Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 februari 2018 av BondBrud i skaffa hund (49 svar)
Vakthund, vilken ras?

Hej!


Eftersom jag är ny på forumet ber jag på förhand om ursäkt ifall jag missförstår något kring forumets inläggskultur.


Jag och min make bor ensligt ute på landet med våra djur. Tanken har hela tiden varit att vi ska skaffa hund så småningom, och detta "småningom" börjar kännas allt närmre.


Liksom alla våra djur har sina uppgifter på gården så kommer även hunden att ha det. Vi behöver en vakthund. Detta både för min beskydd när maken är hemifrån, men också för att skydda andra djur på gården mot rovdjur. Hade jag varit ensam i hushållet så hade valet fallit på en neapolitansk mastiff, så att ni vet på ett ungefär vad för typ av vaktegenskaper jag är ute efter. Anledningen till att en mastino ändå inte är aktuell är att min man är helt novis på hundar. Själv har jag en hel del erfarenhet av olika raser och individer, och även av mastinon... men även maken måste ju trivas med vår framtida hund.


I övrigt kommer hunden aldrig lämnas ensam med undantag för eventuella sjukhusvistelser och dylikt, och vi skulle gärna ha en ras som kräver mycket fysisk aktivitet även om inte detta är något krav på någotvis. Är rasen krävande rörande fysisk aktivitet behöver den dock vara mindre krävande rörande fostran, då det i sådant fall är maken som kommer att motionera hunden för det mesta. Givetvis vill vi även att hunden är tillgiven.


Vi letar alltså efter en utpräglad vakthund, men en som även min nybörjarmake kan hantera. Vilken ras skulle ni här rekommendera oss, och varför?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om BondBrud och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 5
12345

mariaambrosia
Medlem 2015-09-05
#1 20 februari 2018 av mariaambrosia Re: Vakthund, vilken ras?

Om den ska vakta boskapen på gården så krävs nog en ras som tål kylan vinter tid om den ska vara ute längre stunder , finns ju massor av olika gårds vakts hundar, vilken ni ska skaffa är svårt att säga. 

Svara på detta inlägg

BondBrud
Medlem 2018-02-20
#2 20 februari 2018 av BondBrud Re: Vakthund, vilken ras?

Jag förstår hur du menar, men våra djur går in nattetid på vintern och hunden kommer då att vara inne och snarare vakta mig ;)


Däremot är vi förstås ute hela dagarna, och ibland har vi ned mot -30, så hunden behöver ändå tåla en del kyla ja.


 


Jag funderar på spansk mastiff, men jag undrar om den är för dominant lagd för min man.


Den engelska mastiffen är ju betydligt mildare, enligt rasbeskrivningen i alla fall, men skulle kanske fungera ändå, jag vet inte... Jag har inte någon egen erfarenhet av den rasen. Hur tål den kyla?

Svara på detta inlägg

mariaambrosia
Medlem 2015-09-05
#3 20 februari 2018 av mariaambrosia Re: Vakthund, vilken ras?

Gillar din smak av raser 🙂


det verkar ju ändå som att du har erfarenhet sedan tidigare av napolitanare, så du borde väl inte ha några problem att ”träna” mannen i hund uppfostran etc ? Alla tyngre molloser är ju ändå relativt med betoning på relativt ganska lika i egenskaper och mentalitet . 

Svara på detta inlägg

BondBrud
Medlem 2018-02-20
#4 20 februari 2018 av BondBrud Re: Vakthund, vilken ras?

Träna hundar är en sak. Träna mannen, det rår inte ens jag på ;)


Å andra sidan lär det till största delen bli min hund oavsett vilken ras vi skaffar oss eftersom hunden kommer att vara med mig hela tiden. Jag skulle dock tycka att det vore skönt om maken slapp bli uppäten när han kom hem om jag råkar vara iväg och hämta ved medan hunden vaktar getterna ;)

Svara på detta inlägg

mariaambrosia
Medlem 2015-09-05
#5 20 februari 2018 av mariaambrosia Re: Vakthund, vilken ras?

Växer valpen upp med honom i hushållet så vet ju valpen att han tillhör flocken , det kommer aldrig bli ett problem 

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#6 21 februari 2018 av Hortensia Re: Vakthund, vilken ras?

Det kan du verkligen inte veta något om, eftersom det finns gott om exempel även på normalt fridfulla och toleranta sällskapshundar, som av någon anledning väljer att vakta en utvald familjemedlem med frenesi.


Extremt storvuxna, utpräglade vakthundraser innebär, naturligtvis, en betydligt större risk för att någon människa - avsiktligt eller oavsiktligt - kommer till allvarlig skada. Särskilt om människan ifråga är ovan vid hundar.


Till TS: De flesta större, skällande hundar lär uppfattas rejält avskräckande av illvilliga två- eller fyrbenta besökare.


Specifika vaktegenskaper förefaller därför underordnade, exempelvis, extremt liten jaktlust i just ditt fall. Mitt råd blir att välja en så förväntat fysiskt frisk, vädertålig och mentalt sund individ som möjligt. Lycka till!

Svara på detta inlägg

BondBrud
Medlem 2018-02-20
#7 21 februari 2018 av BondBrud Re: Vakthund, vilken ras?

Hej Hortensia!


Att hunden har så liten jaktinstinkt som möjligt är, precis som du också påpekar, oerhört viktigt. I Mastinon skulle jag få både och dock: en fantastisk vakt/skyddshund som är helt ointresserad av jakt och naturligt vaktar allt inom reviret (inklusive små kycklingar). Tyvärr hänger ett sådant vaktbetéende ihop med ett stort självförtroende och dominans, eftersom en bra vakthund kan ta egna initiativ och står pall oavsett vilket motstånd den kan tänkas möta. Just detta är dilemmat ja. Kanske får vi tänka om en aning rörande just vaktegenskaperna, men jag vet ingen annan hund jag skulle lita mer på ihop med tex småfåglarna än de mer ursprungliga mastifferna. Har du något förslag?


De mastiffer jag haft tidigare har definitivt varit enmans(kvinnas)hundar, även fast de marknadsförts som familjehundar. De har lärt sig vilka människor (och djur) som ska accepteras vistas på reviret och även försvarat dessa, men jag litade aldrig 100% på dem med barnen. Då var ändå hundarna ordentligt socialiserade.


Jag hade alltid hunden med mig i alla lägen på den tiden, men jag vill inte behöva ha den kollen med denna hund. Som du säger är säkerheten verkligen något att ta i beaktande med vissa raser.


Numera bor här inga barn. Att min man skulle ha någon sorts ordning på hunden inbillar nog ingen av oss sig egentligen. Idag har katten, ankorna och getterna vrålpli på mannen, vilket vi arbetar lite på att förändra. Han behöver dock kunna hantera hunden i vardagssituationer som uppstår, om du förstår hur jag menar ;)


Tänker du på någon särskilld ras som skulle avskräcka, inte jaga, tåla kyla och vara genetiskt mer undergiven?


Tack på förhand!

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#8 21 februari 2018 av Sezziyanen Re: Vakthund, vilken ras?

Jag undrar lite om detta med vaktbehovet. Varför känner ni att ni behöver en extremt utpräglad vakthund? Är farorna så stora där ni bor att ni måste prioritera just självständigt vaktande över allt annat med de svårigheter det kan innebära? De flesta stora hundar är ganska avskräckande och larmar väldigt väl, sen är det väl en annan femma hur väl de faktiskt skulle vakta eller skydda nån i skarpt läge förstås. Men ni vill ju även att hunden skall funka bra med er i familjen tänker jag. Och i alla andra avseenden på gården.

Med det sagt så hade jag direkt velat ha en Broholmer om jag bodde på gård, verkar som en mastiff med förhållandevis god hälsostatus och seriös avel. Samtidigt vet jag inte om jag hade velat ha en mastiff av anledningen att de är mer slöa än tex vallhundsraser, samt att jag hade funderat en del på hur de tålde riktig kyla. 

Svara på detta inlägg

BondBrud
Medlem 2018-02-20
#9 21 februari 2018 av BondBrud Re: Vakthund, vilken ras?

Ja, jag uppfattar faran som stor då jag titt som tätt fått ovälkommet (om du förstår vad jag menar) besök när min man far bort, och då när jag är hemma dessutom. Hela anledningen till att vi vill ha en hund är denna, även om just jag då haft hundar större delen av mitt liv och gärna för egen del hade haft en hund bara för sällskap (men detta är alltså inte aktuellt för oss). Däremot måste inte vaktegenskapen vara viktigare än allt annat, men den behöver finnas där.


Jag har tittat och funderat lite över broholmern faktiskt, och det verkar vara en mycket trevlig ras. Jag har dock ingen erfarenhet av dem själv, men jag vet som tidigare nämnts att alla raser inte alltid fungerar riktigt så som det de marknadsförs som. Har du någon erfarenhet av broholmern, och vilken isf? Det vore spännande att få höra mer om denna ras från någon som är bekant med en sådan vovve :)

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#10 21 februari 2018 av Sezziyanen Re: Vakthund, vilken ras?

Tyvärr inte träffat nån Broholmer, bara läst om. Det som lockar mig med dem är att de verkar ha seriöst avelsarbete och att hälsan verkar god för att vara en mastiff.

Jag tycker lite som en föregående talare dock att det känns som en väldigt dålig vakthund om den inte accepterar och släpper fram flocken utan vidare. Dvs att din make inte skulle kunna komma och gå som han ville när hunden har växt upp meder.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 5
12345

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken ras bör jag para min blandras med?   [6] 14 jan: DogLover85 27 jan: Mira och Esther Urinvägsinfektion, vilken antibiotika används?   [4] 8 dec: Chocolate AK 9 dec: Puddingpastejn Vilken ras passar oss?   [12] 24 sep: Nokko 6 okt: Dimma Vilken hundras passar mig?   [11] 4 jul: VovveVovveVovve 5 jul: VovveVovveVovve Vilken ras, identifiera   [1] 28 jun: Blade122222 28 jun: aenima Vilken bilbur till en Kia Ceed för en golden?   [5] 12 apr: Maria&Scilla 14 jul: Maria&Scilla Vilken hund kan passa med mig?   [1] 14 jan: Paprikus 15 jan: -Aslan pwd- Vilken hundras passar mig?   [3] 27 okt: Hannaandersson 28 okt: Ayrin Vilken ras skulle kunna passa mig och min familj   [10] 18 okt: frejgalej 27 okt: Leias husse Vilken ras?Glad, pigg, mellanstor (kanske grupp8?)   [7] 10 sep: Camido 13 sep: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Finsk Lapphund | Golden Retriever | Dobermann | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Chinese Crested Dog
© 1998-2023 Enfinia AB