Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 februari 2017 av LinaåBilly i foderforum (7 svar)
Detta med bakterier och färskfoder/ BARF

Hej allihop! På facebook såg jag ett inlägg i BARF gruppen där märket Nordic, skrev att de aldrig använde Griskött, inte ens svenskt, pga risken för Aujeszkys viruset. Då blev jag lite osäker! Jag ger Mush Vaisto och i alla sorter mina vovvar älskar så är det ju gris ...


Så, min fråga är, är detta säkert att ge? Borde man byta/ blanda själv så det är utan gris? Vet att viruset inte skall finnas i Norden, men då man läser att företag inte ens använder svensk gris så blir man ju osäker  


 


Å sedan det med kyckling ... Är det ok att ge om hunden klarar det? Typ kycklinginälvor mm. Läste även om det att dessa delar kan innehålla en mängd olika bakterier som kunde vara skadligt för hunden!


 


Hur gör ni? Har ni uteslutit gris å kyckling?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om LinaåBilly och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Kalla
Medlem 2010-04-06
#1 26 februari 2017 av Kalla Hmm

http://www.sva.se/djurhalsa/epizootier/aujeszkys-sjukdom1


Aujeszkys sjukdom har inte hittats i Sverige sedan 1996 enligt Statens veterinärmedicinska anstalt så att undvika griskött för den sakens skull verkar lite överdrivet och det skulle kunna vara ett försäljningsargument.


Vad gäller kyckling finns det anledning att tänka till lite extra tycker jag. Rå kyckling innehåller förhållandevis ofta campolybacter och ibland också salmonella, speciellt om det är utländsk kyckling. Hundar klarar ofta av de bakterierna utan problem, men visst händer det att enstaka hundar blir sjuka. Den största risken är för oss om vi inte hanterar kycklingen korrekt, det handlar om att ha bra hygien.


Det handlar också om produktionsförhållanden, kyckling föds upp under inte så trevliga förhållanden generellt sett och utländsk kyckling och griskött skulle jag aldrig köpa för de djuren har haft det än värre.


Det är mina tankar.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 26 februari 2017 av Lona Re: Hmm

Större delen av den svenska hönspopulationen (även eko/kravmärkta) har dessutom antibiotikaresistenta bakterier och DET är jag verkligen rädd för. Ett av de största hoten mot folkhälsan i framtiden enligt WHO.


Det ska väl egentligen inte vara någon fara så länge hunden (eller du) inte har en infektion och behöver antibiotika men nej, jag undviker numera rå kyckling/höna till hundarna, vare sig det är i färskfoder eller som barf.


Ska man tillaga fågel till sig själv kan man ju vara extra noggrann med hygienen, men hur noga är en hund som kanske ligger och gnager eller får matrester i skägget?

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#3 26 februari 2017 av Kalla Visste det var något jag hade glömt!

Antibiotikarestistensen är så klart en viktig faktor att ta med, skyller på att jag inte hade druckit morgonkaffet än när jag skrev :)


Jag tycker att det är problematiskt med kyckling. Vi har en kastrerad hund som äter kycklingfärskfoder från Bravo, svenskt med svenska råvaror, för att det är kalorisnålt och för att hennes mage klarar av det. Har funderat på om det finns något bättre, men har inte riktigt hittat något...

Svara på detta inlägg

LinaåBilly
Medlem 2013-03-03
#4 26 februari 2017 av LinaåBilly Re: Visste det var något jag hade glömt!

Okej :) tack! Mush är ju finskt, men läste att den bakterien inte fanns där heller! Då kan jag lugnt ge det sista Mush köttbullarna med gris i innan jag utesluter det  


kyckling har jag redan börjar utesluta då jag misstänker att tiken är känslig mot detta! Men jag blir lite galen, för tycker det är så behändigt med vaisto! Men alla sorter utom den blå (som jag ger nu) innehåller ju gris och/ eller kyckling  men i övrigt mår de så bra på just Mush så vill helst inte byta märke  men tycker som sagt det är surt att de inte kan göra fler vaisto utan gris å kyckling. Typ lamm, Lax å ren  tack för svar 

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#5 13 mars 2017 av Hrímnir Re: Hmm
          Re: Hmm
          

Större delen av den svenska hönspopulationen (även eko/kravmärkta) har dessutom antibiotikaresistenta bakterier och DET är jag verkligen rädd för. Ett av de största hoten mot folkhälsan i framtiden enligt WHO.


Det ska väl egentligen inte vara någon fara så länge hunden (eller du) inte har en infektion och behöver antibiotika men nej, jag undviker numera rå kyckling/höna till hundarna, vare sig det är i färskfoder eller som barf.


Ska man tillaga fågel till sig själv kan man ju vara extra noggrann med hygienen, men hur noga är en hund som kanske ligger och gnager eller får matrester i skägget?

Om du köper höna eller kokhöna i butik så är det av en annan ras än köttkycklingarna (som är Ross eller Cobb oftast) och alltså inte av de raserna som har stora problem med ESBL.


Så höna ska inte vara ngn större fara att ge.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 13 mars 2017 av Lona Re: Hmm

Det är inte bara de vanliga som har ESBL, tyvärr har även de andra raserna fått det (enligt Livsmedelsverket, SVA eller Jordbruksverket, minns inte vilken myndighet det var... )

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#7 14 mars 2017 av Hrímnir Re: Hmm

Nja, det som det larmats mycket om är Ross och Cobb där problemen är stora (men minskande enl livsmedelsverket). ESBL finns lite överallt annars också och det är ganska ofta som människor plockar upp det på sina utlandsresor ex till  Sydeuropa, Indien, Egypten eller Thailand ..men ang resandet är folk inte lika upprörda.


Väldigt många som skippar kyckling OCH höna (trots att det mest är kycklingen som är smittad) medan man fortfarande gladeligen åker utomlands trots att risken för att bli smittad där är rätt stor. Det finner jag faktiskt väldigt intressant.


Men vill man skippa kyckling får man ju såklart göra det, om inte för smittan så för hur djuren hanteras.


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Aggressiv valp - hjälp att träna bort detta   [9] 31 jul: Mittel 12 okt: Fgjjjjjjhh Är detta verkligen en chihuahua?   [7] 17 jan: Buketten 22 jan: Gurkans Är detta fukteksem?   [4] 24 nov: nacho piccu 10 dec: nacho piccu Bravo färskfoder-problem med magen?   [7] 20 mar: Frihannisaac 16 sep: pipilotta Hund i hundgård - Är detta rimligt?   [9] 15 maj: weloty 16 maj: Anneli Vad kan detta vara?   [1] 28 jun: PHNTCZ 28 jun: Anneli Jag ger fodax/färskfoder men...   [1] 8 dec: Symbios 8 dec: Lona Kan detta vara en vårta?   [4] 6 sep: Inger Rosén 8 sep: Inger Rosén Är detta en loppa?   [3] 11 aug: Pomelo 11 aug: Sussane Bravo färskfoder, hur ofta?   [2] 2 jun: Frihannisaac 3 jun: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Engelsk Springer Spaniel | Boxer | Leonberger | Papillon | Pudel | Landseer
© 1998-2025 Enfinia AB