Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 juni 2017 av Azuras i sjukdom & hälsa (5 svar)
Början till tandlossning hos äldre hund

Hej!


Har en 8-årig jack russel som alltid haft jättefina tänder, fram tills för ett litet tag sedan då han började få en tjock grå/svart beläggning på de små framtänderna i överkäken. Försökte först ta bort den själv men det var rktigt svårt, nästan omöjligt. Då det verkade börja ge sig på tandköttet och han blev slö och verkade ha ont så fixade vi tid för att ta bort tandsten och kolla tänderna hos veterinären. När vi kom dit öppnade dock veterinären munnen på hunden lite snabbt och konstaterade att han inte såg så mycket tandsten och att det var onödigt att göra något. Jag visade framtänderna, och då sa vet att det var förmodligen början på tandlossning på dem, och att jag skulle ringa tillbaka när hunden fick så ont att han slutar att äta, så skulle han dra ut framtänderna. 


Hans resonemang var att det var onödigt att söva hunden bara för att ta bort måttlig tandsten, och att det var bättre att vänta tills tänderna var så dåliga att de måste dras. Tills dess var det bara att fortsätta att borsta. 


Är dock orolig. Ska man verkligen vänta med sådant, det finns ingen risk för att det sprider sig? Vill såklart inte söva i onödan, men samtidigt vill jag inte att hunden ska behöva lida heller eller förlora fler tänder. 


Har tänkt ringa närmsta djursjukhus för att fråga dem om råd, men det är ganska långt dit, så tänkte höra om någon här har någon erfarenhet eller några åsikter/råd om saken?


Det jag gör just nu är att borsta tänderna noggrant dagligen, precis som alltid, samt ger honom plaqueoff och mycket ben osv att tugga på. Han kan fortfarande äta och tugga på saker, men han är en riktig tuffing när det kommer till smärta, så att han alls visar att han har ont gör mig lite orolig. 


Tack på förhand!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Azuras och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#1 30 juni 2017 av hundöga återkomst Re: Början till tandlossning hos äldre hund

Väldigt vanligt att äldre hundar tappar tänder. Men kan fungera ändå normalt. Kan den äta normalt och tugga på ben, så  behöver det inte vara någon fara. Finns hundar som har levt med mindre antal tänder i hela sitt liv. Kanske ska kolla, så det det inte blir inf. i mun. kontakta vet. och fråga om det bästa bakterie dödande medel som finns till munvård till hund. som går att varva med.

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#2 1 juli 2017 av Torparinnan Re: Början till tandlossning hos äldre hund

Lösa tänder och tandlossning gör ont så boka en tid hos en tandspeciallist och plocka ut tänderna. Tandstenen måste ju bort och tandfickorna bör ju rengöras för att stoppa upp tandlossningen, ta en tandröntgen samtidigt så du vet hur resten av tandrötterna ser ut.


Tyvärr brukar det vara svårt att stoppa tandlossning när det väl börjat. Jag har borstat dagligen på min hund och regelbundet lämnat in för tandstenssanering men trots det behöver det dras några tänder varje år.

Svara på detta inlägg

Azuras
Medlem 2017-06-30
#3 1 juli 2017 av Azuras Re: Början till tandlossning hos äldre hund

Tack för era svar!


Jättebra tips det där med munskölj, visste inte att det fanns till hund. Ska kolla med vet och inskaffa detta. Gott att höra att det brukar gå bra för hundar även om de förlorar några tänder, då kan man kanske slappna av lite. Det märks att han börjar bli lite äldre överlag, men man vill ju att han ska kunna fortsätta ha det bra och njuta av livet. 


Ok, tack för rådet, tänkte det. Ja, det får bli en runda till djursjukhuset i alla fall. Vill ju inte att det ska hinna bli värre än nödvändigt, och framförallt inte att han ska behöva ha ont i onödan. Och så slipper man ju gå runt och oroa sig. 


Oj, ja misstänkte att det kanske är så, tråkigt att höra. 


Skönt att höra andras tankar om det hela. Har inte så stor erfarenhet av tandproblem hos hund. Ska ringa djursjukhuset snarast.


 


 


 


 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#4 1 juli 2017 av Torparinnan Re: Början till tandlossning hos äldre hund

Boka hos någon som har tandröntgen och gör saneringen under narkos. Det finns tyvärr vissa som gör det under sedering och då gör dom sällan rent i tandfickorna vilket är nödvändigt för att göra rent grundligt.

Svara på detta inlägg

Azuras
Medlem 2017-06-30
#5 2 juli 2017 av Azuras Re: Början till tandlossning hos äldre hund

Ok, bra att veta, trodde att alla sövde helt. Ska tänka på det när jag bokar tid. Tack!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Köpa äldre valp/unghund   [4] 7 jul: Fjunet 19 jul: Gurkans Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Vad Gäller? Äldre hund!   [4] 4 jan: STB 4 maj: STB Äldre hund gör utfall mot ny valp   [7] 24 nov: zallysmatte 25 nov: zallysmatte Vad Hitta på till ÄLDRE VOVVAR (tikar)   [6] 18 feb: STB 20 jun: Draghund Cocker spaniel till äldre par?   [2] 31 dec: fridajohanna97 31 dec: aenima Skaffa Golden retriver som äldre par?   [7] 28 dec: fridajohanna97 5 feb: Dimma Valp och tandlossning - Hur länge kan det dröja?   [1] 1 nov: cosmo19 1 nov: aenima Äldre hund dålig syn   [0] 15 aug: talita Löp på äldre tik   [2] 13 maj: Bernernennen 21 maj: Voff 92
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Grand Danois | Leonberger | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Shetland Sheepdog
© 1998-2023 Enfinia AB