Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
28 maj 2017 av falafeln i vård & skötsel (8 svar)
Munkorg inomhus? Hiss eller diss?

Hej jag känner mig ganska splittrad då mina hundar har perioder då de bråkar hela tiden. Just nu är en sådan period, eller rättning... Det blev ett bråk där den ena bet den andra så den började blöda från tassen. Hunden som blev biten litar inte på den andra längre och försöker därför visa väldigt mycket dominans.  Ingen av hundarna uppskattar detta och det slutar med slagsmål eller att vi har två spända hundar som stirrar ut varandra tills vi går i mellan.


Utomhus går det bättre, där har hundarna mer möjlighet att komma ifrån varandra. Ute kan vi därför ha dem lös eller i spårlina. Inne däremot... För att kunna ha hundarna hemma har vi fått sätta för dörrarna till vardagsrummet. Sen turas vi om att umgås med en av hundarna där inne. Sambon sover nu sängen och jag i vardagsrummet. Långt ifrån optimalt! Så en tanke för att kunna ha möjlighet att träna hundarna att slappna av med varandra inomhus är att köpa fler grindar samt munkorg. Tänker jag fel? Vi måste ju börja få dem att känna sig trygga med varandra samt att jag skulle känna mig mer säker att ingen av dem skadats. Jag själv har redan blivit biten tre gånger för att jag gått i mellan en fight. Skulle aldrig förlåta mig själv om någon av mina älsklingar får en allvarlig skada.


 


Så Ja, munkorg.. hiss eller diss?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om falafeln och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Juno
Medlem 2016-03-16
#1 28 maj 2017 av Juno Re: Munkorg inomhus? Hiss eller diss?

Oj vilken svår fråga! För det mesta känner man ju direkt om något verkar vara en bra idé eller inte, men här...


Det hade ju varit väldigt bra om hundarna fick en chans att säkert ta sig igenom spänningarna och lära sig slappna av i varandras närhet. Munkorgen hade gett dem möjlighet att göra det. Samtidigt så tycker jag att max en timme eller så med munkorg på skulle kännas ok. Och det är väl tveksamt om det skulle vara länge nog för att göra någon skillnad? Kanske om man testar några gånger per dag under någon veckas tid och håller dem isär annars?

Svara på detta inlägg

falafeln
Medlem 2008-09-26
#2 28 maj 2017 av falafeln Re: Munkorg inomhus? Hiss eller diss?

Ja tanken är att träna kortare stunder isåfall och annars ha grindar som gör att de inte behöver vara upp i varandra. Men försöker vända på varje sten nu för att hitta någon rimlig lösning. Det absolut sista är att hitta ett nytt hem till minstingen men mitt mamma hjärta klarar inte av den tanken. Kanske är jag självisk men då känns munkorg i kortare stunder mer "humant" . Tänker givetvis på en som de fortfarande kan öppna munnen och dricka med etc. Ej en sådan som sluter käkar helt

Svara på detta inlägg

Juno
Medlem 2016-03-16
#3 28 maj 2017 av Juno Re: Munkorg inomhus? Hiss eller diss?

Jo, men det låter som ett ok upplägg tycker jag. Kortare stunder och se hur det går. Om det fungerar så är det toppen och gör det inte det så har ni i alla fall testat.  Hoppas att det löser sig! Skriv gärna och berätta.

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#4 28 maj 2017 av Kalla Vad är bäst för hundarna?

Lägger in en brasklapp med en gång, det är inte mina hundar och jag har ingen känslomässig anknytning till dem och försöker leka objektiv:


Att hundarna inte KAN skada varandra genom att bitas lär ju inte minska deras stress över att de kan bli påhoppade av den andra hunden. Att ni har munkorg på dem minskar antagligen er stress och förhoppningsvis lugnar det ner situationen rent generellt, men frågan är om det spelar någon roll för hundarna. Allt beror ju på varför situationen har uppkommit om den går att lösa. Utan att veta något mer om situationen så känns det som att det måste vara jäkligt jobbigt för hundarna att behöva leva med stressen att antingen känna att man måste anfalla för sin egen säkerhets skull eller att man måste leva med beredskapen att man kan bli påhoppad när som helst i sitt hem där man ska kunna känna sig trygg.


Jag vet att i något av avsnitten om hundars agression i podden  "Vår bästa vän" pratar de om det här med etologen Ingrid Tapper. Jag kommer inte ihåg vilket och länkar därför till båda :


http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/593139?programid=4834


http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/595129?programid=4834


Jag förstår så väl att ni vill få det till att funka, men fundera på hur länge ni kan låta hundarna "tränas till att tolerera varandra" och när det är dags att hitta en annan lösning, allt för hundarnas bästa så klart!


Jag skriver inte det här för att vara taskig eller elak, jag vill mest få in hundarnas perspektiv i det hela. Jag hoppas verkligen att ni kan hitta en bra lösning på den här förfärliga situationen!

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 28 maj 2017 av Lona Klokt svar!

Jag tänkte i samma banor men fick inte tummen ur att skriva ett vettigt inlägg

Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#6 29 maj 2017 av Kalla Tack!

Men det är ju "lätt" att tycka så när man själv inte är känslomässigt inblandad, svårare när man sitter i det hela... Men det låter som en jäkligt jobbig sits för alla inblandade.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#7 29 maj 2017 av hundöga återkomst Re: Munkorg inomhus? Hiss eller diss?
          Re: Munkorg inomhus? Hiss eller diss?
          

Ja tanken är att träna kortare stunder isåfall och annars ha grindar som gör att de inte behöver vara upp i varandra. Men försöker vända på varje sten nu för att hitta någon rimlig lösning. Det absolut sista är att hitta ett nytt hem till minstingen men mitt mamma hjärta klarar inte av den tanken. Kanske är jag självisk men då känns munkorg i kortare stunder mer "humant" . Tänker givetvis på en som de fortfarande kan öppna munnen och dricka med etc. Ej en sådan som sluter käkar helt

Tro att munkorg kan få bort spänningarna mellan hundarna, är man ute på hal is. Har tävlat kapp. med hundar och låta de t.ex, konfronteras utan munkorg (med trasan i närheten) kan sluta i blodbad. Om inte hundarna går ihop och det känns omöjlig att de inte kommer överens i framtiden, så skulle jag sälja den ena hunden. Det gäller också tikar. Det är inget att skämmas över. Många som gör det.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#8 31 maj 2017 av Gurkans Re: Munkorg inomhus? Hiss eller diss?

Jag har en tvåårig tik som i vintras plötsligt störde sig på husets sjuåriga tik och vid några tillfällen flög de ihop och slogs. Vi gjorde så att så fort vi lämnade huset så särade vi på tikarna och när vi var hemma så markerade vi direkt som den yngre tiken visade tecken på att bli stöddig (den äldre är snäll och vill inte bråka, men tvingas ju till att försvara sig...). Vi har nolltolerans gällande bråk mellan hundarna. Nu fungerar det hela utmärkt. Vi särar fortfarande på tikarna när vi lämnar huset (en ren säkerhetsåtgärd), men i övrigt så fungerar de två tikarna bra ihop. Visst kan det i enstaka fall fortfarande glimma till i den yngre tikens ögon och hon får den där stöddiga blicken, men det räcker med att man i vanlig samtalston säger till henne, så bryter hon direkt. Nu på sommaren följer alla hundarna med på våra husvagnsturer och det fungerar utmärkt trots att hundarna lever tätt ihop.


Det handlar alltså inte bara om att hindra hundarna från att skada varandra, utom om att få dem att fungera tillsammans, utan att någon hela tiden måste vara på helspänn. De måste inte älska varandra, men då de lever tillsammans så måste de acceptera varandra och fungera tillsammans. Kan man inte fixa detta så är det kanske bättre att en hund placeras om, för det är inget bra liv att hela tiden behöva vara på helspänn för att vara beredd att försvara sig... Munkorg låter inte als som en lösning, då den bara hindrar att hundarna skadar varandra (om de inte lyckas få av sig den), men den tar ju inte alls bort själva anledningen till att hundarna inte kommer överens.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Underlag för hundträning inomhus? (hemma)   [9] 30 okt: Ayrin 11 nov: Ayrin Bygga hundstall och inomhus hall   [1] 10 mar: Sandra99 10 mar: Lona FÅ BORT BAJSLUKT INOMHUS/EKPARKETT   [5] 20 jul: Petitbrabancon 27 jul: Michaelhh375 Hunden bajsar inomhus....   [3] 11 dec: Anny10 14 dec: Svea58 Treårig tik som uträttar sina behov inomhus   [6] 15 nov: Daisyrock 15 nov: Daisyrock Börjat bajsa inomhus, 7 månader   [2] 30 nov: kalo 30 nov: hundöga återkomst Hur aktiverar ni era hundar inomhus?   [6] 23 okt: Emmksthlm 29 nov: makiko Valp som bara vill uträtta sin behov inomhus   [10] 29 aug: :-D 29 aug: :-D Munkorg på hundar   [7] 30 apr: mojji 1 maj: Ayrin Frågor om munkorg   [8] 19 maj: Linnea F 28 maj: En Flattes matte
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bichon Havanais | Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Golden Retriever | Shih Tzu | Chinese Crested Dog
© 1998-2021 Enfinia AB