Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 januari 2017 av Lokatten12 i sjukdom & hälsa (20 svar)
Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...

Mitt första inlägg här. Många av er verkar kunna hund väldigt bra, och jag skulle gärna vilja ha era råd angående hur jag ska vidare med undersökningar mm med hunden. 


Unghund, Leonberger 9 månader. Har sedan valptiden haft återkommande magproblem, även visat rodnad tassar, ljumskar samt besvär med öronen. Nu äter han Standart mild för att "lugna" magen och immunförsvaret. Rodnad och kliande har minskat, men kvar återstår förhudskatarr, rodnade armbågar (ena är sårig) samt halsbesvär. 


Halsbesväret visar sig som lufttuggande, kliande, harklande, skakande samt att han konstant vill ha något i munnen. Han besväras alltså av detta. 


För ca 1 månad sen började han halta på höger framben. Röntgen visade inget. Han har nu vilat i ca 4 veckor samt ätit Previcox i 2. Hältan blev då bättre. Nu när behandlingen med Previcox upphört visar han ingen hälta, men han går fortfarande inte riktigt rent. Svårt att sätta fingret på riktiga vad. Det är som att han i vissa rörelser stelnar till. När man tar på hans ben uppvisar han ingen smärta (vilket han iofs aldrig gör), men man ser att han inte alls gillar det....


Vi bad vetrinären att titta i hans hals när vi sökte pga hälta (då jag förstått att hälta och tonsillit kan ha ett samband). Hon konstaterade att det såg rött ut, men att "unga hundar ofta får halsinfektioner, så det var inget hon tänkte behandla och hon tyckte jag skulle "komma över" det" Hon ville inte gå vidare med att ta en närmare titt i hans hals.


Idag träffade vi en annan vetrinär. Även hon tyckte att han såg röd ut i halsen. Hon ville ta prov i hans hals för att kolla i mikroskåp, men vår hund tillåter just nu bara en snabb 2 sek titt i sin hals (vilket vi givetvis kommer träna på). Hon ville inte sedera honom, utan vi tog istället ett blodprov. Vita och röda blodkroppar var normala, samt blodplättar, socker och njurar. Dock hade han förhöjda levervärden. Vilket kan bero på att vi avslutade kuren med previcox 3 dagar sen. Vetrinären ville mäta levervärdet igen om en månad. Vi ska även ge honom stormodine för att lindra  halsen. Hon tog även odling på armbågen med sår, vilken då hade "mjuka bakterier" som vi ska tvätta med klorhexedinschamp. 


Borde jag vara mer påstridig och be om att sedera för att undersöka halsen ordentligt? Finns det någon mening med att ta prover för fästingburen sjukdom trots att vita och röda blodkroppar såg bra ut? 


Bör vi röntga igen? 


Tror ni det kan finnas samband mellan hälta, hals och övriga besvär? Det här är min första hund och jag har inte så mkt erfarenhet och kunskap om hundens  immunförsvar och sjukdomar (men liksom som hos människan tror jag ofta att kroppen kan visa många symptom trots en åkomma) Dock har jag märkt att man behöver vara påläst, diskutionsinriktad och våga ställa krav även inom vetrinärvården.


Snälla, hjälp mig hur jag ska gå vidare! 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lokatten12 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 3 januari 2017 av Anneli Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...

Jag tror att du behöver ta hunden till ett djursjukhus med stora resurser och flera specialiserde veterinärer. Det kan givetvis vara så att hunden har en bakomliggande svaghet i immunförsvaret. Har du talat med hundens uppfödare? Är det en van uppfödare av rasen kan du troligen få många goda råd av denne.


Mycket i din beskrivning av hundens problem får mig att misstänka en bakomliggande allergi eller överkänslighet: öronproblem, rodnande tassar och ljumskar, sår på armbågen och förhudskatarr. Vore det min hund skulle jag begära en allergiutredning. Även magproblem kan ha överkänslighet som grund.


