Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 februari 2017 av ElinochKim i övriga hundfrågor (4 svar)
Vad vill han egentligen?

Hej! Jag har en irländsk setter-hane på 9,5. Han är diagnostiserad med spondylos precis innan lucia 2016. Allt har gått bra efter det och han får sitt smärtstillande som han ska osv. 


Det som jag undrar över är att han låter konstigt. När han lägger sig i korgen kan han liksom gruffa till som vi människor gör när vi sätter oss om vi har ont osv. Problemet är att han sedan när han ligger i korgen låter på samma sätt då med även om han bara ligger stilla. 


Han är väldigt kommunikativ och brukar alltid komma och säga till om det är något men han liksom bara ligger där och låter. Ibland är det som att han inte vet att han gör det för om man går fram och kollar på honom och frågar vad det är så kan han ligga med halvslutna ögon. Jag fattar inte vad han vill och jag själv blir orolig och kan verkligen inte slappna av.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om ElinochKim och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#1 5 februari 2017 av pipilotta Re: Vad vill han egentligen?

Skulle i första hand tänka att hunden har ont...Är ingen hundexpert men vet ju att hundar och framför allt katter kan maskera det som värker, gör ont..Skulle ta kontakt med vet om det gällde min hund..

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 5 februari 2017 av Lona Re: Vad vill han egentligen?

Det är såklart svårt att veta av en beskrivning på nätet men för mig låter det tyvärr som att han har ont . Jag har själv haft en hund med spondylos, ofta är det när de är i stillhet som de känner smärtan, den liksom "kommer ikapp" eller vad man ska säga.


Vad får han för medicin nu? Får han den hela tiden eller bara vid behov? Ni kan nog behöva tala med veterinären om att trappa upp medicineringen några snäpp.


Ger du något tillskott?


Får han någon annan form av behandling som laser, massage eller något? Det KAN mildra smärtorna och bromsa utvecklingen, dessutom kan man behandla felbelastningar mm så att han inte får ont i resten av kroppen. (Jämför med om du själv har ont i axlarna eller ryggen, man går och spänner sig och så sprider sig smärtan eftersom musklerna låser sig.)


Han kan ju dessutom ha diverse andra förslitningar med tanke på att han börjar bli lite äldre.


Spondyloshundar kan bli bättre när det väl bildats en ordentlig "brygga" mellan kotorna, de blir givetvis stela men den pågående inflammationen lägger sig.


Mitt råd är helt klart att ni talar med veterinären igen, gärna en ortoped. Kontakta även en sjukgymnast / hundfysioterapeut och se om det går att underlätta för er hund.


Lite småsaker att tänka på i vardagen; ha gärna täcke på ute, i synnerhet om det regnar och är blött. Blir hunden blöt så torka försiktigt när ni kommer in. En del hundar tycker även om att ha täcke inne, t ex ett fleecetäcke. Back on Tracks nättäcken är också bra, jag har använt dem mycket på mina hundar.


Se till att hålla hunden smal = mindre belastning på kroppen inklusive ryggen.


Undvik helst trappor eller se i alla fall till att hunden går långsamt och inte rusar upp eller ner.


Hjälp gärna hunden in i och ut ur bilen, det finns ramper man kan använda eller så hjälp till genom att lyfta FÖRSIKTIGT (en välsittande sele kan vara bra) och även hålla emot när han hoppar ner.


Samma sak med möbler, jag hade en sån här pall från IKEA: 


http://m.ikea.com/se/sv/catalog/products/art/90241463/


Ett överkomligt pris dessutom. (Faktum är att mina nuvarande hundar också använder den, det är väl bekvämt och det sparar ju faktiskt deras leder.)


Värm upp hunden ordentligt innan han får springa fritt, likaså ska man låta dem varva ner efter fysisk ansträngning. Undvik tvära starter, stopp och svängar som det ofta blir om man tex kastar boll eller kör agility (det senare förmodar jag att ni ändå inte gör i nuläget).


Ovanstående kan säkert tyckas vara pjåsk men det kan göra stor skillnad i hundens vardag. Dessutom är det nog dags för lite pjåsk och "skämma bort", ge hunden lite guldkant på livet nu. 


Lycka till, uppdatera gärna! 

Bilder:
Svara på detta inlägg

ElinochKim
Medlem 2017-02-05
#3 5 februari 2017 av ElinochKim Re: Vad vill han egentligen?

Först och främst tack snälla för alla dina tips!  
Vi har två backontrack täcken; ett fleecetäcke och ett lite tjockare som "Kims simtränare" rekommenderade. Han får ha på sig fleecetäcket en hel del inne men han blir väldigt dåsig och trött efter ett tag så inte för länge. Vilket han inte är glad över, han älskar sitt täcke och går därifrån om man försöker ta av honom det  Han får bara vara på övervåningen (vi bor i en tvåvåningsvilla) och går dessutom ut genom altandörren. Och vi lyfter in och ut ur bil.
Du skrev att man kan hålla emot när de hoppar ner. Hur menar du då? För vi lyfter honom ner också.
Oftast får han gå en bit i koppel innan vi släpper honom, vilket vi knappt har gjort sedan han fick diagnosen då vi har varit väldigt rädda för att han ska få ont igen... Räcker det soom uppvärmning dock att han går en bit innan?
Använder du pallen om hundarna ska upp och ner i soffan/sängen menar du? Han får nämligen inte vara i soffan eller sängen. Eller ja i min får han vara men det var länge sen nu då jag har bytt rum och han får inte plats att ta sig upp, plus det här med ryggen. Jag har funderat på att prova med en pall men jag tror tyvärr att han skulle hoppa ner ändå och strunta i pallen 


Tyvärr är det så att veterinären liksom har gett över ansvaret till oss så att säga. Det är i varje fall intrycket min pappa fick (jag själv har inte varit med till veterinären) på uppföljningsmötet, vi har alltså bara haft två besök hos veterinären för det här. Det enda tips vi fick var hundsim och har inte hört talas om några andra behandlingar.


Han går och simmar en gång i veckan och äter medicinen varje dag. Han äter 30 ml metacam på morgonen, en kapsel gabapentin till lunch, en kapsel till middagen och en kapsel precis innan vi går och lägger oss. Det är så himla svårt att veta hur man ska göra; veterinären sa att vi skulle testa att sluta med någon kapsel för att se om "skovet" var över men de två gånger vi har gjort det har det inte funkat utan han har kommit och gnällt och haft ont. Hur lång tid brukar det egentligen gå mellan "skoven"?


Jag måste nog erkänna att jag inte har så stor tillit till den här veterinären då hon från början feldiagnostiserade honom med artros. Vi märkte i somras att han hade ont och då sa den här veterinären att det var artros i hans bakben, utan röntgen. Hon kände liksom bara på honom. Sen nu i december märkte vi - från en dag till en annan - att han inte kunde gå i trapporna utan stod och gnällde och vi fick heja på honom så han skulle gå upp. Mamma beställde en tid till vet nästa dag. Samma kväll vi märkte det onda då pappa skulle gå sista kissen hade han så ont att han inte kunde lyfta benet så de åkte akut in till Ulltuna. Där fick han vara kvar över natten med morfindropp. När de röntgade honom såg de spondylosen. De såg även att han hade artros i lilltån.. Så hade "vår" vet redan från början röntgat honom och inte bara antagit att det var artros hade han sluppit mardrömsnatten på ulltuna... Han mådde verkligen inte bra efter den natten psykiskt. Jag ska nog ändå försöka övertyga mina föräldrar att ta honom dit och kolla på de alternativ du nämner.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 5 februari 2017 av Anneli Varför...?

Varför får han inte ha det värmande täcket på sig så länge han vill,om han så uppenbart gillar det? Att han blir dåsig måste ju betyda att smärtan i ryggen har minsakat så mycket av den sköna värmen att han kan koppla av och sova lite.


Du har fått många goda råd här om hur man kan förbättra livet för sin gamla hund. Ett par till: se till att hundbädden är så stor att han kan sträcka ut sig och inte bara ligga hoprullad.Hoprullad är inte alltid  så skönt för en ond rygg. Jag har taxar med långa ryggar, så jag har lärt mig. Biabäddar finns i storformat  har jag sett på Granngårdens hemsida. En skumgummimadrass  10 x200 cm som man delar i två delar och lägger på varandra inom ett tvättbart överdrag är ett alternativ. För övrigt kan det väl vara bra med ett par sköna liggplatser på olika ställen. Se också till att bilen har en mjuk liggplats och att hunden alltid är varm där med skönt täcke på sig.


Ta väl hand om din gamla kompis!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilka är egentligen välkomna till vovve.net?   [9] 17 sep: Wicky 20 sep: Ayrin Hund i bilen vad gäller egentligen?   [5] 4 okt: mares 5 okt: Tova och Smilla Nosework - hur är det egentligen?   [1] 18 jun: stinaahedstrom 19 jun: bes Kennelhosta, hur länge kan det hålla på egentligen   [1] 21 nov: Fluffiga_öron 21 nov: SanCha Varför slickar hundar på människor egentligen?   [7] 31 okt: Ginza Schäfertik 11 nov: Emmksthlm Vad säger fodervärdsavtalet egentligen?   [2] 16 maj: xolo 16 maj: xolo Vad är det egentligen för fel?   [5] 1 mar: Bettina 1 mar: Bettina Hur farligt hårar egentligen en labbe?   [4] 11 mar: HannaEvelina 13 mar: Almitra Vad tycker ni om Agria egentligen? Lite dyrt?   [7] 3 mar: Jasså? 5 mar: Kleverin Avtal på hund, vad säger lagen egentligen?   [18] 10 feb: BettN 11 feb: Zarjess
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Dvärgpinscher | Jack Russell Terrier | Boxer | Border Collie | Chihuahua | Finsk Stövare
© 1998-2022 Enfinia AB