Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 april 2017 av BushundenL i valpforum (7 svar)
Låg, medel eller högenergisk valp, eller manisk?

Hur skulle ni kategorisera energinivån hos valpar, dvs lågenergisk, medelenergisk samt högenergisk`HOS VALPAR då?  Jag menar hur är en valp i vardagen och i sitt sätt som är lågenergisk? Medelenergisk? Högenergisk?


Orsaken till att jag frågar är för att jag har en liten söt valp som jag fick veta när jag valde ut henne att hon var lågenergisk och jag valde henne just därför då jag själv är lågenergisk av olika orsaker. Men sen kom hon hem till mig och verkar mer vara högenergisk måste jag säga, hon har redan som 3 månaders valp stort behov av att få röra sig och springa av sig, det får hon göra två gånger per dag på våra korta promenader då hon är lös och då springer hon som en manisk hund nästan, runt, runt överlycklig.  Hon letar oavbrutet efter något att tugga i sig, vilket känns helt livsfarligt med tanke på allt skräp som ligger överallt, hon är likadan hemma och i trädgården.  Och jag menar nästintill oavbrutet!! Det känns som att jag inte gör något annat än att försöker förhindra att hon ska stoppa i sig något farligt.  Vi tränar en liten stund (ca 5 min per gång) ett par gånger per dag då hon tydligt behöver det, bara enkla saker som ögonkontakt, sitt och stanna kvar, etc, och hon är jätteduktig och sitter som ett litet ljus så lycklig då.  Hon sover ca var fjärde  timme och sover då ca 2 timmar per gång, och i vaket tillstånd är det action non stop, alltså verkligen oavbrutet. Ska jag sätta på mig kläder ja då hänger hon i kläderna och försöker jag milt att fösa bort henne då så kastar hon sig återigen över kläderna och hugger fast och hål i kläderna. Ska jag sätta på mig skorna ja då är hon omedelbart på skosnörena, osv, osv. Hon ligger sällan bara ner och chillar utan är aktiv hela sin vakna tid. Förvisso är hon bara 3 månader så kanske är alla valpar sådana då, eller?  Det är länge sedan jag hade valp sist och han var lugnet själv. Så detta är helt nytt för mig och jag undrar om det är så att den lugna valpen jag valde ut i själva verket är en högenergisk valp? Hur var era valpar som 3 månaders valpar? 


Jag är lite orolig över detta då hon emellanåt nästan känns lite manisk istället för energisk, men jag hoppas att jag har fel. 


Får tillägga att hon trots alla bus och allt så är hon alldeles ljuvlig också. 


Skulle verkligen vara tacksam för svar! 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om BushundenL och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#1 23 april 2017 av Sezziyanen Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

Låter ungefär som min, särskilt i början vid den åldern. Bitandet kommer förändras om nån månad iom tandlossning och att han vänjer sig..

Ja, det känns nästan maniskt emellanåt. Jag brukar skämta att jag kan se hin håle i ögonen på min valp ;)

Visst finns det väl valpar som är mer chill antar jag, men kan säga att jag inte blir särskilt förvånad av det du beskriver. Krävs en jäkla massa tålamod med valp..helt sjukt. Gäller att försöka hitta det som avleder lite. Min tyckte mina händer var roligare än alla leksaker de första par månaderna..

Mitt råd är att förenkla så mycket som möjligt för sig. Ställ undan skor, använd inte hängande dinglande kläder som är extra roliga att jaga efter/bita i (även om han biter i allt nu så är det lättare att avleda om ens kläder inte är en enda stor rolig leksak tycker jag), skor utan skosnören är bra (för mig var gummistövlar toppen=D). Osv. Visst, man kan köra allt som vanligt med, men jag tycker inte det är nått fel i att göra det lite lättare för sig ibland.

Låt valpen springa av sig och lek med den osv såklart, men våga också ignorera den och gör sysslor runt huset som tex att laga mat osv. Min lugnade sig faktiskt av sig självt ibland när jag faktiskt var upptagen med nått på riktigt. Dvs om jag dammsög eller lagade mat kanske han skällde lite på mig sen satt/la han sig och tittade på. Om jag bara satt still och tyst så var han mer "på" och skulle riva i mig.

Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#2 23 april 2017 av BushundenL Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

Många TACK för ditt svar och för att du tog dig tid att dela med dig av hur du har det med din valp! 


När du berättar om din valp så är det som att läsa om min egen lilla terrorist och när du skrev det där om att gummistövlar är bra, då skrattade jag högt för det är det jag har börjat gå över till nästan helt, det är gummistövlar i regn, i solsken, i det vackraste vårväder hahaha. 


Jag har ju försökt att ta undan allt som min valp inte ska tugga på eller få i sig, men hon är expert på att hitta allt möjligt ändå att tugga i sig. Så sent som idag var hon ett hårtstrå ifrån att svälja en plastgrej på ca 1.5 cm när vi var på promenad och hemma äter hon allt från växter, gräs, mossa, blommor till allt som finns på golvet eller i blomkrukorna. Som sagt, nästan manisk känns hon ibland. Tur hon sover ibland som man får lite andrum hehe.  


Ja det krävs verkligen en ängels tålamod när det gäller att ha en liten vild valp hemma, och varför står inte detta i alla valpböcker för????  


Tack än en gång för ditt svar och engagemang! 

Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#3 23 april 2017 av BushundenL Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

Tillägg; Skrattade också gott åt att du skämtar om att du ser hin håle i din valps ögon!! Lite så är det ju. 


Tack också för tipset om att våga ignorera min valp lite då och då, ska börja göra det lite mer. Känner ju när hon är så aktiv och "på" att jag ju vill att hon ska ha det roligt och inte tråkigt, men kanske blir hon än mer energisk när jag inte ignorerar henne i vissa lägen?? 


Tack än en gång! 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 23 april 2017 av Sezziyanen Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

Ja, du är inte ensam om att ha en valp som försöker sätta i sig allt. Snarare är det nog den överväldigande majoriteten av alla valpar som är så :) Aldrig vetat om att det finns så mkt skräp o skit utomhus förrän nu. Man får konstant vara på sin vakt. Min innergård är dessutom FULL av kastanjer från alla jäkla kastanjeträd. De skulle han ju på också, och kändes rätt farligt för en liten valp att sätta i sig såna.. 

Men kan trösta med att det förändras. Nu försöker han inte alls sätta i sig saker som förut. Kan fortfarande ta saker då o då, men mer för att tugga på/bära då. Och mycket mycket mer sällan. Kastanjerna går han förbi, tuggummina..de flesta plastbitar..osv. Det förändras!

Tänk på att det oftast triggar mer när man ger valpen åluppmärksamhet. Jag brukar tänka som en generell regel att när valpen gör det jag vill = uppmärksamhet (i nån form, godis lek klappar whatever), när den beter sig som jag inte vill = ej uppmärksamhet. Ibland går det ju förstås inte bara att ignorera, och ibland ska man inte. Men lite som en tumregel. Man kan ju tex inte ignorera en valp som vill ut och bajsa.. Men du fattar.

Låt den nosa upp maten, är ett tips! Sprid ut kulorna nånstans, kan göra det inne på golvet också! Då får valpen jobba lite för maten och du får lite andrum också =) Måste ju inte göra det med varje mål mat förstås, gör det ibland ba eller med en liten del av maten! Enkel snabb grej! Dessutom kan du mer och mer träna på "sitta och vänta" iom det, det har jag gjort med min valp. Då får han sitta bakom ett galler tex och vänta medans jag sprider ut maten. Tror man kan ha användning för såna övningar i andra situationer å!

Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#5 24 april 2017 av BushundenL Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

TACK snälla för alla goda tips och för hoppet du inger att det BLIR bättre! 


Så skönt att höra att det blir bättre där långt framme i framtiden!!  Jag har upptäckt en sak nu, att om jag ökar på våra korta promenader ca 7-10 minuter, då är hon lös nästan hela tiden och får bestämma själv hur mycket hon vill gå, men vi är ute ca 10 minuter längre, och den lilla extratiden ute har faktiskt gjort att hon blir mycket lugnare hemma. Upptäckte detta igår, så det kommer vi att fortsätta med. Jag är ju lite rädd för att gå för långt med henne, men nu är vi ute ca 15-20 minuter och hon är lös hela tiden och hon mår enormt bra av detta. 


Jag kör redan regeln uppmärksamhet vid rätt och inte uppmärksamhet vid fel saker, likaså tränar vi sitt, stanna kvar, mm och hon är jätteduktig på detta. Riktigt kul att träna med henne och hon tycker det är lika kul.  Däremot har jag inte provat med att sprida ut hennes torrfoderkulor, ska jag faktiskt börja göra då och då. 


Låter hoppfullt att det blir bättre även med detta med att hon tuggar i sig allt hon hittar utomhus, hon är som en målsökande robot som bara söker efter skräp eller slängd skämd gammal äcklig mat eller varför inte bajs ute!! 


Stort tack än en gång, det känns så mycket mer hoppfullt och bättre nu! 

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#6 27 april 2017 av Voff 92 Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

Kan jag fråga om rasen? Låter som en högenergivalp men kan lugna sig med tiden.


Min hund är lågenergi, lägsta du kan hitta, sov mycket som valp och när han var vaken och igång så var det lite lagom, aldrig farande eller överstyr lek.


En som haft golden bara sa det med när vi hälsade på och vår hund skulle leka tänkte vi, tittade den andre ägaren på min hund och sa "väldigt vad lugn den är" då var min hund bara runt 6mån.


Problemet har varit att han alltid haft lägre krav än vi velat ha igentligen, skönt när vi aldrig haft problem med förstörelse men en period var han nog lite deprimerad och låg istället för att fara runt och tog lite tid innan jag förstod det. Sen har han fått det han vill ha och jag får ofta röra mig utöver det men en otroligt lätt hund.


Lågenergi är en gos och kräva sim nöjer sig att leka runt och gå kissesväng, sen sossar den sött och börjar om, håller ett visst lugn ofta, sover hela nätterna i stort. Medel är nog mer som din att den har högenergivalp perioder men sover imellan för att ladda upp. Leker mer och visar mer tuggade, sover ibland sämre över natten. Högenergivalp är full fart hela tiden, du hinner knappt med, ena stunden gör den så, sen si och den har svårt att förstå träning. Den sover korta pass och även över natten måste den ut ofta eller någon stimulans. 


Så tänker jag men kan ändra sig med ålder och ras.


 


Tänker på min katt nu när du skrev om din valp, den har noppat mycket kläder med små klohåll, ligger över skorna och klöser med klorna så jag har fått godkänna ett par skor men resten är fy. Den susar fram ännu som 6åring klättrade i gardinerna som liten vad man än sa och skickade ut till träden. Den kan vara på hunden för att sen jaga löv eller följa med på promenad och ständigt prata i jamanden. Finns Adhd på katt så har vår det och är extremt högenergivalp, typiskt är understimulerad fast går ute och ständigt klåig. Vad du än fyar eller visar tydligt vad som är rätt eller fel så testas det snart igen lika snabbt. Det är hög energi, du orkar och hinner inte med vissa dagar utan de känns som testande barn, verkar se när man har kortare stubin och måste hålla den obränd...

Svara på detta inlägg

BushundenL
Medlem 2006-03-26
#7 30 april 2017 av BushundenL Re: Låg, medel eller högenergisk valp, eller ...

Varmt TACK för ditt svar! 


Så skönt med en lågenergivalp ju, lugnt och skönt.  Min lilla vovve är av polarras så de ska inte vara "soffkuddar" direkt, relativt aktiva när de inte sover. Min vovva har börjat lugna ner sig ordentligt, sover regelbundet under dagen och däremellan är det fullt ös. På nätterna sover vi gott hela natten nu. Det känns så bra och jag tror att min lilla valp landar på medelenergisk och det är helt ok för mig.  Jag tror själv att hennes enorma energi i början handlade om stress över att ha flyttat, och att den visade sig just som ett nästan maniskt beteende. Nu kan hon allt och har som sagt lugnat ner sig betydligt. 


Tack än en gång för ditt svar!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Manisk på mat och kräks?!?   [3] 31 aug: Sussie78 15 sep: Svea58 Aktiv och positiv medel-stor hund?   [27] 30 mar: ponys 3 apr: Sezziyanen Naturligt medel mot fästingar   [6] 25 maj: lindsey80 23 jul: Feliciaaw Vilka receptfria medel tar mjällkvalster på hund?   [0] 25 maj: Maria~Lucaz~Figo Vad rekommenderar ni? Fästinghalsband eller medel?   [8] 18 maj: NalaForever 3 aug: Malamuterna&Jag Nått medel från apoteket vid diarré..?   [14] 11 jun: SuperLimm 12 jun: russinbulle Vilket fästing medel använder ni? Myggmedel?   [8] 3 jun: Emmnie 4 jun: Morrhoppan vilket fästing medel skall man ha.   [4] 10 maj: Dp_fantast*3 10 maj: pipilotta tips på medel för magen vid opiatbruk   [5] 7 sep: Bianca-neve 7 sep: Bianca-neve Skonsamt, effektivt, naturligt medel för mygg mm?   [6] 4 jul: HatImBlut 10 jul: HatImBlut
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Jack Russell Terrier | Dobermann | Rottweiler | Golden Retriever
© 1998-2022 Enfinia AB