Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 april 2017 av vicpalm i lydnadsforum (10 svar)
Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Vår Shh Tzuhane (snart 6 månader) tror att det är han som domderar hur vi går på promenad. Det BLIR på ett sätt han som bestämmer hur vi ska gå för han kan helt plötsligt bara sätta sig ner och vägra gå vidare. Och nu snackar vi inte om att han är trött. Vi kan ha gått en trottoar som är 10 meter lång och så vägrr han gå om han inte får gå åt det hållet han vill. Han står still och det går inte att locka, pocka, dra (inte hårt såklart) eller lura honom att gå vidare.
Jag bär upp honom när hn vägrar, bär honom någon meter och sätter ner honom igen och då går han kanske 10 meter till, sedan vägra igen. Det slutar oftast med att jag viker mig för hans färdrutt annars blir vi stående på samma ställer i 30 minuter (tro mig, jag har testat vara envis tillbaka).


Han är väldigt uppmärksam på mig när vi är hemma och har ögonkontakt och kommer när jag ropar men ute är det precis som hans personlighet ändras. Skiter i mig totalt, vägrar lyssna, vägrar gå vidare. Han är så envis!

Han kan vi få en fungerande promenad där han inte vägrar hela tiden?!


Är alla valpar så? Är detta specifikt för rasen Shih Tzu?

Raser: Shih Tzu

Som medlem kan du här läsa lite kort info om vicpalm och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 19 april 2017 av Ayrin Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Valpar/unghundar är dryga, ja, knappast specifikt för shih tsu :).


Finns lite olika sätt att jobba på detta, ett är att göra dig själv mer värdefull på promenader. Träna roliga saker, låtsas hitta godis, lek tillsammans.


Ett annat kan vara att fara iväg nånstans där hunden inte hittar, och därför rimligen är lite mer osäker och helt sonika fortsätta promenera när han stannar. Förutsätter naturligtvis att hunden har hyfsad inkallning och ni är nånstans där du vågar ha honom lös. Belöna ordentligt när han följer efter dig :).

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#2 19 april 2017 av Lokatten12 Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)
Vår Leonberger hane vill gärna bestämma promenaderna när det är ngn löptiksdoft åt annat håll... Det som funkar bäst för oss i kombination med att försöka vara en resurs för hunden med skoj och belöningar är att mota honom med kroppen dit vi vill gå. Alltså blockera honom och gå "över" "igenom" honom så gott det går. Ibland Får man lura honom att man ska gå åt det hållet han vill, för att sedan byta håll. I bland får Vi göra det många gånger (och promenaden tar lång tid/eller blir kortare avståndsmässigt) men tillslut "ger han upp" och nappar på det vi har att erbjuda istället.... men det är väldigt tålamodsprövande. Puh.
Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#3 19 april 2017 av Juno Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Hehe, det låter som om du har testat det mesta med den valpen. 30 minuter stand off! Inte illa.


Hur bra godis har du med dig? Kokt kyckling, lever eller korvbitar? Hade det gjort någon skillnad? Eller favorit leksaken?


Annars kan man försöka sig på att använda sig av den belöning som han ju har valt: att gå åt hans håll. Det låter lite bakvänt, men om du använder det rätt så kommer du att kunna använda hans motivation att stärka de beteenden som du vill (följa dig alltså). Börja introducera konceptet när han inte verkar helt låst. Locka på honom och så fort han rör sig aldrig så lite åt "ditt" håll så markerar du och belönar med att glatt röra dig i riktining mot "hans" mål. När du känner att han börjar begripa vad leken går ut på så ber du om två steg åt "ditt" håll innan du vänder, sedan 3, 5, 10, hela promenaden... Det är nog läge att introducera andra belöningar någonstans därimellan men du förstår konceptet.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#4 19 april 2017 av Kalla Gör ni något kul på promenaderna?

Varierar rutten, stannar och söker godis på någon gräsplätt, lägger in en kul övning, letar upp vanten som matte/husse har tappat precis osv? Det är inte alla hundar som tycker det är så roligt att bara gå utan att något annat händer, speciellt en så ung hund kan behöva lite mer liv och rörelse emellanåt.


Hur fungerar belöningarna, det finns kanske något hunden tycker mycket om som kan fungera som en specialbelöning enbart under promenaderna?

Svara på detta inlägg

z_FlisansMatte
Medlem 2011-06-06
#5 19 april 2017 av z_FlisansMatte Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Hahaha...,det där känner jag igen! Har haft två shih tzu och båda bara satte sig, elle la sig ner när dom av nån anledning inte ville gå mer, eller ville byta håll.


jag vet inte hur många gånger jag bubbat runt på dessa hundar.


Nu såg vi aldrig det som ett problem utan som att dom var personligheter med egen vilja....det underlättar 


shih tzu är en egensinnig ras skulle jag säga. En underbar ras i mina ögon som tycker om hundar som har egen vilja och inte säljer sig för en godisbit.

Svara på detta inlägg

vicpalm
Medlem 2017-03-30
#6 20 april 2017 av vicpalm Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Tusen tack för alla era svar, betyder jättemycket att få ta del av era erfarenheter. Ja, jag har favoritgodiset med och även favoritleksaken, men den tappar också status i hans ögo när vi är ute och går. Han ska titta på varje bil, hälsa på varje person och bry sig om varje cyklist. Tror det är bra som det står ovan att byta miljö till en helt annan och utforska nya belöningar på den platsen och praktisera dem på "hemmaplan" också.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#7 21 april 2017 av Sezziyanen Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

6mån valp av större modell här (27kg-ish) som gjort samma sak periodvis. Just nu tror jag att det är mkt löptikar utomhus, även om han inte är könsmogen än så vet jag att han kopplar att det är nått MYCKET speciellt med dem (vet eftersom han blev helt tossig när vi träffade en löptik på gatan en gång förut..).

Han vägrar inte efter 10m eller så nu, men har förut totalvägrat att tex gå in (när han var mindre dock). Vägrat att gå mot bilen (även fast han aldrig haft problem väl INNE i bilen). Plötsligt stannat utomhus och vägrat gå åt ett visst håll.. etc. När han är trött på sista kissrundan kan han även bara lägga sig och slötugga på en pinne. I minusgrader. Så står man där, jäkla kul. 

Jag har faktiskt i vissa situationer "bara gått". Dvs jag hade selen på honom, och GICK. Ryckte inte, slet inte, men ville han inte släpas på backen så fick han lov att gå med. Detta var med vägrandet att gå mot bilen. Belönade även alltid när han faktiskt gick, och när vi kom fram. Det har mer eller mindre släppt helt sen efter några gånger med detta. 

Annars hittar jag de bästa godisarna..Han vill inte hoppa in i bilen självmant så ofta. Men får han lite rå köttfärs eller en bit av en köttbulle, då skuttar han genast in nu. Men tråkigare godis? Näe, då skiter jag it säger han.

Nu har han blitt lite så att han vill gå vänster direkt utanför dörren. Går jag istället höger hänger han på, men då ska han genast bita och dra i kopplet. Och får han inte det, då är det min jacka som gäller. Så dryg, jadu... ;)

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#8 21 april 2017 av hundöga återkomst Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Om det inte är något fysisk problem(ögon, leder?) så är det troligtvis hormonerna som spökar. Och de kan vara väldigt starka vid unghundstiden. Pröva med att följa hunden och se om hunden markerar mycket(kissar in sitt revir) samtididigt som den har nosen i marken. Eller så kanske känner att andra  hanhundar markrerat in revir och vill undvika att gå där. Just nu har han troligtvis jobbigt. Försök och läsa hundens beteende.

Svara på detta inlägg

vicpalm
Medlem 2017-03-30
#9 21 april 2017 av vicpalm Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Tack så mycket, har inte tänkt på detta alls men nu när du säger det så... Han har inget problem med leder eller ögon (peppar peppar) så det är nog hormonerna... han kissar två gånger när han är ute och det är någonting han precis har börjat med så han börjar nog fatta hela den här revir-grejer nu. Ha en fin helg alla! :)

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#10 21 april 2017 av Sezziyanen Re: Obstinat på promenad (Shih Tzu, 6mån)

Det har jag märkt min valp börjat göra med senaste veckorna, dvs att kissa fler än en gång på samma runda :P Väntar bara på att det där benet ska lyftas..sen blir det väl ett evigt pinkande.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hund som ej vill gå på promenad efter flytt   [5] 30 aug: Klix 5 sep: Ayrin Hundvvalp 10 mån beter sig konstigt på promenad   [2] 19 jul: Tarek 19 jul: Tarek problem med valp vid hundmöten på promenad   [9] 28 jun: username 12 aug: ygdrsil Unghund hoppar och biter mig promenad   [7] 5 jun: MaryyyS 12 aug: ygdrsil Valp kissar inne efter promenad   [5] 26 jul: camilla760 27 jul: hundöga återkomst Valp 12 veckor attackerar ben vid promenad osv   [2] 29 sep: Thurizas 29 sep: esilen En promenad med våra hundar   [0] 13 maj: bernersennen00 6 månaders valp promenad med annan hund   [1] 8 maj: bo-ture 8 maj: Ruccola vad är promenad och rastning för er?   [2] 26 feb: Obelix 29 feb: Jennie&Märta Ont i svanken vid promenad   [5] 15 feb: Malin_87 16 feb: Lahji Gazzi
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Schäfer | Shetland Sheepdog | Golden Retriever | Rottweiler | Fransk Bulldogg | Bichon Frisé
© 1998-2020 Enfinia AB