Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 april 2017 av Sezziyanen i valpforum (27 svar)
Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning

Hej,


Har skrivit här förut men kan inte riktigt hitta på tråden..

Har en valp på snart 6mån. Ensamhetsträningen går verkligen totalt skit.. Jag är nog att skylla en deldå jag inte började lägga in moment från absoluta början, men när jag fick honom vid 12v ålder så var det väldigt mycket arbete för att få allt att fungera ändå, han var en riktig AKTIV virvelvind som man verkligen fick hjälpa att varva ner väldigt regelbundet.. Men nog om det, det är som det är.

Har försökt i ca 2 månaders tid att gå ut och hämta posten varje dag, flera gånger (tar ca 20-30 sek max). Gå ut och slänga sopor då o då (tar ca 1,5minut). Tanken var att han efter hand kanske skulle förstå att det är vanligt, och att han inte behöver klistra nosen på dörren tills jag är tillbaka.. Dvs, det som händer varje gång är han går efter mig ända fram till dörren, vilken då blir stängd framför nosen på honom mer eller mindre.Sen står han där och börjar skälla efter ibland 2 sekunder, i de bästa fallen jag märkt kan det gå 20sek.. dvs att jag hunnit ner och hämtat posten och tillbaka utan att han börjar skälla. Men han står där, alltid, varje gång. Går jag ut med soporna skäller han såklart. Testat lite längre tid nångång, upp till en 3-5 minuter för att se om han skulle acceptera situationen så att säga, men nej..han bara fortsätter.

Jag har testat att spärra av ett annat rum, tex köket, men det känns som han bara får förväntningar om gallret åker upp. Idag när vi skulle prova satte jag upp gallret innan jag började diska, när jag gör det lägger han sig på sin plats i köket och vilar. När jag då gick för att slänga soporna började han skälla oavbrutet och högt innan jag ens hunnit öppna ytterdörren. Han bara står där, en bit från gallret och skäller isf.

Han är en sån valp som hänger med mig till andra rum även när han sover, då vaknar han, går och lägger sig i det rummet jag är och somnar om.

Jag fick lite hopp iom att andra beteenden har förändrats en del med tiden, tex gick han bananas och skällde när jag gick på toa/duschade nu, men det går numera bra att göra bara han är rastad och trött. Nu lägger han sig i en säng en bit från badrummet och vilar där medans jag är inne i badrummet. Men ytterdörren..

Jag fattar bara inte vad sjutton jag ska göra. Första valpen jag haft detta. Kan tillägga att när han har varit med hundvakt har de kunnat gå ut ett par minuter utan att han gjort mer än rest på huvudet från sin sängplats. Då brukar han vara med hundvakten i en mindre yta i en byggnad utanför en villa (ja när de inte är utomhus förstås), så det ser ju lite annorlunda ut mot ett lägenhetshus.

Känns lite uppgivet när man inte gör några framsteg alls. Är ju väldigt svårt att uppskatta hur många sekunder det ska ta innan han börjar skälla också, så det är rätt omöjligt att lyckas med att gå in före han börjar varje gång.. 

Kan även tillägga att han inte beter sig nått särskilt extra uppspelt/uppvarvad när jag kommer in, även om han skällt då. Han fortsätter inte skälla när jag kommit in, och verkar mest lite förundrad över vad som just hände. Dvs hoppar inte på mig eller dylikt han gör när han varit hos hundvakt en dag och inte sett mig på x timmar, tex.

Nån som har nån idé, tips? Whatever? Jag har väl egentligen inte tänkt mig att han måste kunna klara många timmar ensam i framtiden heller, men jag vill verkligen kunna gå och handla lite snabbt eller göra ärenden utanför dörren nån dag när han är mer vuxen.. Har bara haft vuxna hundar förut själv.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sezziyanen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 3
123

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#11 13 april 2017 av Sezziyanen Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning

Lite mer vaken är han ju förstås när jag kommer in igen, men han är ju inte så att han hoppar på mig eller nått.

Här kommer en film från idag, kass kvalitet men man kan se hur han gjorde. Kan berätta hur detta gick till:

Vi satt i vardagsrummet efter en utevistelse och nylig rastning, han var trött och hade sovit en stund (brukar sova ca 1,5h, kanske hade sovit trekvart..) så jag vet att han är trött. Funderar på var jag skaspärra av..men denna gång testade jag köket. Jag gick till köket, han hängde på. Satte upp ett galler som avspärrning till hallen (då ser han inte heller ytterdörren).

Slängde ut några schyssta godisar, klädde på mig å gick ut i trapphuset (där stog jag helt tyst en bit från dörren och kollade på inomhuskameran via mobilen). 

Filmen visar vad han gjorde..om ni orkar kolla. Som man ser i början går han runt och plockar / tuggar godiset. Han reagerade inte på att jag tog på mig jackan och gick ut. Sen sätter han sig en bit från kompost gallret och kollar mot hallen och skäller. Han har alltid haft nån slags stor respekt för kompostgaller och går aldrig fram och trycker mot dem.. Han skäller några gånger, stannar av, gnyr lite, skäller lite till...så upprepar det sig. Som ni kan se med typ 2.40 kvar av videon så har han ätit upp godiset och börjar skälla. sen backar han bak och sätter sig med rumpan på sin bädd.. Fortsätter skälla av och till. Precis i slutet av videon lägger han sig ner och då gick jag in. Tänkte jag rätt som gjorde det då? Jag anade att han annars skulle kunna gå upp lite i varv igen - tänkte att det var ett bra tecken att han faktiskt la sig ner.

Kommentarer skulle uppskattas väldigt mycket!

https://vid.me/0su2

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#12 13 april 2017 av Lokatten12 Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
Men telefon är lite konstig så kan inte se videon tyvärr. Men jag tycker det låter jättebra! Toppen att han la sig ner ju!
Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#13 13 april 2017 av Sezziyanen Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning

Videon är inte nån hög kvalle men funkar på datorn iaf.. köpte de billigaste ip-kamerorna jag kunde hitta, funkar gör dem och kvaliteten behöver ju inte vara hög för ändamålet :) Ja, nog var det bra iaf. Tror jag ska köra vidare på detta sätt.. förhoppningsvis lär han sig efterhand att lättare lugna ner sig, så kan man ju testa öka tiden med om han väl lägger sig..chansa på att han kanske varvar ner ännu mer. Men för nu så tänker jag att det är rätt att gå in såfort han verkar gå ner lite i varv...om det så än bara är att han lägger sig ner?

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#14 14 april 2017 av Sezziyanen Re: Har du testat att ge honom något att göra?
          Har du testat att ge honom något att göra?
          

Vår hund, jag vet att jag har berättat detta tidigare, hon har egentligen inga problem med att vara ensam, hon tycker "bara" inte om att vi går. Detta har vi löst genom att ge henne en toarulle med några matbitar eller godisar i när vi går så att hon är sysselsatt med toarullen och inte fokuserar på vad som händer, det vill säga att vi försvinner.


En annan metod man kan testa är filtträning. Man lär hunden att ligga och vänta lugn och fin på sin filt oavsett om man är där eller inte. Jag vet att Eva Bodfält beskriver den här träningen bra i ett poddavsnitt av "Vår bästa vän", de pratar om hur man får hunden hemtam i till exempel hotellrum eller husbil, men jag kan inte för mitt liv komma på vilket avsnitt det är mer än att det är några av de tidiga avsnitten som finns på Sveriges Radio.


Fundera också lite på vad det är du VILL att han ska göra när du är borta, gör det något om han väntar aktivt så länge han är lugn och inte gapar? Jag har ett kommando till min hund, att hon ska "passa huset", då vet hon att jag tänker gå därifrån. Jag struntar egentligen i vad hon gör så länge hon är lugn och inte är stressad och hyper när vi kommer hem.


Nu har min hund alltid varit en självständig individ, men jag tänker att du kanske kan försöka betinga honom att tycka att det är en bra sak att matte går för då får man något supergott/bra att pyssla med som man aldrig får annars? Typ en kong fylld med frusen rå köttfärs, kokt kyckling eller så?


 


Bara mina tankar :) Jag förstår att det är frustrerande, det kan verkligen kännas hopplöst ibland!

Började testa med att ge honom nått att göra. Första gången lät jag hela lägenheten vara öppen dock..tror inte det var det bästa. Som jag skrev i det andra inlägget.. Nu har jag dock kört 4ggr i köket. Spärrar av det med ett kompostgaller en stund innan, förstås sker detta även när han är rastad och trött, sitter en stund o pyssalr med nått så jag vet att han varvar ner och ligger ner och börjar vila/sova. Han sover ju dock inte så djupt att han inte vaknar till när jag reser mig upp o går runt, men jag vet ju att han är trött. Sen har jag testat slänga åt honom några goda tuggbitar av godis (dvs lite hårdare bitar av tex torkad lever som han faktiskt tuggar en del på och inte bara inhalerar som smågodis =D).

När han pysslar med det går jag helt å tar på mig jackan och går ut. Han bryr sig inte ett jota om att jag drar iväg medans han har fokus på nått gott... Dessa godisar håller han ju bara på med 30sek-1min eller så. Sen går han till gallret, skäller, sitter ner, skäller lite mer..kanske gnyr... tyst en liten stund..skäller några gånger till.. sen la han sig ner (men tittar fortfarande mot hallen, som leder till ytterdörren, men han ser inte dörren därifrån). När han la sig ner gick jag in. Tänker det ändå är ett tecken på lite mer lugn än att stå och skälla tex? Har som sagt gjort detta några gånger nu, har tagit 2-3 min ca från att han är klar med det goda och börjar skälla, till han lagt sig.

Tycker du det är rätt att gå in när han lägger sig, även om det inte är "hakan i backen" liksom? Tänkte som så att jag börjar med detta, ville inte chansa på att han direkt ska kunna lägga sig till ro för att sova liksom.. Har även gjort så nu senaste gången att han fick köttfärs i en toarulle. Det gav honom dock över 5min jobb..(jag gick faktiskt in efter ca 5½minut och tog undan toarullen, då hade han spritt ut köttfärsen över köksgolvet och jag ville inte riktigt riskera att han skulle smaska i sig rullen, fick säkert i sig lite av den iaf, men det får la gå rakt igenom..). Då han fortfarande var uppslukad i köttfärsvärlden så gick jag ut igen. Efter typ 2min till när han lessnade på det så märkte han väl att jag var borta och började skälla mot hallen igen. Skällde som tidigare lite i omgångar..satte sig och var tyst en stund.. skällde några gånger till och la sig sen..jag väntade några sekunder men ville inte chansa ännu heller så gick in då när han ändå låg ner och var tyst.

Tror du att detta kanske är på rätt spår? Tänkte väl fortsätta och se helt enkelt, göra om detta 2-3 ggr om dagen (rätt?). Sen kanske jag fortsätter att också ibland bara gå ut och in några sekunder eller dyl ibland, det skäller han aldrig av.

Om detta nu kan vara ett sätt att göra det på, kanske man sen efter ett tag försöker chansa på att han varvar ner ett steg längre? Dvs tex lägger sig mer "avslappnat" eller ligger kvar en stund längre innan man går in?Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#15 14 april 2017 av Sezziyanen Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
          Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
          

Du har fått jättebra tips redan, men delar med mig av hur jag gjorde för att få en omplaceringshund trygg när jag lämnade honom, och han hade det svårt med att vara ensam. 


Först såg jag till att han var ordentligt rastad (minst en timmes promenad, ofta längre än så) och aktiverad, så att han var riktigt trött. En valp kan man ju inte rasta på samma sätt, men aktivera valpen med lite hjärngympa och gå en kortare promenad går ju. Vänta sedan en stund innan du lämnar din valp så att den går ner i varv först. När du väl ska lämna din valp, även de allra kortaste stunderna, så var mycket noga med hur du själv känner dig i situationen!!! För, om du är orolig när du lämnar så känner valpen direkt att något finns att oroa sig för, och blir därmed orolig. Så jobba med ditt eget lugn och dina egna tankar kring detta (jag vet, lättare sagt än gjort när man känner hopplöshet kring ensamhetsträningen!!). Precis som Kalla tipsade dig om så ge något att tugga på, eller jobba med såsom en Kong eller liknande, lämna även gärna radion på under tiden. Och sen, bara gå ut utan att bry dig om din valp, på sin höjd säg ett enkelt, lugnt "kommer snart" eller liknande. Gå ut genom dörren, stanna kvar exakt så länge tills din valp blir tyst, direkt din valp tystnar, även om det bara är för några sekunder, så gå in igen direkt. När du går in så säg max "hej" och ge valpen en vänlig klapp och gå in i huset utan att se åt valpen. Gör om detta minst 3-4 gånger per dag i början, håll dig till samma korta stund tills valpen är trygg med det. Öka då någon eller några få minuter och stanna kvar där tills valpen är trygg med det, osv, osv. 


Hoppas det ordnar sig! 

Har gjortdetta nu 2-3 gånger om dagen. Jag filmar, och kan se live via mobilen.. Har gett honom nått gott varje gång.. Måste inte gå ut tyst eller smyga eller nått då, när han tuggar eller nosar upp nått gott från golvet eller från en kong/dylikt så bryr han sig inte ett dugg om att man går ut genom dörren/klär på sig/whatever.

Har även då spärrat av så han bara kan vara i köket. Då kommer han heller inte fram till eller ser ytterdörren.

Sen när han liksom är "klar" med det han fått så börjar han skälla mot hallen. Skäller, är tyst lite, gnyr lite, skäller några gågner till.. sätter sig.. skäller nån gång till. Sen har han nu varje gång lagt sig ner efter 2-3 minuter av detta ca. Då har jag gått in. Då kan han ju inte rusa på mig i dörren heller då det är avspärrat, jag har låtsats som ingenting och gått in, kanske tagit bort gallret ellr bara gått över det, ställt mig och diskat tex. Gett han en enkel klapp efter några sekunder, bara som vanligt. Han vaknar ju till av detta (jag har gett han godiset och gått ut när jag sett att han varvat ner/börjat somna), men han blir inte skogstokig.. Lite förvillad tror jag han är, för han kan sätta sig och skälla mot mig eller bli lite "tuggig" efteråt. Sen har han nu somnat efter en stund när jag sitter ner inomhus. 

Tycker du då det är värt att fortsätta så? Känns som 4+ gånger om dagen av detta kanske är mycket just nu, jag försöker ju göra detta när vi har varit ute/rastat och han är trött och ändå ska sova.. den situationen uppstår ju inte jättemånga gånger om dagen, känns lite väl att köra denna träning precis VARJE gång han ska till och sova, eller? Eller att köra om den flera gånger under samma "tupplursomgång"? Eller har jag fel, är jag för blödig och borde köra på i högre takt?

Han var dålig i magen idag också så vill inte köra på alltför hårt heller. Kan ju mixa in korta svängar in och ut också, gör så ibland att jag bara går ut och in igen utan att nått mer händer. Han börjar ju inte skälla eller nått om jag bara går ut några sekunder. 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#16 14 april 2017 av Kalla Jag tycker att ni gör framsteg :)
          Re: Har du testat att ge honom något att göra?
          

Började testa med att ge honom nått att göra. Första gången lät jag hela lägenheten vara öppen dock..tror inte det var det bästa. Som jag skrev i det andra inlägget.. Nu har jag dock kört 4ggr i köket. Spärrar av det med ett kompostgaller en stund innan, förstås sker detta även när han är rastad och trött, sitter en stund o pyssalr med nått så jag vet att han varvar ner och ligger ner och börjar vila/sova. Han sover ju dock inte så djupt att han inte vaknar till när jag reser mig upp o går runt, men jag vet ju att han är trött. Sen har jag testat slänga åt honom några goda tuggbitar av godis (dvs lite hårdare bitar av tex torkad lever som han faktiskt tuggar en del på och inte bara inhalerar som smågodis =D).

När han pysslar med det går jag helt å tar på mig jackan och går ut. Han bryr sig inte ett jota om att jag drar iväg medans han har fokus på nått gott... Dessa godisar håller han ju bara på med 30sek-1min eller så. Sen går han till gallret, skäller, sitter ner, skäller lite mer..kanske gnyr... tyst en liten stund..skäller några gånger till.. sen la han sig ner (men tittar fortfarande mot hallen, som leder till ytterdörren, men han ser inte dörren därifrån). När han la sig ner gick jag in. Tänker det ändå är ett tecken på lite mer lugn än att stå och skälla tex? Har som sagt gjort detta några gånger nu, har tagit 2-3 min ca från att han är klar med det goda och börjar skälla, till han lagt sig.

Tycker du det är rätt att gå in när han lägger sig, även om det inte är "hakan i backen" liksom? Tänkte som så att jag börjar med detta, ville inte chansa på att han direkt ska kunna lägga sig till ro för att sova liksom.. Har även gjort så nu senaste gången att han fick köttfärs i en toarulle. Det gav honom dock över 5min jobb..(jag gick faktiskt in efter ca 5½minut och tog undan toarullen, då hade han spritt ut köttfärsen över köksgolvet och jag ville inte riktigt riskera att han skulle smaska i sig rullen, fick säkert i sig lite av den iaf, men det får la gå rakt igenom..). Då han fortfarande var uppslukad i köttfärsvärlden så gick jag ut igen. Efter typ 2min till när han lessnade på det så märkte han väl att jag var borta och började skälla mot hallen igen. Skällde som tidigare lite i omgångar..satte sig och var tyst en stund.. skällde några gånger till och la sig sen..jag väntade några sekunder men ville inte chansa ännu heller så gick in då när han ändå låg ner och var tyst.

Tror du att detta kanske är på rätt spår? Tänkte väl fortsätta och se helt enkelt, göra om detta 2-3 ggr om dagen (rätt?). Sen kanske jag fortsätter att också ibland bara gå ut och in några sekunder eller dyl ibland, det skäller han aldrig av.

Om detta nu kan vara ett sätt att göra det på, kanske man sen efter ett tag försöker chansa på att han varvar ner ett steg längre? Dvs tex lägger sig mer "avslappnat" eller ligger kvar en stund längre innan man går in?Jag hade fortsatt så, jag tolkar hans skall som att han testar om han kan kalla fram dig och när det inte går så lägger han sig och väntar. Jag hade fortsatt så och förlängt tiden han är ensam pö och pö, lite i taget. Han kommer säkert att lägga sig lite mer till ro om tiden är längre, nu hinner han ju knappt varva ner innan du är tillbaka och det tror jag har varit helt rätt nivå att starta på.


Håller tummarna för att det fortsätter lika bra och viftar med de stora flaggorna för ditt goda jobb!

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#17 14 april 2017 av Sezziyanen Re: Jag tycker att ni gör framsteg :)

Tack för svaret!

Ja, så känner jag också. Ska tillägga att han är ganska skällig av sig i allmänhet. Senast för en timme sen satt han och skällde på mig för att jag hade sagt åt honom att ligga i sin köksbädd och inte ha näsan vid spisen (snart når nosen plattorna och det skulle jag helst inte vilja vänja honom vid att det är ok, annars lär han väl "av sig självt" när han får sig en bränna...)

Han skällde på mig när jag gick på toa i början. Skällde på mig när jag duschade (fortfarande ibland om han inte är så trött att han vill ligga och vila..) osv.. så skall är ju inte = panik bara för den sakens skull. 

Nej, jag ville mest inte testa nu direkt om han varvar ner mer eller ej. Tänkte det fick räcka första gångerna att han bara lägger sig ner, även om han tittar ut mot hallen så att säga. Tänkte att för invänjningens skull så börjar jag så.. om några dagar kanske jag testar att vänta lite längre och se om han faktiskt lägger sig mer till ro.

Trodde inte att det skulle vara så jäkla krångligt detta med ensamhetsträningen, eller snarare att vissa valpar inte alls är lika lätta som andra. Men skyller mig själv som inte började gå in och ut direkt när han kom hit med. Skulle gjort det som vana från typ dag 2. Men sånt kan man ju inte haka upp sig på nu!

Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#18 25 april 2017 av BushundenL Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
          Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
          

Hej!

Jättebra tips, tack.

Numera varvar han ner rätt bra efter en utevistelse/promenad eller en kortare kissrunda och lite hjärngympa, särskilt om jag själv sätter mig tex med datorn (som nu haha, han sover vid mina fötter). Så jag vet liksom läget när det är rätt att lämna.

