Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 januari 2017 av Menace i övriga hundfrågor (17 svar)
Hur visar jag hunden att jag är arg?

Det här kanske låter konstig men, hur gör man för att visa att man är arg? Det som jag har försökt har inte fungerat alls. Jag har morrat, satt händerna på höfterna, försökt göra mig stor, tagit ”arga steg” emot hunden… skrikt, gråtigt, kollapsat.Vovven förstår inte alls vad jag menar utan verkar hur glad som helst. Detta kan vara då han har tagit saker han inte får, hoppar och biter i jackan, då han slår dövörat till då vi är ute. Jag kommer inte alls på hur jag ska visa att jag är arg.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Menace och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

VildaVittra
Medlem 2008-08-25
#1 11 januari 2017 av VildaVittra Re: Hur visar jag hunden att jag är arg?

Det finns ingen anledning till att visa sig arg på hunden, det kan bara skada relationen istället. 


Lär in kommandot nej istället.  Så det VERKLIGEN sitter. Jag använder ljudet "ööpp" som nej, så monstren inte blir förvirrade när jag sedan använder nej i dagligt tal. 

Svara på detta inlägg

makiko
Medlem 2016-11-09
#2 11 januari 2017 av makiko Re: Hur visar jag hunden att jag är arg?

Oj va olika det kan vara, själv jobbar jag med att INTE bli arg, eftersom min hund inte "köper" en korregering om jag är arg.


Hon tog mina glasögon när hon var liten, bara 10 veckor eller så, och eftersom de kostar en del, så kommer ju den första känslan att bli lite rädsla (vilket väcker ilskan) för att de ska gå sönder. Det var inte fören jag lugnat mig och gick ner på huk, som hon faktiskt kom direkt med dem, och de var hela. Det jag ville säga med det här är, att hunden inte förstår vad jag vill när jag är arg.


Efter det så kunde jag vara lugn varje gång hon tog något hon inte fick, jag gick bara och tog av henne det, och gav henne något hon fick ha i utbyte. När jag tänker efter så har hon inte bitit sönder någonting hon inte får ha, utom en snusdosa hon gick och tog från husses nattduksbord en morgon jag var på toa.


Ingen hund lär sig vad den får och inte får göra genom att få skäll av oss, tvärt om, ilska gör ofta allt värre, försvårar inlärningen, eftersom skäll gör hunden stressad, vilket i sin tur ger mer stressbeteenden. När en hund gör fel så beror det ju bara på, att vi inte har lyckats lära den vad som är rätt, och det blir orättvist att ge hunden skulden för att vi inte har lyckats få den att förstå.


Visst säger jag ifrån, men det kan jag ju bara göra strax innan eller i alla fall samtidigt som det händer, efteråt förstår hunden inte en tillsägelse. Jag växlar bara tonläge utan att bli arg, en knäpp med fingret är det som fungerar bäst för oss, ibland förstärkt med ett mörkare läte, som jag inte kan beskriva med bokstäver. Jag visar att det hon gör inte är det jag vill, och om hon inte ger mig rätt beteende, så vet jag att jag behöver träna mer på det som är rätt.


Hon är 7 månader nu, och förra veckan lyckades hon rymma ut genom ytterdörren 3 gånger på bara ett par dagar. Det enda jag gör är att stänga henne ute en stund, struntar i henne helt enkelt. Efter en stund öppnar jag och ropar och då kommer hon glatt och då får hon beröm för att hon kom. Jag säger alltså ingenting om att hon smet, för det är inte intressant, det viktiga var att hon kom, vilket jag förstärker genom att ge henne en belöning.


Det jag såg var att jag måste träna mer på, att hon inte ska vara så nära dörren när folk ska gå, så att chansen att smita blir mindre. Det och att inte gå ut genom dörren utan att jag säger att hon får, när vi ska gå ut och gå. Om jag hade sprungit efter henne och blivit arg på att hon inte kommer, så hade jag fått en hund som älskar att smita, eftersom de tycker det är så roligt att bli jagade. Jag skulle i så fall ha lärt henne att smita, för att jag agerar av ilska.


Enda sättet att få en hund att förstå vad vi vill, är att träna på det vi vill och att vara där och säga ifrån innan eller i alla fall samtidigt, som det händer, efteråt är det helt meningslöst att säga något om det. Det snarare förstör relationen och fungerar som en förstärkare för felbeteenden. Så som jag har märkt, så fungerar det bättre att ignorerera bort mycket, och att bara stå och vänta på att hunden ska göra rätt, räkna ut själv vad det är vi vill.


Att alltid tro att hunden faktiskt vill göra rätt, gör att jag lättare kan vara lugn i alla lägen, vilket gör att jag kan gå från att markera ogillande med mörk röst, till att med ljus röst berömma direkt det blir rätt. Ilska gör ju bara att jag inte kan växla tonläge på rätt sätt.


Nu säger inte jag att det är enkelt, ilskan kommer ofta så fort, att vi inte hinner stoppa den direkt, så det krävs en hel del träning på att inte bli arg. Frustration över att vi känner oss misslyckade för att hunden inte gör rätt, hade jag som en grej förut, som gjorde att jag kunde tappa tålamodet. Idag har jag inga problem med att göra fel, för hur ska jag annars kunna lära mig!?


Jag har haft valpen i 5 månader, och resan har mest gått ut på, att lära mig hantera mig själv, nu känner jag att jag har koll på mig, och genom det så har jag fått mer koll på henne. Jag kan släppa ett köttben på golvet och hon tar det inte utan min tillåtelse, för att vi har tränat på att hon måste låta bli, be om tillåtelse för att ta saker.


Hon ligger på sin plats trots att det kommer folk tills hon får komma, inte för att jag har blivit arg på henne, utan genom att jag lugnt bara har tagit henne tillbaka och bett henne lägga sig igen, om hon har rest på sig utan min tillåtelse, om och om igen, tills hon har förstått vad jag vill.


Så som jag har märkt, så om jag är noga med detaljer, att jag bestämmer över henne inne, så lyssnar hon bättre på mig ute sen. Jag bestämmer när vi ska leka och när vi ska sluta leka, jag bestämmer vad hon får ha och inte ha, även hennes egna leksaker tar jag undan och ger henne när jag tycker hon får ha dem. Många stunder av kontaktträning och att låta bli tills hon får ett varsegod.


En grej jag hade ett tag var det här med att gå i koppel, jag tränade på att hon skulle gå fint i kopplet och kände hur frustrerad jag kunde bli ibland. Jag satte mig ner och funderade och kom fram till, att det jag egentligen vill, är att hon ska vara lugn när vi går, eftersom hon inte drar då. Då började jag mer aktivt enbart träna på att få henne att förstå att jag bara vill att hon ska vara lugn.


Jag letade reda på klipp på youtube om hur man kan träna hunden att vara lugnt, inte hur jag ska träna på att gå fint i koppel. Jag insåg att jag hade gjort fel, tog reda på det jag behövde för att kunna göra rätt, precis som hunden måste förstå, så måste ju även vi förstå vad som är fel och vad som är rätt, innan vi kan göra så.


Att gå i koppel kräver fortfarande att jag måste jobba mig till lugnet i henne nästan varje gång, men jag blir inte längre frustrerad så att jag råkar rycka i henne längre, vilket jag kan säga ärligt hände innan jag tog mig en funderare. När jag inser att det är lugn jag vill ha, så säger det sig själv att jag själv måste agera med lugn, för att få det jag vill ha, och då säger det sig själv att rycka inte kan fungera.


Jag måste se mina fel, för att kunna lära mig av dem, för att kunna göra rätt, måste jag ju kunna erkänna att jag har gjort fel först. Det gäller att inte döman sig själv, då är det enklare att se på sig själv med lite medkänsla i stället, så att jag kan göra de förändringar som behövs för att kunna göra rätt sen.


<3

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#3 11 januari 2017 av Kalla Vad vill du uppnå med att vara "arg"?

Jag har lärt mig den tuffa vägen att det fungerar jäkligt dåligt på min hund om jag är arg. Antingen skiter hon i det, eller så triggar det ännu mer eller så blir hon illa till mods för ett par sekunder för att sedan bokstavligen skaka av sig obehaget och göra samma grej igen. Det ända som händer är att jag blir ännu mera arg och frustrerad. Inte kul alls.


Det som funkade på min unghund var att ignorera tramset så långt det gick och belöna rätt beteende. Gick det inte att ignorera så försökte jag avbryta genom att slänga kopplet, kasta en vante eller dylikt och OMEDELBART när hunden kom av sig belöna det rätta beteendet. Att tänka på är att när jycken är inne i ett rejält spel eller lekryck, då är ALL uppmärksamhet en belöning, även negativ uppmärksamhet är vinst för hunden i de lägena.


För mig blev det mycket roligare att vara hundägare när jag medvetet gick över från att vara en "nejsägare och korrigerare" till att vara en som lär hunden det jag vill att den ska göra och belöna korrekt beteende istället. Det har dessutom varit effektivare än det arga beteendet. Dessutim har det fått till effekt att de få gånger som jag måste "bli arg" och ta till akutkorrigering, då har det mycket bättre effekt.


 


Så har det fungerat för mig och min hund, det gäller verkligen att man försöker hitta den metod som fungerar bäst för sig själv och sin hund.

Svara på detta inlägg

makiko
Medlem 2016-11-09
#4 11 januari 2017 av makiko Re: Hur visar jag hunden att jag är arg?
          Re: Hur visar jag hunden att jag är arg?
          

Oj va olika det kan vara, själv jobbar jag med att INTE bli arg, eftersom min hund inte "köper" en korregering om jag är arg.


Hon tog mina glasögon när hon var liten, bara 10 veckor eller så, och eftersom de kostar en del, så kommer ju den första känslan att bli lite rädsla (vilket väcker ilskan) för att de ska gå sönder. Det var inte fören jag lugnat mig och gick ner på huk, som hon faktiskt kom direkt med dem, och de var hela. Det jag ville säga med det här är, att hunden inte förstår vad jag vill när jag är arg.


Efter det så kunde jag vara lugn varje gång hon tog något hon inte fick, jag gick bara och tog av henne det, och gav henne något hon fick ha i utbyte. När jag tänker efter så har hon inte bitit sönder någonting hon inte får ha, utom en snusdosa hon gick och tog från husses nattduksbord en morgon jag var på toa.


Ingen hund lär sig vad den får och inte får göra genom att få skäll av oss, tvärt om, ilska gör ofta allt värre, försvårar inlärningen, eftersom skäll gör hunden stressad, vilket i sin tur ger mer stressbeteenden. När en hund gör fel så beror det ju bara på, att vi inte har lyckats lära den vad som är rätt, och det blir orättvist att ge hunden skulden för att vi inte har lyckats få den att förstå.


Visst säger jag ifrån, men det kan jag ju bara göra strax innan eller i alla fall samtidigt som det händer, efteråt förstår hunden inte en tillsägelse. Jag växlar bara tonläge utan att bli arg, en knäpp med fingret är det som fungerar bäst för oss, ibland förstärkt med ett mörkare läte, som jag inte kan beskriva med bokstäver. Jag visar att det hon gör inte är det jag vill, och om hon inte ger mig rätt beteende, så vet jag att jag behöver träna mer på det som är rätt.


Hon är 7 månader nu, och förra veckan lyckades hon rymma ut genom ytterdörren 3 gånger på bara ett par dagar. Det enda jag gör är att stänga henne ute en stund, struntar i henne helt enkelt. Efter en stund öppnar jag och ropar och då kommer hon glatt och då får hon beröm för att hon kom. Jag säger alltså ingenting om att hon smet, för det är inte intressant, det viktiga var att hon kom, vilket jag förstärker genom att ge henne en belöning.


Det jag såg var att jag måste träna mer på, att hon inte ska vara så nära dörren när folk ska gå, så att chansen att smita blir mindre. Det och att inte gå ut genom dörren utan att jag säger att hon får, när vi ska gå ut och gå. Om jag hade sprungit efter henne och blivit arg på att hon inte kommer, så hade jag fått en hund som älskar att smita, eftersom de tycker det är så roligt att bli jagade. Jag skulle i så fall ha lärt henne att smita, för att jag agerar av ilska.


Enda sättet att få en hund att förstå vad vi vill, är att träna på det vi vill och att vara där och säga ifrån innan eller i alla fall samtidigt, som det händer, efteråt är det helt meningslöst att säga något om det. Det snarare förstör relationen och fungerar som en förstärkare för felbeteenden. Så som jag har märkt, så fungerar det bättre att ignorerera bort mycket, och att bara stå och vänta på att hunden ska göra rätt, räkna ut själv vad det är vi vill.


Att alltid tro att hunden faktiskt vill göra rätt, gör att jag lättare kan vara lugn i alla lägen, vilket gör att jag kan gå från att markera ogillande med mörk röst, till att med ljus röst berömma direkt det blir rätt. Ilska gör ju bara att jag inte kan växla tonläge på rätt sätt.


Nu säger inte jag att det är enkelt, ilskan kommer ofta så fort, att vi inte hinner stoppa den direkt, så det krävs en hel del träning på att inte bli arg. Frustration över att vi känner oss misslyckade för att hunden inte gör rätt, hade jag som en grej förut, som gjorde att jag kunde tappa tålamodet. Idag har jag inga problem med att göra fel, för hur ska jag annars kunna lära mig!?


Jag har haft valpen i 5 månader, och resan har mest gått ut på, att lära mig hantera mig själv, nu känner jag att jag har koll på mig, och genom det så har jag fått mer koll på henne. Jag kan släppa ett köttben på golvet och hon tar det inte utan min tillåtelse, för att vi har tränat på att hon måste låta bli, be om tillåtelse för att ta saker.


Hon ligger på sin plats trots att det kommer folk tills hon får komma, inte för att jag har blivit arg på henne, utan genom att jag lugnt bara har tagit henne tillbaka och bett henne lägga sig igen, om hon har rest på sig utan min tillåtelse, om och om igen, tills hon har förstått vad jag vill.


Så som jag har märkt, så om jag är noga med detaljer, att jag bestämmer över henne inne, så lyssnar hon bättre på mig ute sen. Jag bestämmer när vi ska leka och när vi ska sluta leka, jag bestämmer vad hon får ha och inte ha, även hennes egna leksaker tar jag undan och ger henne när jag tycker hon får ha dem. Många stunder av kontaktträning och att låta bli tills hon får ett varsegod.


En grej jag hade ett tag var det här med att gå i koppel, jag tränade på att hon skulle gå fint i kopplet och kände hur frustrerad jag kunde bli ibland. Jag satte mig ner och funderade och kom fram till, att det jag egentligen vill, är att hon ska vara lugn när vi går, eftersom hon inte drar då. Då började jag mer aktivt enbart träna på att få henne att förstå att jag bara vill att hon ska vara lugn.


Jag letade reda på klipp på youtube om hur man kan träna hunden att vara lugnt, inte hur jag ska träna på att gå fint i koppel. Jag insåg att jag hade gjort fel, tog reda på det jag behövde för att kunna göra rätt, precis som hunden måste förstå, så måste ju även vi förstå vad som är fel och vad som är rätt, innan vi kan göra så.


Att gå i koppel kräver fortfarande att jag måste jobba mig till lugnet i henne nästan varje gång, men jag blir inte längre frustrerad så att jag råkar rycka i henne längre, vilket jag kan säga ärligt hände innan jag tog mig en funderare. När jag inser att det är lugn jag vill ha, så säger det sig själv att jag själv måste agera med lugn, för att få det jag vill ha, och då säger det sig själv att rycka inte kan fungera.


Jag måste se mina fel, för att kunna lära mig av dem, för att kunna göra rätt, måste jag ju kunna erkänna att jag har gjort fel först. Det gäller att inte döman sig själv, då är det enklare att se på sig själv med lite medkänsla i stället, så att jag kan göra de förändringar som behövs för att kunna göra rätt sen.


<3

Tänkte på det där med att hoppa upp och bita i jackan, det hade även vi som "problem" innan, men det har hon slutat med nu. Jag kanstar iväg godis på backen om hon börjar krumbukta, men det gjorde hon mer då jag blev arg på henne ute, hon förstog inte vad jag ville, så hon hoppade upp och bet för att det var det enda sättet hon hade att säga att hon inte förstod och kände sig orättvist behandlad, när jag blev frustrerad på henne.


Inne om hon är på väg att hoppa upp, så håller jag ner henne så att hon har tassarna på backen och så säger jag, tassarna i backen, och berömmer henne när hon lugnar sig och behåller tassarna i backen.


Lös kunde hon komma springande och hoppa upp och bita i armen, och för att lösa det har jag ju dels tränat inne att tassarna ska vara kvar på marken, men ute när hon kom, så kastade jag iväg lite godis på backen, vilket avledde henne. Sen har jag en leksak i handen för det mesta ute, och den får hon bara komma och bita i, när jag säger till och då har ju det blivit att gälla även armen, som inte är intressant om det finns en leksak.


Om jag blir arg på henne när hon biter, då blir hon arg också, för hon menar inget illa, så hon kan inte förstå ilskan från mig, när hon bara vill leka. Hon var ibland också helt enkelt frustrerad för att jag var frustrerad för att hon inte gick som jag ville i kopplet, innan jag förstod vad jag enegtligen skulle träna på, hur jag skulle få henne att förstå.


Det gäller att fundera ärligt på varför hunden hoppar upp och biter, vill den leka eller är den helt enkelt frustrerad för att vi blir frustrerade och arga?! Avleda genom att kasta iväg godis fungerar bättre än att bli arg och rycka tag i den oavsett orsak, men för att kunna jobba bort det, måste man ju ärligt se vad som är orsaken.


Jag måste hitta en balans mellan krav och frihet, annars exploderar hon till slut, för mycket tid i koppel gör min valp lite galen, så hon får vara lös rätt mycket, eller snarare så har vi lina på henne just nu, nu när hon böjrar bli lite tonåring. Vi kampar rätt mycket, hon älskar det, och ibland råkar hon ta fel, och biter mig i armen i stället, men hon släpper taget direkt och tar leksaken i stället och jag låssas som att ingenting har hänt, för jag vet att hon inte menar det. Det är bara om jag kan behålla lugnet jag kan läsa henne rätt, så att jag inte straffar henne för saker hon inte gör med flit.


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 11 januari 2017 av Ayrin Re: Hur visar jag hunden att jag är arg?

Samma här, finns ingen vinst i att bli arg, mycket effektivare att lära hunden vad du *vill* att den ska göra än att försöka straffa bort ett beteende.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 11 januari 2017 av Lona Hehehe...
          Vad vill du uppnå med att vara "arg"?
          

Jag har lärt mig den tuffa vägen att det fungerar jäkligt dåligt på min hund om jag är arg. Antingen skiter hon i det, eller så triggar det ännu mer eller så blir hon illa till mods för ett par sekunder för att sedan bokstavligen skaka av sig obehaget och göra samma grej igen. Det ända som händer är att jag blir ännu mera arg och frustrerad. Inte kul alls.


