Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 februari 2017 av Milla Svensson i skaffa hund (14 svar)
Ännu en rasvalstråd...

Hej! Här kommer ännu rasvalstråd..Hoppas någon orkar läsa.  


 


Jag är på jakt efter en till hund. En ras jag fastnat för otroligt mycket är bullmastiff men den tydligen dåliga hälsan avskräcker. Jag är kär i utseendet och storleken.  Den verkar ha ett temperament som jag uppskattar också. Lullig, lugn, stabil, föredrar långa promenader hellre än ett lydnadspass (kan förståss vara väldigt inviduellt men om vi pratar generellt), lite nallebjörn sådär. Stämmer det?


 


Har en 7 årig PRT tik. Har erfarenhet av många raser sedan tidigare däribland labbe, draghundar, staffe, diverse terriers etc. Många raser! De jag verkligen fastnat för är staffarna, amstaff, dogo canario, bullmastiff och pitbull (äkta i Amerika, vet att större delen av "rasen" i Sverige är fake/blandisar). De har alla varit olika energinivå osv men en sak är gemensamt och det är deras otroliga charm.  Stora nallebjörnar! Så en sak är säkert och det är att jag ska ha hund av den typen. Vad vill göra med hunden då? Jag älskar att gå långa promenader, friluftsliv och att vandra i skog och mark. Tycker att spårning och viltspår är roligt och brukar göra det då och då, så ofta som hunden tycker det är roligt. Då jag har häst kommer det bli att den får följa med mycket till stallet, springa lös och leka med andra hundarna på gården och följa med på lugnare ridturer. Bor i hus med gård för tillfället men det kan komma att ändras till lägenhet i framtiden. Små barn (möjlighet att begränsa umgänget med barnen) finns runt omkring. Jag är även intresserad av en hund med "avskräckande" utseende, menar inte att jag söker en vakthund utan mer en med lite avskräckande utseende.


 


Om vi tar dem raser jag hittills intresserat mig för i tur och ordning


staffe: jag vill ha en stor hund så tyvärr är den för liten. 


Amstaff: har ju inga jättestora ambitioner att träna i hundsporter utan erbjuder snarare ett lantliv, kan den vara lite för aktiv för mig?


boxer: väldigt aktiv och för dålig hälsa tyvärr.


bullmastiff: verkar perfekt för mig men är det en chansning att köpa en ifall jag vill ha en frisk hund?


dogo canario: intresserar mig väldigt mycket men hur är hälsan? Är den lätt att få tag på i Sverige?


dogo argentino: åh så snygga! Men alldeles för sjuka och dessutom för aktiva, eller?


 


Har ni några andra förslag på raser som kan tänkas intressanta? 


Tacksam för svar!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Milla Svensson och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Milla Svensson
Medlem 2011-03-26
#11 23 februari 2017 av Milla Svensson Re: Ännu en rasvalstråd...

Du har helt rätt i att raserna har starka käkar och att de användes till kamper, för flera hundra år sedan! Deras lust till kamp finns kvar idag och det utnyttjas av folk som sysslar med sån skit eftersom att lusten är lätt att träna fram och manipulera hos dessa raser, dessutom är deras starka fysik en stor fördel. Den lusten kan man dock träna till att bli passiv eller tillgodose på andra, oskadliga vis. 


Får jag fråga om du har erfarenhet och träffar dessa raser eller om du bara en s.k. internethundmänniska som läser nyheter?

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#12 23 februari 2017 av Lona Re: Ännu en rasvalstråd...

(Engelsk) mastiff som Gurkan nämnde är härliga hundar med stor personlighet och charm. Tyvärr är inte de heller särskilt friska, få av de riktigt stora raserna är det. Hos mastiff är det väl främst leder och hudproblem samt, tyvärr, mentaliteten som hamnat lite snett på senare år. Det säger ju sig självt att en obalanserad bjässe på ~80 kg inte är det lättaste att hantera...


Det går absolut att hitta en bra mastiff, men det gäller att vara noggrann vid val av uppfödare och hund. Det finns ju heller inte så många aktiva uppfödare så man kan nog få vänta på rätt kombination.


Rhodesian ridgeback som någon nämnde är krävande hundar, de har helt andra behov av motion och stimulans än mastifferna och liknande raser. Väldigt charmiga och personliga de med - men, som sagt, definitivt inte en ras som nöjer sig med lite allmänt sällskaps- och gårdsliv. (De kan dessutom vara ganska svårfostrade, både när det gäller allmänlydnad och mer riktad träning.)


En ovanlig ras som är under (åter)uppbyggnad - danska Broholmern? Jag är inte så insatt men det verkar vara en av de sundare molosserna och rasklubben är oerhört noga vid val av avelsdjur mm (tror att de är mer engagerade i avelsarbetet än de flesta rasklubbar). Det finns en medlem här som har en Broholmer, jag kommer som vanligt inte ihåg vad hon heter men om du är intresserad så skicka mig ett PM så kan du få hennes riktiga namn, hon finns på FB.


Vad gäller farliga eller ofarliga hundar så visst kan det lättare "smälla" med vissa raser som har stor kamplust (nu menar jag inte "hundkampslust" utan social kamplust, som t ex malle), skärpa, snabba reaktioner, låg retningströskel för bett och så vidare.


Det ÄR större risk att bli illa biten av - till exempel - en malle än en labbe, både om man räknar bett på människor eller andra hundar. Det finns liksom en anledning till att polisen har vissa raser som tjänstehundar...


Av de raser TS räknat upp så är det rätt stor skillnad i mentaliteten på tex dogon och bullmastiff, "bullen" har inte alls samma skärpa, jaktinstinkt och "jävlar anamma" som en dogo utan är, faktiskt, ganska godmodig även om de har vaktinstinkt. De har ju heller inte samma snabba reaktioner, det är lättare som förare att hinna med och bromsa mindre önskade beteenden från hundens sida.


Vill man ha en cool hund som kan gå och "drälla" i stallet mm så är en mastiff av något slag ett bra val (och de älskar att just gå och drälla och hålla uppsikt på en gård!), dock kan man nog inte räkna med att de tyngre molosserna är särskilt lämpliga att följa med på lite fartigare ridturer.


Ska man ha hunden i stallet och inte har ett eget litet privatstall så är det också värt att tänka på att det ska funka med folk som kommer och går, stallkatter osv.


Cane corso är också ett alternativ, de är lite "sportigare" än t ex bullmastiff och mastiff.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#13 24 februari 2017 av hundöga återkomst Re: Ännu en rasvalstråd...
          Re: Ännu en rasvalstråd...
          

Du har helt rätt i att raserna har starka käkar och att de användes till kamper, för flera hundra år sedan! Deras lust till kamp finns kvar idag och det utnyttjas av folk som sysslar med sån skit eftersom att lusten är lätt att träna fram och manipulera hos dessa raser, dessutom är deras starka fysik en stor fördel. Den lusten kan man dock träna till att bli passiv eller tillgodose på andra, oskadliga vis. 


Får jag fråga om du har erfarenhet och träffar dessa raser eller om du bara en s.k. internethundmänniska som läser nyheter?

 Efter som det är ren fakta när det det gäller dessa raser och fruktansvärda händelser som har hänt när det gäller dessa raser. Till med rovdjurs uppfödare anser dem farliga rovdjur.  Händer ofta i USA att familjens barn blir dödade av den så gulliga familje hunden som inte har visat något innan innan dådet. Det händer ofta att mindre hundar som attackerats och dödade av dessa raser, här i Sverige. Det var inte länge sedan som en häst blev attackerad av en raserna i Sverige och hästägaren fick avliva sin häst, samtidigt avlivade hunden som vägrade släppa. Att de går till attack på större djur, kan bero på deras historik som hjälp till slaktare längre tillbaka. Ett råd!!! Ha alltid med dig ett breakstick, så kanske du  kan undvika dödsfall när hunden sätter sig fast i en  annan hund. När det händer går det väldigt snabbt , och det blir svårt att få bort hunden. Visst har jag sätt hur dessa raser angriper i verkligheten. Hände på en kurs, som en amstaff var helt tokig. Det sattes på munkorg för att hunden skulle få en andra chans, men det hjälpt inte. Hunden anrep andra hundar och höll på att sätta sig fast, men munkorgen hindrade till en viss del.

Svara på detta inlägg

Milla Svensson
Medlem 2011-03-26
#14 24 februari 2017 av Milla Svensson Re: Ännu en rasvalstråd...

Olämpliga ägare utan erfarenhet och kunskap att låta hundarna få utlopp för kampinstinkten på andra sätt är mitt svar. Orkar inte förstöra min tråd utan vill du så gärna diskutera detta kan du starta en egen tråd eller skicka mig privata meddelanden så tar vi det där.

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ännu en rasvalstråd - aktiv sällskapshund   [36] 9 jan: Skroff 13 jan: almina En rasvalstråd till...   [12] 3 jul: FlamseMaja 3 jul: FlamseMaja
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Golden Retriever | Boxer | Pudel
© 1998-2021 Enfinia AB