Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 april 2017 av Msz i sjukdom & hälsa (6 svar)
Rädd HELA tiden :( Hjälp!

Är precis hemkommen från en promenad som slutat i tårar som så många andra gånger. Jag vet inte vad jag ska ta mig till längre. Jag har en blandras chihuahua/jackrussel blandning på 3 år. När han var strax innan 1 år gammal så blev han skrämd utav raketer och efter det så blev han en helt annan hund. Han är så rädd och orolig jämt. När vi är ute så blir han rädd hela tiden. ibland så förstår jag varför och ibland så gör jag inte det. När han blir rädd så får han panik och ska bara fly hem, han ligger på marken och drar frammåt. Han har tungan ute och flåsar och det går inte att få någon kontakt med honom i överhuvudtaget och det går således inte att avleda på något sätt. Detta är väl något som jag kanske ev skulle kunna hantera om det hände nån gång. Det händer ju mer än några gånger per vecka iaf. Nu så har det gått så långt att det inte går att kommunicera alls med honom. Han är rädd och på sin vakt redan när vi går utanför dörren. Det går inte att träna saker med honom, inte ens att få honom att sitta ner utan att han börjar skaka. Han kan inte titta på mig och jag kan inte belöna honom med godis eller lek. Det går inte att göra något alls. Ibland när vi är på en fotbollsplan som han gillar så går det att leka men det går inte att göra något annat. Direkt jag tittar på honom och ska försöka få honom att göra något så blir han orolig och rädd och börjar titta sig omkring. Han gör också hemska utfall mot andra hundar och på senaste tiden även mot barn och cyklister.


Det stora problemet är att det bara är med mig som han är såhär med. När min sambo är ute med honom så är det inga problem. Visst så kan han vara lite rädd ibland men hans beteende är då helt annorlunda och oftast så är han inte rädd alls. Så det betyder att det är JAG som är problemet. Det är jag som har huvudansvaret för honom då det är min hund och jag känner mig så frustrerad och ledsen över hans rädsla. Jag har försökt att jobba med honom så himla mycket men ingenting hjälper då han inte känner någon trygghet med mig. Jag själv är väldigt orolig och ängslig och lider av depression och andra ångestsjukdomar. Så jag tänker att han kanske känner av min rädsla. För jag känner mig alltid rädd för att HAN ska bli rädd när vi är ute eller att han ska göra utfall. Direkt jag ser en annan hund får jag en tyst panik inombords. 


Jag har börjat fundera på om det verkligen är rättvist mot honom att leva såhär rädd hela tiden? Förtjänar han inte att få känna sig trygg och vara den glada hunden som han annars alltid är? Han är världens finaste hund och skulle aldrig bita någon eller göra någon annan illa. Jag mår så fruktansvärt dåligt över att jag inte lyckas hjälpa honom. Jag känner mig som världens sämsta människa och hundägare flera gånger per dag och det tär. Ibland så blir jag less på honom också även fast jag vet att det inte är hans fel :( Jag ville bara få ha en bästa vän som jag kunde göra allt och lite till med men att äga hund har inte varit så mycket annat än ett evigt kämpande. Har snälla någon något råd att ge mig om vad jag kan göra?? Eller hur jag kan hjälpa honom??


//Olycklig matte


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Msz och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Sara-Kristina
Medlem 2017-04-22
#1 22 april 2017 av Sara-Kristina Re: Rädd HELA tiden :( Hjälp!

Om du själv är rädd så känner han av det, men försök att inte vara så hård mot dig själv. Det är inte ditt fel att du har problem med ångest, och att detta smittar hunden efter den händelse du beskriver. Du försöker ju inte medvetet göra honom mer skrämd och orolig. Han försöker antagligen skydda dig mot hot, vilket han anser att barn och cyklar är, eftersom du är spänd och rädd för hur han ska bete sig. Din man är antagligen inte orolig över vad som ska hända och hunden känner av det och är tryggare under promenader med honom. 


Jag har inga jättebra råd att ge dig, mer än att försöka vara mindre orolig själv, men kunde du det bara så där så hade ju problemet löst sig. Har du någon hundtränare som gör hembesök på din ort? Att få hjälp av en expert tror jag är jättebra, denne kan hjälpa dig att bli mer självsäker i hanteringen av den situation du befinner dig i. Om du blir trygg i hur du ska bete dig kommer hunden att känna sig lugnare automatiskt. Vad händer om andra personer förutom din man eller du promenerar hunden? Kankse kan du få avlastning? Du verkar mycket uppriven och ångestfylld nu. Jag är säker på att du älskar din hund och vill den det bästa, och ni förtjänar att vara lyckliga tillsammans. De flesta situationer går att lösa med rätt hjälp och träning, och jag tror att både din hund och du behöver få hjälp av en hundtränare eller liknande för att känna er trygga igen.


 


Jag har inga jättebra konkreta råd som du kan använda för att hux flux bli tryggare då jag inte känner dig eller din hund, men att du skriver om ditt problem här är starkt och bra. Du vet ju egentligen redan att hunden smittas av din oro, men din oro och psykiska mående är en sjukdom och inte en "elakhet" eller misslyckande från din sida. Ni har hamnat i en ond spiral du och din hund, och jag tycker att ni ska försöka få tag i någon som kan komma till er och utvärdera situationen och ta fram en handlingsplan.


Jag önskar dig all lycka till och försök se detta som ett problem ni har just nu och det är inte ristat i sten att ni kommer att ha det på detta vis för alltid. Ta hjälp av någon kunnig som kan se tillsammans och hur ni interagerar. Ni har båda blivit traumatiserade men det finns alltid möjlighet till förbättringar när man är villig att arbeta på det. och att du ber om hjälp är en stark signal om att du vill hundens bästa. Styrkekramar!

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#2 22 april 2017 av pipilotta Re: Rädd HELA tiden :( Hjälp!

Blir det inte bättre om ni båda två promenerar med hunden? Kan det sänka stressen hos hunden? Bara en tanke...


Det är ju svårt att gömma sitt eget mående men försök känna att du äger världen och att du är den som skyddar er båda från allt ont....en träningssak på lång sikt.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#3 23 april 2017 av Lokatten12 Re: Rädd HELA tiden :( Hjälp!
Förstår precis hur du känner, är i liknande situation själv. Det är enklare att gömma sitt mående och känslor för människor. Men dessa djur, de blottar sanningen. På ont och gott tänker jag också. Lidandet blir stort, men samtidigt ger det många träningstillfällen och möjligheter att växa. Och att faktiskt bli friskare och tryggare själv. Får du någon professionell hjälp? Någon hjälp med ångesthantering eller liknande, någon att prata med? Hjälp med Hur du kan träna och andas, träna, tänka kring "misslyckanden" osv. Ett djupt andetag mer under varje promenad är en vinning i sig. Försök att bara lägga alla krav på hundträning mm åt sidan för ett tag. Känner du dig tryggare inne med hunden? kan ni träna och få kontakt då, knyta band? Kanske kan du hitta ett lugnt ställe ute där både du och hunden bara tränar att slappna av och försöker andas. Även om hunden lever rövare/stressar upp. Försök att få ner andningen, axlar osv... Ibland hjälper musik i örat ute på promenaden att lättare slappna av. Kan din Sambo för en tid ta långpromenader med hunden och du bara korta rastningspromenader? Så du får distans och kan landa? När jag mår som sämst är det vår lösning hemma. Jag vill inte att ångesten ska få vinna, Samtidigt behöver jag landa ibland för att orkar kämpa vidare. Önskar dig all lycka med ditt och hundens välbefinnande!
Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#4 23 april 2017 av Ayrin Re: Rädd HELA tiden :( Hjälp!

Som du redan verkar veta så är det ju dig själv du behöver arbeta med, inte hunden, vilket ju bevisas av att han beter sig helt annorlunda med din sambo.


Några konkreta råd; nåt kanske är användbart:


* Sjung för dig själv. Det är svårt att hålla andan och stressa upp sig när man gnolar på en sång. När jag står och sköter vissa hästar som jag tycker kan vara lite otäcka brukar jag småsjunga på nån vaggvisa, vilket tvingar mig att andas normalt (och hästarna i fråga verkar tycka det är rätt trivsamt och avslappnande också ;)).


* Visualisera hur du *vill* att det går, inte "nu får vi möte, herregud, han kommer göra ett utfall, gah!!! Inte utfall, inte utfall, inte utfall!!" utan träna på att se för dig själv hur du lugnt sträcker på dig, tar ett djupt andetag och ber honom gå fot, och ni sedan lugnt och stillsamt passerar mötande.
Det här går alldeles utmärkt att göra hemma! Sätt dig på en plats där du känner dig trygg och börja visualisera hur djävla *bra* nästa möte/promenad går. Förvånandsvärt effektivt :).


Hjärnan begriper ju som bekant inte "inte", så undvik negationer :).

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#5 24 april 2017 av Voff 92 Re: Rädd HELA tiden :( Hjälp!

Hej.


Jag har själv en liten hund som visar en del räddsla för vissa saker eller mer situationer.


Att din hund blivit så rädd att han blivit rädd att bara gå ut och inte börjar bli lugnare igen låter inte alls bra...


Förstås är det så att ömkar du hunden och är spänd eller tveksam själv så kommer hunden aldrig bli bättre, han ser ju upp till dig som visar att han ska vara rädd!


Tror din man bara går på och troligen visar en mer självsäker eller avslappnad gång, bara att inte titta upp snabbt så fort man möter något man tror skrämmer hunden eller stelna till gör mycket, men det är svårt att sluta om man börjat göra så.


Jag har klarat av min egen hund i de flesta situationer, det jobbigaste är riktig närhet som hos veterinären eller kloklippning som jag fått ge till kunnig att göra för jag tvekar för mycket.


Att lämna till någon annan att bara gå ut med hunden är ju lite svårare men skulle tipsa att du skulle gå med någon person än helt själv, gärna hundvan som kan ta över hunden om den börjar bli för orolig eller rädd. Att prata med någon och gå samtidigt brukar göra att man inte tänker på rädslan eller bli spänd, man har annat att göra.


Sen kan den andra personen påminna att gå annorlunda etc om man går in i gammla vanor igen. Min hund är lugn när jag pratar för mig själv högt med men går ju inte överallt så man ses som tokig kanske, sen kan jag tänka mig bort så jag missar om något kommer eller min hund blir uttråkad att jag inte är i nuet.


Tänker också att några lekar eller övningar vore bra?


Hitta några stenar hunden får hoppa på, eller bara trottoarkant för din kanske? Ha med lite godis och om hunden är lugn slänga någon i en trevlig grästuva så han får leta upp den. Göra att den tvingande och skrämmande prommenaden blir rolig och en lek.


Vissa hundar har närmare till räddsla, min visar det rätt tydligt, så man får jobba på lugn och självständighet mer för dem. men jag tycker också att panik inte är kul förstås men lite rädd hund är bättre än en stöddig, ilsken hund som kan ta över och attackera någon.


Se det bra istället för det dålig och ta det väldigt lugnt så ser du snart framsteg.  


Lycka till!

Svara på detta inlägg

snilletogeniet
Medlem 2012-05-28
#6 25 april 2017 av snilletogeniet Re: Rädd HELA tiden :( Hjälp!

Det här kommer låta extremt flummigt, men har du funderat på att testa meditation? Det har hjälpt mig något ENORMT. 


Jag har en släng av GAD (Generaliserat ångestsyndrom). Om du inte hört talas om det så handlar det om att jag hela tiden visualiserar katastrofer och alltid förbereder mig på det värsta som kan hända, i stora drag. 


Något jag insett är att det är lätt att en börjar klandra sig själv för sina hundars "problem" när en lider av ångest och ängslighet, så för det första: försök att släppa ditt dåliga samvete eller den där ångesten över att det skulle vara ditt fel! Det låter snarare som att din hund har traumatiserats av smällarna som den råkade ut för, och det kan mycket väl vara så att du - på grund av din egen psykiska hälsa - är extra känslig för din hunds känslolägen. Visst blri det en ond cirkel av det hela, men det kan också vara så att du på grund av din egen erfarenhet med ängslighet och ångest kan förstå din hund mer än du kanske tänker på mitt i allt dåligt samvete? 


Det är så lätt att vi blockeras av vår egen reaktivitet, och går där i varsin sida av kopplet och oroar oss för varandra, jag och hunden. 


För ett år sedan laddade jag ner en app på mobilen som heter "Calm". Den har vissa gratisprogram som du kan börja med för att testa om det är något för dig. För min del så blev det min räddning, och jag köpte en årsprenumeration och har tränat mig igenom flera av deras mindfullnessprogram. Det kanske låter konstigt att komma och rekomendera en meditations-app i ett hundforum, men jag tänker att TÄNK OM det kunde vara till lika stor hjälp för någon annan? 


För min del så har det förändrat min samvaro med mina hundar, eftersom att jag kunnat träna bort min egen reaktivitet och fått kontroll över mina skenande orostankar. De påverkar så mycket mer än jag någonsin anade! 


Visst måste du träna din hund också, men så länge alla de där negativa känslorna blockerar er så blir det så mycket trögare att komma vidare! 


Ok, nu har jag iaf tipsat om detta. Det är självklart inte alls säkert att det här är något för dig. Men jag kände att jag måste föreslå det, om det är så att det kan vara något för dig! 


Du vet, när man hittar något som hjälper en själv så vill man pracka det på alla andra också ;) 


Lycka till! Tro på dig och din hund! Ni kan fixa det! <3

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp! Katten och valpen trivs inte ihop   [7] 30 maj: Lussekatten 3 jun: pipilotta Hjälp angående merle.   [12] 10 mar: Frances 14 mar: Frances Hjälp-hund som rullar sig i bajs på varje prommis   [2] 19 feb: Blocksberry 24 feb: Torparinnan Hjälp att behålla hund   [10] 3 feb: LeaTyra 5 feb: LeaTyra Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Bichon Havanais eller Biewer Terrier - Hjälp   [3] 12 nov: Anna_78 13 nov: Leias husse Ensamträning fungerar inte, hjälp!   [2] 7 nov: Azin 10 nov: Ayrin Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin Anställa/ hjälp med att få valp rumsren   [2] 17 sep: HannaB 17 sep: Lona2 Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Irish Softcoated Wheaten Terrier | Chihuahua | American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Schäfer | Dansk/Svensk Gårdshund
© 1998-2024 Enfinia AB