Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
26 september 2017 av Holst7 i valpforum (2 svar)
Lämna en valp ensam, hur länge då och..

.. hur vet man det? Har en go labbe (min första vovve) som snart fyller 5 månader. När jag läser runt så säger folk si och så och uppskattar x timmar för en valp på x ålder och det utan att egentligen förklara varför just så.
Så hur reagerar en valp när den har blivit lämnad för länge?
Har ensamhetstränat vovven mer eller mindre sedan vi fick henne på 8 veckor. Har som mest lämnat henne ensam i 3 timmar när jag har varit tvungen, men märker inte av något på henne om jag så varit borta 20 minuter eller 3 timmar. Huset ser ut som när jag lämnat det och hon möter mig vid dörren glad som få hur som.


Nu förstår jag att det också beror på individen, men vet ni några "tells" så dela gärna med er :)


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Holst7 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 26 september 2017 av Ayrin Re: Lämna en valp ensam, hur länge då och..

Det man vill undvika är att hunden stressar upp sig och tror att den "blivit övergiven" eller nåt sånt, så målet är alltid att komma hem innan hunden hunnit bli rädd/stressad.


Naturligtvis är alla hundar olika, vissa är inte särskilt stressade över att bli själva ens som valpar, andra klarar *aldrig* att lämnas ensamma mer än minuter. Att valpen verkar glad (men helst inte frenetiskt så), och huset ser ut som när en gick är en bra indikation, men hon kan ju fortfarande ligga och "gråta" hela tiden du är borta, så inte *helt* säkert att hon är ok bara på de indikationerna.


Bor du så du har nära grannar (typ lägenhet) kan det vara värt att höra med dem om hur hon verkar reagera (piper, gnäller, vankar?), andra sätter upp en webkamera för att se vad valpen gör.


En annan sak att betänka är att man ibland får ett bakslag i ensamhetsträningen när valpen är runt halvåret, så var lyhörd för din valp om hon plötsligt verkar vara mindre ok med att bli lämnad.


Kort sagt, det finns inga tider huggna i sten, men en valp bör inte lämnas länge. Att lämna en 5-månaders ensam i 3 timmar tycker väl jag är lite att be om framtida problem. Kan gå bra, men får hunden en gång separationsångest krävs det mycket jobb för att bli av med den igen, så skynda långsamt och fixa hellre dagmatte/-husse/dagis om du behöver vara borta länge :).

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 26 september 2017 av Sezziyanen Re: Lämna en valp ensam, hur länge då och..

Enda sättet du kan veta är (som Ayrin tipsade om): Spela in med kamera vad valpen gör när du är borta. Att huset inte är förstört är förstås bra, men jag kan säga från egen erfarenhet att en valp/hund som inte är lugn när den är ensam inte alls måste förstöra saker.. den kan ligga och gny/yla/skälla också utan att knappt röra sig eller nått i hemmet. Även om den är olycklig och inte vilar alls när man är borta kan den förstås vara "glad" och hälsa på en när man kommer hem - det är ju isf det som tar bort olyckan för hunden. Så spela in så du vet.

Jag tycker alltid det låter snudd på otroligt med folk som lämnat så små valpar ensamma flera timmar. I min värld (dvs med min valp) så fanns det bara inte att han skulle kunnat vara lugn så länge, dessutom ensam, i den åldern. Men individer och raser är ju väldigt olika så vad vet jag..


Oavsett vad så skulle jag rekommendera att fokusera träningen på att hunden ska vara LUGN och vila hemma när man är borta. Min valp/unghund var alltid skällig innan han klarade av ensamheten, och det är ju aldrig bra. Jag har dock inte lämnat honom timtal ens nu (well, han har legat och vilat i bilen över en timma, men inte varit hemma så länge). Just lite för att jag har velat verkligen få till att han ska vara så lugn att han INTE skäller. Förstör saker har han aldrig gjort. 


Men alltså, jag ser så många med vuxna hundar som förstör soffor och möbler när de är ensamma, för mig känns det kanske lite som man kanske har gått för fort fram då från början och inte låtit det ta tid. Men jag vet inte heller.


Summa: Spela in så vet du om hunden är lugn eller inte. Börja med kortare tider, se till att den är rastad och klar för sin vilostund.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Lämna tillbaka omplaceringshund?   [3] 20 feb: galanto 21 feb: Ayrin Hur länge sover era unghundar i sträck?   [2] 27 okt: Chocolate AK 28 okt: Ayrin Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?   [13] 7 jul: Bili 15 jul: ellennd Valp rädd för människor, lämna tillbaka?   [7] 6 jul: Pudelägarn 8 jul: Ayrin Öva på att vara ensam   [4] 21 mar: BullandBear 23 mar: Torparinnan Jakthund mestadels ensam   [9] 29 maj: Lexie2013 1 jun: Lexie2013 Hund på tomten, lämnas inte ensam   [2] 14 jan: pinsan 15 jan: Ayrin Hur länge väntade ni på rätt hund?   [10] 19 dec: Familjehund 14 jan: Gurkans Valp och tandlossning - Hur länge kan det dröja?   [1] 1 nov: cosmo19 1 nov: aenima Hund sover ej när ensam hemma.   [12] 11 aug: mathildas 12 aug: aenima
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Labrador Retriever | Jack Russell Terrier | Dobermann | Tax | Japansk Spets | Grand Danois
© 1998-2022 Enfinia AB