Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 november 2016 av jalm i lydnadsforum (4 svar)
Gömmer sig för kopplet

Skriver det här inlägget för min mamma som har problem med sin 2-åriga hund. När det är dags att sätta på kopplet springer hunden iväg och gömmer sig under stolar och bord. Hunden följer gärna efter min mamma mot ytterdörren, men sticker iväg igen så fort kopplet kommer fram. Detta kan sen pågå i 15-30 min och slutar ofta med att min mamma blir frustrerad och ledsen. Hon har gett beröm till hunden när kopplet väl kommer på (men kanske inte varit så konsekvent med det), men tycker inte att det ger effekt.
Hon säger även att det fungerar bättre när andra sätter på kopplet.
Ska också sägas att hunden är väldigt glad och pigg när hon väl är ute på promenad.
Väldigt tacksam om någon vill dela med sig av lite tips!Som medlem kan du här läsa lite kort info om jalm och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 8 november 2016 av Ayrin Re: Gömmer sig för kopplet

Fråga här är ju varför hunden inte vill bli kopplad... Får han gå på promenad utan koppel om han håller sig borta tillräckligt länge? Är det obehagligt med koppel? Är det en kul lek i hans tycke att inte låta sig fångas? Suger promenader i hans tycke?


Har du nåt vettigt svar på någon av dessa frågor så är det ju i den ändne ni måste börja nysta. Annars tycker jag väl spontant att det första hon ska göra är att *inte* jaga hunden med kopplet. Är han rädd är det obehagligt att bli förföljd, är det kul är det ju förföljandet som är leken... ja, du fattar.


Istället skulle jag ha lite olika strategier beroende på vad hunden gör och framförallt varför. Det mest uppenbara är väl en burk med godis i hallen. Locka in hunden med en godis, ta lugnt tag i halsbandet och koppla honom, ge honom sedan godisen. Kasta dig för guds skull inte efter halsbandet, hundar är ruskigt snabba, så det är nästan omöjligt att lyckas få tag i det på det sättet (och framförallt vill man ju inte göra det varje dag), men med en lugn rörelse brukar det vara rätt lätt.
Om hunden verkar hålla sig borta för att den inte gillar promenader tycker jag att ni ska göra så typ 10 ggr per dag, där 3 är promenader och 7 är "koppel på, mer godis, koppel av".


Vad gäller beröm är det i många fall överreklamerat. Få hundar jobbar för att få höra att de är duktiga, istället jobbar de för att slippa obehag (beröm = du kommer inte få stryk just nu), eller för att få en belöning (beröm = godis är på väg). I vissa lägen och till vissa individer duger det naturligtvis, men om man nu vill ha till en beteendeändring är godis ett bättre alternativ.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 8 november 2016 av Ayrin Re: Gömmer sig för kopplet

Jo, och om han nu inte gillar promenader måste ni ju fundera på varför han inte gör det, och om möjligt göra nåt åt saken :).


Min hund fick nåt ryck och började konstra när halsbandet skulle på när hon var yngre förresten (hon går oftast utan inne) och det krävdes inte många godisar förrän hon istället glatt stoppade in huvudet i halsbandet när det kommer fram. Det är 6-7 år sedan, och en grej jag inte tränat sedan dess, hon stoppar fortfarande glatt in huvudet i halsbandet när vi ska ut.
Godis är lite underskattat ibland :D.


Naturligtvis kan det bli lite tjorvigare för er, ni har redan ett befäst beteende som är grundligt belönat (hunden håller sig ju undan eftersom han upplever att han tjänar på det), så beväpna er med tålamod...

Svara på detta inlägg

Ingrid W
Medlem 2015-04-10
#3 8 november 2016 av Ingrid W Re: Gömmer sig för kopplet

Min hund på 20 månader gör också precis så, jag har fattat det som att han vill busa och visa sin vilja - han håller på mycket med sådant just nu. Oftast kan jag bryta det snabbt genom att visa att jag kommer att gå ut själv om han inte vill ha koppel på - jag klär på mej, tar i dörrhandtaget och säger "hejdå", då lommar han fram och låter mej ta på halsbandet...  Däremot att jaga honom eller gå efter honom blev bara självförstärkande, det var ju jätteroligt  

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#4 11 november 2016 av pipilotta Re: Gömmer sig för kopplet

Om min lekfulla hund kommer på att vilja få igång matte i stället för att ta på kopplet hade jag noga planerat och burit ut hund till ytterdörren och där satt på kopplet och vips ut på promenad. Lite överraskning och tror inte hunden tänker att det ska jagas, lekas innan kopplet.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Delad vårdnad: Poppy gömmer sig under sängen   [2] 13 jun: Poppys 13 jun: Anneli Hund som drar i kopplet.   [1] 17 sep: angelica. 19 sep: alva Ni som har hundar som inte drar i kopplet, hur....   [14] 13 nov: BushundenL 15 nov: Ayrin Kampar med kopplet.   [2] 30 maj: Geka 30 maj: Kalla Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?   [7] 21 feb: Ester01 22 feb: Ayrin Kamp om kopplet   [7] 12 nov: Geka 16 nov: Geka Valp 11 v biter i kopplet   [3] 30 nov: Wiggan 30 nov: Wiggan Försökte hänga sin hund i kopplet   [1] 5 jun: Hortensia 5 jun: Hortensia Biter i kopplet och slänger från sida till sida   [24] 3 apr: pinsan 28 apr: pinsan labrador drar i kopplet   [4] 5 mar: jeennnyyyy 7 mar: En Flattes matte
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Leonberger | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Tax | Golden Retriever | Schäfer | Cocker Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB