Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 februari 2017 av falafeln i övriga hundfrågor (5 svar)
Hjälp mig skriva "Hundbibeln"

Hej jag har länge varit intresserad av hundböcker och läst dessa frenetiskt som ung. Något jag tyvärr alltid saknat är information hur de är att leva med. Idag innehåller alla böcker rasstandarder och snygga uppställda hundar. Jag och alla blivande hundägare är inte intresserade över hur deras skalle ska vara formad eller hur de ska gå. Vi vill veta om de fäller, om de har jakt, vakt eller drag i sig. Fixar de att ligga och slappa i soffan eller är det hundras som kräver mycket mental stimulans?

Den bifogade bilden är på ett ungefär hur jag tänkt det ska se ut för varje ras. De kommer givetvis vara indelade efter SKKs gruppindelning och jag kommer ha enskilda kapitel där jag bland annat tar upp varför man ska köpa en renrasig hund från en uppfödare godkänd av SKK, de olika stadierna i hundens liv etc.

Min fråga är nu, vill ni hjälpa mig att berätta om just er hund?
Jag har gjort ett sådant inlägg på facebook också i gruppen hundar om ni tycker det är lättare att svara där. :)

https://www.facebook.com/groups/5060992885/permalink/10154643712167886/?

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om falafeln och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#1 24 februari 2017 av Lokatten12 Re: Hjälp mig skriva "Hundbibeln"
Rolig idé! Vi har en Leonberger, kan bidra med den biten. Skulle tycka det var kul och skriva en icke-romantiserad bok om valp och unghundstiden. Om bitiga valpmonster, hormonstinna galningar, och frustrerade mattar och hussar. Men hur tålamod och träning är a och o.
Svara på detta inlägg

haloamanda
Medlem 2015-11-27
#2 18 mars 2017 av haloamanda Re: Hjälp mig skriva "Hundbibeln"

Jag hjälper gärna till med Miniature Australian Shepherd. Den blir godkänd som ras i SKK 2018!!! :D 


Min goding är väldigt rolig, men hade väldigt mycket problem med henne som valp och unghund. Hon är fortfarande väldigt ung, 1,5 och är nu inne i sin tredje spökålder ;) så kommer garanterat kunna hjälpa dig med den stökiga valptiden :)

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 18 mars 2017 av Lona Fast om man ska vara petig...

...så är rasnamnet miniature AMERICAN shepherd  


TS, risken med en sån bok är väl att det kan bli väldigt mycket "gott och blandat", att allt inte blir helt korrekt. Krävs mycket noggrann korrekturläsning mm och jag tror att det är svårt att få den publicerad - men go for it! Du har ju inget att förlora och idén är bra! 

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#4 18 mars 2017 av bes Re: Hjälp mig skriva "Hundbibeln"

Jag låter kanske negativ, men det kan bli svårt att få en sådan bok tryckt. Idag är tillgången till information på nätet såpass stor att det mest är nischade hundböcker som ges ut där man djupdyker i ett särskilt ämne, och författarna är för det mesta specialutbildade och på andra sätt framstående inom det ämnet de valt att avhandla.


Nu är ju det naturligtvis inget hinder för att satsa på en annan typ av bok, kör på bara, du har ingenting att förlora på det


Det jag däremot tänker på är att du bör undvika att samla information från allmänheten, eller vad man ska säga. Folk har väldigt  olika erfarenheter av en ras och de är oftast baserade på just den egna individen - som kanske inte ens är rastypisk. Det är bara att gå in på random forum och läsa de svar som kommer in om någon ber om info om en specifik ras. De har kanske en border collie som inte behöver valla - och så generaliserar man det till att ingen BC behöver valla. Eller så tycker man att ens rottweiler är en alldeles utmärkt vallhund därför att den håller koll på sina ägare när de är ute på promenad... Det blir gärna helt tokigt och antingen kommer du att få en massa extraarbete med att sitta och nysta i vad som egentligen är sant och korrekt, eller också kommer du få med massor av felaktigheter i din bok. Inte bra! Välj istället ut vilka raser du vill skriva om och ha en dialog med rasklubbarna för respektive ras! Personliga åsikter kan möjligtvis användas som komplement, men jag avråder verkligen från det.

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#5 18 mars 2017 av bes Re: Hjälp mig skriva "Hundbibeln"

Några tankar och reflektioner bara  


När det gäller mentalitet och hälsa är nog inte det uppgifter som bör hämtas in ifrån ägare av olika raser. Som författare av faktalitteratur måste man se till att ha på fötterna! Du behöver lägga mycket tid på efterforskningar, även om informationen bara kommer att sammanfattas i en kort faktaruta i slutändan.


Vi har tillgång till olika register där man kan hitta statistik över våra olika raser.


Hur ser medelvärdena ut inom respektive ras vad gäller mentala egenskaper som mäts och dokumenteras genom till exempel MH (Mentalbeskrivning Hund), MT (Mentaltest) och BPH (Beteende- och personlighetstest Hund)?


Vad står det i RAS (Rasspecifika Avelsstrategier)?


Vilka sjukdomar finns inom rasen? I vilken utsträckning?


Finns det hälsoprogram som rasen ingår i?


Vilka egenskaper - mentala och exteriöra - arbetar rasklubben med att bevara och utveckla? Finns det några egenskaper som förekommer inom populationen som man försöker minska förekomsten av?


Om rasen aktivt avlas för ett visst arbete idag, exakt vilka egenskaper är det då man selekterar på? Om man letar efter en jakthund för praktiskt arbete så är det kanske inte så intressant att veta ATT det är en jakthund, utan exakt vilka anlag som är typiska hos rasen. Samma med till exempel en vallhund - det är rätt ointressant för en köpare att hunden "har vallinstinkt" eftersom vallningen är en mängd olika anlag. VILKA anlag rör det sig om hos just den här rasen? Med sådana lite mer ingående beskrivningar så blir det lättare för en läsare att få veta vilken ras som passar bäst just för det egna syftet.


Vad långt det blev nu...  Det finns massor av andra exempel, men det jag försöker säga är att det är jätteviktigt att vara väl införstådd med alla sådana här saker även om det sedan kommer att bantas ihop till kortare texter och sammanfattningar.


Ett alternativ, om du ändå vill ha det lite personligare och fråga folk som har rasen, vänd dig kanske till uppfödare av rasen eller någon som är aktiv i rasklubben. Tänk ut några intressanta frågor som de kan få svara på i en kortare text, och så kan du kanske publicera det med namn och bild på personen och hens hundar. Lite på samma sätt som tidningen Hundsport gör i sina raspresentationer. Då kan du få en lite personligare touch på boken, men de åsikter som uttrycks av enskilda personer får de själva stå för, eller hur man ska säga. Då lämnar man utrymme för sådana subjektiva åsikter som man annars måste vara försiktig med!


Lite tankar som sagt, kanske är dessa saker helt ointressanta för dig och det upplägg du tänkt dig på boken.


Det skulle verkligen vara roligt med en sån bok i handeln och tror inte jag är ensam! Och vilken rolig uppgift för dig att jobba med den - helt klart en tidskrävande utmaning men en kul sådan!


Varmt lycka till!


 


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Bichon Havanais eller Biewer Terrier - Hjälp   [3] 12 nov: Anna_78 13 nov: Leias husse Ensamträning fungerar inte, hjälp!   [2] 7 nov: Azin 10 nov: Ayrin Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin Anställa/ hjälp med att få valp rumsren   [2] 17 sep: HannaB 17 sep: Lona2 Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans Varför inte skriva nytt inlägg??   [0] 22 jun: pipilotta Hjälp med problemhund som hotas av avlivning   [9] 7 jun: Guilliotine 9 sep: JackLasser Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!   [12] 28 apr: Nyblivenägare 17 sep: Neeten Tikens löp har inte kommit än hjälp 😅   [1] 22 mar: BandogK9 23 mar: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Pudel | Rottweiler | Schäfer | Labrador Retriever | Grand Danois
© 1998-2023 Enfinia AB