Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 november 2016 av Havsfrun i sjukdom & hälsa (8 svar)
Hur ta beslutet? (avlivning)

Står inför det värsta beslutet av alla just nu, min 14-åriga hund lider av kronisk njursvikt och det börjar bli dags att ta beslut om avlivning. Hans mående har varierat, från att ha varit rätt dåligt efter "domen" till att vara piggare igen. Förra måndagen verkade det som han fick en mindre hjärnblödning eller liknande, snurrade runt, vinglade och ramlade ihop i min famn, men sen några minuter senare var han som vanligt igen. Sen har han haft en hyfsat bra vecka, i söndags gick vi på en halvtimmes promenad och han verkade hyfsat pigg. Men så igår blev han sämre än nånsin, bara låg hela dagen i stort sett, gick bara upp för att dricka massa vatten och kissa massa gånger, kissade även inne. På kvällen var han riktigt krasslig, svårt att resa sig, darrade, svansen mellan benen, visade tydligt att han inte mådde bra. Jag var instäld på att boka tid för avlivning idag.


Men så imorse var han piggare igen, svansen uppe och han har nyss varit ute och gått på gården en stund, ätit bra och är verkar glad.
Dessa tvära kast gör det så himla svårt att kunna bestämma när det är dags! Jag vet att jag ska tänka på honom, och inte mina egna behov, men var går gränsen?
Den hunden som är idag skulle jag inte komma på tanken att avliva, men den som var igår, det var inte en hund utan ett skal.


Sen funderar jag också angående själva avlivningen, vi har distriktsveterinären några km bort som gör hembesök, vilket torde vara det självklara valet. Men hunden är väldigt vaktig här hemma och gillar inte när främmande människor tar i honom etc. På vet.stationen funkar det bättre för då behöver han ju inte vakta sitt revir. Hur ska man tänka angående detta: att få somna in sitt hem kontra åka till vet.stationen, men denna problematik?


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Havsfrun och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 15 november 2016 av Ayrin Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

Har svårt att råda dig om avlivningen, är svårt med en hund vars sjukdom går i skov, men man kanske kan tänka sig att när skoven börjar vara "vardag" så är det dags att ge upp? Att för dig själv sätta en tidsgräns för hur länge han ska få gå och vara dålig, i hopp om några bra dagar?


I det läge du beskriver skulle jag nog ta vet. stationen, känns som det viktigaste är att hunden kan slappna av så att det inte blir en stressig situation. Har också läst om folk här på forumet som haft *väldigt* svårt för platsen hunden dog efter en avlivning, så på så sätt kan det vara bättre för dig också att fara till vetten. Men på det hela taget är det ju du som har bäst chans att bedöma vad som blir bra för just er.


Lycka till! :)

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#2 15 november 2016 av Ruccola Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

När sjukdomen och de svåra stunderna tar över ser du på hunden och känner själv att det är dags. Jag har följt många hundar till det sista ögonblicket och lärt mig att inte dra ut på hundens liv när jag ser att den obönhörligen blir sämre. Ett kliniskt rent rum och en brits på en mottagning vill jag inte för mina hundar. Många av mina hundar har känt sig trygga i bilen och det har veterinären ställt upp på. Så med mjuka filtar om sig, med huvudena i mitt knä och med bilradion på låg volym har hundarna fått sina sprutor och vi har tagit farväl av varandra. Det har trots situationen varit  fina stunder av ömhet och kärlek.

Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#3 15 november 2016 av Träsktrollet Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

Jag kan bara råda dig att låta hunden få somna in nu medan han fortfarande har flaggan någorlunda på topp, och inte vänta till han blir ännu sämre. Hundar är fantastiska på att dölja hur de mår, så även när du upplever att han har bra dagar, så mår han säkert inget bra. Det är min erfarenhet.


Men jag vet också att det är ett fruktansvärt jobbigt beslut att ta. Jag tänker som så, att som ägare är det dels min skyldighet och dels mitt privilegium att kunna låta avsluta hundens liv när hunden inte kan leva ett fullgott hundliv längre eller är sjuk och mår dåligt och det dåliga måendet och de dåliga dagarna tar överhand.


Egentligen har du nog redan bestämt dig för att det är dags, men att möta det beslutet, även om det finns färdigt inom en, är grymt plågsamt. 

Svara på detta inlägg

Havsfrun
Medlem 2009-10-16
#4 15 november 2016 av Havsfrun Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

Stort tack för era svar, det är jätteskönt att få veta vad andra tycker och tänker!
Idag har han varit så pigg och som vanligt hela dagen, så det är så svårt att tänka sig att jag ska besluta att han inte får leva längre. Min hjärna säger att jag borde ta beslutet, men resten av mig bara skriker inombords vid tanken att släcka hans liv. Han är ju min bästa vän, har funnits vid min sida i stort sett varenda dag i 14½ år!
Men det egoistiska med min smärta, det kan jag leva med. Det svåra är att se in i hans ögon och ta emot hans enorma kärlek och veta att jag är den som kommer besluta att han inte får leva längre...

Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#5 16 november 2016 av Träsktrollet Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

Denna dikten tycker jag är fin och väldigt talande. Jag hade en cocker som bara blev 8 år. Han hade ett allvarligt hjärtfel och fick diskbråck och jag lät honom somna in efter att ha försökt läka diskbråcket konservativt under ett antal veckor, men sedan en vecka efter att jag försiktigt började sätta igång honom så var smärtan tillbaka och då hade jag redan fattat beslutet att om det blev så, då var det dags att säga farväl. Att operera honom var inget alternativ mtp hans dåliga hjärta. Han somnade lugnt och stilla in i min famn.


 


IF IT SHOULD BE....


If it should be that I grow frail and weak,
and pain should keep me from my sleep.
Then you must do what must be done,
cause this, the last battle, cannot be won.


You will be sad - I understand.
Please don´t let grief stay your hand.
For this day, more than all the rest,
your love and friendship stand the test.


We´ve had so many happy years.
What is to come hold no fears.
You´d not want me to suffer so,
when the time comes - please let me go.


Take me where my needs they´ll tend.
Only, please stay with me til the end.
And hold me firm and speak to me,
until my eyes no longer see.


I know in time you too will see,
it´s a kindness you do to me.
Although my tail it´s last has waved,
from pain and suffering I´ve been saved.


Don´t grieve that it has to be you,
who has to decide this thing to do.
We´ve been so close, we two for years.
Don´t let your heart hold any tears.


Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#6 17 november 2016 av Gurkans Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

Jag har haft några hundar som blivit riktigt gamla och beslutet att låta dem somna in har på något sätt  blivit självklart. En dålig dag kan en hund ha, men om hunden inte blir bättre på någon dag och man ser att den inte vill vara med längre så är det dags. Jag får alltid en tid samma dag, i regel på en gång, när jag ringer till min klinik, så jag slipper boka en tid i framtiden och sedan behöva må dåligt av att hunden kanske är pigg just den dagen.


Kliniken jag går till är helt underbara vid avlivningen. Jag är aldrig med, men min man har berättat att allt sker lugnt och smidigt, så hunden somnar lugnt in i hans knä.

Svara på detta inlägg

Havsfrun
Medlem 2009-10-16
#7 17 november 2016 av Havsfrun Re: Hur ta beslutet? (avlivning)

Liten uppdatering: vovven min har mått bra och varit pigg och glad nu i tre dagar. Jag har rådgjort med veterinäre som säger att pga hans njursvikt så kommer han få skov då han mår dåligt, men att han mycket väl kan återhämta sig och må bra igen efteråt. De tyckte att när skoven börjar komma oftare, blir längre eller plågsammare så är det absolut dags att ta bort honom, men så längre han större delen av tiden mår bra så lever vi på som vanligt. Det är vad som känns absolut rätt just nu, kan inte ta bort en hund som visar så mycket livsglädje som han gjort nu senaste dagarna. Får se det för vad det är: väldigt gammal hund som är sjuk, han sover mesta tiden och orkar inte hålla igång, men så länge han inte mår dåligt eller har ont så får han givetvis finnas kvar.
Återigen tack för alla svar! Uppdatering om läget kommer garanterat längre fram, förhoppningsvis dröjer det...


Svara på detta inlägg

Lézi
Medlem 2009-09-23
#8 14 januari 2017 av Lézi Re: Hur ta beslutet? (avlivning)
          Re: Hur ta beslutet? (avlivning)
          

Jag har haft några hundar som blivit riktigt gamla och beslutet att låta dem somna in har på något sätt  blivit självklart. En dålig dag kan en hund ha, men om hunden inte blir bättre på någon dag och man ser att den inte vill vara med längre så är det dags. Jag får alltid en tid samma dag, i regel på en gång, när jag ringer till min klinik, så jag slipper boka en tid i framtiden och sedan behöva må dåligt av att hunden kanske är pigg just den dagen.


Kliniken jag går till är helt underbara vid avlivningen. Jag är aldrig med, men min man har berättat att allt sker lugnt och smidigt, så hunden somnar lugnt in i hans knä.

Har för en månad sedan tagit beslutet att låta min griffon belge León att somna in. Han var då 11 år anledningen var att han plötsligt fick svårt att andas och att det kom skum ur nosen. När vi kom till veterinären så efter röntgen fick vi besked att hjärtat var förstorat och han hade lungödem. Vi trodde inte att han var så dålig.Han hade för sex år sedan fått besked att han hade fel på hjärtklaffen men varit besvärsfri.Det var ändå inget lätt beslut. Men fantastiskt fin personal bjöd på kaffe och vi fick stanna så länge vi ville, dämpade belysningen. Så Léon fick somna in i mitt knä lugnt och stilla. 

Bilder:
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp med problemhund som hotas av avlivning   [9] 7 jun: Guilliotine 9 sep: JackLasser Råd kring avlivning   [10] 14 apr: Olivia Lagotto 21 apr: Olivia Lagotto Avlivning eller inte?   [2] 16 dec: stinaahedstrom 20 dec: Torparinnan Hjälp!Avlivning pga stress?   [9] 14 dec: missies 7 mar: Voff 92 Oense om avlivning   [4] 15 okt: Jag-67 16 okt: bes Avlivning cancer   [0] 27 mar: mariaambrosia Hör allt för ofta om avlivning   [16] 15 jan: pinsan 19 jan: hundöga återkomst Fel vid avlivning? 😢   [6] 3 nov: Hanna1000 4 nov: kacher efter avlivning   [5] 4 aug: psykologi51 14 jan: Lézi Behöver verkligen råd ang. ev. avlivning el, ej...   [15] 25 aug: BushundenL 28 aug: BushundenL
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Pudel | Cavalier King Charles Spaniel | Chinese Crested Dog | Golden Retriever | Jack Russell Terrier | Chihuahua
© 1998-2024 Enfinia AB