Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 april 2017 av Lokatten12 i övriga hundfrågor (10 svar)
Skadas hunden av Halti?

Var på grupphunds promenad, och väldigt många hundar hade Halti. Vilket förvånade mig...får inte hundarna ont Av den? Förstår att den måste användas på rätt sätt. Men känns som det är lätt hänt att inte använda den rätt....eller? 


Vad har ni för åsikter och erfarenhet av Halti? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lokatten12 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#1 2 april 2017 av -Aslan pwd- Re: Skadas hunden av Halti?

Jag använder halti på min kille ibland. Jag upplever inte att han skadas eller påverkas negativt av haltin. Har han den på så slutar han dra i kopplet helt och hållet och går jättefint och lugnt vid sidan, går lugnt fram till fläckar istället för att dra, bryr sig inte alls vid hundmöten oavsett vad den andra hunden gör... Upplever faktiskt att det är en större skaderisk att inte ha den på Aslan eftersom han då har en förmåga att dra betydligt mer och kan göra plötsliga ryck i kopplet om han t.ex. får syn på en fågel eller katt.

Haltin är lätt att sätta på och i rätt storlek spänner den inte kring nosen utan hänger löst. Den har möjliggjort att min mormor och morfar fram tills nyligen kunde gå ut med Aslan (som väger 22 kg), och de är 89 år nu. Utan den kan de inte gå med honom alls. Han blir en helt annan hund med haltin, som att han "kommer ner på jorden". Utan halti känns han som en galen unghund på många promenader, med haltin beter han sig som en mogen vuxen hund. Fortfarande lika glad, men betydligt mer samlad och kan hantera det mesta vi möter på promenaderna betydligt bättre än om han går utan. 

Haltin har även räddat mig när jag skadade foten och i nästan ett år hade svårt att gå pga smärtan. Tack vare haltin kunde jag fortsätta gå promenader med honom trots min onda fot (eftersom haltin gjorde att han - då tvåårig galen unghund - kunde bete sig på promenaderna och vi kunde gå långsamt i min takt utan att han låg på och drog längst fram i kopplet). Utan den vet jag inte vad jag hade gjort. Att träna koppelgående med en skadad fot är inte heller att rekommendera

Dock använder jag den inte varje dag nu (vilket jag gjorde en majoritet av promenaderna när jag var skadad). Nu använder jag den bara någon enstaka gång ibland, t.ex. vid sjukdom, om någon äldre släkting ska gå ut med honom, om det är löptik i området och han drar och nosar som en galning, om vi går promenad med flera andra hundar osv Att se haltin som en permanent lösning på problem som att hunden drar i kopplet är inte rätt, då ska man träna koppelgående så att det fungerar. Men att ha den som ett komplement i vissa situationer har fungerat bra för mig och besparat mig många gråa hår

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#2 3 april 2017 av Lokatten12 Re: Skadas hunden av Halti?
Tack för svar. Fint att det funkar bra för er! Men tänker om hunden gör ett plötsligt ryck eller utfall, finns det inte risk att hunden skadads då?
Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 3 april 2017 av Ayrin Re: Skadas hunden av Halti?

Det finns det säkert, gör hunden ett plötsligt språng så kan säkert nacken vridas till rätt ordentligt. Antar att man får göra en avvägning mellan risken för förare/omgivning om något sådant händer kontra risken för skador på hunden, samt vilka alternativ som finns.

Svara på detta inlägg

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#4 3 april 2017 av -Aslan pwd- Re: Skadas hunden av Halti?
          Re: Skadas hunden av Halti?
          Tack för svar. Fint att det funkar bra för er! Men tänker om hunden gör ett plötsligt ryck eller utfall, finns det inte risk att hunden skadads då?

Det är det som är så bra med haltin, har han den på gör han inga plötsliga ryck eller utfall i kopplet. Det gör han bara när han går i enbart halsband/sele. Men aldrig med haltin. Det är därför jag upplever skaderisken som högre utan haltin, eftersom han varken gör några plötsliga ryck eller drar i kopplet när den är på

Svara på detta inlägg

Bella & jag
Medlem 2011-08-19
#5 6 april 2017 av Bella & jag Re: Skadas hunden av Halti?

Ja, hunden kan skada nack-kotorna om den har haltioch gör ett plötsligt utfall, ch t ex kastar till med huvudet.


Tänk på att en halti bara är ett hjälpmedel, och inte ska anvädnas som en quickfix för att mna inte klara att lära hunden gå fint i kopplet på annat sätt.


