Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 januari 2017 av Recard i dragforum (6 svar)
Hunden drar på promenaderna

Har ett problem med en hund som drar. Har gått så långt att mina föräldrar vägrar gå ut me han i halkan. Jag har blivit tillsagd på hundkursen att jag måste stanna varje gång han drar. Har gjort det, men han drar så fort ja börjar gå igen, nog hållt på så i 2 månader ibland, sen har ja slutat stanna o då drar han ännu mer verkar de som. Nu har ja börjat igen me o stanna men han verkar inte förbättra sig, nu stannar ja bara ibland när han drar alldeles för mycket. Är det de här ja måste göra fast mer konsekvent eller? Känns hopplöst.


Köpte en sån här nossele till han i höstas då de rekkommenderade den i djuraffären, fast han springer iväg när ja ska sätta på den o börjar dessutom bita i kopplet så fort han får på sig den så inte använt den. Ser nu som mitt sista hopp att den här vgw-selen ska funka? Någon som har någon erfarenhet av den?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Recard och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

makiko
Medlem 2016-11-09
#1 10 januari 2017 av makiko Re: Hunden drar på promenaderna

Ja, men hur gör du när du stannar? För att den metoden ska fungera, så måste du stanna, vänta in att hunden ser på dig och då ge belöning i den form som din hund gillar (godis eller lek) för att den tar kontakt med dig. I början ger man belöning för att hunden tittar på dig, sen ökar man kravet, att den även ska ta ett steg mot dig=belöning.


Jag brukar stanna, vänta in kontakt och sen kan jag backa för att hon ska förstå att följa mig, och sen vänder jag runt åt höger (eftersom hunden oftast går på vänster sida) och ber belöning när jag vänt klart och hon är då automatiskt på "rätt ställe" bredvid mig.


Kontaktövningar är jätteviktiga, sätt ner hunden mitt emot dig, och vänta in ögonkontak=belöna för ögonkontakten, även om det i början bara är en sekund eller mindre, för att sen öka på längden på ögonkontakten. Börja träna på det hemma, och även att gå i koppel kan du träna på inne, eller snarare träna på att hunden ska följa dig, backa med godis i handen, belöna för allt den gör rätt.


När saker inte fungerar, så får man liksom börja om från ruta ett. När det kommer till att gå fint i koppel, så gäller det att den inte får röra sig frammåt om det finns en sträckning i kopplet, aldrig! Ha den hellre lös än att den får dra i kopplet, ovanor sätter sig så lätt.


Min hund är 7 månader, och varje promenad börjar jag med en kontaktöving, som jag sen upprepar flera gånger under promenaden. Så fort hon börjar dra iväg för fort, så stannar jag och ibland så vänder jag och går åt andra hållet en bit, för att sen vända tillbaka igen, så att hon får lov att följa efter mig och det gör att hon även är tillbaka bredvid mig igen vilket jag belönar.


Att inte bli frustrerad är också en träning i sig, i alla fall är det så för mig ibland. En lugn hund drar inte i kopplet, så att bli frustrerad gör inte saken bättre. Dagar jag är mer trött, så åker vi ut i skogen så hon får vara lös mer, eftersom risken ökar att jag förlorar tålamodet när jag har sovit dåligt, och då riskerar jag att förstöra det jag redan har tränat in. Det gäller att ha lite självinsikter också i relation till sin hund ;) Gå inte en längre promenad än vad du kan kräva av dig själv att orka vara konsekvent, bättre en 10 minutersrunda som får ta en timme, än en timmes promenad, som du inte orkar låta ta tre timmar, för att du måste stanna ofta.


Sen vet jag inte om du låter din hund nosa hela tiden, för då brukar de ha svårt att gå lugnt, nosa och gå samtidigt brukar leda till att de drar jättemycket, eftersom de blir så ivriga att följa spåren. Gå med kopplet så pass kort, att den nästan kan nå backen när den går bredvid dig, när den vill nosa bara fortsätt gå, ryck inte, bara gå och då måste den följa med dig.


Låt den bara nosa en stund med din tillåtelse emellanåt. Så som jag har märkt, så lugnar en hund ner sig om den inte får hålla på och göra som den vill hela tiden när man går, utan att det finns mer struktur, och att jag bestämmer mer när det är okey att nosa och inte. Kanske går det att låta hunden nosa hur den vill, när den väl förstått att man bara vill att den inte drar, men inte under tiden som man tränar på det.


Kolla in lite klipp om koppelträning på youtube, finns många bra tipps, hitta ett som du gillar och var konsekvent med det under några veckor så ska du se att det går bra!


 


 


 


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 10 januari 2017 av Ayrin Re: Hunden drar på promenaderna

Naturligtvis måste du vara konsekvent och uthållig, varje gång hunden lyckas släpa dig efter sig fram till något intressant belönas koppeldragandet. Nu har du dessutom lärt huden att om den bara är enveten nog så ger du dig i den här frågan, vilket ställer än högre krav på envishet från din sida.


När jag tränat tocket har jag inte brytt mig om att hunden ska komma till mig, men det är mest en smaksak. Jag har i regel inte heller använt någon annan belöning än att kopplet slakas och hunden får komma fram till vad det nu var den ville komma till (om detta var rimligt) när den stannat upp och tagit kontakt, men återigen en smaksak.


Var beredd på att det här kommer att ta *tid*, du har ju i lång tid nu lärt honom att det fungerar att dra för att få komma fram till vad det nu är som intresserar honom, nu måste du först göra upp med den vanan innan han kan lära om.

Svara på detta inlägg

SandraCarlsson
Medlem 2016-10-25
#3 23 januari 2017 av SandraCarlsson Re: Hunden drar på promenaderna

Har två goldens som båda har Rukka form neon selen och funkar väldigt bra! Den har pecis som vgw selen en hake på bröstet man kan fästa kopplet i. 
Jag har försökt alla möjliga metoder och halsband för att få bort de drar men min ena golden är helt omjöligt att gå med om jag inte använder Rukka selen. De är ju matglada och hon känner om det ligger mat ute på flera meters håll vilket resulterar till att hon drar. 
Så jag rekomendrar absolut en sele med hake på bröstet!!! 
Du kan ju gå och kolla om djuraaffären elller någon hundklubb säljer dom så du kan testa innan du köper. 
Rukka selen finns på arkenzoo.

Svara på detta inlägg

portis_
Medlem 2017-01-21
#4 23 januari 2017 av portis_ Re: Hunden drar på promenaderna

Det tog nästan ett år av tålamod, konsekvent stannande så fort hon drog oavsett hur stressad jag var och massor av godis och kontaktövningar innan min hund gick 100% fint i koppel. Men nu är hon så intränad i denna regel att så fort hon känner att kopplet sträcks så saktar hon in mot mig automatiskt utan att jag behöver göra nåt. Så tålamod, tålamod, tålamod så kommer det där att lösa sig :) Kan rekomendera en vgw-sele för det underlättar träningen då hunden automatiskt "dras" mot dig vid stannandet och då kan du lättare få kontakt med den:) 

Svara på detta inlägg

STB
Medlem 2010-06-08
#5 23 januari 2017 av STB Re: Hunden drar på promenaderna

Ni ska VARA envetnare än er hund! och när jag stannar o hunden tittar på mig? byter jag riktning!


PS! om ni orkar o har smartphone? så kolla efter appen 7 minutes fitness ni mår 10 gg bättre efteråt brukar ta en 2 månader sedan VA? de här va väl inget!

Svara på detta inlägg

Recard
Medlem 2015-12-22
#6 23 januari 2017 av Recard Re: Hunden drar på promenaderna

Köpt en vgw-sele o de funkar ganska bra, ja måste fortfarande stanna när han drar men. En utav promenaderna går han nästan perfekt.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden ÄLSKAR andra hundar   [2] 22 sep: Hector24 24 sep: Torparinnan Hunden blir påkörd av en moped   [3] 18 aug: Doglover83 18 aug: Ayrin Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76 Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!   [5] 19 jan: JohannaS 20 jan: Anneli Hunden attackerar vår katt   [6] 7 dec: jenka 13 dec: Svea58 Hunden sover mot mitt ansikte?   [4] 7 nov: Snackis 9 nov: Snackis
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Schäfer | Jack Russell Terrier | Cavalier King Charles Spaniel | Dvärgschnauzer | Tibetansk Spaniel | Flatcoated Retriever
© 1998-2023 Enfinia AB