Det som funkade på min unghund var att ignorera tramset så långt det gick och belöna rätt beteende. Gick det inte att ignorera så försökte jag avbryta genom att slänga kopplet, kasta en vante eller dylikt och OMEDELBART när hunden kom av sig belöna det rätta beteendet. Att tänka på är att när jycken är inne i ett rejält spel eller lekryck, då är ALL uppmärksamhet en belöning, även negativ uppmärksamhet är vinst för hunden i de lägena.


För mig blev det mycket roligare att vara hundägare när jag medvetet gick över från att vara en "nejsägare och korrigerare" till att vara en som lär hunden det jag vill att den ska göra och belöna korrekt beteende istället. Det har dessutom varit effektivare än det arga beteendet. Dessutim har det fått till effekt att de få gånger som jag måste "bli arg" och ta till akutkorrigering, då har det mycket bättre effekt.


 


Så har det fungerat för mig och min hund, det gäller verkligen att man försöker hitta den metod som fungerar bäst för sig själv och sin hund.

...har du en terrier, månne? :-D


 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#7 11 januari 2017 av Kalla Det KAN vara så ;)

Herregud vad hon drivit mig till vansinne, men JÖSSES så mycket jag lärt mig! Inte minst en rejäl dos ödmjukhet har man fått...

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#8 11 januari 2017 av Ayrin Re: Det KAN vara så ;)

Kan säga detsamma om min, som (som tur är tror jag) istället visade rätt extrema blidkande signaler och mycken stress när jag visade mig det minsta arg... med en terrier är det nog viss risk att saker urartat eftersom jag också reagerade med ilska på ilska. ...nu på "äldre" dar (33 år) har jag blivit lite klurigare (ibland iaf...) :D.


Tack och lov för hundar och det de lär oss om oss själva :).


För att fortsätta på mina "hund vs barn"-funderingar kan jag ju konstatera att när min dotter nu blivit 4 år är det ju *mycket* lättare att hantera henne än en hund (även om hunden lyder mig...). På varelser man kan resonera med kan man ta till både hot och mutor :D.

Svara på detta inlägg

SanCha
Medlem 2003-09-19
#9 11 januari 2017 av SanCha Hej!

Jag lärde min hund redan som liten vad ett "nej" betyder och att förstärka nejandet fungerar för oss.


Hur jkag lärde in nejet första gången var med godis på golvet (satt framför hunden) och la en bit men la handen över samtidigt som jag sa nej tills hunden förstod. Sedan fick han ta godiset med ett varsågod. Fortsätter man så senare i livet vet ju hunden att nej betyder något man backar ifrån eller inte tillåts göra.


 


MVH//Sanna

Svara på detta inlägg

Bella & jag
Medlem 2011-08-19
#10 23 januari 2017 av Bella & jag Re: Hur visar jag hunden att jag är arg?

Jag säjer som en del andra här: Varför vill du visa den att du är arg? 


Vad ska du uppnå med det?


 


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur få hunden att äta vid byte av miljö   [6] 12 jun: Gunli 16 jun: Gunli Hunden blir rädd för något osynligt   [2] 24 maj: RK2008 24 maj: Ayrin Det här med mat till hunden/valpen - göra egen??   [6] 17 maj: karfah 17 maj: Lona Ta med hunden till Spanien   [1] 18 apr: Origo 1 19 apr: Ayrin Grå fläck/nät liknade fläck i hunden pupill.   [1] 11 apr: Goggelito 12 apr: Torparinnan Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt När man föredrar den ena hunden framför den andra   [5] 26 feb: Havsfruen 27 feb: Havsfruen stor sorg när hunden dör   [3] 12 feb: Deli 1 mar: fyratassar Kan hunden bli beroende av Rimadyl?   [2] 1 feb: tant blå 1 feb: Puddingpastejn Dräktig tik dygn 59 visar tecken på valpning.   [1] 6 jan: my_nelan 7 jan: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Papillon | Rottweiler | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Schäfer | Jack Russell Terrier | Chihuahua | American Staffordshire Terrier
© 1998-2021 Enfinia AB