Jag har använt halti ibland, när vi hade sällskap med andra hundar, för att min skulle lugna ner sej och jag ville promenaden skulle vara rolig, inte jobbig föross båda.


Men man få se upp det är lätt att det skadar mer än det gör nytta.


Enligt min uppfattning är det ändå bättre att öva massor med kontakt med sin hund, det ger bättre reusltat i längden!

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#6 6 april 2017 av Lokatten12 Re: Skadas hunden av Halti?
Håller med dig att träning är det viktigast. Blev så förvånad på denna hundpromenad när majoriteten hade halti, som att det var helt oproblematiskt. Men det kanske det är för vissa. Jag själv skulle nog mest känna mig livrädd för att hunden skulle skada sig om den gjorde ngt ryck med huvudet. Vilket han ju gör rätt ofta vid hundmöten. Hoppar och klumpedunsar sig. Samtidigt förstår jag förarens trygghet i att kunna känna att man har kontroll över hunden och istället fokusera På att umgås och träna med vovven. Inte helt lätt fråga tycker jag.
Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 6 april 2017 av Ayrin Re: Skadas hunden av Halti?

Tror knappast att det räcker att hunden "rycker med huvudet" för att skada sig, det krävs nog snarare att den hoppar iväg så huvudet rycks i.


Innan man problematiserar halti för mycket kanske man ska ta en titt på tunna stryphalsband och liknande? Här bör ju halsbandet vara så brett att det går över två nackkotor för att inte huden ska kunna rent skeletuellt skada nacken med dem . Samt att *alla* halsband sannolikt kan orsaka smärta och skador för hunden vid kraftiga ryck.


Sele/lös är väl bäst ur hundhälsosynpunkt, men samtidigt kan du inte gärna ha en hund med taskig impulskontroll lös/i sele, en större hund når ju lätt närmare en meter om den är i sele, och det är ju inte acceptabelt vid möte på exempelvis trottoarer.


Och vissa hundar är ju svårare än andra att träna...


Kort sagt, varken halsband, framförallt smala sådana, eller halti är väl egentligen okontroversiellt, men ur säkerhetssynpunkt kan ju sele vara lika förkastligt. Och inte alla hundar kan tränas till punkten där man kan lita på dem i alla situationer.

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#8 6 april 2017 av Lokatten12 Re: Skadas hunden av Halti?
Kanske En dum och omöjlig fråga att Svara på, men hur Stort "hopp ryck" tror du det handlar om för att hunden ska skadas? Ja stryphalsband är ju verkligen inte Oproblematiskt det heller. Personligen försöker jag undvika det som kan utsätta hunden för skador. Men ibland blir det väl lite "pest eller kolera" mellan risk för hundens hälsa och risk för andra och hundens säkerhet.
Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#9 6 april 2017 av Ayrin Re: Skadas hunden av Halti?

Inte den blekaste tyvärr, beror väl gissningsvis på riktning, styrka, den aktuella hundens nackstyrka, osv, osv :/.


Bästa är väl naturligtvis om en inte rycker hunden i nacke/huvud/hals alls, men samtidigt kan man ju inte riktigt riskera omgivningens välbefinnande hur mycket som helst... Svår ekvation det där.

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#10 7 april 2017 av Hrímnir Re: Skadas hunden av Halti?

Vill man undvika skaderisken så har man en halti på med ett koppel. Sedan har man ett halsband eller en sele med ett till koppel i. När hunden drar i kopplet till halsbandet/selen så tar man en "förhållning" i haltin och sedan håller man det kopplet ngt längre än kopplet till selen/halsbandet.


Skulle hunden då göra ett ryck/utfall så tar halsbandet/selen upp den värsta kraften och sedan följer man upp med haltin så att hunden inte blir så stark.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76 Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!   [5] 19 jan: JohannaS 20 jan: Anneli Hunden attackerar vår katt   [6] 7 dec: jenka 13 dec: Svea58 Hunden sover mot mitt ansikte?   [4] 7 nov: Snackis 9 nov: Snackis Tips för att få lite mer fart på hunden önskas   [11] 20 sep: Ayrin 22 sep: pipilotta Hunden biter barnens kompisar   [7] 31 aug: Sussie78 13 jul: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Finsk Lapphund | Golden Retriever | Dobermann | Jack Russell Terrier | Chinese Crested Dog | Shetland Sheepdog
© 1998-2023 Enfinia AB