Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 februari 2018 av Fluffa i skaffa hund (10 svar)
kennel bemötande..(?!)

Hej alla. Vill skaffa renrasig hund med stamtavla (intresse utställning lydnad träning) till familjen från en svensk kennel, och gärna en specifik färg i en ras de flesta raser har ju så man kan välja färg, eller hur.


Mera önskar jag att hunden har naturligt hel svans... då jag plötsligt förstod att de föddes med lite olika längder,,önskar alltså ej att den ska ha kuperad eller halvsvans. Älskar svansar och många hundar på kenneln verkar ha utan svans... så jag ställer såklart frågor om det finns valpar med svans hos dom i en särskild färg som rasen har och även några ut deras kennel ..eller om det kommer att komma den färgen på valp med hel svans.


men nu till det stora frågetecknet,


kenneln jag efterfrågat om en sådan kommer/eller finnes hos dem. Menar att det inte är färgen man ska gå på när man skaffar hund....eller svans. 


 


ja de finns ju många saker man ska välja på självklart men om jag önskar ha säg en svart labrador och inte en gul. 


En black and tan istället för vit och tan. Osv.... förstår ni... varför ska jag bli tillrättavisad? Nu står det på kennelns hemsida att dom inte tillgodo ser önskemål från spekulanter gällande färgval eller önskemål om svans.....


?


ledsamt så ja tappa lusten att utöka familjen med hund nu med det Hr första bemötandet,...


hur gör man när man skaffar hund ska kenneln bestämma vad man ska ha? Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Men paff är jag...Lite pepp tack....


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fluffa och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 7 februari 2018 av Gurkans Önskemål kan man alltid ha

Jag är uppfödare av en ras som finns i två hårlag och fem färger, där allt kan födas i samma kull. Jag brukar säga till de som är intresserade av en valp från mig att de alltid kan ha önskemål angående färg och hårlag, men vad är det viktigaste för dem: att till varje pris få en valp i önskad färg/hårlag eller att få en valp ur just den aktuella kombinationen? Jag som uppfödare väljer nämligen alltid valp helt utan tanke på färg eller hårlag, så bara för att det råkar födas exakt vad en valpspekulant är på jakt efter så är det inte alls säkert att det är den valpen de får, för jag kanske själv behåller den.


Jag hade för många år sedan en valpköpare som var intresserad av en kull som jag väntade. Han var mycket bestämd med hårlag och färg, men han var även mycket bestämd gällande hälsostatus på föräldradjuren. När valparna föddes så fanns det en valp i den färg han ville ha, men hårlaget kunde jag inte säga något om, så jag frågade honom hur han ställde sig till om den önskade valpen inte fick rätt hårlag. Han berättade då hur kan kunde tänka sig, för han ville verkligen ha en valp i denna kull. Det visade sig att ingen av valparna fick det hårlag han ville ha och valpen med rätt färg utvecklade ett bettfel. Då han inte ville stänga några dörrar för utställningar så valde han till slut den andra valpen, som alltså varken hade rätt färg eller hårlag. Han ångrade inte detta val en enda dag så länge hunden levde!


Alltså, mitt råd till dig är att om du vill vara säker på att få en valp ur den kombination du är intresserad av så kan du absolut ha önskemål, men kanske kan du ändra dig om det du söker inte föds? Eller om det finns en annan valp i kullen som bättre passar det du är ute efter?

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 7 februari 2018 av Sezziyanen Re: kennel bemötande..(?!)

Nu är det ju för det första olagligt att kupera hundar i Sverige. Så alla valpar som kommer till och säljs här i landet kommer ha svans, och öron hela. Så det borde inte vara en fråga alls. Visst kan vissa uppfödare ha avelsdjur som är inköpta från utlandet (därmed kuperade), men du som valpköpare berörs inte av detta.

Ang färg. Ja, man ska få ha önskemål om färg.

MEN. Jag kan förstå att tex en uppfödare kan fundera lite över hur seriös en eventuell valpköpare är om det första som kommer upp i förfrågan är färgval...

Svara på detta inlägg

Majala
Medlem 2017-02-03
#3 7 februari 2018 av Majala Re: kennel bemötande..(?!)

Som tidigare skrivet, det är inte lagligt att kupera svans i Sverige. Sedan kanske det beror på ras men det finns ingen garanti att valpen har samma färg när den är vuxen så jag skulle inte välja valp på enbart färg. 

Svara på detta inlägg

tant gredelin
Medlem 2006-03-03
#4 7 februari 2018 av tant gredelin om svansar

Det är inte tillåtet att kupera svansar, men det finns raser som föds med stubbsvans, " halvsvans", och "helsvans, ex västgötaspets och australien shepard.

Svara på detta inlägg

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#5 7 februari 2018 av -Aslan pwd- Re: kennel bemötande..(?!)

Jag hade också färgönskemål först. Jag ville ha en brun med mycket vitt, absolut inte en svart och inte en enfärgad heller, vita tecken var ett måste. Detta var dock inget jag nämnde för uppfödarna (mer än att jag gillade bruna och att jag inte såg vita tecken som något negativt). När jag gick igenom kommande kullar valde jag att fokusera extra på kennlar där jag gillade hundarna/linjerna/uppfödaren samt att chansen var stor att min önskade färg skulle dyka upp (jag valde bort kullar där jag visste att alla valpar skulle bli svarta). Men sedan när min Aslan föddes (i princip helbrun med liten vit fläck på bröstet) var alla mina tankar på färg borta, och jag skulle inte byta bort min i princip helbruna Aslan för någonting i världen! Jag fick erbjudande från en annan kennel om en brun valp med mycket vitt, men när det väl kom till kritan spelade färgen ingen roll (han hade lika gärna kunnat vara helsvart), det var enbart individen det handlade om och att han passade mig.

Visst kan man önska färg, men det finns så mycket viktigare saker, till exempel mentalitet (om man t.ex. vill ha en aktiv eller mer lugn hund), vill man ställa ut vill man även ha en valp med potential exteriört. Om man alltför strikt går på färgönskemål och svans/inte svans finns risken att man får en hund som inte passar en mentalt (t.ex. mer krävande än man önskat, eller tvärtom).

I min ras är det inte ovanligt att man som valpköpare inte ens får tycka till, utan uppfödaren väljer ut den valp åt dig som de tror passar bäst utifrån det de fått veta om valpköparen och dennes önskemål. Det är snäppet värre än att inte få önska färg/svans. Jag valde bort kennlar på grund av detta, jag kan acceptera att få välja mellan 2-3 stycken som de tror kan passa mig, men inte att få "denna eller ingen", för tänk om den valp de valt till mig inte är den jag klickar med. De känner valpen bäst, men jag känner mig själv bäst. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#6 9 februari 2018 av Ayrin Re: kennel bemötande..(?!)

Där måste man väl själv fundera lite. Jag lät uppfödaren välja valp åt mig ur kullen utifrån min beskrivning av vår tänkta framtid. Det blev (naturligtvis...) valpen med den teckning som tilltalade mig minst... Detta har väl inte direkt gjort nåt, jag var inte så brydd på den delen av utseendet :)


*Men*... *är* det väldigt viktigt för dig att få rätt färg- och svanstyp, se till att välja en uppfödare som kan/vill erbjuda det! Hur viktigt detta är för dig i förhållandet till andra parametrar kan du ju bara svara på själv :).

Svara på detta inlägg

Tugga Terrier
Medlem 2004-03-15
#7 9 februari 2018 av Tugga Terrier Re: kennel bemötande..(?!)

Troligen hade den uppfödare du kontaktade ingen valp med den färg och svans du ville ha. Det är vanligt att uppfödare försöker få spekulanter att ändra sig så de blir av med alla sina valpar så fort som möjligt, bl.a. genom att få  spekulanterna att känna sig dumma för att de t.ex. vill ha en valp med viss färg. 


Strunta i den där uppfödaren och kontakta några andra. Du ska känna dig nöjd från början. Vill du t.ex. ha en trefärgad pembrokecorgi med lång svans så ska du inte behöva "byta" till en röd med stubbsvans. Det kan dröja lite längre innan du hittar din önskevalp men du hittar den om du inte har för bråttom. 


