Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 mars 2018 av entillhundtack i skaffa hund (1 svar)
Svårt att bestämma mig i den oändliga rasdjungeln

Ännu en rasväljartråd, som om det inte fanns nog av dom? :p Men ibland behöver man lite perspektiv utifrån...


Om oss:


Vi bor i villa, med hundgård och uppvärmt hundrum (de bor dock till största del med oss inomhus). Vi har redan tre hundar, en lapphund och två collies. Har dock vana av alla möjliga raser genom arbetet.


Har inget större tävlingsintresse, men det händer ibland för skojs skull. Tränar dock agility, rally, sök, nosework och lydnad med de nuvarande hundarna ett par gånger i veckan. 


Raser vi funderar på (andra förslag är naturligtvis välkomna):  • Sheltie ligger högt på listan just nu tror jag, +behändig storlek och ändå arbetsvillig, - är egentligen inte så mycket för pälsvård, men det fungerar ju med våra collies så det kanske är något vi kan leva med. 

  • Collie Lh, trivs bra med rasen, men vill prova på något annat också. Gillar deras tillgivenhet och att de är riktiga myshundar samtidigt som de är arbetsvilliga även om det inte är i klass med många andra brukshundar. 

  • Australian shepherd, gillar ju vallhundar generellt. + är mångsidiga. - aktivitetsnivån, något högre än vi önskar för tillfället. + roliga att arbeta med.

  • Berner sennen, + mysig, mångsidig, lagom aktivitetsnivå. - något större än vi tänkt oss, många sjukdomar inom rasen, passar inte till agility.

  • lapphund, - vill ha en något mer arbetsvillig hund, på det sätt att den nya hunden ska va mer föremålsintresserad och ha ett mer naturligt sätt att arbeta närmare föraren. + bra storlek, gladsinta. - vill prova på något annat.

  • Tollare, + bra storlek - kanske passar bättre för spår, sök och nosework snarare än agility och lydnad vilket är mina favoritgrenar och om jag ska tävla så är det där.

  • Belgisk vallhund, - minus för vakten och något högre aktivitetsnivå än tänkt. + Rolig att arbeta med.


Vad vi söker: En hund som passar för agility och lydnad, har ett gott föremålsintresse och gillar att arbeta nära sin förare. Vill helst ha en hund som är ca 35-55cm i manke. Helst inte allt för mycket vakt och jakt då jag inte är intresserad av sådana grenar. Vill gärna ha i alla fall några liknande egenskaper till de hundar vi redan har för en harmonisk flockdynamik.


Vi vill inte ha en hund som har en mindre aktivitetsnivå än de vi redan har, jag var noga med de vi har att välja hundar efter linjer som anses vara "arbetslinjer", de är därför något mer aktiva än medel inom rasen. Jag är som regel nöjd med aktivitetsnivån på våra nuvarande hundar, något mer eller mindre är väl ingen stor grej, viktigaste är hur hunden arbetar och hundens attityd.

Berätta gärna om era erfarenheter kring dessa raser och ge gärna förslag på vad som skulle kunna vara en passande ras.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om entillhundtack och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#1 8 maj 2018 av Voff 92 Re: Svårt att bestämma mig i den oändliga ras...

Låter som att vallhund är det ni har närmast hjärtat?


Berner sennen är en stor och väldigt krävande hund med mycket vakt och svår att arbeta med vad jag har upplevt, en släkting hade en stor dominant tik när jag var barn som hoppade upp på mig och stälde mig mot en vägg en gång, den morrade om jag skulle klappa etc. Så det är verkligen en ras som fått mig hundrädd mot svarta, hoppande hundar eller djur över lag. Rätt skött är de säkert fina hundar men den jag minns gick mest runt på en lantgård utan jobb.


Tycker Sheltie eller LH Collie låter smart och likt det ni har men finns ju lugnare individer där mot sällskap och även extremt aktiva som vallar det mesta, känner en med liten Sheltie tik som skäller på i stort allt och vill jaga bilar eller andra djur, troligen hög energi... Hört att just Sheltie är lätta att jobba med och duktiga på agillity.


 


Jag tänkte faktiskt lite på Tollare för er när de verkligen inte är soffhundar, kanske t.o.m. högre energi än vad ni söker. Träffade en individ hos en som red och lät hunden springa med men hunden for ändå runt i trädgården likt en duracellkanin och verkade inte särskillt jaktintresserad men finns nog olika individer där. Tänker att när en hästmänniska tycker hunden är pigg då är den nog väldigt extrem.  De har rykte av att vara svårmotiverande men påminner om BC i att kunna lära sig alla möjliga trix eller agillity.


Funderar även på om Austrlian Kelpie kunde vara något? Working kelpie kan nog bli något krävande likt Aussien eller BC men är härliga hundar, mött en working Kelpie jag tyckte mycket om men den behövde verkligen få valla och jobba.


Kan ni tänka er att trimma en hund så har en släkting skaffat en Portugisisk vattenhund som verkar behöva jobba och vara mycket aktiv.


Australian Cattledog eller belgisk vallhund verkar ju vara väldigt krävande och villiga hundar och belgaren finns ju i många olika pälsvarianter, är osäker om den individen jag mötte var BV eller Hollands herdehund när de är rätt lika men var en mysig mindre tik som var väldigt lagom i sättet.


Västgötaspets är ju lite lik lapphunden i hur den kommit till och är mer vallhund än ren spets igentligen. De är väldigt krävande att få ut sin energi och kanske något liten men perfekt om de ska hoppa och fara genom tunnlar i agillity. Lite likt Sheltie men ändå inte.


Jag personligen skulle titta mer på en lapphund som låg i den energin ni vill ha, finns dem som är väldigt duktiga i agillty eller att jobbas med, även Tysk mittelspitz som är en mindre liknande hund ska vara väldigt duktig i agillty men tyvärr mer skällig.


Annars har jag mest mött Golden och Labrador i större hundar och där finns ju allt från över hög energi till rena soffpotatisar men de brukar vara väldigt härliga, framåt hundar som gärna vill göra saker med ägaren/föraren.


I hälsa så brukar vallhundar och spetshundar vara väldigt friska långt upp i åren, Berner sennen har mycket hälsoproblem ihop med retriver som golden och labrador som är populära, annars ska nog Tollaren och Portugisisk vattenhund vara mer friska när de är mer ovanliga, men har dåligt kunnande där.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Svårt komma till ro på natten , förstorad prostata   [4] 3 nov: melvin13 3 nov: melvin13 Svart parasit (?) i hundens päls?   [1] 1 sep: Siggelino 1 sep: Lena och vildingarna Söker uppfödare av svart schäfer   [0] 2 mar: Silver_ Staffar skadade spädbarn svårt!   [15] 21 nov: hundöga återkomst 21 dec: Lona Svart bajs till ytan- magsår?   [3] 24 jun: Ford 26 jun: VildaVittra Svart bajs, flåsar   [5] 7 maj: poppsi 29 maj: username Om foder, till känslig hund, svårt val.   [0] 1 feb: Voff 92 Svårt beslut HJÄLP!   [4] 16 nov: username 29 nov: Ginza Schäfertik Svårt komma till ro och beter sig konstigt.   [4] 17 sep: lisama 5 okt: lisama Svårt beslut operera el inte?   [6] 28 aug: snuffisen 29 aug: snuffisen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Chihuahua | Golden Retriever | Pudel | Boxer
© 1998-2021 Enfinia AB