Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 mars 2018 av Livet i skaffa hund (2 svar)
Collie eller annan hundras

Hej alla fina hundvänner!


Nu har det gått cirka 3,5 år sen min älskade hund somnade in ocn jag har med stor iver börjat leta efter en ny fyrbent bästis att vara aktiv med. Jag har tittat och läst om många hundraser och mer eller mindre fastnat för korthårig collie, som verkar passar in på alla mina krav/önskemål.... Tvekar dock då jag läser att det inte verkar vara ovanligt med nervösa/ängsliga collies… Har ni erfarenhet av collies så får ni gärna dela med er och/eller om ni har tips på andra hundraser, som passar in på nedanstående önskemål.1) En större hundras (ca 52-62 cm och ca 25 kg) som är relativt frisk.
2) En hundras som inte är typiskt skällig då jag bor i lägenhet.
3) En hundras som inte kräver en massa pälsvård och/eller fäller en massa hår hela tiden, då jag helst inte borstar och städar mer än en gång i veckan. Tillfälligt i perioder funkar bra förstås, men inga trimhundar (har haft och vill inte trimma mer) eller långhåriga hundar, då de drar in mycket grus och halva skogen
4) En hundras som är vänligt inställd mot folk och andra hundar utan att vara för på (En korthårig collie kan ju vara för på, men något räknar jag med att jobba på).
5) En hundras som gillar att vandra i skog och mark, gillar utmaningar såsom lydnad, agility/rallylydnad och sök/spår, samt som oftast är bra på inkallning, så ingen ras som är för loj, för enveten, blir uttråkad fort och ingen ras med stor jaktlust.
6) En hundras som kan vara själv i några timmar medan jag arbetar, så ingen större tendens till seperationsångest, och en ras som inte kräver en massa motion/aktivering varje dag, då det finns dagar som jag inte har tiden eller orken, även om hunden självklart får promenader och omsorg även de dagarna.Jag är fullt införstådd med att hunden behöver motion, fostran och kärlek oavsett hur väl rasen i sig passar in på mina önskemål. Hoppas dock att det finns någon som kan tipsa mig om hundraser som prickar de flesta rätt i listan ovan - Tack


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Livet och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#1 17 mars 2018 av Voff 92 Re: Collie eller annan hundras

Hej.


Har också kollat på korthårig collie när den långhåriga inte lockar mig. Men som jag förstått är de antingen väldigt på och arbetsmaskiner eller lik whippet väldigt försiktiga och känsliga eller rädda för ljud och föremål. Det jag backar på är att de kan vakta en del med men vissa skäller och vaktar tydligen inte mycket alls.


Mot dig har jag fastnat för Bearded Collie mer istället, de har också känslighet och rädsla men en mjukhet jag tycker om, de verkar vara lite clowner och väldigt följsama. Pälsen lär bli jobb men jag har haft trimmras och vet pälsjobbet, fördelen med längre päls är att den fälls i tussar på golvet eller borstas ur pälsen så det inte blir som barr överallt.


Annats har jag kollat en del på Finsk lapphund med.


Funderar om Australian Shepherd av lite mer sällskapshund linjen skulle vara något för dig?


Funderar lite på labrador, dalmatiner, kelpie (inte working kelpie) eller belgisk vallhund i 4 pälsvarianter. Kanske även schäfer men kan vara för krävande.


Finns många stora korthåriga hundar, har själv svårare att hitta en mellanstor hund i mellanlång päls.

Svara på detta inlägg

Livet
Medlem 2018-02-19
#2 14 april 2018 av Livet Re: Collie eller annan hundras

Tack för din reflektion! Jag har länge funderat på korthårig collie, gått ifrån den och sen kommit tillbaka till den... Har kommit fram till att det maste betyda något att jag går ifrån den hela tiden och att jag därför inte ska välja den...


Angående Australian Shephard så verkar det finnas för hög risk att få en ängslig individ precis som collie, så jag tror inte jag vill satsa på den, men tack för tipset! Det är just pälsvården som gör att jag inte är intresserad av Bearded collie, annars verkar den vara en ras som hade passat mig bra också.


Har dock börjat tumma lite på pälsvården och kommit fram till att lite borstning då och då är okej. Hade trimhundar när jag växte upp och första hunden efter dem som jag skaffade i vuxen ålder var en slätharig (pincher) för minimal pälsvård stod högst på listan då. Nu känns det dock inte lika viktigt längre med minimal pälsvård, även om jag inte vill gå åt andra hållet heller.


Har utöver collie kikat på kelpi (sällskapslinje), Schapendoes och Lagotto, med "lagom" pälsvård för min del, men jag vill ha en större hund en gång i mitt liv i alla fall (har haft stora hundar genom en relation, men aldrig en egen), så har gått ifran dessa mellanstora hundar också... För nu i alla fall... Har börjat kika på Bauvier de Flanders och Barbet. Bauvier verkar dock vara lika arbetande/kraftfull som en schäfer, medan Barbet verkar vara lite mildare i det avseendet och passar nog mitt liv bättre med mycket aktivitet, samtidigt som det kan gå nagra dagar emellan med endast långpromenad och gos.


Tror du att det blir en Bearded collie för din del? Har du kikat på Lagotto Ramagnolo? Den har kanske för lite päls for din smak? Det är frustrerande och spännande på samma gång att inte ha fastnat 100% för en ras, men en dag tar jag klivet

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken hundras passar mig?   [11] 4 jul: VovveVovveVovve 5 jul: VovveVovveVovve Hundras som passar bäst för aktivt liv i Norrland?   [21] 26 jan: Loppan01 17 mar: *Fröken* Nytt beteende - uppvaktade annan hanhund   [2] 4 jan: annord 9 jan: Draghund Vilken hundras passar mig?   [3] 27 okt: Hannaandersson 28 okt: Ayrin Vilken hundras passar oss?   [14] 8 jun: jkpg 9 jun: Gurkans 10-veckors valp smet och nafsade på en annan hund   [10] 12 maj: Cofss 16 maj: Hortensia Förslag på kärleksfull hundras ?   [15] 29 apr: Veruska 30 jul: Effi Hundras för lydnad och långa promenader?   [8] 5 mar: Acey 9 mar: Ayrin Vilken hundras passar dessa förutsättningar?   [23] 17 nov: Laban76 21 nov: Laban76 Framtiden med en hund som bitit annan hund   [2] 17 nov: Staffemamma_ 18 nov: Staffemamma_
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dandie Dinmont Terrier | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Schäfer | Dalmatiner
© 1998-2022 Enfinia AB