Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
13 mars 2017 av Sezziyanen i valpforum (18 svar)
Ensamhetsträning (snart 5mån valp)

Hejsan,


Har en valp på snart 5 månader. Har nu insett att jag antagligen gjort lite fel som inte konsekvent utfört ensamhetsträning tidigare, när jag läser om andra så verkar folk börja nästan direkt när de tar hem valpen. Jag fick dock valpen vid 12v ålder, då det första hemmet fick förhinder, och då det var väldigt stressat och fullt sjå att få ihop allt den första tiden hann jag helt enkelt inte tänka på även ensamhetsträningen alltför mycket.


Men nu får jag ta och skärpa mig.

Det jag ändå har gjort är att jag öppnar och stänger ytterdörren utan att jag går eller nån kommer, då jag märkte att han blev väldigt uppspelt när nån kommer/plingar på eller just när dörren öppnade sig. Försöker avdramatisera det lite, att dörren kan öppnas och stängas utan att nått händer.

Har även gått sporadiskt ner och hämtat post, framför allt de senaste 3 veckorna eller så. Inte gjort nån grej av det alls, och på lite slumpmässiga tider. Det tar inte mer än 20-30 sek max. Dock så är han skällig och börjar skälla nästan direkt när man går utanför dörren (om han märker att jag går ut och inte har fokus på nått annat just den sekunden). Har även sprungit ut och slängt sopor några gånger, tar väl 1,5 minut ca. Skäller även då, känns inge vidare men jag var tvungen då helt enkelt.

Det som ger mig lite hopp är att han relativt ofta självmant kan gå och lägga sig i ett annat rum än där jag är, så har han varit nästan från början. Dvs sitter jag i köket och jobbar/lagar mat ibland så kan han gå bort till vardagsrummet och lägga sig och pyssla med nått/vila helt av sig själv, särskilt när han inte får nån uppmärksamhet.

Har av och till spärrat av vissa delar av lägenheten med kompostgaller som han har total respekt för (skulle aldrig försöka gå igenom/över dem). I början var jag tvungen att spärra av så jag kunde tvätta bort "olycksfläckar" utan att han var på mig tex. Har även från start haft kompostgaller för toaletten (och ingen dörr...höll på att renovera innan han kom) så han kunde se mig utan att komma åt mig. Där har han bara börjat skälla om jag duschar, när jag går på toa så sitter han utanför och tittar på en stund (hehe) och lägger sig sen/går iväg.. 

Sen dag 1 har han sovit på golvet bredvid min säng, där jag spärrade av ca halva sovrumsgolvet som en hage för honom, dörren till sovrummet var öppet också, men kompostgaller för öppningen så han inte kunde ta sig ut i lägenheten under natten. Detta är nu rutin, och varje kväll när vi går och lägger oss så går jag en runda i lägenheten och kontrollerar dörr/fönster så allt är stängt och låst medans han får vänta i sovrummet (brukar vädra en del på dagen rätt ofta..gillar fräsch luft). I början kunde han skälla lite medans jag gjorde detta, numera ligger han tyst och väntar i sin säng. 

Så det kanske har blivit lite "mini-ensamhetsträning" ändå. Däremot har jag märkt att detta som funkar bra nu i sovrummet funkar inte därmed överallt.. idag testade jag spärra av köket från hallen så han fick vänta i hallen medans jag diskade/städade lite i köket. Han skällde merparten av de minuter det tog, men det skall tilläggas att efter ca 4-5 minuter så la han sig faktiskt ner bakom gallret och blev tyst. Då var jag också klar, så jag tog bort gallret och gick med honom till vardagsrummet.. visste inte huruvida jag skulle belöna då eller bara vara som vanligt, så  valde att belöna lite lätt och klappa om honom lite mer när vi väl satt oss.

TIllägg: Han har varit med hundvakt både över dag och natt x antal gånger och har inget problem med att vara borta från mig på såvis.

Ursäkta för textväggen, men sån är situationen ungefär. När jag går utanför ytterdörren är normen att han börjar skälla direkt, eller ja efter några sekunder kanske.. har inte vågat "vänta ut" det, men har sett att han skällde merparten av när jag var ute 1.5 minut en gång när jag faktiskt filmade det.. 

Hur ska jag gå vidare? I olika guider jag läser står så jäkla olika saker. Vissa säger attman absolut inte skall spärra av ett rum som jag gjort tex så att han kan se, men inte nå, en.. vissa säger att det är exakt så man ska göra. Somliga säger att man ska gå utanför dörren och inte gå in före valpen slutar skälla, vissa säger att det viktigaste är att de aldrig ska börja skälla (hur då om de börjar direkt??). 

Inte min första hund, men min första valp.. Är ganska lost just nu. Känns som jag borde tagit tag i detta tidigare, men då han kändes ganska stressad och från början hade rätt  svårt att lyckas somna självmant tex så kändes det inte rätt. Jag har fått köra väldigt mycket "lugna famnen/ryggsäcken" från början, numera kan han absolut lägga sig och somna själv när han bara blivit rastad/fått lite hjärngympa eller dylikt och jag inte ger honom uppmärksamhet. 

Hoppas det inte är kört iaf!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sezziyanen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 14 mars 2017 av Ayrin Re: Ensamhetsträning (snart 5mån valp)

Tycker ändå du jobbat på! Grattis till valpen också, vad blev det för nåt? :)


Hur som, kompostgalleravspärrandet verkar ju funka för er, så det kan du väl fortsätta med? Kanske prova att stänga av på andra ställen, ignorera honom så länge han skäller, och sedan när han ger sig, utan att göra nån större sak av det hela, öppna upp, klappa honom lite försiktigt och sedan pyssla på? I princip visa att du *aldrig* accepterar kontaktförsök under skall (inte inne iaf).


Vad gäller skällandet "i skarpt läge" så skulle jag säga typ samma sak, det som funkar för er. Om han nu börjar skälla så snart du lämnar lägenheten så går det ju inte att hinna in igen innan han börjar, så jag skulle väl rent krasst börjat sträcka ut bortavaron lite längre för att se om han ger sig. Inte vansinnigt länge, men om han nu gav sig på ~5 min vid kompostgallret är det väl inte orimligt att vänta ungefär så länge + nån extra minut innan du ger upp och går in trots skällande? Blir han tyst snabbare går du ju gå in då så han inte hinner börja igen :).
Och blir du tvungen att ge upp och gå in trots skall, vänta tills han drar efter andan iaf...


Som sagt, jag har aldrig behövt tackla problemet skall med min gamla dam, men dock med lapphundsvalpen jag haft hand om ibland (inte så mycket dock, har henne bara ibland).


Resonerar dock som så att man aldrig vill *belöna* skällandet. Om hunden nu alltid skäller som besatt när den är ensam, då stannar man vid dörren. Även den skälligaste hund behöver andas, så när det tystnar, om än så kort, då går man in. Är hunden mer rimlig, kan man vänta på några sekunders tystnad. Det gör väl egentligen inte så mycket att hunden vet att man står där, om den nu gör det, det viktigaste är väl att befästa att dörren aldrig öppnar sig medan den skäller.


Om hunden dessutom skäller som en ídiot när en kommer in, skulle jag bara ignorera den, när den blir tyst besvarar jag hälsningen.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 14 mars 2017 av Sezziyanen Re: Ensamhetsträning (snart 5mån valp)

Har en massa jobb och kan inte riktigt svara ordentligt förrän senare..


Kan säga att han skäller inte DIREKT när jag går ut och stänger dörren, iaf inte när han är rastad o klar.. 10sek tar det nog iaf.


Hör så många saker om detta med att spärra av med galler inomhus. Vissa säger att det är hemsk bestraffning att valpen inte kan nå en, men på många ställen står det att det är så man ska göra för att träna detta... Jag har gjort det av rent nödvändigt behov då o då. Aldrig testat nån längre stund, när han sovit i andra rum så är det han själv som självmant gått iväg och lagt sig där, har aldrig tvingat det med galler..


Borde jag fortsätta gå utanför dörren 5-10 sek i stöten några gånger om dagen? Försöka göra det så att han inte skäller, och sen testa lite längre? Om han skäller, förstår jag att jag kan gå in när han har ett litet uppehåll...men är själva poängen att försöka längre och längre utan att han nånsin börjar skälla? Är ju svårt att veta när man kan öka tiden, man får ju testa..

Han har aldrig fortsatt skälla på mig när jag kommit in eller gått förbi kompostgallret/tagit bort det.


Svarar bättre sen!


Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 14 mars 2017 av Ayrin Re: Ensamhetsträning (snart 5mån valp)

Nu har jag mest erfarenhet av en hund som möjligen skäller av rent nödtvång, så jag resonerar mest, inte säkert att mina tankar är de bästa :).


Vad gäller kompostgalleravspärrning som straff eller inte beror det väl på vad din valp tycker? Om han tycker det är fasansfullt... ja då är det väl fasansfullt? Det är väl egentligen inte heller en lysande övning för ensamhetsträning, hunden ser dig ju, och är inte ensam... däremot är det kanske ett bra sätt att träna "skall löser inte dina problem" och "det är inte en katastrof att inte vara intill husse/matte ett tag".


Funkar det bra att gå ut 5-10 sek några gånger om dan, så varför inte? Målet är ju att avdramatisera vara själv + husse/matte kommer och går. Målet är väl egenltigen att hunden knappt ska lyfta på ögonbrynen då man knatar iväg, bara för att det "händer ju hela tiden".


Min tanke är väl att man har två mål med ensamhetsträningen, det ena är att hunden vänjer sig vid att vara ensam, och det andra vid att skällandet faktiskt inte får husse/matte att komma tillbaks. Bäst är väl om du kan utöka tiden gradvis utan att komma till punkten att han börjar skälla, sen finns det ju många skäl till att en hund skäller, alla har ju inte med din när-/frånvaro att göra :D.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 14 mars 2017 av Sezziyanen Re: Ensamhetsträning (snart 5mån valp)
          Re: Ensamhetsträning (snart 5mån valp)
          

Tycker ändå du jobbat på! Grattis till valpen också, vad blev det för nåt? :)


Hur som, kompostgalleravspärrandet verkar ju funka för er, så det kan du väl fortsätta med? Kanske prova att stänga av på andra ställen, ignorera honom så länge han skäller, och sedan när han ger sig, utan att göra nån större sak av det hela, öppna upp, klappa honom lite försiktigt och sedan pyssla på? I princip visa att du *aldrig* accepterar kontaktförsök under skall (inte inne iaf).


Vad gäller skällandet "i skarpt läge" så skulle jag säga typ samma sak, det som funkar för er. Om han nu börjar skälla så snart du lämnar lägenheten så går det ju inte att hinna in igen innan han börjar, så jag skulle väl rent krasst börjat sträcka ut bortavaron lite längre för att se om han ger sig. Inte vansinnigt länge, men om han nu gav sig på ~5 min vid kompostgallret är det väl inte orimligt att vänta ungefär så länge + nån extra minut innan du ger upp och går in trots skällande? Blir han tyst snabbare går du ju gå in då så han inte hinner börja igen :).
Och blir du tvungen att ge upp och gå in trots skall, vänta tills han drar efter andan iaf...


Som sagt, jag har aldrig behövt tackla problemet skall med min gamla dam, men dock med lapphundsvalpen jag haft hand om ibland (inte så mycket dock, har henne bara ibland).


Resonerar dock som så att man aldrig vill *belöna* skällandet. Om hunden nu alltid skäller som besatt när den är ensam, då stannar man vid dörren. Även den skälligaste hund behöver andas, så när det tystnar, om än så kort, då går man in. Är hunden mer rimlig, kan man vänta på några sekunders tystnad. Det gör väl egentligen inte så mycket att hunden vet att man står där, om den nu gör det, det viktigaste är väl att befästa att dörren aldrig öppnar sig medan den skäller.


Om hunden dessutom skäller som en ídiot när en kommer in, skulle jag bara ignorera den, när den blir tyst besvarar jag hälsningen.

Så.. nu hade jag tid och svara på riktigt till dig Ayrin :) Tack! Blev en Briard :D

Jag har jobbat konsekvent med att skäller han, så blir han ignorerad. Slutar skälla och är "lugn", då minsann får han beröm och kontakt. Förut kunde han skälla mer bara han inte fick uppmärksamhet precis när han ville, men jag tror han slutat en del med det nu när han mer och mer har fattat att det inte tjänar nått till. Nu skäller han om jag spärrar av med kompostgaller som jag beskrev, inte när vi går och lägger oss (han fattar väl att det är sänggång då och att jag snart kommer och lägger mig antar jag?).


Han skäller även på mig om jag går och duschar (öppen dörr med kompostgaller så han har sett mig har jag kört med), har fuskat lite med det och gett honom tjurmuskel tex under tiden jag gör det.. Då blir det ju dock ingen träning, för när han får en sån tuggis så kunde jag gå upp i rök utan att han märker nått. Helt inne i tuggvärlden är han.. Ska börja utmana lite mer med att duscha varje dag utan att ge honom nån sån distraktion (men att han är rastad och nervarvad). Idag gick det ganska bra, han skällde några gånger, gick och la sig..kom tillbaka skällde några gånger...gav upp och la sig..osv.

Är väl lite rädd att jag startar med detta med ensamhetsträning lite väl sent, men vad sjutton nu är vi ju här..

Han skäller som sagt inte direkt när jag går ut, han ställer sig dock vid dörren och bara väntar. Har testat idag några gånger ca 10sek/gång, han skällde aldrig under dessa omgångar, men han stog alltid vid dörren och tittade mot den, varje gång när jag kom in. Antar att jag får fortsätta och fortsätta... vore ju kul att se om jag nångång kunde ta mig ut och in utan att han står klistrad vid dörren.. Kanske bäst att fortsätta gå in och ut 10-sekunderskortisar ett helt gäng gånger nu innan jag börjar försöka testa nått längre. Har man tur kanske han släpper detta med att vara klistrad på dörren, och då skulle det ju kännas lättare att testa lite längre stunder.

Skäller som sagt inte när jag kommer in. Kan dock hänga kvar vid dörren en stund även när jag gett honom en lugn klapp och trallat in och börjat göra annat, ungefär som han håller på att analysera vad som just hände..sen släpper det och han hänger efter in till köket/whatever.

Svara på detta inlägg

Arbetslust
Medlem 2017-03-07
#5 15 mars 2017 av Arbetslust Re: Ensamhetsträning (snart 5mån valp)

Hej,


Det jag kommer skriva nu kommer många ta illa vid sig här på vovve och eventuella svar på mitt inlägg kommer ignoreras således det inte är från dig jag vill hjälpa.


 


-Inom hundvärlden är det alltid ok att korrigera felaktiga energilägen/beteenden.


 


Om du accepterar det så kan du läsa vidare.


 


Det du behöver göra är att korrigera hunden när den uppvisar beteenden som du inte håller med om. När hunden uppvisar ett sådant beteende så korrigerar du. Fortsätter hunden göra beteendet tar inte hunden åt sig, då ökar du korrigeringsstyrkan lite och så fortsätter du så tills du når en nivå som hunden respekterar.


 


När det gäller ensamhets träningen behöver du förstå att din hund visst klarar sig utan dig. Istället ska du se det som att hunden har ett kontroll behov och gör ett tantrum över hur du vågar lämna h*n hemma.


 


Börja med att lämna hunden och tjuvlyssna ifall h*n börjar skälla.


Gå då in och korrigera på en låg nivå (säg "tyst" precis innan när du korrigerar för detta beteendet så får du ett kommando du kan använda).


Upprepa tills hunden inte för ljud längre och för varje gång du behöver gå in så ökar du korrigerings styrkan tills du når en nivå som hunden respekterar(sen korrigerar du alltid på den nivån, aldrig mindre).


Utöka tiden stegvis under ett par veckor så du är säker på att h*n inte kommer skälla / förstöra saker hemma innan du lämnar hunden på riktigt.


 


Lycka till

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#6 15 mars 2017 av Kalla Det är ingen som tar illa vid sig

Vi tycker bara att du har fel metodtänk och inte helt okej tränings-och uppfostransetik.

Svara på detta inlägg

Arbetslust
Medlem 2017-03-07
#7 15 mars 2017 av Arbetslust Re: Det är ingen som tar illa vid sig

Nu bryter jag det första jag skrev..


 


Jag vet att du inte håller med och du vill gärna påpeka det vilket jag återigen ser som att du faktiskt tar illa vid dig även om du förnekar att du gör det då du måste skriva ett inlägg om att du inte tycker om det sättet istället för att skriva ner ditt tips och hjälpa personen som faktiskt ber om hjälp som då på egen hand kan välja metoden som känns rätt h*n utifrån tipsen den fått och inte utifrån att du ogillar någon metod vilkets är orelevant för personen i fråga.


 


Och här sätter jag punkt för denna "diskussion" och svarar hädan efter bara till personen som behöver hjälp undrar något.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#8 15 mars 2017 av Sezziyanen Re: Det är ingen som tar illa vid sig
          Det är ingen som tar illa vid sig
          

Vi tycker bara att du har fel metodtänk och inte helt okej tränings-och uppfostransetik.

Nej, jag tar inte "illa vid mig". Men jag tänker inte vänta utanför dörren till min valp börjar skälla för att sedan gå in och "shhh'a" den. Det som skulle hända då är att han skiter i det, varefter jag skulle få "öka graden på korrigering" enligt den här personen. Så då ska jag gå upp i röstläge och säga ifrån mer bestämt till min skällande valp som skäller för att jag försvann bakom en dörr?

Nja du. Jag vill att min valp ska vänja sig vid att jag ibland kommer och går, och klara av att slappna av när jag inte är här. Jag vill inte bara få tyst på honom. Jag tror personligen det är just det som behövs, vana. Han skällde förut i princip direkt och lite mer intensivt när jag gick utanför dörren eller stängde om mig till toaletten. Nu skäller han inte vid toaletten längre, och inte lika direkt/mycket vid dörren. 

Jag tänker fortsätta i första hand med korta stunder utanför ytterdörren som är så korta att han inte går upp i varv av det. Förhoppningsvis förstår han om ett tag att han inte måste springa upp och kolla på dörren bara för att jag går ut, och då tänker jag försöka utöka tiden. Om detta inte händer och han fortsätter bara gå till dörren och stirra så kanske jag får börja testa lite längre tid, se om han kanske struntar i det efter en liten stund.. 

Så tänkte jag gå vidare, tar hemskt gärna tips från dig å Kalla om du har, vet att du är vettig!

Känns som det hela har lite med mognad att göra också för min grabb iaf. Iom att han har blivit nån månad äldre så känns det som han även har lite lättare att ta det lugnt mellan varven/lättare att varva ner av sig självt.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#9 16 mars 2017 av Kalla Jag har nog inte så mycket att komma med här...