Jag vet ärligt talat inte om Standart är bästa valet av hundmat om allergi och magproblem misstänkes. Jag skulle nog valt ett foder där proteinet redan är spjälkat en gång så magen inte ansträngs och immunförsvaret inte rusar igång. T ex Royal canin Anallergenic eller Hypoallergenic.  Båda fodren finns som torrfoder och blötfoder i konserv. jag körde en kombination av båda när en av mina hundar var riktigt risig i magen. Och båda används vid  allergiska problem, men man får då inte ge någon annan mat eller godis  än just det fodret.Kolla upp dessa veterinärfoder på Royal Canins eller Animails hemsida.


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 3 januari 2017 av Lona Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...

Jag är inne på Megawatts linje, en djurklinik/sjukhus med större resurser och bredare kompetens. Det gäller dessutom att hamna hos RÄTT veterinär på kliniken. Var i landet bor du?


Allergi är onekligen en tråd att nysta vidare på, likaså fästingburna sjukdomar. Det låter visserligen inte som borrelia eller anaplasma men de kan ha väldigt skumma symtom - om inte annat så kan det vara bra att utesluta dem.


Håller även med Megawatt om fodret, men att skriva på sociala medier att man inte rekommenderar Standardt är som att svära i kyrkan  . Är man dessutom FÖR veterinärfoder, hydrolyserat protein och att fodret kan innehålla spannmål, ja, då är man helt ute .


Billigaste stället att köpa den typen av foder på brukar vara bitiba.se men om du bara skall testa så är det nog smartare att köpa i fysisk butik. Det brukar vara någon form av återköpsgaranti på de fodren och det kan ju vara smidigare att slippa sända tillbaks det till Tyskland...


Lycka till, uppdatera gärna hur det går för er! 


 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#3 3 januari 2017 av Kalla Håller med de båda tidigare svaren PLUS

Min svägerskas hund fick plötslig smärta i sitt ena framben, alla kontroller gjordes, röntgen, smärtstillande sattes in mm, men ingenting definitivt hittades. Dock hade hunden en rejält utvecklad öroninfektion och när den kom under hyfsad kontroll försvann hältan. Det har kanske ingenting att göra med er situation, men det är ett exempel på liknande påverkan som du beskriver.

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#4 3 januari 2017 av Ruccola Detta vill du egentligen inte läsa...

men det måste du nog, tyvärr.


Inom rasen leonberger finns en genetisk rasbunden sjukdom kallad leonberger polyneuropati, LPN. Det är en nedbrytande sjukdom i det perifera nervsystemet. Hals- och röstproblem uppträder, okoordinerade benrörelsr med snubbel osv osv. Hanar drabbas oftare än tikar. Om hud- och magproblem ingår i bilden vet jag ej, jag har bara gått tillbaka till anteckningar jag fört vid föredrag av veterinär på den hundklubb jag tillhör. Vi hade vid det tillfället en ung leonberger som drabbats , därav föreläsningen om neurologiska hundsjukdomar. Alla veterinärer är inte insatta i rasbundna sjukdomar. Googla på leonberger polyneuropati, så får du mer information.


Det finns test man kan låta göra för att konstatera sjukdomen. Jag föreslår att du tar kontakt med rasklubben som heter Svenska Leonbergerklubben och framför ditt problem. Du blir garanterat hänvisad till någon som kan och vet hur situationen ska tacklas.


Någon nämnde kontakt med din uppfödare. Ja, är din hund drabbad måste du i vart fall ta kontakt. Hela kullen kan i så fall vara sjuk, alternativt tysta bärare av defekten och föräldradjuren spridare av sjukdomen. En seriös uppfödare borde ha testat sina avelsdjur innan parning, men det gör inte alla oavsett ras.


Nu kanske jag skriker "varg" alldeles i onödan och det hoppas jag förstås,  men för mig finns egentligen ingen onöda om man misstänker den här typen av genetiska defekter. Sund avel innebär kunskap för såväl hundköpare som uppfödare.


 

Svara på detta inlägg

almina
Medlem 2009-01-01
#5 3 januari 2017 av almina Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...

Du har fått bra råd i tråden.


När det gäller klåda låter det som allergi mot foder alternativ omgivningsallergi eller båda två samtidigt. Hunden kan vara allergisk mot vilken råvara som helst i fodret. Standardt innehåller dessutom mjölkprotein (vassle) som många hundar utvecklar alergi mot. Unga hundar kan tåla det,men om man fortsätter att ge så utvecklas allergin lättare. 


