Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 november 2016 av Ayrin i övriga hundfrågor (13 svar)
Lagen om hund i bur

Tycker det är lite trist här inne idag, så jag kastar en liten brandfackla tänkte jag mig :D.


Dagens ämne... lagen om hundar i bur! (http://www.skk.se/hundagande/tips-och-rad/skotsel/hund-i-bur-vad-galler/)


I Sverige är det olagligt att ha en hund i en bur om det inte är i samband med träning, tävling, jakt eller transport. Du får inte ens ha en bur stående inne med dörren öppen, utan burdörren måste monteras bort helt om du ska vara på rätt sida lagens råmärken (vilket inte är möjligt på alla burar, som bekant).


Så, vad jag tycker... jag tycker det är korkat att det i effekt är olagligt att träna en hund på att vara i bur i hemmets trygga vrå. Ska jag vara *helt* laglig, ska första gången hunden upplever en bur med stängd dörr vara i bilen under transport eller under prov/träning för prov/tävling, dvs en situation som många hundar redan finner stressande.


Nu, innan jag blir flamead alltför hårt... jag tycker *inte* att folk ska förvara sina hundar i bur i hemmet vanemässigt, vad jag är ute efter är en möjlighet att låta en hund vänja sig vid att det är helt lugnt att vara i en bur man inte kan ta sig ur, i en situation som inte redan är stressande :).


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ayrin och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 16 november 2016 av Lona Re: Lagen om hund i bur

Det som väl är rätt knepigt är att om man har en svårt skadad hund som på veterinärs ordination måste sitta i bur ett tag så ska man ansöka om tillstånd hos LS. I mina ögon är det att ta upp onödiga resurser!


Jag har glatt räknat "burinvänjning" hemma som "träning" .


Dessutom ensamtränade jag faktiskt Skroffan i en STOR bur, i den låg hon och sov och var tyst, utan buren sprang hon omkring och hittade på ofog och skällde i ten protest (hon hade inte separationsångest). Efter ett tag byggde jag ut buren med en liten komposthage och voilà så var vi lagliga igen.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 17 november 2016 av hundöga återkomst Re: Lagen om hund i bur

 Ett mycket bra råd, bygg en riktig stor hage! Ta undan allt som kan skadas, som också kan skada hunden.  Vissa hundar river kompostgaller som ingeting, men det finns riktiga rejäla galler man kan köpa i välsorterade djurbutiker.  

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 17 november 2016 av Ayrin Re: Lagen om hund i bur

Fast mitt "klagomål" handlade ju om omöjligheten att legalt träna en hund att vara i en stängd bur i hemmet (för att den inte ska behöva uppleva tocket för första gången under transport eller med en massa folk och hundar i närheten), det löses knappast av kompostgaller.

Svara på detta inlägg

kalo
Medlem 2015-08-26
#4 17 november 2016 av kalo Re: Lagen om hund i bur

Jag håller delvis med dig i ditt resonemang! Att träna hunden till att vara trygg i en bur med tillgång till vatten och mycket utrymme minskar risken för att hunden ska skada sig i hemmet när man är borta och inte minst oron som hundägare. Jag har också läst att det också minskar stressen och separationsångesten hos hundar, Vet inte om det bara är Sverige som har denna lag och jag undrar vad som motiverar lagen. Givetvis ska det finnas kriterier för hur stor buren måste vara, tillgången till vatten, och att inte hunden vara i buren jämt men som sagt, hade underlättat i vissa situationer.


Vi har en tygbur under trappan där vi tagit bort ingången på grund av lagen, hon är där jämt, hennes trygga plats.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 18 november 2016 av Ayrin Re: Lagen om hund i bur

@kalo


Det *är* ok att förvara hunden i en stor nog bur/box/rum, måtten har du här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html


Kolla under rubriken "Minst så stora ska boxar/rum vara för hundar".


