Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 november 2016 av Arnilia i valpforum (2 svar)
Nybliven valpägare (Sheltie)

Nu har vi varit hundägare i fyra dagar och heeeelt opartiskt måste jag säga att vi har fått tag i en fantastisk valp. Makalöst vacker. :p 


Hon har inte gnällt mer än ett par gången då hon varit ute och vill in igen. Jag har plockat bort alla våra mattor och lagt ut ett gäng tidningar vid dörren. Dit har hon gått varje gång hon varit nödig och jag inte hunnit vara förutseende nog att ta ut henne. (Jag har dessutom en ettårig hguliganbebis hemma så det är inte alltid man kan göra allt i blixtens hastighet..). Hinner vi ut med henne gör hon det hon ska ute utan särskilt lång väntetid. 


Trots huliganbebisen så har valpen lätt att komma till ro och somnar både här och där. Hon har sin säkra zon där huliganen inte kommer åt henne om det skulle behövas: en liten hage av kompostgaller där vi klippt upp ett hål där valpen kommer igenom men inte några små barn. 


Det jag vill veta är hur ni andra gjort i början med er valp. Jag har läst på massor, men ändå känner man sig lite nollställd när man står med sin helt livs levande valp i händerna. 


Hur har ni koppeltränat? Vi har låtit henne ha halsbandet på några gånger, en kort stund åt gången. Hon kliar lite men verkar inte jätteirriterad. Jag ser helst att hon lär sig gå ut med halsband och koppel så snart som möjligt då det är enklare att komma ut så än vara begränsad till kompostgallerhagen vi har ute. 


Hur och när har ni börjat med annan träning, tex sitt och andra basic saker. Vi är anmälda till valpkurs som startar i januari när hon är strax över fyra månader gammal.


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Arnilia och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 15 november 2016 av Ayrin Re: Nybliven valpägare (Sheltie)

Grattis till valpen, låter som en riktigt mysig liten en! :)


Jag körde halsband och koppel med min tämligen omgående, men då inte i syfte att "släpa runt" henne, utan vi gick ut på grönområdet och vimsade runt lite, jag var bara uppmärksam så jag inte råkade "tvärnita" henne om hon nu fick för sig att studsa iväg åt nåt håll. Lek, gos och belöningar när hon var i närheten av/kom till mig för att börja arbeta med den biten.


Tränar man bara med positiva metoder, och så lite att valpen pallar så kan man börja träna "sitt" och dylikt direkt också. "Brrrraaa sitt" och godis när valpen sätter sig, alternativt "hålla en godis över huvudet och föra sakta bakåt tills hunden sätter sig" ser jag inget problem i att göra med en pyttevalp.


Så länge du inser att valpen inte kan förväntas fatta alltför snabbt/koncentrera sig länge och blir arg på den när den misslyckas så är väl i princip all "trick"-träning ok :). Gör det på nivå så ni båda tycker det är kul, helt enkelt :).

Svara på detta inlägg

kalo
Medlem 2015-08-26
#2 15 november 2016 av kalo Re: Nybliven valpägare (Sheltie)

Har en sex månaders staffevalp och vi började ganska omgående med koppel och halsband när vi fick henne. Vi köpte ett väldigt lätt och tunt koppel och halsband som inte var för tungt! Någon mer träning behövdes inte, men att börja tidigt är bra! Om hon drar är en justerbar sele såklart att rekommendera.


När det gäller annan träning börjde vi med små kontaktövningar och belönade beteende som hon redan hade tagit initativ till själv och satte sig innan vi gick ut och när hon kom springandes va det såklart massa tjoande och lek! Vi övade även in hennes namn genom att ropa det såfort hon kom springandes.


 


Första valptiden handlar om att ha kul och bygga upp en relation som man sen har stor nytta av vid lydnadsträning. Om ni har en liten hemma kan det vara bra att visa vart gränsen går, exempelvis vart hon får vara och inte eller vilka leksaker som är hennes och inte.


Även att kunna ta lungt tillsammans är viktigt, vi hade lite massage mys på kvällarna så hon skulle bli bekant med att man rör hennes tassar, öron osv. 


Lycka till! :)

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader   [3] 27 maj: malin111 28 maj: Anneli Lekkompis till sheltie 3,5 mån.   [0] 15 aug: Sara450 Dagmatte Sheltie intresse?   [0] 18 apr: Sara450 Kanske en sheltie?   [8] 9 apr: Ayrin 13 apr: Ayrin Nybliven orolig hundägare..   [9] 13 jun: SNICA76 14 jun: Ayrin ni får ge ett råd till nybliven hundägare?   [11] 9 dec: Obelix 15 dec: Gurkans mentalitetsskillnader hos sheltie?   [4] 7 nov: matilda 8 nov: Lona Eurasier, finsk lapphund eller Sheltie..?!   [6] 29 sep: _Smulan_ 30 sep: _Smulan_ Sheltie / Japansk Spets   [0] 17 jul: busligan Amerikansk sheltie?   [0] 24 maj: GosNos
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | American Staffordshire Terrier | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Labrador Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB