Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 februari 2017 av Ester01 i övriga hundfrågor (7 svar)
Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?

Hej.


Någon som har några tips på hur jag får min hund att sluta dra i koppel? Jag tycker jag har provat det mesta men utan resultat... Orkar snart inte gå några promenader, det blir så mycket tjat och gnäll från min sida och det känns inte rättvist mot min hund.


Tack på förhand!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ester01 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Kalla
Medlem 2010-04-06
#1 21 februari 2017 av Kalla Vad har du testat då?

Och hur länge testar du varje metod? Det blir lätt så att vi kommer med förslag och Ts säger att hen redan har testat varje förslag så om du berättar hur du har jobbat slipper du få förslag på sådant du redan gjort :).

Svara på detta inlägg

Ester01
Medlem 2017-02-21
#2 21 februari 2017 av Ester01 Re: Vad har du testat då?

Jag har först och främst jobbat med att stanna när kopplet blir spänt. Börjar gå igen vid kontakt,  detta gör att vi inte kommer särskilt långt på våra promenader,  då vi får stanna hela tiden. Har försökt lägga in ett gå fint, men det blir bara några steg som blir bra sen drar han igen... Provat med halti,  funkar bra men det blir en del hopp och krumbukter för att försöka ta sig ur den. Så det känns inte bra att använda... När han drar har jag vänt och gått åt ett annat håll,  när vi vänder åt rätt håll igen blir det ännu värre och ivrigare. 


Det är vad jag kommer på nu...

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#3 21 februari 2017 av Kalla Okej :)

Vi hade stora problem med koppelgåendet tills vi skaffade en "gå-fint"-sele. Det finns många sorter, men vi köpte en Mekuti balanssele som gör att hunden vrids runt om den försöker dra. Detta gjorde att vi hunden helt enkelt kom av sig varje gång hon skulle dra, utan att det blev något obehag. Vi kunde därmed koncentrera oss på att belöna när hon gick fint och det hela löste sig ganska snabbt efter det och hon kom ur vanan att dra.


Det funkade för oss i alla fall :)


Här kan du lyssna på en riktigt bra hundpodd och just det här avsnittet tar upp koppelgående: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/790339?programid=4834

Svara på detta inlägg

Ester01
Medlem 2017-02-21
#4 21 februari 2017 av Ester01 Re: Okej :)

Tack för snabbt svar!  Ska kolla vad det finns för selar och prova med det. Ska även lyssna på podden😊


Tack för tipsen! 

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#5 21 februari 2017 av Juno Re: Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?

Börja med att verkligen få klart för dig hur du vill att hunden ska uppföra sig när den gör rätt. Gå fot? Ha fullt fokus på dig? Får den nosa runt? Ska den hålla sig bakom eller på en viss sida? Det är helt ok om du kommer fram till att det finns mer än ett rätt svar. Jag gillar tex att min hund springer rätt så disciplinerat bredvid mig de två kilometrarna till hundparken på morgonen utan att stanna eller utforska eller leka/träna. På hemvägen kan vi ta det lite lugnare - nosa lite här och kissa lite där (ja vi och vi). När jag springer ärenden eller hämtar och lämnar barnen vill jag att han ska hålla sig i bakgrunden och följa med. Tre ganska olika jobb för hunden med andra ord och tre ganska olika saker att träna in.
Från din trådstart låter det som om du är trött på att bråka och tjafsa och att det är en trist stämning på promenaderna istället för att vara en rolig och trevlig paus. Om du vill prioritera att få bättre stämning så snabbt som möjligt kan det vara idé att kanske tumma lite på effektiviteten vad det gäller träningen. Det effektivaste sättet att träna in att inte dra i kopplet är att sluta låta hunden dra i kopplet, dvs aldrig mer gå åt det hållet som hunden drar, men det är i min mening riktigt tråkigt och träligt. Du måste verkligen vilja ha resultat för att orka att alltid vara konsekvent.
Så istället kan du välja att börja träningen på den sträckan av promenaden som redan nu fungerar bäst. Tex brukar de sista hundra metrarna hem vara ganska lugna. Träna här! Belöna, belöna, belöna fin koppelgång. Etablera ett starkt kommando. Introducera milda distraktioner. Belöna, belöna, belöna. Och jobba sedan baklänges. Börja be om fin koppelgång några meter tidigare och lite tidigare och lite tidigare. Kanske på en annan lugn sträcka under promenaden? Tills hunden går fint hela rundan.
Eller så kan du träna när du har den största belöningen: Springa fritt i hundparken eller gå och hälsa på husse tex. Ta ut ett riktmärke som startpunkt. Börja sedan gå mot målet, tex grinden till hundparken. Varje gång som kopplet spänns så backar du tillbaka till startpunkten och börjar om (jag gillar att be hunden sitta och titta mig i ögonen innan vi börjar gå igen, men det är finlir). Räkna med att det kommer att ta lite tid de första gångerna, men när hunden väl begriper spelreglerna så är det väldigt effektivt och lär hunden självbehärskning på ett superbra sätt.

Svara på detta inlägg

makiko
Medlem 2016-11-09
#6 22 februari 2017 av makiko Re: Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?

Jag har jobbat med 3 saker för att få min hund att förstå vad jag vill ha av den när vi går i koppel.


Stannat varje gång hon drar, belönat när hon tittar på mig i början, för att sen belöna när hon kommer tillbaka till mig, ökat på kravet allt eftersom. Har även jobbat mer aktivt, genom att backa tills hon vänder sig om och tar kontakt, främst i mötet med saker som hon blivit extra intresserad av. Om man backar med en godis i handen, så får man hunden att följa handen med godis, och sen kan man vända sig om och gå, och då har man hunden exakt där man vill att den ska vara, ge godiset efter du har vänt, så att du alltid belönar när hunden är på rätt plats. Det ska verkligen löna sig att gå bredvid oss, mata på med godis, det är där det riktigt bra grejerna händer.


Skvallertänat när hon ser saker som intresserar henne, och jag började med bilar först, för att sen utöka med en sak i taget. Hon ser något och tittar på mig och får sin belöning.


Att ge efter för tryck är dock den allra viktigaste jag har lärt henne, att i stället för att försöka komma undan trycket av halsband eller sele, lära henne att hon kan "stänga av" trycket, genom att följa med trycket, ge efter för det. Det naturliga för en hund är att försöka komma undan det som trycker, vilket gör att hunden drar i kopplet. Om du i stället lär den hur den själv kan få fort det som trycker, genom att följa med i stället, så får du snart en hund som du kan hålla i med lillfingret.


Ta hjälp av en vägg, ställ hunden mellan dig och väggen, sen drar du försiktigt koppelt framåt tills hunden i stället för att sterta emot, följer med, då släpper du efter i koplet, så att det blir slakt och säger bra och belönar med något riktigt gott.


Genom att använda en vägg, så ger du hunden mindre valmöjligheter att komma undan, och den lär sig också att gå bredvid nära dig. Det viktiga här är att du är snabb att ge slakt koppel och belöna, så att den till slut kopplar att den själv "stänger av" trycket som blir i halsbandet. Du ska heller inte dra fort eller hårt, utan precis bara så mycket att hunden måste följa efter. Om du har bra tajming, så behövs det inte många gånger för hunden att fatta vad du vill. 


Det finns bra klipp på youtube om det här, sök på pressure and release.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 22 februari 2017 av Ayrin Re: Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?

Pressure - releasebiten var intressant, ska testa den på gammelhunden tror jag :).

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur få hund att sluta morra och vakta?   [9] 27 mar: mojji 30 mar: mojji Bitig valp, vad ska ja göra för få henne att sluta   [2] 3 okt: Chin86 3 okt: TindraFreya Hund som drar i kopplet.   [1] 17 sep: angelica. 19 sep: alva Bra metod få hund sluta skälla?   [2] 21 aug: Bluebell 21 aug: Bluebell Få honom att sluta jaga katter?   [3] 13 jun: Majala 21 jun: username Valp som sluta skälla   [0] 6 jan: username Ni som har hundar som inte drar i kopplet, hur....   [14] 13 nov: BushundenL 15 nov: Ayrin Kampar med kopplet.   [2] 30 maj: Geka 30 maj: Kalla Kamp om kopplet   [7] 12 nov: Geka 16 nov: Geka Gömmer sig för kopplet   [4] 8 nov: jalm 11 nov: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Dobermann | Rottweiler | Chihuahua | Grand Danois | Finsk Lapphund
© 1998-2024 Enfinia AB