Standardt Mild innehåller mest ris. Ris innehåller arsenik och är inte bra att ge flera gånger i veckan.


Bäst är att kontakta veterinär för utredning.


Om man har en hund med allergi och vill försöka själv först så välj ett foder med så få proteinkällor som möjligt t ex Acana Lamb & Apple med endast lamm som animalisk proteinkälla. Ett lämpligt färskfoder är ett alternativ. Det är bra för att färskfoder innehåller inte kvalster som torrfoder gör.

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#6 3 januari 2017 av Lokatten12 Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...

Tack för era svar! 


Ruccola, tack för påminnelsen om LPN. Har läst lite om det tidigare. Vår uppfödare verkar väldigt seriös och mån om sin ras, så kan inte tänka mig att hon inte testat sina hundar. Men, om han blir sämre utan att vi hittat annan anledning, så kommer vi defentivt ha LPN i åtanke. 


Kalla, öronen har vetrinären kikat i. Han hade öroninflammation vi behandla i höstas och vetrinären sa att de var fina nu. Men som du skriver, det är lurigt att hitta orsaken till "splittrade" symptom. Känns som hundar, liksom människors kroppar kan reagera på mängd olika sätt...


Lona och Megavatt, vi bor nära Göteborg men har svårt och hitta någon vetrinär vi riktigt känner förtroende för (vilket givetvis kan vara oss det är "fel" på och inte vetrinären). Just nu ligger hans hältautredning på Västra djursjukhuset. 


Vetrinären har misstänkt allergi (sensommar/hösten). Här valde vi att ta kontakt med vår uppfödare, som menade att "allergi" var vetrinärens svar på det mesta. Hon rekomenderade istället kalktillskott (vilket gav ca 3 månader utan ngn typ av förbättring) Därefter valde vinatt göra någonslags kompromiss mellan uppfödare och vetrinärens teori och bytte iaf foder för att se om det blev ngn skillnad. Därför får han bara lamm som proteinkälla just nu och vi tycker att hans kropp lugnat sig delvis. Framför allt magen (fin avföring och inga morgonkräkningar) men också huden.


Men kanske borde vi uteslutande ha gått på vetrinärens linje? Jag och min man är inte alltid överrens om vad vi ska lita, och visst är det svårt.  Speciellt när det finns sådana tendenser du skriver om Lona. Att det inte falltid finns utrymme för dialog eller diskussion kring foder (och annat också såklart).


Tycker det är jättesvårt att veta hur mycket besvär man ska låta sin hund ha. Vad som ses som "unghundens reaktion" på tillväxt, hormoner och att immunförsvaret måste stabiliseras...


Lutar åt att be Västra utesluta fästingsjukdom iaf. 


Återigen, Tack för era svar! 

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#7 3 januari 2017 av Lokatten12 Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          

Du har fått bra råd i tråden.


När det gäller klåda låter det som allergi mot foder alternativ omgivningsallergi eller båda två samtidigt. Hunden kan vara allergisk mot vilken råvara som helst i fodret. Standardt innehåller dessutom mjölkprotein (vassle) som många hundar utvecklar alergi mot. Unga hundar kan tåla det,men om man fortsätter att ge så utvecklas allergin lättare. 


Standardt Mild innehåller mest ris. Ris innehåller arsenik och är inte bra att ge flera gånger i veckan.


Bäst är att kontakta veterinär för utredning.


Om man har en hund med allergi och vill försöka själv först så välj ett foder med så få proteinkällor som möjligt t ex Acana Lamb & Apple med endast lamm som animalisk proteinkälla. Ett lämpligt färskfoder är ett alternativ. Det är bra för att färskfoder innehåller inte kvalster som torrfoder gör.

Anledningen till att vi valde att prova standardt var att vi tänkte att han då bara fick i sig lamm som proteinkälla. Men också att ge "Standart"s teori" om minskad mäng protein en chans. Jag var nog inne på Acana. Katterna får det, men tänkte att det skulle vara för hög halt protein. Vi hade absolut inte tänkt att han skulle äta standartmild hela livet, utan bara nu i en period för att "hjälpa kroppen". Men det blir kanske lite knasigt när jag försöker lyssna på alla möjliga teorier. Eller så är det då Det blir bra. Hmm.
Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#8 3 januari 2017 av Ruccola Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          

Tack för era svar! 


Ruccola, tack för påminnelsen om LPN. Har läst lite om det tidigare. Vår uppfödare verkar väldigt seriös och mån om sin ras, så kan inte tänka mig att hon inte testat sina hundar. Men, om han blir sämre utan att vi hittat annan anledning, så kommer vi defentivt ha LPN i åtanke. 


Kalla, öronen har vetrinären kikat i. Han hade öroninflammation vi behandla i höstas och vetrinären sa att de var fina nu. Men som du skriver, det är lurigt att hitta orsaken till "splittrade" symptom. Känns som hundar, liksom människors kroppar kan reagera på mängd olika sätt...


Lona och Megavatt, vi bor nära Göteborg men har svårt och hitta någon vetrinär vi riktigt känner förtroende för (vilket givetvis kan vara oss det är "fel" på och inte vetrinären). Just nu ligger hans hältautredning på Västra djursjukhuset. 


Vetrinären har misstänkt allergi (sensommar/hösten). Här valde vi att ta kontakt med vår uppfödare, som menade att "allergi" var vetrinärens svar på det mesta. Hon rekomenderade istället kalktillskott (vilket gav ca 3 månader utan ngn typ av förbättring) Därefter valde vinatt göra någonslags kompromiss mellan uppfödare och vetrinärens teori och bytte iaf foder för att se om det blev ngn skillnad. Därför får han bara lamm som proteinkälla just nu och vi tycker att hans kropp lugnat sig delvis. Framför allt magen (fin avföring och inga morgonkräkningar) men också huden.


Men kanske borde vi uteslutande ha gått på vetrinärens linje? Jag och min man är inte alltid överrens om vad vi ska lita, och visst är det svårt.  Speciellt när det finns sådana tendenser du skriver om Lona. Att det inte falltid finns utrymme för dialog eller diskussion kring foder (och annat också såklart).


Tycker det är jättesvårt att veta hur mycket besvär man ska låta sin hund ha. Vad som ses som "unghundens reaktion" på tillväxt, hormoner och att immunförsvaret måste stabiliseras...


Lutar åt att be Västra utesluta fästingsjukdom iaf. 


Återigen, Tack för era svar! 

Kalktillskott till en växande hund av storvuxen ras verkar inte alls som ett seriöst råd i mina öron, snarare mycket okunnigt av en uppfödare som vill verka seriös.. Sorry, men det är min uppfattning.Kalk utöver det som finns i foder, valpfoder såväl som vuxenfoder, skadar den växande leden. Kan skada en hel del om det vill sig illa. Detta är ingen nyhet, sambandet har varit vida känt sedan länge.Har du talat om detta kalktillskott för din behandlande veterinär? Om inte, gör det! Hoppas att di inte följde detta råd alltför noga.


Jag bor inte i Gbg-regionen och har dålig kännedom om djursjukhusens kompetens där. Fråga här på Vovve om någon har förslag, givet din hunds problem.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#9 3 januari 2017 av Kalla Ett litet tips bara :)
          Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          

Tack för era svar! 


Ruccola, tack för påminnelsen om LPN. Har läst lite om det tidigare. Vår uppfödare verkar väldigt seriös och mån om sin ras, så kan inte tänka mig att hon inte testat sina hundar. Men, om han blir sämre utan att vi hittat annan anledning, så kommer vi defentivt ha LPN i åtanke. 


Kalla, öronen har vetrinären kikat i. Han hade öroninflammation vi behandla i höstas och vetrinären sa att de var fina nu. Men som du skriver, det är lurigt att hitta orsaken till "splittrade" symptom. Känns som hundar, liksom människors kroppar kan reagera på mängd olika sätt...


Lona och Megavatt, vi bor nära Göteborg men har svårt och hitta någon vetrinär vi riktigt känner förtroende för (vilket givetvis kan vara oss det är "fel" på och inte vetrinären). Just nu ligger hans hältautredning på Västra djursjukhuset. 