 


 

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#8 13 februari 2018 av bes Tycker det låter klokt!

Gissar dessutom att rasen du är intresserad av är australian shepherd och då är det dessutom JÄTTEKLOKT av en uppfödare att reagera när någon hör av sig och har exteriöra prioriteringar. Ingenting att hoppa i offerkoftan för. Vanligtvis shoppar man brukshund för dess bruksegenskaper i syfte att, ja, bruka helt enkelt. Det normala förfarandet är att man väljer en kombination med omsorg med anledning av förväntade mentala och arbetsmässiga egenskaper. Sen hoppas man att man får en valp ur den kombinationen. Utseende bör liksom inte ens finnas på kartan i det här skedet av valpköp av brukshundar. Har du tur att sedan sitta där med två lika bra valpar som du får välja fritt mellan, då kan du ju välja den du tycker är sötast. 


Men det kan såklart gälla en annan ras av sällskapstyp och där kanske det är mer gångbart att höra av sig och prata utseende. 

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#9 13 februari 2018 av bes Och naturligtvis

är det uppfödaren som bestämmer om hen vill sälja valp till dig. Hur skulle det annars vara, menar du? 


 

Svara på detta inlägg

Yogi
Medlem 2016-09-22
#10 18 februari 2018 av Yogi Re: kennel bemötande..(?!)

Jag tänker såhär. 


Du köper en hund och du betalar ibland många tusen för den. Den ska bli din kompis, familjemedlem och kanske arbetskamrat i många år. SJÄLVKLART ska du välja en hund som matcar det DU söker! Bara för att du vill ha en "brun hund med lång svans" betyder det ju inte att du struntar i mentaliteten och frisikheten. Man förutsätter ju att uppfödare avlar på sunda friska individer och att hundarna i valplådan inte skiljer sig alltför mycket åt. För mig är det självklart att man ska kunna välja färg, kön osv. Att uppfödare "väljer åt en" känns helt främmande för mig år 2018.


Jag har hört om uppfödare där man inte får välja vare sig färg eller kön. Jag har valt bort dessa direkt. De säljer en vara. Jag är kund och betalar för en vara. Jag vet vad jag vill ha och vad jag är beredd att betala för. Kan de inte leverera så går jag till nästa. Det är lika enkelt som när man köper andra saker. 


En annan sak: Jag vill gärna ha kontakt med uppfödaren senare. Om man känner redan innan man har gjort affären att man är på helt olika våglängd och att man blir upretad av uppfödarens idéer och tankesätt så är det nog lika bra att inte köpa hund av hen utan let avidare. 


Så mitt råd till dig är att gå vidare. Det finns hur många hundar och uppfödare som helst därute. Ödsla inte tid på den du inte gillar utan let avidare tills du hittar rätt för dig. <3


Lycka till! Och STÅ PÅ DIG! Man ska inte välja hund efter dess utseende men om man har ringat in vilken ras man vill ha så kan man visst välja exteriör som färg och täckning inom rasen. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skivarp kennel   [5] 17 maj: Anaroses 18 maj: Lona Finsk Lapphund Kennel   [6] 30 apr: SmilesGB 6 maj: Ayrin Retro mops / Kennel som avlar på retro utseende   [7] 8 apr: danilouie 19 jul: Sanna.palsson78 Tips på kennels!   [8] 18 feb: Elsa90 28 feb: Lona kennel Golden retriver mörkröd   [2] 7 jun: Bella01 9 jun: Lona schäfer tips på kennel   [1] 4 maj: Dimma 6 maj: Ayrin Skivarps kennel   [9] 27 apr: Albin-Nellie 3 maj: Sevgilim Köpa dvärgpincher vilken kennel ?   [0] 30 aug: Gabrielle Tips på bra kennel för dvärgschnauzer   [6] 3 maj: FamiljenS 4 maj: Sezziyanen Stora muskulösa labradorer - tips på kennel?   [3] 10 dec: Jens.Johan 14 dec: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Afghanhund | Jack Russell Terrier | Affenpinscher | Shetland Sheepdog | Golden Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB