Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 januari 2018 av username i valpforum (10 svar)
måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Hej!
Blev så osäker och vet inte om jag gör rätt, så tänkte fråga er här på forumet.

Det brukar vara så att min schäfervalp som är 4,5 månad får bra med aktivering. När det är slut så sover han sedan, jag sitter och gör annat. Han vaknar upp igen om ca. 1-2 timmar och ser uttråckad ut slickar sig själv på pungen. Jag läste att detta är en typ av onanering för hunden, vilket bör stämma igen på min. Han gör detta endast vid tillfällen när han inte har något annat att göra, som brukar vara på kvällen, under natten och efter han vaknat och ser att jag inte bryr mig.

Jag vet att valpar behöver sova och han sov väldigt länge förut räckte med lite aktivering, några tillfällen per dag. Nu så sover han betydligt mindre och ser rastlös ut efter varje gång han vaknar. Då är min fråga måste jag aktivera honom hela tiden när han vaknar bara för han ser rastlös och uttråkat ut eller ska jag struna i honom och göra mitt.
Han sover mycket mindre nu och vet inte om det beror på ljud som görs när jag sitter vid datorn tex. eller går iväg.

Raser: Schäfer

Som medlem kan du här läsa lite kort info om username och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#1 27 januari 2018 av Sezziyanen Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Kör ingen aktivitet direkt bara för att han vaknar efter en timma. Tänk såhär: Det blir ju inte bra om han börjar förvänta sig aktivitet varje gång direkt när han vaknar, eller hur?


4,5 månad, det kan vara rejält påfrestande. Men vid den åldern tycker jag du kan ta snabba rastningar ganska ofta. Men testa ignorera valpen om den vaknar efter en liten stund igen efter aktivitet och rastning... låt den vara vaken då, du kan inte tvinga den att sova. Förstås ska den inte få göra rent förbjudna saker.. om den börjar tugga på nån möbel då eller nått hade jag kört ryggsäcken en stund, den gjorde jag flera gånger om dagen när min var valp...

Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#2 27 januari 2018 av username Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Räcker det att jag går ut med honom 2 gånger per dag efter maten runt kvarteret. Sedan leker/ tränar jag honom 5-10 min 3ggr.


Ignorera resten av dagen om han förväntar sig något? Jag känner mig ibland tvingat att hålla igång honom bara för han ser uttråckad ut.

Förresten du har ju svarat på alla andra mina inlägg så tänkte passa på att säga det går framåt nu när jag går med honom tack vare dina råd. Han drar inte lika mycket i kopplet (bara vid hundmöten eller när han ser barn) och skällandet har minskat. Riktigt glad att se hur han utvecklas! 

Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#3 27 januari 2018 av username Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Glömde tillägga att korta rastningar vid tomten sker vid tomten annars. 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 27 januari 2018 av Sezziyanen Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Ah, jag undrade först.. när min var 4,5 månad var vi ute ganska ofta, att rasta 2 ggr om dagen lät väldigt konstigt :P

Jag tycker 3 "promenader" om dagen är kanske mer lagom. Sen kan man ju lägga in kisspauser vid behov.

Jag tycker det låter ganska lite om ni bara går runt kvarteret ett par ggr / dag och några korta kisspauser i trädgården. Ursäkta men hur mycket leker du med valpen? Jag var lätt ute och lekte en 20-30 minuter flera gånger om dagen med min när han var valp, sen fick han ofta nosa upp sitt torrfoder från lägenhetsgolvet eller gräset ute också. Utöver detta gick vi korta promenader/rastningar med 2-3 timmars mellanrum eller så..Tror inte en schäfervalp kommer vara särskilt sömnig efter en promenad runt kvarteret och 5-10 min aktivitet ett par gånger om dagen..

Nu hade jag iofs ingen trädgård där han fick rusa av sig utan vi fick ju alltid gå koppel utomhus. Så det krävdes ännu mer av mig precis när han var liten valp.

Ett lätt sätt att aktivera valpen en stund + få den trött är väl att ha den att tugga på nått tuggben en stund. Min blev iaf trött av det, efteråt. Dvs, han var jäkligt aktiv när han tuggade, men när benet väl var borta, han hade druckit vatten och fått kissa ute på gräsmattan, då blev han lite trött.

Jag tycker inte du måste ignorera valpen alls, sålänge den beter sig eller vilar. Tvärtom! Jag ignorerade alltid min valp om han stog och torrskällde på mig för uppmärksamhet, men du måste ju inte ignorera honom annars. Jag menade bara att du inte måste dra igång nån lek eller aktivitet så fort han är vaken, men för den skull måste du ju inte helt ignorera honom heller!


Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#5 27 januari 2018 av username Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Han går till en bruksklubb ofta också där håller vi på lite mer, med olika träningsmoment/lek. Annars så går han promenader och leker med min kompis hund. Så han springer av sig bra.

Jag ger honom ett ben också, men han slutar aldrig tugga. Håller på tills benet är slut... och det är stora ben (flåsar mycket efter). Trots detta aldrig trött.
Han får annars också som du skrev leta upp godis/ torrfoder ute eller inne. Känner faktiskt inte att han behöver aktiveras så mycket mer, utan behöver träna mer på att kunna koppla av och ta det lugnt.


Brukar höra att man inte ska störa en valp som sover/ vilar, han kollar på mig och om jag kollar på honom så vaknar han och springer efter mig. Därför känns det som jag måste ignorera honom, för annars så blir han så förväntatsfull på något ska hända.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#6 27 januari 2018 av Sezziyanen Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Min slutade heller aldrig tugga, man fick antingen ge saker som var små nog att det inte var för mycket, eller ta det efter en lagom stund (kör alltid byteshandel då). Trissade upp sig lite, var lite småstissig precis efter och drack vatten, liknande vad din verkar göra. Men sen blev han trött efter en stund. Brukade ta ut honom o kissa direkt efter, då "landade" han sen när vi kom in upplevde jag.

Kan testa mindre goda ben. Finns torkad älghud på djuraffärer som inte innehåller så mycket alls, men håller länge...och är inte lika gott som riktiga ben. Min tuggar lugnare på det, kan tom lämna det och gå runt en vända.

Nej klart du inte behöver störa valpen när den vilar, eller ja, låt han vila menar jag! Men om han vaknar och kommer fram till dig kan du ju klappa honom lite lugnt utan att dra igång en lek eller aktivitet menar jag, du måste ju inte ignorera precis allt var det jag menade :)

Förstår vad du menar om du kollar på honom. Men så har min också varit lite..men man måste ju kunna kolla på eller ge sin hund en lugn klapp utan att det ska betyda NU LEKER VIII. Jag har gjort som så att jag helt enkelt ibland kan ge honom några lugna klappar eller tittar på honom osv.. går han då igång och ska leka, då ignorerar jag just det vilda beteendet. Lugnar han ner sig kan jag ju klappa honom igen. Tror de fattar det med tiden :)

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#7 28 januari 2018 av hundöga återkomst Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Skulle säga till att hunden sluta slicka sig på pungen, lika väl när de börja rida på på andra hundar m.m. inte godkänt.  Kan bli en ful ovana och göra skada. De kan bli blockerade vid hormon faser.  Brukshunds klubben, kan ge råd till en hundägare som har en hund som är är på väg in i en könsmognad.  

Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#8 29 januari 2018 av username Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Tack, lite så jag försöker göra nu. Han blev nämnligen biten av en större hund pga han inte betedde sig och hoppade på den.


Man får hela tiden råd om att "låt valpen vara valp", gillar inte sådanna råd när det kan bli som du säger en ovana.


Jobbar mig frammåt och försöker ta ner honom när han hoppar på andra människor/hundar. Slicka på pungen verkar han aldrig lära sig att sluta, även fast jag avbryter honom hela tiden. Det är intensivt slickande som han gör när han är uttråckad. Nästa steg blir isf att jag tar i honom och säger till?

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#9 3 februari 2018 av Hrímnir Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

 Att han slickar sig på pungen skulle jag tillskriva intimtvätt eller att det kliar, hundar tvättar sina genitalier genom att slicka.. 

Svara på detta inlägg

username
Medlem 2017-11-04
#10 4 februari 2018 av username Re: måste man hålla på med en schäfer hela tiden?

Fast om det kliar/tvättar varför sker det på tillfällen där hunden inte har något annat att göra (ex. under natten).


Jag är väldigt noga att torka av honom efter han varit ute bara för att undvika klåda och annat irriterande för huden. Så intensivt som han slickar så är det svårt att associera det med något normalt beteende. 


 


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Varför juckar min hund på mig hela tiden?   [2] 12 maj: EmelieD 13 maj: Gurkans skaffa en schäfer   [6] 3 apr: Dimma 2 maj: AliceSven HALLÅ VOVVE-MATS!!!   [3] 21 jan: Lona2 24 jan: pipilotta Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Nosstyrd schäfer   [12] 20 okt: Ginza Schäfertik 28 okt: Lillapyret Köpa Schäfer - prestationsångest   [5] 9 mar: TigerLilja 9 jul: Sussane Någon som har schäfer/rottis valp ? :)   [0] 27 jul: Sveasmatte Blandras golden retriever - schäfer   [4] 23 maj: Bella01 27 maj: Lona schäfer tips på kennel   [1] 4 maj: Dimma 6 maj: Ayrin Måste hon väga rätt inför kastrering?   [3] 11 mar: Symbios 14 mar: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Papillon | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2022 Enfinia AB