Vetrinären har misstänkt allergi (sensommar/hösten). Här valde vi att ta kontakt med vår uppfödare, som menade att "allergi" var vetrinärens svar på det mesta. Hon rekomenderade istället kalktillskott (vilket gav ca 3 månader utan ngn typ av förbättring) Därefter valde vinatt göra någonslags kompromiss mellan uppfödare och vetrinärens teori och bytte iaf foder för att se om det blev ngn skillnad. Därför får han bara lamm som proteinkälla just nu och vi tycker att hans kropp lugnat sig delvis. Framför allt magen (fin avföring och inga morgonkräkningar) men också huden.


Men kanske borde vi uteslutande ha gått på vetrinärens linje? Jag och min man är inte alltid överrens om vad vi ska lita, och visst är det svårt.  Speciellt när det finns sådana tendenser du skriver om Lona. Att det inte falltid finns utrymme för dialog eller diskussion kring foder (och annat också såklart).


Tycker det är jättesvårt att veta hur mycket besvär man ska låta sin hund ha. Vad som ses som "unghundens reaktion" på tillväxt, hormoner och att immunförsvaret måste stabiliseras...


Lutar åt att be Västra utesluta fästingsjukdom iaf. 


Återigen, Tack för era svar! 

Tänk på att all allergi inte är foderrelaterad ( naturligtvis ska hunden äta ett fullgott foder- det säger ju sig själv) utan den största allergin hos hundar är atopiskt, det vill säga damm, kvalster och pollen mm. Det har ni kanske redan pratat med veterinären om, men vissa veterinärer går direkt på foderallergi och testar på det så jag tänkte att ett tpis inte skulle skada :)


 


Jag hoppas verkligen ni får ordning på det hela, det måste vara jobbigt för er alla!

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#10 3 januari 2017 av Lokatten12 Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          Re: Råd om hur gå vidare med vetrinärbesök...
          

Kalktillskott till en växande hund av storvuxen ras verkar inte alls som ett seriöst råd i mina öron, snarare mycket okunnigt av en uppfödare som vill verka seriös.. Sorry, men det är min uppfattning.Kalk utöver det som finns i foder, valpfoder såväl som vuxenfoder, skadar den växande leden. Kan skada en hel del om det vill sig illa. Detta är ingen nyhet, sambandet har varit vida känt sedan länge.Har du talat om detta kalktillskott för din behandlande veterinär? Om inte, gör det! Hoppas att di inte följde detta råd alltför noga.


Jag bor inte i Gbg-regionen och har dålig kännedom om djursjukhusens kompetens där. Fråga här på Vovve om någon har förslag, givet din hunds problem.

Det vi provade och fick rekommenderat var benmjöl från standardt, som på ngt sätt ska innehålla naturligt kalcium o att eventuell överskott görs av med. Jag har tyvärr inte kunskapen själv att veta om det stämmer eller inte (vad tror du?) Men nu vi ger han inte ngn extra kalk i alla fall, då det ändå inte gav ngt positivt resultat. Samt att en Vetrinär avrådde oss.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur kommer jag vidare med min koppelträning?   [4] 17 apr: AnnaAlm 19 maj: Halvtand Komma vidare med hundmötesträning   [8] 23 mar: Lokatten12 24 mar: Ayrin Hur komma vidare i Fotgående?   [1] 14 maj: Suneeta & Cubus 14 maj: Kalla Hur ska man komma vidare?   [2] 7 maj: Susan-O 8 maj: Markies Komma vidare med ensamträning   [6] 13 nov: lillahund 10 dec: Magicmind Hur får jag hundarna att sova vidare?   [30] 23 mar: Megran 27 dec: Megran Hur jag ska gå vidare med ensamhetsträningen?   [7] 11 jan: Essne 12 jan: OZZYPOZZ Bruksspår! Gå vidare...   [1] 4 okt: z_Alfa_sthlm 4 okt: sendit Min sambo var otrogen mot mig. Hur gå vidare?   [39] 23 jul: pionflickan 1 aug: Visslan Att få gerbiler tama, hur ska jag gå vidare?   [10] 2 apr: z_Vicksis 3 apr: Sandra&bojje
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Golden Retriever | Dvärgpinscher | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB