Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 februari 2017 av johawallb i lydnadsforum (9 svar)
Min "monster-storlek" till hund - promenader

Kommer precis inifrån en långpromenad med min älskade Buster (vit herdehund). Dock känner jag mig inte som en glad matte just nu... Eftersom Buster är adopterad via Hundar utan hem från Irland sedan 4 månader tillbaka, så har vi haft mycket att kämpa med då han redan är 6 1/2 år. Något vi inte hade problem med var att möta andra hundar. Han blev dock väldigt nyfiken och ville hälsa på alla, så det fick han göra till en början, men det är inte alla som vill att deras hundar ska hälsa på 45kg "schäfer" även om han alltid var glad. Men allt eftersom tiden gick så har han blivit aggressiv mot andra hundar(inte alla möten). Idag var första gången han drog omkull mig och jag drogs med honom medan jag höll honom i selen. Han var riktigt aggressiv och jag har aldrig sett honom sådan. Det spelar ingen roll vad det är för storlek på hunden.


Jag funderar på om det har någonting med att han känner sig trygg för en gångs skull och vill "beskydda" mig, eller att jag själv beter mig konstigt när vi ser en annan hund. Jag drar inte bak honom eller visar fara av vad jag vet, men det är klart att han kanske känner att jag känner mig smått orolig om han kommer vara lugn eller inte. Detta är självklart sjukt pinsamt när andra ser detta, eftersom han är så himla stor och jag lite mindre. Men de vet inte heller vilka framsteg vi gjort tillsammans heller sedan han kommit hit...


Så min fråga är - har ni några tips för hur jag ska tacklas med en hund som inte bryr sig om snacks eller något annat än det han "vill" bli distraherad av. Detta är en ful vana som vi måste försöka bryta direkt innan det faktiskt händer någon olycka. Vad jag vet så är han absolut inte aggressiv egentligen. Världens stabilaste snällaste hund.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om johawallb och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#1 10 februari 2017 av hundöga återkomst Re: Min "monster-storlek" till hund...

Träna kontakt övningar. Låt inte din hund konfronteras med andra hundar öga mot öga. Eftersom du har en signalkänslig ras, så kan din hund uppfatta det som ett hot. Googla på lugnande signaler och kontakt övningar. Glöm inte bort att det är en hane. Hundar behöver inte hälsa på varandra. Det är bara att gilla läget och träna mycket.

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#2 10 februari 2017 av Torparinnan Re: Min "monster-storlek" till hund...

Prio 1 är ju att du skaffar ett halsband/sele som du orkar hålla hunden i så ingen olycka händer när du blir omkulldragen. Finns många olika märken och modeller typ VGW och ett midjebälte till det.


Finns ju "hundmöteskurser" där du får verktygen att hantera en hund med svårigheter just vid hundmöten. Fram tills du hittar en kurs så håll avstånd och gå undan så din hund slipper nära möten som den inte klarar av. Går det inte att avleda med godis så testa med att kampa eller leka med favorit leksaken för att fånga hans uppmärksamhet.


Eftersom det här kommit plötsligt hade jag även gjort en grundlig undersökning av bla muskler och leder hos en fysioterapeut för att utesluta smärta.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#3 10 februari 2017 av Kalla Håll avstånd!

Jag har en hund som ibland ballar ur vid hundmöten och det som gäller för oss är att hålla tillräckligt avstånd för att min hund inte ska låsa sig på den andra hunden utan kan fokusera på det som jag erbjuder den istället. Ibland betyder det att vi helt sonika går åt ett annat håll, ibland att vi kliver rakt ut i spenaten, ibland vänder vi och går tillbaka beroende på hur det ser ut där mötet kommer att ske. När vi fått tillräckligt stort avstånd mellan oss, och i början var det LÅNGT avstånd som gällde, slänger jag ut godisar på marken och kommenderar min hund att leta så den har något att göra medan den andra hunden passerar. Det funkar bara om man hinner göra sina åtgärder INNAN ens hund har fixerat sig. Ju fler dåliga hundmöten man har, ju svårare är det att bryta den dåliga vanan.


Ju mer hunden förknippar hundmöten med något positivt, ju mindre avstånd kan man hålla, men det kan alltid finnas någon jycke som din hund inte tycker om, det gäller att man är på tårna och ser till att man kan hålla sin hund med gå-fint-sele eller nosgrimma eller vad man måste använda.


Vi gick en hundmöteskurs och det var kanon för det gav oss verktyg som vi kunde använda vid mötena plus att vi blev mer självsäkra och lärde oss agera i tid istället för att reagera i situationen.


Håller också med Torparinnan med att eftersom beteendet kommit plötsligt kan det vara läge med en veterinärkoll.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#4 22 mars 2017 av Voff 92 Re: Min "monster-storlek" till hund...

Hejsan.


Nu har jag en liten hanhund på 6kg som aldrig skulle orka dra mig om han ens ville det. Men det goda med vår hund är att han helt ignorerar andra hundar och sköter sitt, tyvärr efter kastrationen visar han mer rädsla mot andra hundar men det finns ingen aggression alls.


Iaf har jag aldrig haft hundmöte problem men mött många hundar som har det och läst mycket att det är vanligaste problemet idag.


Mitt råd är att läsa mycket om det först och lista ut var problemet ligger hos din hund. Han kan vara rädd men visa ilska tex. Vanligast är frustration på kopplet så många hundar funkar bättre i sele eller lös, men prova inte det utan att vara säker!


Läs gärna mycket från Cesar M och Fredrik S hundträning. Fredrik har tagit upp massor om hundmöte på tv och böcker som jag tycker man får aha upplevelse med.


De flesta hundarna och särskilt hanhund blir opålitliga vid hundmöte just för frustration i kopplet, de får inte hälsa eller kolla den andra hunden som motståndare eller vän. Vissa ser området hemomkring som deras och vill beskydda det, även många km bort.


Tips till dig är att låta din hund leka och umgås mycket lös med alla sorters hundar på säkert område och staket runt helst. Både på hemmaplan och borta. På promenader ska en hund helst inte hälsa på andra hundar i koppel eller iaf inte varje hund man möter och man ska ge tecken efter att hälsat före hunden att den får hälsa om man måste stanna och prata etc.


En hanhund runt 6-7år som inte får para sig blir opålitligare och frustrerad. Vi kastrerade vår lille runt den åldern och fast det var sent ångrar jag det inte, han är mycket lugnare efter det!


Er hund kan bära med sig mycket om ni köpte honom runt 5-6år ålder. Han kan ha en stark anledning att inte gilla andra hundar men tyvärr kan han även fått en anledning i era ägor med.


Så 1hitta en orsak och läs på (ibland finns ingen orsak utan bara träning behövs), 2fortsätt med positiv socialisering mot andra hundar i lek lös, 3visa ingen tvekan eller rädsla utan ignorera andra hundar på promenad och träna erat team kontakt i vardagen varje dag att släppa annat för dig, 4få hjälp innan det går för långt för om han drar iväg er igen är det väldigt illa.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Arbetslust
Medlem 2017-03-07
#5 22 mars 2017 av Arbetslust Re: Min "monster-storlek" till hund...

Hej!


 


Tyvärr har du rätt att hunden nu tror att det är den som är ledaren nu och ansvarar för er flock. 


 


Ska länka dig tips och råd som kommer hjälpa dig med att få harmoni igen.


 


https://sethsjoblom.com/2012/12/15/tipsen-som-raddar-hundmoten/


 


Lycka till


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 23 mars 2017 av Ayrin Re: Min "monster-storlek" till hund...

@Arbetslust
En förvånandsvärt vettig länk :). Skulle inte själv använda ett strypkoppel, men snubben är iaf noga med att påpeka att det handlar om små signaler och att en misslyckats rätt ordentligt som hundtränare om man tar i med våld.

Svara på detta inlägg

Arbetslust
Medlem 2017-03-07
#7 23 mars 2017 av Arbetslust Re: Min "monster-storlek" till hund...

Vi ser inte en koppel korrigering som våld. Utan en tillrättavisning som hunden förstår. Du ska INTE skada din hund. Dock kan strypkedja göra det om den används fel tyvärr.


 


Vet att du har fördomar om vilket monster jag är :).


Men oavsett metod vi förespråkar så har vi samma mål.


En bättre och mer givande relation mellan hund och människa.

Svara på detta inlägg

bertil o dom andra
Medlem 2014-12-22
#8 25 mars 2017 av bertil o dom andra Re: Min "monster-storlek" till hund...

Steg 1   direkt när du möter en annan hund skall din hund sitta ner,ej när han ser den utan direkt när du ser den.


steg 2 han skall se dig o fokusera på dig ,ingen annan.Se till att han kollar på dig ,prata med honom o beröm honom för att han ser dig o inte bryr sig om den andra


steg 3 har du en granne med en skällande hund som springer vid staketet,gå fram o tillbaka förbi grannen,stanna miit framför grannen o hunden ,låt den skälla men se till att din hund har 100 % fokus på dig,ögonkontakt. ps självklart kan du snacka först med grannen så han inte blir vansinnig på dig.     Ta det lugnt,han är stor men du fixar det,kom ihåg      Var alltid steget före,hundmöte  sitt ner   lycka till        själv har jag haft större hundar,leonberger,3 st samtidígt o nu har ja 2 leonberger o 1 sarplaninac,alla stooora på en promis samtidigt


 

Svara på detta inlägg

Draghund
Medlem 2020-09-29
#9 13 oktober 2020 av Draghund Re: Min "monster-storlek" till hund...

Har du provat skvallerträning? Eller köttbulle-metoden som jag kallar det 😁 Det är en mycket effektiv metod. Fungerar inte på alla hundar, men kan vara värt att prova. 


En tanke som slår mig är att hundar som får hälsa på mötande hundar till höger och vänster också verkar utveckla hundmötesproblematik. Kanske kan ha ett samband? Jag anser att hunden bara behöver någon/några hundkompisar (om dom vill) och övriga hundar ignorerar man.


Och du! Sluta skämmas och skit i vad andra tycker 😁

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hundras för lydnad och långa promenader?   [4] Igår: Acey Igår: Acey Ballar ur i slutet av promenader   [3] 10 okt: FannyLid 10 okt: FannyLid Sprenger kedjehalsband, mätning & rätt storlek?   [0] 19 jul: Sandra99 Vilken storlek på halsband till Russkiy toy?   [0] 2 maj: HelenaD86 Rukka sele, storlek?   [1] 10 apr: Amriis_Tjejen 13 apr: aenima Omöjliga promenader   [5] 19 jun: petracecilia 22 jun: Voff 92 Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader   [3] 27 maj: malin111 28 maj: Anneli Promenader med valp   [3] 4 apr: Underscore 27 apr: Voff 92 Funkar pudlar bra ihop oavsett storlek?   [1] 20 feb: Suki+1? 20 feb: Ayrin Koppel promenader   [1] 8 aug: Feliciaaw 8 aug: hundöga återkomst
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Cavalier King Charles Spaniel | Pudel | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB