Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 mars 2017 av Lona i dragforum (5 svar)
Alaskan husky? :-)

Obs, jag ska INTE skaffa en Alaskan husky eller draghund överhuvudtaget, jag är bara nyfiken och gillar att lära mig om olika raser/"prestationsmixer".


Vad brukar man ta för raser och korsa? Går man mycket på rasen i sig (tex att vorsteh ofta är bra på viss typ av drag trots att det inte är en draghund) eller mer på duktiga, speciella individer?


Finns det något slags register och "godkända raser" man avlar på eller skulle man i princip kunna mixa vad som helst (inom rimliga gränser) och kalla det Alaskan husky?


Brukar man göra några hälsokontroller på avelsdjur? (HD/ED, ögon mm)


Vad är det man vill uppnå? Snabbhet? Styrka? Uthållighet?


Som sagt, bara nyfiken, det är intressant med prestationsavel, kanske något som fler SERIÖSA uppfödare borde ägna sig åt även om det "bara" är sunda, trevliga sällskapshundar man vill ha fram...


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lanawolf
Medlem 2017-03-03
#1 26 mars 2017 av Lanawolf Re: Alaskan husky? :-)

Har för mig att Alaskan Husky är en godkänd ras i Norge så titta på norska sidor.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 26 mars 2017 av Ayrin Re: Alaskan husky? :-)

Ingen aning, men om det var jag skulle jag nog avla mer på individ, dvs en vorsteh som drar bra (och *snabbt*, eftersom det väl framförallt är det de är ute efter då de blandar in tocket), inte vilken vorsteh som helst.


Läste på nån norsk sida (där det *inte* hänvisas till AH som reggad ras) att de också (troligtvis) blandat in greyhound. Det verkar vara många frågetecken i AHs början :D.


Som sagt, saker jag läst hört här och var, men jag har förstått det som att AH är en korsning mellan framförallt sibbe och diverse stående fågelhundar (framförallt vorsteh?) och andra *snabba* dragare. AH är alltså en lättare och snabbare draghund än en sibbe, men har generellt sett också en sämre päls. Oklart om den är lika uthållig heller?

Svara på detta inlägg

traktorn
Medlem 2009-11-21
#3 27 mars 2017 av traktorn Re: Alaskan husky? :-)

Vad du blandar ihop beror ju på vad du vill uppnå. Om du ska vinna t.ex. Iditarod eller Finnmarkslöpet så ska det vara en snabb, uthållig hund som tål kyla så då har du säkert mycket Siberian husky i blandningen. Till korta tävlingar på platser där du inte behöver räkna med -25 grader så blandar du säkert på annat sätt. Och gäller det bara att vinna barmarks-SM så kanske inte polarhundar är intressanta.


I årets Iditarod så var det -25 på dagen vid den riktiga starten och om hundarna inte har jättetjock päls så kan du i viss mån kompensera med täcken (klippet är inte från starten):


https://www.youtube.com/watch?v=f1qcJW96pnA


och under senare delen av loppet så var tydligen problemet att det var för varmt dagtid, det var bara sisådär -5 om jag fattade det hela rätt.


Här är lite information från Wikipedia:


https://en.wikipedia.org/wiki/Alaskan_husky


 

Svara på detta inlägg

Lanawolf
Medlem 2017-03-03
#4 28 mars 2017 av Lanawolf Re: Alaskan husky? :-)

Det här har jag läst någonstans (lite vagt men jag kommer inte ihåg namnet på boken, somhandlade om draghundar) Alaskan Husky var från början en korsning av Sibirien Husky och Alaskan malamute enbart framtagen för att få en frisk draghund som tål kylan. Jag försöker komma ihåg vad boken hette....men kommer inte på det. Numera så används ju Alaskan Husky även som familjehund/sällskapshund, precis som Sibirien Husky, men det är ingen soffhund.


 


Lanawolf

Svara på detta inlägg

Sigge
Medlem 2009-10-10
#5 30 mars 2017 av Sigge Re: Alaskan husky? :-)

två trådar här på vovve du kan läsa lite om dem


https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=4607729


https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=4411951


du får väl sortrera lite bland svaren men du ser nog... :)       sen kan du även söka på alaskan husky här på forumet så dyker det upp en del. Mycket svammel men en del bra saker också, så det gäller att sortera lite. :)         tips,.. de med många hundar är mest trovärdiga :D


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Sibirian Husky. Lite frågor om rasen .   [4] 4 jun: Ginza Schäfertik 5 jun: Ginza Schäfertik Söker partner till min husky! :)   [9] 2 sep: Fjonkenpaoland 20 feb: Ayrin Siberian Husky som sällskapshund?   [6] 4 mar: biped 22 mar: Rezt "Sjuk" Alaskan Malamute   [3] 6 jun: Alaskan 7 jun: Torparinnan Siberian husky med b12 brist.   [1] 9 jul: Abrakadabra 13 jul: Voff 92 B12 brist hos siberian husky   [0] 9 jul: Abrakadabra Siberian Husky med showlinjer   [0] 31 mar: Nivalis Räcker den här motionen för en Siberian Husky?   [4] 14 aug: arv 12 sep: Evolve ANCD (Alaskan Noble Companion Dog)   [5] 16 jul: PontusE 20 jul: Krokodilen husky bland grannar och andra människir   [10] 25 jan: lillflingan 6 feb: Sigge
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Dvärgpinscher | Cavalier King Charles Spaniel | Yorkshireterrier | Épagneul picard | Eurasier | Bearded Collie
© 1998-2024 Enfinia AB