Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
31 oktober 2016 av Ginza Schäfertik i övriga hundfrågor (7 svar)
Varför slickar hundar på människor egentligen?

jag tänker på det ibland. Undrar om det finns olika anledningar till att de slickar. Jag hade för länge sen två Flattar som alltid skulle slicka. I ansiktet och på händerna. Jätteobehagligt tycker jag. Speciellt i ansiktet. Man fick säga ifrån ibland. Flattarnas slickande kändes som att det bara var för slickandets skull, för att de va glada helt enkelt. Den hunden vi har idag, schäfer, är också ganska skicklig av sig men inte alls på det sättet som Flattarna. Hon kommer mer fram och ger oss en puss och ofta är det bra med det. Har man sår på händerna vill hon absolut slicka på det. Om jag sminkar mig är hon jätteintresserad av ögonen. Då börjar hon med att pussa mig på munnen, som för att avleda nästan, sen börjar hon nosa sig upp till ögonen och hinner jag inte ta bort henne så passar hon på att ta ett par slick i ögonen. Jag funderar på om det här slickandet är nån slags kommunikation, att det finns någon slags "tanke" bakom eller om det bara är för slickandets skull. Vill hunden förmedla? Känslor? Glädje? Underläge? Jag bara undrar om nån annan har tänkt på samma sak? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ginza Schäfertik och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 1 november 2016 av Anneli Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?

Per Jensen, som ju är etolog och forskar djurs beteenden, menar att det här slickandet i ansiktet är en fredlig signal "jag är inte farlig, vill dig inte illa". Det finns inslag av undergivenhet också. Hundar kan ju också slicka och pussa varandra vid mungiporna för att visa undergivenhet och fredliga avsikter.

Svara på detta inlägg

Ingrid W
Medlem 2015-04-10
#2 1 november 2016 av Ingrid W Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?

Min hund slickar oss gärna på både fötter och händer och i ansiktet (helst i den ordningen, tack ). Ansiktet får han dock inte komma åt om han just ätit något oaptitligt... Han har några egenheter som gör att vi tror att han har vissa avsikter: När han slickar i ansiktet riktar han alltid in sig kring näsan, tycker kanske det är gott med den lilla sältan från näsfukten... och slickar på handen gör han när vi ger honom något gott - först en slick på handen, sen tar han godiset! Som om det betydde "tack för det, matte!"

Svara på detta inlägg

Ginza Schäfertik
Medlem 2015-02-01
#3 1 november 2016 av Ginza Schäfertik Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?

Ja, visst verkar det som att det iaf ibland finns en mening bakom slickandet. Vår vill gärna komma direkt efter att hon har ätit och vill slicka i ansiktet som om hon säger tack för maten. Sällan eller aldrig om det "bara" är torrfoder, men är det en god middag på tex köttfärslimpa, kokt potatis och en god sås och lite kokta morötter förstås. Ja då kan man vara riktigt säker på att hon ska komma och slicka oss i ansiktet. Som att hon tackar. Äckligt, hu, för då är det ju mat i "skägget" hahaha. 

Svara på detta inlägg

s0me0ne
Medlem 2010-12-26
#4 3 november 2016 av s0me0ne Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?

Min fäfer tvättar min arm och halsen och kinden om hon kommer åt, på morgonen när jag vaknar kan hon hoppa upp i sängen eller krypa närmare och  sen ligger hon och håller fast armen och tvättar den och myser.

Sätter jag mig i soffan och klappar på henne som ligger bredvid så tvättar hon handen på mig och kan ligga så en bra stund och tvätta förstrött ser det ut som.
Så har hon alltid varit, hon tvättar  pappas hund lite här och var, kan lägga sig och tvätta öron och mungipor och ögonvrår mm på honom om hon anser att det behövs. 

Svara på detta inlägg

AndyPandy
Medlem 2015-07-26
#5 3 november 2016 av AndyPandy Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?
          Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?
          

Per Jensen, som ju är etolog och forskar djurs beteenden, menar att det här slickandet i ansiktet är en fredlig signal "jag är inte farlig, vill dig inte illa". Det finns inslag av undergivenhet också. Hundar kan ju också slicka och pussa varandra vid mungiporna för att visa undergivenhet och fredliga avsikter.

Så är det säkert. Men jag tror hundar är smarta/komplexa nog att, precis som vi, överföra såna har beteenden till andra situationer. Precis som man kan lekbita (lekslåss i vårt fall) så kan man nog mysslicka. Tycker man märker skillnad. En del hundar slickar på ett fjäskigt vis, andra gör det som en social grej, en snabb hälsning eller en mysstund. Det finns nog grader liksom.

Svara på detta inlägg

AndyPandy
Medlem 2015-07-26
#6 3 november 2016 av AndyPandy Förtydligande

Så här menade jag. Vi sänder ju också fredliga signaler när vi vill vara vänskapliga, kela eller vad det nu är. Det betyder ju inte att vi känner ett enormt behov om att hela tiden övertyga kontrahenten om att vi är snälla och ofarliga, det vet ju hen förhoppningsvis redan.


Tror det är samma sak för hundar. Fredliga signaler kan användas i andra syften. Hunden kan men behöver inte känna ett behov av att visa att den är snäll och ofarlig.

Svara på detta inlägg

Emmksthlm
Medlem 2016-03-08
#7 11 november 2016 av Emmksthlm Re: Varför slickar hundar på människor egentligen?

Min hund ska också försöka slicka mig i ögat när jag har sminkat mig, vet inte om det doftar något speciellt om sminket men lustigt är det :D

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Schäfer håller på o stryka sig o jucka..varför?   [2] 22 jun: Lina13 23 jun: Mira och Esther Varför juckar min hund på mig hela tiden?   [2] 12 maj: EmelieD 13 maj: Gurkans Ras som inte tokälskar människor?   [1] 2 maj: TigerLilja 2 maj: Anneli Varför juckar en hundvalp?   [1] 14 apr: Marre993 14 apr: Torparinnan Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Hund som vaktar människor   [3] 14 feb: Tessi11 28 apr: Mira och Esther Varför har det blivit så här på forumet??   [14] 2 okt: pipilotta 13 dec: Dorra Vilka är egentligen välkomna till vovve.net?   [9] 17 sep: Wicky 20 sep: Ayrin Hunden slickar sönder sig, Slicksår   [2] 21 aug: Stickan59 2 sep: Stickan59 Valp rädd för människor, lämna tillbaka?   [7] 6 jul: Pudelägarn 8 jul: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Vit Herdehund | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Yorkshireterrier | Långhårig Collie | Schäfer | Landseer
© 1998-2022 Enfinia AB