Hej allihop! På facebook såg jag ett inlägg i BARF gruppen där märket Nordic, skrev att de aldrig använde Griskött, inte ens svenskt, pga risken för Aujeszkys viruset. Då blev jag lite osäker! Jag ger Mush Vaisto och i alla sorter mina vovvar älskar så är det ju gris ...
Så, min fråga är, är detta säkert att ge? Borde man byta/ blanda själv så det är utan gris? Vet att viruset inte skall finnas i Norden, men då man läser att företag inte ens använder svensk gris så blir man ju osäker
Å sedan det med kyckling ... Är det ok att ge om hunden klarar det? Typ kycklinginälvor mm. Läste även om det att dessa delar kan innehålla en mängd olika bakterier som kunde vara skadligt för hunden!
Hur gör ni? Har ni uteslutit gris å kyckling?
http://www.sva.se/djurhalsa/epizootier/aujeszkys-sjukdom1
Aujeszkys sjukdom har inte hittats i Sverige sedan 1996 enligt Statens veterinärmedicinska anstalt så att undvika griskött för den sakens skull verkar lite överdrivet och det skulle kunna vara ett försäljningsargument.
Vad gäller kyckling finns det anledning att tänka till lite extra tycker jag. Rå kyckling innehåller förhållandevis ofta campolybacter och ibland också salmonella, speciellt om det är utländsk kyckling. Hundar klarar ofta av de bakterierna utan problem, men visst händer det att enstaka hundar blir sjuka. Den största risken är för oss om vi inte hanterar kycklingen korrekt, det handlar om att ha bra hygien.
Det handlar också om produktionsförhållanden, kyckling föds upp under inte så trevliga förhållanden generellt sett och utländsk kyckling och griskött skulle jag aldrig köpa för de djuren har haft det än värre.
Det är mina tankar.
Större delen av den svenska hönspopulationen (även eko/kravmärkta) har dessutom antibiotikaresistenta bakterier och DET är jag verkligen rädd för. Ett av de största hoten mot folkhälsan i framtiden enligt WHO.
Det ska väl egentligen inte vara någon fara så länge hunden (eller du) inte har en infektion och behöver antibiotika men nej, jag undviker numera rå kyckling/höna till hundarna, vare sig det är i färskfoder eller som barf.
Ska man tillaga fågel till sig själv kan man ju vara extra noggrann med hygienen, men hur noga är en hund som kanske ligger och gnager eller får matrester i skägget?
Antibiotikarestistensen är så klart en viktig faktor att ta med, skyller på att jag inte hade druckit morgonkaffet än när jag skrev :)
Jag tycker att det är problematiskt med kyckling. Vi har en kastrerad hund som äter kycklingfärskfoder från Bravo, svenskt med svenska råvaror, för att det är kalorisnålt och för att hennes mage klarar av det. Har funderat på om det finns något bättre, men har inte riktigt hittat något...
Okej :) tack! Mush är ju finskt, men läste att den bakterien inte fanns där heller! Då kan jag lugnt ge det sista Mush köttbullarna med gris i innan jag utesluter det
kyckling har jag redan börjar utesluta då jag misstänker att tiken är känslig mot detta! Men jag blir lite galen, för tycker det är så behändigt med vaisto! Men alla sorter utom den blå (som jag ger nu) innehåller ju gris och/ eller kyckling men i övrigt mår de så bra på just Mush så vill helst inte byta märke
men tycker som sagt det är surt att de inte kan göra fler vaisto utan gris å kyckling. Typ lamm, Lax å ren
tack för svar
Större delen av den svenska hönspopulationen (även eko/kravmärkta) har dessutom antibiotikaresistenta bakterier och DET är jag verkligen rädd för. Ett av de största hoten mot folkhälsan i framtiden enligt WHO.
Det ska väl egentligen inte vara någon fara så länge hunden (eller du) inte har en infektion och behöver antibiotika men nej, jag undviker numera rå kyckling/höna till hundarna, vare sig det är i färskfoder eller som barf.
Ska man tillaga fågel till sig själv kan man ju vara extra noggrann med hygienen, men hur noga är en hund som kanske ligger och gnager eller får matrester i skägget?
Om du köper höna eller kokhöna i butik så är det av en annan ras än köttkycklingarna (som är Ross eller Cobb oftast) och alltså inte av de raserna som har stora problem med ESBL.
Så höna ska inte vara ngn större fara att ge.
Det är inte bara de vanliga som har ESBL, tyvärr har även de andra raserna fått det (enligt Livsmedelsverket, SVA eller Jordbruksverket, minns inte vilken myndighet det var... )
Nja, det som det larmats mycket om är Ross och Cobb där problemen är stora (men minskande enl livsmedelsverket). ESBL finns lite överallt annars också och det är ganska ofta som människor plockar upp det på sina utlandsresor ex till Sydeuropa, Indien, Egypten eller Thailand ..men ang resandet är folk inte lika upprörda.
Väldigt många som skippar kyckling OCH höna (trots att det mest är kycklingen som är smittad) medan man fortfarande gladeligen åker utomlands trots att risken för att bli smittad där är rätt stor. Det finner jag faktiskt väldigt intressant.
Men vill man skippa kyckling får man ju såklart göra det, om inte för smittan så för hur djuren hanteras.