Minimimåttet är 2 kvm (för 1 pyttehund), så det löser inte problemet att träna en hund att vara trygg i en transportbur, men det kan ju definitivt vara ett alternativ om man har en destruktiv valp/unghund :).

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#6 18 november 2016 av Kalla Så här tänker jag:

Det blir lite av en " ta det onda med det goda"-situation tänker jag. Jag kan förstå att lagstiftningen är sådan för att stämma i bäcken så att folk verkligen fattar att det inte är okej att burförvara hemm a la USA, men jag tycker att det borde finnas undantag i bestämmelsen, till exempel för burträning och för konvalescenter. Dock måste dessa undantag vara jäkligt specificerade annars är folk där och tänjer på gränserna.


 


För övrigt ycker jag att du har fått ta oförtjänt mycket skit i forumet på sistone. Hatten av till dig som orkar ta fajten och tar den snyggt! En konst som uppenbarligen inte alla behärskar!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 18 november 2016 av Ayrin Re: Så här tänker jag:

Tack Kalla, det värmer :).
Måste erkänna att det vrider sig lite i magen när jag kikar in på vovve just nu... :/

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#8 18 november 2016 av Kalla Och så ska det inte vara, men:

Jag är alldeles övertygad om att alla vettiga varelser som läser i trådarna snabbt inser vilken det är som uppför sig bra och vettigt.


Kram!

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#9 18 november 2016 av hundöga återkomst Re: Lagen om hund i bur
          Re: Lagen om hund i bur
          

Fast mitt "klagomål" handlade ju om omöjligheten att legalt träna en hund att vara i en stängd bur i hemmet (för att den inte ska behöva uppleva tocket för första gången under transport eller med en massa folk och hundar i närheten), det löses knappast av kompostgaller.

Finns andra alternativ att träna hunden att sitta i bur. Genom att t.ex. använda transportbur i bilen. Finns burar som går att ta ut och ställa på marken, på det lagliga sättet  som vid utst. m.m.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#10 18 november 2016 av Ayrin Re: Lagen om hund i bur

@hundöga


Nu ska jag inte säga att jag är riktigt säker på vad du menar, men en hund får inte sitta i en bilbur heller, annat än i samband med transport, och att samtidigt åka bil *och* för första gången vara instängd i en bur kan bli tämligen mastigt för många hundar.


Dessutom är det ju inte säkert att man kan vara två människor, varför det i värsta fall bara finns föraren. Man får visserligen ha hunden 3 timmar i en stillastående bil, men det torde rimligen vara i samband med resa, annars vet jag inte riktigt hur lagstiftaren tänker. Det är ju knappast bättre för en hund att sitta i en bur i bilen än i en bur i vardagsrummet liksom...


Jo, det är lagligt att ha en hund i bur vid utställning, men det är knappast ett bra tillfälle att inleda "vara lugn i bur"-träning med en mer hetsig hund.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vad säger lagen?   [5] 28 feb: Puddingpastejn 6 mar: Voff 92 Läge för veterinär? Artros?   [11] 29 sep: Ayrin 4 okt: STB Långa, spetsiga nitar. Vad säger lagen?   [9] 23 jan: Pawbuddy 26 jan: Pawbuddy Avtal på hund, vad säger lagen egentligen?   [18] 10 feb: BettN 11 feb: Zarjess vad säger lagen, veterinärvård.   [2] 29 jul: Obelix 30 jul: Madde88 Nya lagen: Förbjudet att skjuta lösa hundar   [26] 30 jun: Vovven 2 jul: Hortensia vart är "lagen" på detta om koppladhund?   [7] 16 feb: Belgisk Vallhund 16 nov: Bella & jag När är det läge för längre promenader?   [11] 9 okt: pönz 9 okt: Blanco Niño Ni som kan lagen titta hit!   [38] 10 sep: Larzon60 13 sep: sosza Lagen om alltings jävlighet?   [17] 27 jun: Koffen 28 jun: Nukutvi Huskies
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dobermann | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Shetland Sheepdog
© 1998-2024 Enfinia AB