Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
14 maj 2017 av Lokatten12 i övriga hundfrågor (8 svar)
Träning i skog/störning

Hunden älskar skogen. Så mkt att han tycks glömma bort att matte/husse existerar. Vi vill försöka få in ett bra koppelgående i skogen. Troligen är det vi som är otåliga och lite enformiga, men tips på hur man ska få hunden att gå fint/inte hoppa/dra iväg mottages tacksamt. 


Nu stannar jag upp så fort han drar, inväntar kontakt och börjar gå. Försöker förstärka med ngt gottigt, men han är föga intresserad just i skogen. Vid nästa steg hoppspringer han iväg igen. Varpå vi stannar upp... o så håller vi på. Varje steg (till en ny pinne, doft etc blir ju självbelönande för honom). Ibland tar jag honom i Selet och håller tillbaka honom, men orkar inte detta speciellt länge då han väger 60 kg. Kortar jag kopplet far jag liksom med i hoppet fram....Ibland har jag tydligt visat mitt missnöje, men det går liksom inte in. För skogen är ju såååå fantastisk, så han kan liksom inte tänka klart.


stannar vi och typ fikar och han ska ligga passivt så går det helt ok. En pinne att gnaga på, så är lyckan gjord. 


Det är liksom i gående som problemet är. Ska vi fortsätta jobba på samma sätt eller bör vi byta tänk? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lokatten12 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#1 31 maj 2017 av Lokatten12 Re: Träning i skog/störning

Jag puffar lite på min fråga. 


Vore toppen med lite input....

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#2 31 maj 2017 av Kalla Hur gör ni för att vara intressanta i skogen?

Vad vinner hunden på att gå snällt vid sidan? Vilka belöningar är lämpliga? Hur långa tidsperioder ska han klara av att "gå fint"? Eftersom störningarna är stora för honom får man kanske förändra sin kravbild till de förutsättningar som finns och jobba MED hunden istället för mot. TIll exempel: Hunden går "fint" i fem sekunder, får sedan kanonbelöningen att få större frihet en liten stund , hunden kallas in, belöning för lyckad inkallning och så upprepar man det hela och utökar "gå fint"-tiden. Men såklart, det är ju en svår uppgift för hunden att välja bort det roliga i skogen om han inte får något annat istället...


 


Så tänker jag i alla fall :)

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#3 31 maj 2017 av Lokatten12 Re: Hur gör ni för att vara intressanta i skogen?

Tack för intressant svar....


Vi har prövat belöna med det gottigaste han vet annars, men det är inte värt ett dugg i skogen för honom. Samma sak med leksaker som han alltid annars tycker är kul...


kanske att en trasa med tikkiss skulle kunna vara bättre än skogen....men hur får man tag på en sån? 


Han behöver inte gå speciellt fint egentligen eller ha särskilt mkt kontakt, bara att vi inte vill bli neddragna av hans entusiasm. 


Ofta funkar de första 5 minutrarna i skogen ok. Sen ballar det ur...Tänker jag rätt att vi då borde träna fem minuters pass med honom i skogen? Hålla honom nära och gå sakta och sen låta honom nosa och tugga och gräva. Och sen nära igen, sen belöna med tugga o nosa o pilla. Och sen ut från skogen. Så att han/vi får lyckas?

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#4 31 maj 2017 av Kalla Re: Hur gör ni för att vara intressanta i skogen?

"Ofta funkar de första 5 minutrarna i skogen ok. Sen ballar det ur...Tänker jag rätt att vi då borde träna fem minuters pass med honom i skogen? Hålla honom nära och gå sakta och sen låta honom nosa och tugga och gräva. Och sen nära igen, sen belöna med tugga o nosa o pilla. Och sen ut från skogen. Så att han/vi får lyckas?"


Ja, så hade jag gjort. Kanske börjat med 4,5 minuter för att se till att ni lyckas och därefter förlänga intervallen om ni tycker att det behövs, ni kanske alla tycker att det är kul att busa lite emellanåt :)


Det här podavsnittet kanske kan vara något att lyssna på? http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/883996?programid=4834


Lycka till!

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#5 31 maj 2017 av hundöga återkomst Re: Träning i skog/störning

Visst är skogen underbar för hunden, jaktintinkten tar över och blockerar.  Nu vid den här tiden, är ett måste att hunden finns några meter( koppelavstånd) ifrån linföraren. Många  jakthundsägare har svårt att träna sina hundar, efter som inte ens de hundarna får vara lösa. Läste om en aktivitet längre tillbaka, som kan användas. Spåra efter någon som kan hjälpa till. En gömmer sig och hunden får spåra kopplad. Låta hunden hoppa upp(kopplad) och ner, på stenar, murar över diken fram och tillbaka m.m. Troligtvis kommer hunden att bli nöjd mentalt och fysiskt. Samtidigt kan man träna ögonkontakt m.m. 

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#6 31 maj 2017 av Lokatten12 Re: Träning i skog/störning

Ja det kanske är jaktinstinken som tar över. Har inte  tänkt på det eftersom han inte är en utpräglad jakthund. Men det är säkert väldigt mkt dofter. Ibland upplever jag att han blir lycklig men stressad på samma gång.


Mest verkar han dock ha utpräglad pinninstinkt... kastar sig på pinnar och stubbar att gnaga på. I början av promenaden är han väldigt noga med att hålla koll på oss. Speciellt om vi är hela familjen. Så uppletande tror jag säkert han skulle tycka vara kul. Han har dock Glasben så för mycket hoppande och balanserande vågar vi nog oss inte på, speciellt när han är så uppjagad. 


Ska försöka träna honom i korta episoder, så får vi se om drömmen om långa mysiga skogspromenader någonsin går i uppfyllelse...


Tack så mycket för input! 

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#7 31 maj 2017 av Kalla Lägger mig i lite :)

Men det kan ju vara så att det ni tycker är jättemysigt, som jag förstår det vandra lugnt i skogen utan uppehåll, är jättetråkigt för hunden. Då får man hitta den gyllene medelvägen :) I vårt fall är det att ta rejäla långpromenader men hitta på kul saker för hunden under tiden. Då minskar risken att vår hund får tokspel och inte klarar av att bete sig som "folk":) Allt från att ta med en kampleksak till att "tappa" något som hunden får "hitta" mm. Hoppa upp och balansera på stenar och nedfallna trädstammar är alltid kul och man kan gömma godis i en gammal stubbe eller på en gammal trädstam som hunden får leta upp. Men att bara gå vid sidan i skogen under en timme, då hade i alla fall vår jycke strejkat :)

Svara på detta inlägg

Lokatten12
Medlem 2017-01-02
#8 31 maj 2017 av Lokatten12 Re: Lägger mig i lite :)

Förstår vad du menar. Grejen är ju att vi inte har hittat någon aktivitet som faktiskt lockar honom. Gömmer jag godis på träd eller i marken så väljer han hellre en pinne att gnaga på eller ett hål att gräva i. Ska omformulera min dröm: en aktiv promenad med fika där vi inte riskerar att bli omkulldragna varje halvmeter. ☺️


Vi kanske har gått max 15 min, med många småstopp på vägen för pink, nosa, äta lite pinnar, mm. Sen paus och sen tillbaka 10 minuter till. Men det brukar balla ur efter fem minuter som sagt. Värst är det på tillbakavägen. När vi då försöker gå framåt hoppas det eller springs det frammåt åt höger o vänster, runtomkring och hej o hå....


Men ja, får väl bara inse att denna lilla promenad är för mkt för honom just nu  och fortsätta med små små steg. Dock är denna promenad, promenaden till ett utav hans badställen. Så vi vill ju gärna att han ska klara av den och orka med simning på det. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Schäfer och träning   [4] 24 apr: gibson_cc 4 jun: Sezziyanen Träning hela tiden   [9] 13 nov: Geka 1 mar: VitHerde Ice Belöning vid träning   [2] 8 nov: Geka 9 nov: Ayrin Rasism mot hundar inom tränings klubbar?   [23] 12 okt: Rezt 27 okt: Ginza Schäfertik agility träning   [0] 17 maj: Anderhund654 Träning för valp !!   [3] 3 jul: Tildaottos 3 jul: Torparinnan Hjälp med social träning   [1] 13 jun: pauline 13 jun: Svea58 Behöver hjälp med social träning Helsingborg   [0] 18 mar: Bambikill Welsh springer spaniel under träning   [0] 11 mar: Lindamarita godisbitar vid klick-träning   [1] 3 sep: lillflingis 3 sep: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Dobermann | Tax
© 1998-2024 Enfinia AB