovan, vad bör man tänka på vid kontakt med uppfödare?
Jag söker såklart en bra uppfödare och har kollat runt lite, dock ännu utan att ha tagit första kontakten med någon vilket nu blir nästa steg.
Jag vill ha en seriös uppfödare som man kanske kan ha lite kontakt med även under framtiden för råd och stöd men vill samtidigt känna att när jag tar över valpen så är hunden min.


Är det vanligt att uppfödare ställer krav på den som köper valpen att den ska ställas ut osv?


Då jag inte har mkt erfarenhet av någon form av hundträning egentligen så känner jag att, för både min skull och hundens, man får prova sig fram och se vad både hunden och jag gillar för träningsform, gå lite olika kurser osv. 
Låter detta ovettigt att tänka så?


Har funderat på hundköp de senaste åren och nu känns det som en bra tid då jag endast har ett extrajobb där jag väljer själv hur jag kan arbeta, sambon jobbar dock heltid men ställer upp och hjälper till då han är ledig.
Vi bor i ett litet hus med liten trädgård och båda är intresserade av friluftsliv.
Jag vill ha en hund som orkar och tycker om att vara med ute i skogen och tex leta svamp eller följa med på en längre fjällvandring osv. 

Tar gärna emot alla möjliga tips om vad jag bör tänka på innan mitt första valpköp!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om friidak och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#1 9 september 2016 av Sezziyanen Re: Att tänka på vid kontakt med uppfödare?

Jag kan bara säga vad jag gör i lite samma situation. Ber om att få träffa dem på plats, dvs åka över och hälsa på dem (om de är nära nog förstås). Alltid lättare att ta en kaffe och snacka IRL tycker jag. Sen är det väl bra att man är ärlig och berättar hur man tänker kring hundägandet, och samtidigt tycker jag inte man ska vara rädd att ställa frågor!

Vore jag uppfödare skulle jag tycka det vore bättre med en person som är seriös och kan lära sig det de inte kan, än nån know-it-all som bara vet bättre hela tiden. Oftast har ju ändå uppfödaren mer koll på rasen än valpköparen. Det är iaf en sån uppfödare jag vill köpa från, som inte dömer ut mig om jag inte haft rasen förut men är seriös med att lära mig det jag inte kan.

Det är inte alls dumt IMO att vara så att man inte vet exakt vilka aktiviteter man kommer göra med hunden. Viktigare är väl att ha pejl på att man har tid och vilja att göra saker alls! Jag skulle personligen tippa att det inte är så många personer som är så otroligt fast vid typ agility eller nått att de med 100% vet garanterat att de kommer köra det regelbundet i 10 år framåt. Samtidigt ska man väl inte krångla till det, numera skulle jag bara säga typ "jag vill gärna köra drag och spår, men samtidigt är jag sån som testar på alla möjliga saker, och man får ju se vad hunden passar bäst till/går igång på också rent individuellt. Viktigaste för mig är att vi är ute och gör nått som känns givande". ungefär så. Men det beror ju helt på ras!

Svara på detta inlägg

TindraFreya
Medlem 2008-03-25
#2 9 september 2016 av TindraFreya Re: Att tänka på vid kontakt med uppfödare?

Hej kul att du funderar på finsk lapphund.Det är en jättebra ras som är pigg på det mesta.Har en som är 14,5 år och en som fyllt 10.Vi har under årens lopp hållit på med träning i lydnad,agility spår osv.Flera uppfödare ordnar träffar eller läger för sina valpköpare- man måste inte ställa ut men det är roligt att få ett omdöme om sin hund.Rasen är frisk och rasklubben önskar att men höftledsröntgar den mellan 18-24 månader..Gå in på www.slk.nu och läs mera där får du också tips om uppfödare och dessutom kan du se var valpar väntas inom närmaste månaderna.Lycka Till


Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips uppfödare finsk lapphund?   [2] 23 jan: Lindah 24 jan: Ayrin Tips uppfödare finsk lapphund   [0] 23 jan: Lindah Hur tänka om artros börjat dyka upp?   [2] 27 jul: pipilotta 27 jul: pipilotta Lurad av uppfödare med regförbud?   [15] 2 dec: Petiten 7 maj: Bosse R Hur återfå kontakt- hund- och människomöten   [14] 29 nov: NorrNorr 9 dec: Ayrin Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?   [16] 30 sep: Doggsan 3 dec: Doggsan Tips på bra uppfödare önskas!   [7] 28 apr: Loppan01 3 maj: Anneli Kontakta uppfödare   [3] 16 feb: Kaffekafka 18 feb: Kaffekafka Letar uppfödare   [13] 14 dec: Jode 19 dec: Gurkans Uppfödare Amstaff Malmö   [11] 23 aug: Sweetiepiehey 27 aug: Hortensia
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Flatcoated Retriever | Grand Danois | Schäfer | Chihuahua | Boxer | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB