Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 december 2017 av DaViftMama i dragforum (9 svar)
Hur börja - skiddrag med aussie

Har en aussie hane på snart åtta månader som väger 22 kilo och är stark och energisk. Finns det några hinder att börja vänja honom vid drag med skidor? Vad är typiskt för rasen?


Några jag frågat säger: du måste vänta tills han är 1,5 år och röntga ben och höfter först.


Andra säger: äh, det är bara att sätta igång. Du är lätt på skidor och han ska ju så klart inte dra dig några längre sträckor utan bara på skoj. Och kanske mest springa lös.


Tacksam för alla nivåer av svar! 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om DaViftMama och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 11 december 2017 av Ayrin Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Man får inte tävla med hunden i drag förrän den är 18 månader, men naturligtvis måste man ju träna den innan man tävlar den, så att säga att de inte får dra förrän de är 18 månader är ju lite löjligt. Särskilt som aussien inte ens är en särskilt stor eller snabbväxande ras. Däremot ska du ju naturligtvis starta lugnt, det är en ny träningsform för hunden ifråga.


I canicross (draghund framför löpare ser det ut som) får hundarna dessutom tävla från 12 månaders ålder...


Har din hund problem med oren gång/frekventa hältor/hundar i släkten med dåliga leder, då är det väl kanske värt att röntga, men annars skulle jag inte bry mig om det, lika lite som jag röntgar mitt barn innan jag låter henne åka skidor eller spela fotboll...

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#2 11 december 2017 av hundöga återkomst Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Eftersom det är mycket kring drag, så börja med dressyren som ingår i drag. En riktig draghunds  ras har ofta det i blodet och går framåt vid sel påtagningen m.m. En annan ras kan bete sig helt annurlunda. Sen låt hunden inte dra förrän hunden har växt färdigt och genom gått röntgen. T.ex. syns inte hd symtom, förrän senare upp i ålder. Och har hunden defekt på bägge bakbenen,så behöver den inte visa hälta vid defekt.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 12 december 2017 av Ayrin Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Alltså, jag hittar *inga* officiella rekommendationer om att hunden bör röntgas innan dragträning. Inga alls.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 12 december 2017 av Sezziyanen Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Nej, förvisso. Inofficiellt dock så är det en hel del som rekommenderar det.


Dels antar jag pga att drag KAN belasta en hel del (inte så mycket om man tränar lätt förstås, men det är enkelt att köra på hårdare än tänkt - det är så jäkla kul!!).

Men även att man ju röntgar hunden runt den ålder då den har växt "färdigt" eller iaf till stor del. Åtminstone är den snabbaste växtperioden över.. Så det kan ju vara en lagom ålder att börja belasta hårdare så att säga.

Jag tycker itne man måste vänta på röntgen, men jag skulle vänta (och gör det själv) tills efter röntgen innan jag kör på "hårdare". Det måste ju ändå förstås trappas upp, det är nog ännu viktigare. Men om hunden hade riktigt dåliga höfter så skulle väl inte de flesta rekommendera att man kör drag med den, så det ligger väl lite i det hela iaf.

Fast, med det sagt så vet jag att de som har draghundar absolut INTE väntar. Dvs polarraser, de är med i spannet MYCKET tidigare (vet flera som har 6-månaders med iaf), men då kör de ju förstås inte tungt eller långt. Men nu är det ju inte en sån ras vi pratar om. Fast, en Aussie är ju inte en lika stor och tung ras som tex min egna är, så efter året tror jag nog det gåt fint att börja träna drag, förstås med lite vett!

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 13 december 2017 av Ayrin Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Jag tycker hela grejjen är lite löjlig om jag ska vara helt uppriktig :/


Antingen har hundaveln misslyckats bortom alla gränser, eller så finns det en industri att tjäna pengar på folks oro (både och gissningsvis). För seriöst, jag tycker inte det ens är *hälften* så mycket skrämselpropaganda och "för säkerhets skull"-tänk när det kommer till att ha barn...


Valpar ska:
1. inte gå på hårda underlag (för då går lederna sönder)
2. Inte gå i trappor (för då går lederna sönder)3. inte motioneras (för då går lederna sönder)
4. röntgas "innan man gör mer ansträngande saker" (för annars går lederna sönder)
5. inte bära saker innan de vuxit klart (för då går lederna sönder)
6. äta specialvalpfoder (för annars går lederna sönder)

Seriöst, *människobarn* daddas fan mindre. Trappor är farliga för barn också, för all del, men mer på premissen "de kan ramla ner för dem". Hårda underlag har knappt nämnts, och då rör sig ju en normal 5-åring mer än en normal valp... att stoppa småbarn på fotbollsträning är tämligen okontroversiellt, själv simmade jag kilometervis varje vecka fram till jag var 11, men folk vågar knappt gå 500 meter med sina 6-månaders valpar på asfalt.


Och varje dag ser man lågstadiebarn med fullpackade väskor...


Likaså med mat, utöver att undvika vissa specifika saker (honung, gröna bladgrönsaker och salt, typ) så är det helt ok att barn äter "vuxenmat", snarast rekommenderat.


Är det inte läge att fråga oss själva om detta är rimligt?

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 13 december 2017 av Ayrin Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Kan tilläggas att jag är helt *för* att man röntgar och kontrollerar djur innan de avlas på, finns all anledning att undvika att föra vidare dåliga gener, men är verkligen hundar så "ömtåliga" som vissa försöker få det till?

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#7 13 december 2017 av hundöga återkomst Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Finns känsliga växtfaser både på människa och djur. Det är helt naturligt.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#8 14 december 2017 av Sezziyanen Re: Hur börja - skiddrag med aussie
          Re: Hur börja - skiddrag med aussie
          

Kan tilläggas att jag är helt *för* att man röntgar och kontrollerar djur innan de avlas på, finns all anledning att undvika att föra vidare dåliga gener, men är verkligen hundar så "ömtåliga" som vissa försöker få det till?

Hm..

Alltså, ja, jag håller med dig. Det finns för mycket oro och även skrämselpropaganda online. Ofta extremt orimliga saker.

Jag har insett vissa saker i efterhand, efter att ha läst om valpar sen upplevt valptiden med min egna hund. Inte mycket som stämde för mig ang. sömn, aktiviteter, osv.. Min valp "tultade" aldrig runt "över stock och sten" som man läser om är en sååå bra aktivitet med små valpar (dvs, "sätt dig på en stubbe och låt valpen tulta runt typ"). Han brände på i 110 knyck rakt genom buskage, stenar, whatever. Det har inte funnits nån trevande försiktighet i honom sen den dag jag fick honom som 11-12veckors valp. Allt har snarare handlat om att försöka rama in denna energi :P Inte sjutton har han någonsin sovit några "16-20 timmar eller mer" som man läser om heller hahaha :) Att pipa och tjuta om han bet en som valp märkte han aldrig ens av.. Tja, för att nämna några saker.


Men du, menar du seriöst att det inte är lika mycket skrämselpropaganda för barn?? Det är ju helt SJUKT mycket sånt numera. När jag var liten klättrade vi i träd utan den minsta tillstymmelse till skyddsutrustning eller säkerhet. Tror du detta är accepterat på förskolor idag liksom? Definitivt finns det extremt mycket sån här oro,försiktighet mm numera för barn. Precis överallt, helatiden!!


Angående det du listar.. Klart valpar ska gå på ALLA underlag man någonsin kan hitta på. Jag tycker synd om alla hundar som inte vågar gå på vissa underlag, tror de ofta har utmanats till det för lite som valp.


De ska gå i trappor, men jag kan se att det kan vara ett problem för antingen stora tunga raser som växer EXTREMT fort om man typ bor på 8e våningen och den ska upp och ner 5 ggr om dagen i en stentrappa. Eller om det är en pytteliten hund som måste HOPPA nerför varje steg, det blir nog en rätt stor belastning faktiskt. Se bara till oss människor, hur många asfaltslöpare får inte knäproblem? Typ alla jag känner har det i olika grad, och då har vi ändå speciella dämpande skor.


Ang motion tror jag man är lite väl försiktig i allmänhet. Och dessutom är informationen så extremt missvisande online. Man pratar om antal minuter man ska på promenad med valpen, och även antal hundra meter bla bla. Man kan ju gå 200m på en timme med en valp, eller så kan den springa 2km lös på 20min. Tydligen är "motionen" mycket mer påfrestande om man har koppel på den, hur då?! Nä, min nästa valp ska jag faktiskt inte tänka så mycket på detta med, utan köra på känsla bara. Klart man inte ska köra skiten ur valpen, men att man inte ska kunna förflytta sig en bit är ju idioti det med.


Ang 4. Jag menade inte att lederna går sönder om man inte röntgar. MEN, säg att hunden har typ D, eller E-leder. Då tror jag inte den är alls lika lämpad för tex tungt drag som en med perfekta höfter. Och om man ska dra med en hund som har nån typ av höftproblem så tror jag det verkligen kan krävas att man gör annat som hjälper hunden, tex rehab, stretchning, noggrannare uppvärmning osvsosv, om man inte vill skada hunden och få den att "hålla" så länge som möjligt. Tänk dig själv om du har ett kasst knä. Du måste ju inte ta det som en dödsdom, du kan fortfarande träna, men du behöver säkert rehabba och tänka på HUR du tränar mer än om du hade perfekta knän. Det är fullt logiskt för mig, och därmed tycker jag inte det är konstigt att många vill "vänta" tills de har röntgat hunden för att veta förutsättningarna och göra rätt upplägg för en krävande träning. Det är ju en ganska krävande träningsform vi pratar om, jag skulle aldrig säga åt nån att deras hund inte ska röra sig alls bara för att den har dåliga höfter.


5. Tror säkert detta går bra om man har välsittande grejer och inte för tungt. Återigen, tänker då mest på hur "fel" valpar ibland växer, dvs tex att bakbenen kommer före,sen växer frammen ikapp osv.. Dumt då om man har en väska som belastar den tiden, som kanske kan skapa andra problem. Det vore ungefär som om man slängde på en väska på en person med sned rygg som därmed fick ytterligare snedbelastning. Då löper man ganska stor risk att få följdproblem faktiskt.

Valpfoder vet jag inte så särskilt om, kost är en hel djungel.. både för hundar och oss. 

Men just detta med hundar och människor och tillväxt. Det hör ju även till saken att en hund även av de största raserna är närapå färdigväxt efter ett år. På höjden särskilt. Människor tar ca 20 år. Klart att det inte är helt fel att man då tänker lite annorlunda.


Men ja, hysterin är rätt galen. Som detta du skriver om "men folk vågar knappt gå 500 meter med sina 6-månaders valpar på asfalt" ... eller hur,vilka dumheter!!


Tror dock ingen nånsin sagt att en hund tar stryk av att simma som liten. Jämförelsen mot människor vore snarare att man inte rekommenderar barn att styrketräna tungt under typ 15-årsåldern (sa man när jag var liten iaf). Men vi tränade ju såklart, däremot inte typ bänkpräss med maxvikt.

Så precis, mycket är verkligen orimligt, håller med om det. Men vissa saker är nog rimligt ändå, och de måste vi inte glömma bort bara för att vi sätter oss emot skrämselpropagandan.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#9 15 december 2017 av Ayrin Re: Hur börja - skiddrag med aussie

Nä, det är kanske att jag råkat hamna på de hysteriska hunddaddningssiterna, men undvikit de hysteriska barndaddnings-dito, för naturligtvis finns det ett ton skrämselpropaganda där också.


*Men* jag tror aldrig jag sett nåt som ens påminner om "ledskräcken" hos hundägare. Det finns väl barn som bor i de där 8-våningshusen med stentrappor också.... och de flesta hundägare bor ju faktiskt *inte* längst upp i de där 8-våningshusen...


Nä, jag har inte tolkat det som "bör röntgas, annars går den sönder", men motsvarande råd för barn *existerar* inte. Och för all del, simning är väl inget att bråka om, men fotboll, handboll?
Lite misstänker jag väl att det är för att vi har en statligt finansierad humanvård... det finns inget större incitament att lura folk att springa till röntgen stup i kvarten med sina barn. Hundar däremot, där talar vi pengar...

Nah, en sned rygg är ju faktiskt ett sjukdomstillstånd, en temporärt sned hund (som dessutom "bara" är högre fram än bak) har ju inte sådana besvär, egentligen.


Nä, de enda rimliga skälen till "röntga innan" jag kan hitta på är:


1. Man anser att hunden är mer skyddslös än barnet, dvs en hund med dåliga höfter har större sannolikhet än ett barn att "kämpa på". Oklart om jag tror på den dock (men jag har en gnällig hund).


2. Valpen växer fortare (men lever å andra sidan även avsevärt kortare). Kan möjligen vara ett argument för att ta det lugnt med ytterligt snabbväxande raser.


3. Fruktansvärt misslyckad avel där grava ledfel är så vanliga att en stor procent av populationen inte klarar "normal" användning.


För vi talar ju inte extremidrott eller träning på proffsnivå här.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Betalning för aussie   [2] 1 aug: Mira och Esther 2 aug: Mira och Esther Aussie, aktivering och temperament   [3] 28 mar: zkipper 28 mar: bes foder till Aussie   [0] 6 sep: lillflingis Börja träna agility   [4] 18 feb: MartaV 26 mar: Xeleag24 Aussie, Stabyhoun, Tollare??? Vad tror ni?   [5] 17 dec: Maddison 14 jan: saraleppanen Börja träna lydnad & freestyle.   [3] 13 aug: angelica. 15 aug: Lokatten12 Att börja lämna en omplaceringshund ensam då o då   [4] 20 jul: BushundenL 15 nov: Sezziyanen Börja med Rallylydnad   [2] 21 mar: Ida E.P 21 mar: Ida E.P Hjälp ungund har plötsligt börja skälla på allt!   [5] 18 jan: Smulans 25 jan: Smulans miniature american shepherd (mini-aussie)   [2] 9 dec: Tuffstova 10 dec: Tuffstova
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Dobermann | Schäfer | Cavalier King Charles Spaniel | Shetland Sheepdog | Kooikerhondje | Chihuahua
© 1998-2023 Enfinia AB