Vår hund var självständig från början och har aldrig legat och skällt utanför toalettdörrar och dylikt, så den biten har vi inte behövt jobba med. Vi har aldrig kört med kompostgaller inomhus eller dylikt, vi lämnade valpen när den var lugn någon minut första och ökade sedan successivt och det fungerade väl.


Dock fick vi reda på av en granne efter det at vi flyttat till ett hus, att hunden skällde när vi gick, då var hon runt året skulle jag tro. Vad vi insett är att hunden inte har några problem med att vara själv, hon sover varje gång vi kommer hem igen och förstör inget, men hon gillar inte att bli lämnad, det är jobbigt för henne. Det har vi löst så att när vi ska gå och hon lagt sig på sin "ensamhemma-plats" under en bänk i hallen för att "passa huset", som är vårt kommando för att nu ska du vara ensam, så får hon en liten näve torrfoder på golvet och ett par stycken torrfoderbitar/godisar i en toarulle när vi går. Då står hon inte och tittar efter oss i fönstret utan har annat att pyssla med och stressar inte upp sig. Det är ju alltid en liten risk med att ge hunden ätbara saker när man är borta, men här har vi bedömt att risken är väldigt liten att hon skulle sätta något i halsen.


Vissa kör med filtträning och använder det i ensamhetsträningen, Eva Bodfält som skrivit Kontaktkontraktet rekommenderar det och pratar om det i ett av de tidiga avsnitten i podden "Vår bästa vän" på Sveriges Radio men tyvärr kommer jag inte ihåg exakt vilket, tror inte att det är i ett avsnitt om ensamhetsträning utan som en utvikning i ett annat avsnitt. Där finns även avsnitt om ensamhetsträning och separationsångest och mycket mycket mer :)


Hoppas att du kan få några bra tankar av mina rader även om jag inte har några konkreta lösningar på dina problem! Tackar väldigt mycket för komplimangen förresten ;)

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#10 16 mars 2017 av Sezziyanen Re: Jag har nog inte så mycket att komma med ...

Tyckte du hade mycket att komma med ändå. 

Jag tar till mig det du skrivit, väl värt att tänka på. Ska lyssna på det avsnittet av podden!

Nu verkar det som han har slutat i princip helt med skällande utanför toadörr, verkar ha vant sig fint vid det och lägger sig på sin filt en bit bort i vardagsrummet istället. Har även inte skällt alls senaste par gångerna jag hämtat posten på ca 15-20 sek.. Men står vid dörren då. Vi får se om det fortsätter gå åt rätt håll! Har märkt att han har förändrats på sistone med, varvar ner av sig själv lättare och sover mer när det är inaktivt här hemma (eller borta hos hundvakten med för den delen). Så tror han har "mognat" lite också så att säga.

Och varsågod, var länge sen jag var aktiv här nu pga valp... Men jag kommer ihåg ändå!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ensamhetsträning - hur gå vidare   [2] 6 aug: ponys 24 sep: cio Foder till vovva som snart ska somna in   [4] 6 nov: Danihjelm 6 nov: Gurkans Snart ryker hon!!!!   [4] 9 apr: LindasHundrast 10 apr: Svea58 Blir så less på detta snart   [4] 2 apr: Cocoon 2 apr: Cocoon Ensamhetsträning m 9 veckor valp   [5] 18 mar: Solsophia 20 mar: Solsophia Snart hämta valp, vad ska vi tänka på? Nervös!!   [4] 4 dec: ImFabulous 5 dec: Gurkans Denna med ensamhetsträning   [1] 24 okt: Chin86 28 okt: Ayrin Ensamhetsträning lönlös   [1] 6 sep: havanaise 7 sep: aenima Bryter snart ihop...   [11] 11 apr: Ssofie 4 dec: ygdrsil Ny valp hemma snart!   [2] 25 okt: Tarek 28 okt: Tarek
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Flatcoated Retriever | Grand Danois | Schäfer | Chihuahua | Boxer | Rottweiler
© 1998-2024 Enfinia AB