Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 december 2017 av Jens.Johan i skaffa hund (3 svar)
Stora muskulösa labradorer - tips på kennel?

Jag har uppmärksammat de senaste åren att det blivit allt vanligare med en större, muskulösare variant av labradoren som ser betydligt mer atletisk ut än den "typiska" utställningslabben. Skulle gärna vilja höra om någon har tips på kennlar som avlar fram denna varianten? Gärna i skåne-området. Det hade även varit kul att höra från någon som har egen erfarenhet av dessa linjer. Har hört från en bekant att det i dessa linjer finns tendenser till hyperaktivitet, översexualitet och dominans bland hanarna? Kan det verkligen skilja sig så mycket i temperamentet mellan de olika linjerna?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Jens.Johan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

bes
Medlem 2013-02-02
#1 11 december 2017 av bes Re: Stora muskulösa labradorer - tips på kennel?

Funderar verkligen på vilka labbar du syftar på? Mig veterligen finns det bara show-, jakt- och så kallade dual purpose som liksom är lite mittemellan både vad gäller utseende och mentalitet. Alla varianter är väl ungefär lika höga över manken.


Showlabbarna är ju grövre/har mer massa (personligen tycker jag de ser fläskiga och ofunktionella ut...) Jaktlabbarna är atletiska och muskulösa, men de är ju av den smidiga, sportiga typen med slanka muskler. DP varierar väl i utseende eftersom de egentligen inte avlas så selektivt åt någotdera håll. Jag vet inte riktigt vilka labbar det är du tänker på men kan direkt svara att JA, det skiljer så mycket i mentalitet. Jag betraktar knappt show- och jaktlabbar som samma ras.


Hanhundsilska och översexualitet är väl generellt vanligast hos utställningslinjer eftersom aveln premierar könsprägel (=hanarna inom rasen blir mer "haniga", även beteendemässigt). Aldrig märkt av någon sådan tendens hos jaktlabbar.


Jaktlabbar är renodlade arbetshundar som man skaffar för jakt eller sport. Det är kanske inte så lyckat att gå på de linjerna om man söker sällskapshund.


 


 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 11 december 2017 av hundöga återkomst Re: Stora muskulösa labradorer - tips på kennel?

Labradorer som visar aggr. översex, övermusklade m.m Skulle bli diskade på hund utställningar. Att tänka på! En labrador ska ha vattenavisande underhudsfett och kan ge den kompakta kroppen. Sen de första utseendet övermusklade m.m låter som en hormon påverkad hund och kan tänka mig används i blandras uppf, till kamp hundar amstaff m.m. Ofta används ordet labrador i hunden, när det händer attacker. Men kan man raser, så ser man direkt att det finns amstaff m.m i hunden.  

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 14 december 2017 av Lona Re: Stora muskulösa labradorer - tips på kennel?

Som andra redan varit inne på så finns det olika typer av labbar men de är egentligen bara uppdelade på två olika:utställningslabbe ("vanlig labbe") och jaktlabbe.
Det finns knappt några dp-labbar numera, de flesta kennlar som säger sig föda upp dual purpose har showlinjer med viltspårsmeriter...


En "stor, muskulös labbe" torde vara en nedbantad och vältränad utställningslabbe, helt enkelt. 
Det kan möjligen också vara en med amerikanska linjer men de är inte särskilt vanliga här och jag vet ingen kennel som satsar på den typen.


Och ja, det skiljer sig enormt mellan typerna! Det är, som bes skriver, som två olika raser. Utseendet är det som skiljer minst, den största olikheten sitter i mentaliteten.
Instämmer också med att showlabbarna har vissa problem med översexualitet och någon form av "allmän brötighet", i synnerhet när det gäller hanarna.
Många unga showlabbehanar är skitjobbiga, helt enkelt, då de är högt och lågt hela tiden - och dessutom både stora och starka.


Stora, maskulina (och feta) individer premieras på utställningarna och inte sjutton blir de diskade om de inte uppför sig - det krävs en hel del för att en hund ska åka ut av den anledningen (även om det strider mot SKKs regler).


Det låter alltså som att du är ute efter en lite aktivare utställningstyp, tyvärr har jag rätt dålig koll på de kennlarna. Sångfågelns kennel utanför Göteborg har trevliga labbar, tycker jag.
Går bra på utställning men har samtidigt en funktionell exteriör och bra mentalitet.


Om du vill kika på tex röntgenresultat och andra hälsotester (ffa ögonundersökningar) eller tävlings- och provresultat så är Rasdata betydligt mer lättnavigerat och överskådligt än SKKs Hund- och Avelsdata.
Samma uppgifter (Rasdata får sina från SKK) men Rasdata uppdateras mer sällan.
Du hittar dem på rasdata.nu, eller, om du bara ska kika på labbe, labrador.nu

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skivarp kennel   [5] 17 maj: Anaroses 18 maj: Lona Nån kunnig inom eic hos labradorer   [5] 11 okt: Angeby 11 okt: Lona Stora problem med liten hund, Hjälp   [5] 31 jul: Doge 8 aug: SpringerSpaniel Finsk Lapphund Kennel   [6] 30 apr: SmilesGB 6 maj: Ayrin Retro mops / Kennel som avlar på retro utseende   [7] 8 apr: danilouie 19 jul: Sanna.palsson78 Tips på kennels!   [8] 18 feb: Elsa90 28 feb: Lona kennel Golden retriver mörkröd   [2] 7 jun: Bella01 9 jun: Lona schäfer tips på kennel   [1] 4 maj: Dimma 6 maj: Ayrin Skivarps kennel   [9] 27 apr: Albin-Nellie 3 maj: Sevgilim Djur plågeri!!! Drar ut tänder på labradorer!   [38] 20 jan: hundöga återkomst 18 feb: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Afghanhund | Golden Retriever | Affenpinscher | Chihuahua
© 1998-2021 Enfinia AB