Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 februari 2017 av Fridisen i sjukdom & hälsa (6 svar)
Patella luxation operation & allergi

Hej! 


För 4 dagar sedan opererades min chihuahua för patella luxation. Han sätter ner benet ibland, men stödjer inte mkt på det. När vi är ute så hoppar han på tre ben. Hur lång tid har det tagit för era hundar innan de började stödja på benet? 


 


Han har även allergi så det kliar på honom hela tiden.Han ska ju vara i ro, men han vill åla sig på rygg och bädda runt i sängen pga klådan. Det är skit jobbigt att se. Sticker nog till väldigt mkt i stygnen och kliar oxå, blir det bättre när stygnen är borta tro? 


Sen har han ju skit tråkigt oxå, tips på stimulering?  


Tacksam för svar 😀


Mvh en orolig mamma 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fridisen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 4 februari 2017 av Lona Re: Patella luxation operation & allergi

De kan behöva hjälp (rehab) för att "lära sig" gå korrekt igen, sa inte veterinären något om det?


Hundar är ofta snabba på att avlasta ett ben som gör ont men är sämre på att börja använda det igen, i synnerhet små lätta raset som chihuahua - det är inte så jobbigt för dem att hoppa på tre ben.


Vad gäller allergin, har ni pratat med veterinären? Hunden ska givetvis inte behöva ha sådan klåda.

Svara på detta inlägg

Fridisen
Medlem 2016-02-06
#2 4 februari 2017 av Fridisen Re: Patella luxation operation & allergi

Hej 😀


Tack för svar! 


Veterinären sa att stödjer han inte på benet när stygnen ska tas så ska vi höra av oss (12 dagar) Har ju bara gått 4 😊 men orolig som man är.....😉


Jo, rehab ska vi ta. Kommer inte börja med vatten rehab då han är rädd för vatten men finns ju andra sätt.


Han har börjat med allergivaccin, fått det ca 5 ggr nu, men det kan ju ta tid innan det verkar! Han äter även atopica (immundämpande) som jag hoppas vi kan sluta,med så småningom. 


Har du en hund som är opererad? 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 4 februari 2017 av Lona Re: Patella luxation operation & allergi

Nej, har ingen specifik erfarenhet av just PL, bara av andra hältor/skador och hundfysioterapi . Det kan vara bra med en koll av sjukgymnast / hundfysioterapeut i vilket fall, hunden har troligen lite skavanker och felbelastningar om den haft problem med patellan. Alla hundar (och människor med, för den delen) har snedheter och ojämnheter, det kan vara bra att kolla upp hunden åtminstone någon gång om året för att hitta och åtgärda detta innan det blir riktiga skador eller förslitningar.


Jag har dessvärre lärt mig detta den hårda vägen, numera kollar jag hundarna någon gång om halvåret och masserar dessutom igenom dem regelbundet. Lättare att hitta spända muskler mm då.


Som aktivering kanske ni kan testa någon form av nosework? Det går utmärkt att göra någon modifierad form med hjälp av tex muggar och så använda te som doft. Undrar om det inte var Fredrik Steen som skrev en artikel om det?


Rent allmänt är olika former av nosarbete bra som aktivering.


Du lan lära hunden att skilja på och apportera eller bara markera (nosdutta tex) olika saker; den blå nallen och inte röda bollen osv - det går att bygga ut med hur många grejer som helst.


Små tricks som att Nikka eller skaka på huvudet, skall (kanske "räkna" och avge ett visst antal skall?) slicka sig på nosen, visa tänderna osv. Det blir roligare "effekter" med lite lustiga kommandon som "Vad tycker du om Trump?" och så morrar hunden osv. Finns säkerligen en uppsjö av idéer på YouTube.


Det är just inlärningen som aktiverar, ett väl inlärt kommando är inte särskilt jobbigt, möjligen då om hunden skall skilja på liknande kommandon i synnerhet om de brukar komna i en viss följd och du sedan byter ordning...

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 4 februari 2017 av Lona Re: Patella luxation operation & allergi

Ooops, ibland är fingrarna snabbare än hjärnan. Jag är så van att skriva min hunds namn att det automatiskt blev "Nikka" och inte "nicka" som det givetvis skulle vara angående aktiveringen  

Svara på detta inlägg

Trevare
Medlem 2017-03-12
#5 21 januari 2018 av Trevare Re: Patella luxation operation & allergi

I oktober opereades min dvärgpudel för patella luxation på vänster bak. Han gick inte heller på alla 4 i början, men ganska snabbt (ca 1 vecka) ändå började han använda vänster bak helt eller delvis. Konvalesensen har varit lång, (3 mån) med korta koppelpromenader som utökats succesivt och inget fritt spring. Allt har fungerat bra. Var på återbesök i januari och fick bedömningen att det blivit bättre än bra. Vi var på Söderköpings Djurklinik hos Krister Julinder.  

Svara på detta inlägg

Trevare
Medlem 2017-03-12
#6 21 januari 2018 av Trevare Re: Patella luxation operation & allergi

efter patella operationen behövdes ingen speciell rehab för min dvärgpudel, mer än korta koppelpromenader som utökades försiktigt... och som stimulans för hjärnan "Nosework"... som vi fortsatt med, fungerar så bra... titta gärna på nätet efter olika sök, det finns en hel del. Vi började med "godissök", sökte i kartonger och på ställen. Tänk på att efter sök blir hunden ofta väldigt törstig och i början använd ett mindre utrymme t ex delar av ett kök. Är du klickeranvändare kan du använda dig av den. Finns böcker att inhandla om man önskar och kurser... Lycka till

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Allergi test innan hundköp   [0] 25 feb: annaf85 Japansk spets vs Tysk spets - allergi?   [3] 23 sep: drainer 26 okt: Nybörjare patella grad 3 ingen operation   [0] 22 sep: Maria,Båtsman & Ozzy Någon som "botat" allergi med egen mat?   [5] 1 maj: jh82 3 maj: Puddingpastejn Stygn efter operation   [1] 30 mar: Santee 30 mar: aenima Efter operation av Urinsten (Hjälp/Råd)   [1] 21 mar: Silver08 23 mar: Puddingpastejn Allergi och utredning?   [11] 9 jan: Frihannisaac 16 mar: Svea58 Cane corso - allergi   [0] 11 nov: Tidde hund med atopi-allergi   [1] 1 sep: anna_staff 1 sep: Lena och vildingarna Operation Navelbråck   [0] 21 jul: Hutter
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Pudel | Jack Russell Terrier | Schäfer | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB