Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 oktober 2016 av canis87 i bruksforum (3 svar)
Första brukshunden, vilken skall jag välja?

Hejsan Allihop.

Det är så att jag funderar på att bli Hundförare, har ingen jättestor erfarenhet av brukshundar. Har endast haft greyhounds i 10 år.
Och familjemedlem som har moloss och staff så jag är van vid "tyngre raser"

Mitt mål är att kunna jobba inom bevakning, då jag börjar utbildning som väktare inom kort.

Tanken är då att jag skulle vilja vidare utbilda mig som hundförare.

Vilken ras skulle passa bäst som första bruksras för mig tror ni?


Tack på förhand.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om canis87 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 13 oktober 2016 av Anneli Re: Första brukshunden, vilken skall jag välja?

Jag skulle allt säga schäfer - av pålitlig härstamning då. Jag har en kompis som sysslar mycket med bruks - IPO - och han framhåller alltid schäfern som den mångsidigaste och roligaste att arbeta med.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 13 oktober 2016 av Lona Re: Första brukshunden, vilken skall jag välja?

Instämmer! Ska man ha en väktarhund med stor chans att klara L-test och utbildning så är schäfer eller malle säkraste kortet.


Sen beror det lite på hur man är som hundförare; har man den rätta fingertoppskänslan så är en malle suverän, har man INTE det så är schäfern lite mer förlåtande för förarmissar.


En belgare har blixtsnabba reaktioner på gott och ont, en fördel om man kan matcha den, en nackdel om man inte fixar det.


Vill du alltså ha en hund med stor potential och som är lite mer lättkörd - definitivt schäfer.


Var noga med val av kennel och linjer, om du inte är väl insatt (det är man sällan när det är ens första hund i rasen) så köp från en uppfödare som sedan tidigare fått fram bra tjänstehundar!


Är hen dessutom en erfaren uppfödare så kan du få hjälp att välja rätt kombination och rätt individ. Ytterligare ett plus är förstås om uppfödaren själv har sysslat med tjänstehundar och kan ge hjälp och goda råd längs vägen.


Ett alternativ är annars att köpa en äldre hund med potential, eventuellt en som redan klarat L-testet. Då har du ännu större chans att nå målet med en godkänd tjänstehund. Det är inte helt ovanligt att uppfödare får unghundar i retur för att de är "för mycket" hund för ägaren - och kanske lämpliga tjänstehundsämnen. En sån hund kan dock behöva styras upp en del.


Om du vill veta mer om skillnader, för- och nackdelar med schäfer vs malle så kontakta någon kennel som har båda raserna, till exempel Krokasmeden.

Svara på detta inlägg

lillflingan
Medlem 2016-08-15
#3 20 oktober 2016 av lillflingan Re: Första brukshunden, vilken skall jag välja?

Det känns lite kluvet att du aldrig haft brukshund och vill ha den med till jobbet. En väktare har väl redan tränade hundar men du menar en hund man tar med till jobbet kanskeeller? OM den ska va till nytta så är det som de andra säger schäfer men om hunden inte ska sniffa kola eller va en väktarhund så finns det andra hundar som är mera villiga att va med hela tiden och som kan va tryggt att ha. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken ras ska väljas   [3] 19 maj: Sporthund 11:18: Dimma Första hund (mellanstor/stor)   [4] 9 maj: AlexandraE 10 maj: Ayrin Vilken laxolja är bäst?   [2] 6 maj: duende 6 maj: Michaelhh375 När trimmade ni er dvärgschnauzer första gången?   [9] 20 mar: MalinDavid 21 mar: MalinDavid Någon som vet vilken ras det här är?   [3] 28 feb: Joderjuarez 1 mar: hundöga återkomst Vilken ras associerar ni med följande?   [2] 19 feb: Padfoot 19 feb: Padfoot Att välja hundras   [7] 21 jan: Aliiz 22 jan: Aliiz Första hund, Golden retriever   [8] 23 dec: mattias1jonsson 1 jan: Dimma **Vilken tandkräm fungerar bäst mot tandsten?**&#   [5] 15 nov: anonym1 19 nov: hundöga återkomst Vilken hundförsäkring för en Chihuahua?   [6] 18 okt: Josefinaa 21 okt: Josefinaa
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Pudel | Boxer | Schäfer | Portugisisk Vattenhund | Tax | Rottweiler | Chihuahua
© 1998-2019 Enfinia AB