Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 maj 2017 av Klar i övriga hundfrågor (6 svar)
Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Hejsan! Jag har länge funderat på en Welsh men har inte riktigt bildat mig någon tydlig uppfattning om Welshen och jakt. Anser ni att man bör jaga med sin Welsh eller är det okej att endast ha som sällskapshund och genomföra andra aktiviteter med den? 


Dessutom så skulle jag verkligen uppskatta tips på bra kennels som föder upp denna ras :) 

Vänligen
/Klara


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Klar och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 18 maj 2017 av Lona Re: Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Nej, du behöver inte jaga med en WSS - faktum är att det är få som används till det, vare sig det gäller praktisk jakt eller prov. Rasen avlas inte direkt för det längre, utom möjligen med några enstaka undantag (de flesta spanieljägare använder jaktcocker eller jaktspringer, specifikt avlade för just jakt).


Dock har de naturligtvis kvar en hel del av egenskaperna som stötande och apporterande fågelhund, till exempel vill de gärna jobba med näsan och apportera.


Apportering är så otroligt mycket mer än att bara "slänga iväg en dummy och låta hunden hämta den", det är rolig träning för både hund och förare och går att utveckla hur mycket som helst.


Jag har inte direkt koll på kennlar men på rasdata.nu hittar du samma statistik som på SKKs Hunddata, Rasdata ligger lite efter i uppdateringen men är mycket mer lättnavigerat. Tror det uppdaterades i mitten av april senast.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#2 18 maj 2017 av Gurkans Re: Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Det finns de som jakttränar sina welshar, men om spanieljakt är ens stora passion så finns det ju bättre lämpade raser/rasvarianter att titta på.


Däremot så är många welshägare aktiva inom andra hundsporter som t ex lydnad, agility och rallylydnad. Inom rasklubben har man klubbmästerskap i dessa grenar.


Det är alltså en trevlig ras för den som vill ha en glad spaniel som hänger med på det mesta som ägaren har lust med.

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#3 18 maj 2017 av Ruccola Re: Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Mina jaktintresserade föräldrar har så länge jag kan minnas alltid haft minst en welsh i sitt hundkollektiv. De har samtliga använts i jakt som stötande och apporterande hundar, duktiga sådana, och detta gäller också den nuvarande welshen. Livliga, roliga, uppmärksamma hundar, som i stort sett dagligen måste ha en vettig uppgift i livet, annars blir de griniga och hittar på hyss. Retas då gärna med de andra hundarna, särskilt bassetarna, säger min mor. Det behöver ju inte vara jakt eller jaktträning, som ju är säsongsbetonat hundarbete. Spår, sök, lydnad är roligt det också och det är vad föräldrarnas vovvar får ägna sig åt utanför jaktperioden.


Välj gärna en welsh - du får en väldigt trevlig och väldigt vacker hund.

Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#4 18 maj 2017 av Ruccola Re: Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Jo, du ville ha info om welshkennlar: Jag rekommenderar dig att gå in på sajten www,rasdata.nu/welsh/ där mängder av welshkennlar finns listade med uppgifter om uppfödda kullar, besiktningar avseende ögon, höftleder och armbågar samt vilka hundar som har utställningsresultat att visa upp.  En kennel och utställare vars welshar har imponerat på mig var Umanioras från Umeå, vilket hörs på namnet. Otroligt stiliga welshar.

Svara på detta inlägg

Klar
Medlem 2017-04-19
#5 18 maj 2017 av Klar Re: Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Tack så mycket! Dock måste jag säga att jag inte är så himla haj på vad alla förkortningar betyder gällande saker och ting på rasdatan. Jag vet inte riktigt vad det är man är ute efter om jag säger så. Är helt enkelt ny inom hundvärlden. 


 


Men tack för svaret! :) 

Svara på detta inlägg

Annika1224
Medlem 2018-01-15
#6 15 januari 2018 av Annika1224 Re: Welsh springer spaniel - kennels och jakt

Du behöver inte aktivt jaga med en welsh men den kräver aktivering tex viltspår, jaktlydnad, agility eller nose work. Det är en väldigt härlig ras. Bra uppfödare hittar du tex om du söker på wssk (Welsh klubbens hemsida).

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp som springer hem   [4] 28 maj: Sussane 1 jun: Sussane Finsk Lapphund Kennel   [6] 30 apr: SmilesGB 6 maj: Ayrin Springer spaniel eller Welsh?   [2] 25 apr: Adina E 25 apr: Puddingpastejn Retro mops / Kennel som avlar på retro utseende   [3] 8 apr: danilouie 8 apr: aenima Tips på kennels!   [8] 18 feb: Elsa90 28 feb: Lona Cocker spaniel till äldre par?   [2] 31 dec: fridajohanna97 31 dec: aenima Valp 4mån springer efter bilar   [1] 19 okt: Chin86 19 okt: aenima Bästa täcket för spaniel som lätt får vattensvans?   [2] 12 sep: C-HD 12 sep: Ayrin kennel Golden retriver mörkröd   [2] 7 jun: Bella01 9 jun: Lona schäfer tips på kennel   [1] 4 maj: Dimma 6 maj: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Pudel | Jack Russell Terrier | Parson Russell Terrier | Schäfer | Samojedhund | Chinese Crested Dog
© 1998-2020 Enfinia AB