Det enda jag undrar om den metod du beskriver är:
När du säger att man ska gå in så fort valpen tystnar, menar du att jag ska gå in när han tar ett paus i skällandet helt enkelt? För det känns ju som han är aktiv hela tiden när han liksom står där och skäller, och väldigt fokuserad på ytterdörren. Jag förstår inte riktigt.. om jag tex gör nu som du beskriver, så händer följande:

Han kommer nog vara lite upptagen med sin lilla uppgift en kort stund eller tills den är slut (beroende på HUR intressant den är). Sen kommer han vandra till dörren och börja skälla. Ska jag då vänta både tills han börjat skälla och blir tyst en stund? För han börjar ju inte skälla sekunden jag går ut, inte ens om jag går ut med hans näsa i dörren.. så jag väntar alltså en liten stund tills han börjar skälla, men går inte in förrän han blir tyst en liten stund menar du?

Hej! 


Ursäkta oerhört sent svar, men har inte sett att du svarat mig här, så därför. Hur går det nu med ensamhetsträningen? 


Det är ju väldigt positivt att han efter några minuter faktiskt lugnar sig, det visar att detta kommer att fungera när ni väl är i hamn med träningen. Vet ju inte var du är just nu i ensamhetsträningen så jag svarar där jag läser att du är där du skriver här. 


Det jag menar med att du ska gå in omedelbart han tystnar är att om han är tyst 1-5 sekunder så gå direkt in igen. Lugn och glad och lite nonchalant sådär.  Och nej, du behöver inte göra detta 4 gånger per dag, när det väl lossnar så räcker det med någon gång per dag, t.o.m. varannan dag. När det fungerar med 2-3 minuter så öka på med 5 minuter per gång. När det fungerar i åtminstone en veckas tid så öka på igen med några minuter tills du är uppe i ca 10-15 minuter. Då kan du börja öka på med ca 5-10 minuter när han klarar av ett steg, dvs de minuter ni tränat på. Bara fortsätt så här så kommer din hund att klara av att vara ensam. Håller mina tummar för er!! 

Svara på detta inlägg

Sigge
Medlem 2009-10-10
#19 25 april 2017 av Sigge ta med hunden....

För länge sen hade jag en aningen äldre, ett år, hund som absolut inte fixade att man bara var på andra sidan ytterdörren nån sekund...  Kunde inte ens gå ut med soporna, och då hade jag soptunnan ca två meter från dörren...


Det jag i stora drag gjorde då var att ta med hunden för att "slänga soporna" . Bara ut och sen in igen, tråkigt och inte alls spännande. . Efter bara några gånger ville han inte följa med ut, bara jag var tydlig att  tala om att jag skulle "slänga soporna".    


Utökade sen med "hämta posten". Postlådan var kanske 150-200m bort så det tog lite längre tid. Första gångerna fick han följa med, till postlådan och tillbaks. En aningen längre men lika tråkig promenad.  Kort koppel så inget nosande eller annat som kunde vara skojigt för hunden.   Efter han fått följa med ett par gånger ville han inte följa med när jag sa att jag skulle "hämta posten".    


Kan erkänna att från början hade jag ingen kolla alls utan han fick följa med för att inte tugga sönder dörren, men när han sen valde att inte föja med insåg jag att jag var nåt "på spåren"..    Det han lärde sig var väl att det är skittråkigt att gå ut med soporna eller hämta post, men även att det itne var hela världen att husse gick iväg en stund för han kom ju tillbaks efter ett tag....


Blev mycke av att "slänga soporna" och "hämta posten" ett tag, men det tog inte alls lång tid innan han fixade att vara själv även ett längre tag.


 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#20 25 april 2017 av Sezziyanen Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
          Re: Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning
          

Hej! 


Ursäkta oerhört sent svar, men har inte sett att du svarat mig här, så därför. Hur går det nu med ensamhetsträningen? 


Det är ju väldigt positivt att han efter några minuter faktiskt lugnar sig, det visar att detta kommer att fungera när ni väl är i hamn med träningen. Vet ju inte var du är just nu i ensamhetsträningen så jag svarar där jag läser att du är där du skriver här. 


Det jag menar med att du ska gå in omedelbart han tystnar är att om han är tyst 1-5 sekunder så gå direkt in igen. Lugn och glad och lite nonchalant sådär.  Och nej, du behöver inte göra detta 4 gånger per dag, när det väl lossnar så räcker det med någon gång per dag, t.o.m. varannan dag. När det fungerar med 2-3 minuter så öka på med 5 minuter per gång. När det fungerar i åtminstone en veckas tid så öka på igen med några minuter tills du är uppe i ca 10-15 minuter. Då kan du börja öka på med ca 5-10 minuter när han klarar av ett steg, dvs de minuter ni tränat på. Bara fortsätt så här så kommer din hund att klara av att vara ensam. Håller mina tummar för er!! 

Hej,

Jag ändrade faktiskt strategi. Det kändes inte som det funkade, att ge honom nått gott som distraktion gjorde bara allt omständligt, och varje gång han låg och vilade så trissades han bara upp i energi av det. Visst, kanske hade kunnat gå i längden det med men kändes så onaturligt och konstlat liksom, så jag hade svårt att vara lugn då med.

Dock har vi gjort framsteg tycker jag!! Det jaghar gjort nu istället är att installera ett par riktiga "barngrindar" inomhus, som spärrar av mellan vardagsrum, kök, hall. Fick råd om att träna på att han ska kunna klara av att vara i ett annat rum än mig också, och så gör vi nu. Dvs vi sitter i ett rum, han varvar ner och somnar..så reser jag mig och säger varje gång ba "kommer snart" och går bortom grindarna till kök/hall/toa osv i allt från några sekunder till en minut eller mer. Han har inte skällt eller levt upp alls ännu av detta, han brukar gå med och lägga sig framför gallret, men har börjat att ibland ligga kvar där han ligger då han verkar väl fatta att han ändå inte kan hänga på mig. Har även märkt en gång att han gick tillbaka från gallret vid hallen och la sig igen där han legat och sovt i vardagsrummet när jag dröjde lite i köket (där han inte kan se mig iaf). 

Senaste par dagarna har jag börjat att då även gå ut genom ytterdörren. Han kan se mig från gallret som spärrar av till vardagsrummet där jag är, men ännu har han inte skällt eller ens ställt sig upp. Gått ut bara några sekunder/hämtat posten en halvtrappa ner tex. Men senast jag testade igår så kollade jag på min inomhuskamera och väntade kvar nere i trapphuset lite längre. När jag gick ut reste han ju huvudet (fast ligger kvar) och kollar mot dörren. Efter kanske 30 sek nått av att jag var kvar bortom ytterdörren så la han huvvet ner igen och verkade vila vidare.. 

Känns ju toppen det faktiskt. Ska försöka köra på med detta och våga öka mer på tiden också. Även klä på mig ordentligt osv. Tänker att det även blir en bra signal - dvs när jag ska dra själv så får han inte komma med bortom gallret in i hallen. Men när vi ska ut så får han+att jag tar fram koppel osv då. Eftersom det blir mer naturligt då så tycker jag även att det är lättare att slappna av själv och "bara göra".

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp vår Scooby:(   [1] 3 jun: Mrcorona 3 jun: Mrcorona Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Ocd valp hjälp!!   [9] 11 feb: Vavva123 16 feb: Gurkans Hjälp med tips till en väldigt bitig valp   [2] 28 jan: Linne789 29 jan: Morgonpigg hjälp med råd till en tokig hund.   [2] 27 jan: Bamselina 2 feb: Öjenmia Hjälp - hundmöten!   [2] 26 jan: XXIIXX 16 feb: Draghund Hjälp med ljudrädd hund!   [3] 15 jan: Denverino 16 feb: aenima Koppelgåendet... Behöver hjälp...   [1] 8 jan: Madicken13 9 jan: Draghund Hjälp med valp som skäller på katter   [2] 19 nov: KristinaB 22 nov: Anneli Hjälp och tips sökes.   [2] 18 nov: Nemo. 22 nov: Anderhund654
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Dobermann | Jack Russell Terrier | Amerikansk Cocker Spaniel | Chihuahua | Belgisk Vallhund
© 1998-2022 Enfinia AB