Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 april 2018 av ErikaKa i övriga hundfrågor (6 svar)
Jämförelse av päls?

Hej allihopa! 


Jag planerar att skaffa hund inom det närmsta året och jag är en sådan person som innan jag ger mig in på något nytt, vill veta allt som finns att veta. Jag har läst på, utforskat och gjort min research på alla möjliga intressanta raser, men ett ämne som verkar väldigt subjektivt är hur, hur ofta och hur mycket olika hundar fäller.Dessa är några av hundarna som jag är intresserad av: Belgisk Malinois, Border Collie, Dutch Shepherd. Kan någon hjälpa mig att få en bättre ide om hur mycket av deras respektive pälsar kommer befinna sig i alla mina kläder, möbler och utrymmen? Jag har tidigare pälserfarenhet av Irish Soft Coated Wheaten Terrier, German Mittel Spitz, Siberian Husky/Schäfer mix och Golden Retriever. Spetsen, till exempel, fäller, men håret samlar ihop sig själv i klumpar på golvet och smyger sig inte in i garderoben så värst, medan husky/schäferns små hårstrån fanns överallt, även efter att jag flyttat ut.Förslag om liknande (aktivitetsnivå, intelligens, utseende) raser som fäller mindre/bara ibland mottages gärna!
Tack för svar 😊


Som medlem kan du här läsa lite kort info om ErikaKa och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 2 april 2018 av Gurkans Re: Jämförelse av päls?

Generellt så är långhåriga hundar "snällare" med sin päls än korthåriga. Den mjuka ullen lägger sig i tussar som man lätt dammsuger upp. Dessutom faller det sig mer naturligt att borsta/kamma ur en långhårspäls än en korthårspäls.


Å andra sidan så skulle jag faktiskt inte alls låta hårfällning avgöra mitt rasval, men så är jag ingen städpedant alls.

Svara på detta inlägg

ErikaKa
Medlem 2018-04-01
#2 3 april 2018 av ErikaKa Re: Jämförelse av päls?

Tack för ditt svar! 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 5 april 2018 av hundöga återkomst Re: Jämförelse av päls?

Som Gurkan skrev" man ska inte titta sig blind på(om det inte plågar hunden t.ex om olika pälsanlag har blandas och svåra tovor uppstår) pälsanlag" det finns anda värden. Pälsen är ett skydd för hunden och kräver olika vård. T.ex. kinesisk nakenhund fäller inte på samma sätt som pälshund, men behöver då skyddas mot yttre förhållande. Som en pudelägare skrev, pudelns päls fäller inte, den växer och kräver underhåll. Sen av egen och andra hundägare erfarenhet så kan kön spela en roll. Tikar fäller oftare än hanar,. på grund av löp.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 5 april 2018 av Lona Re: Jämförelse av päls?

Å andra sidan tycker jag att hanarna barrar mest hela tiden, medan tikarna fäller av sig rejält på en gång. Beror väl på ras också, labbar är ju kända för att fälla hela tiden och har man sex stycken så märks det...


TS, även jag tycker att det är ett lite bakvänt sätt att välja ras även om jag förstår att du kollat på mentaliteten också. Ett alterativ är ju lakken som ju har strävhårig päls. Dock finns de inte i samma breda "utbud" som tex malle.


Vad vill du göra med din hund? Jag tillhör de som tycker att en bc ska få valla för att riktigt må bra, visst finns det border collies som inte är så vallbenägna men man kan knappast utgå från att få en icke rastypisk hund.
Att du vill jobba med hunden fattar jag, men med vad? Eventuellt skulle bruksschäfer vara värt att kika på men de fäller ju rejält. Lite mer sansade än de andra också, även om det kan vara rejält med krut även i en schäfer. (Schäfer tänker åtminstone samtidigt som de handlar, inte som belgarna som handlar först och kopplar på hjärnan efteråt, typ.)
Kelpie? Aussie?

Svara på detta inlägg

ErikaKa
Medlem 2018-04-01
#5 5 april 2018 av ErikaKa Re: Jämförelse av päls?

Tack för era svar! Jag inser nu, så här i efterhand, att om man som första inlägg och som ny på ett forum ställer frågor om den typen av bekvämligheter, så framstår man sig som ganska ytlig och oseriös. Helt och hållet mitt fel!


Jag har de senaste månaderna läst på och gjort ordentliga efterforskningar på flertalet olika raser, och det jag värderar mest är intelligens, vilja att lära sig och energi. Jag är ute efter en hund som kan matcha min energinivå. Jag kommer förmodligen inte träna för vallning eller protection, utan fokusera mer på agility, sök, spårning, lydnad, och liknande aktiviteter, så jag uppskattar din åsikt om BC och vallning. Har även kollat på Aussie, men de bör väl också ha något att valla för att må som bäst?


Som en annan del av min efterforskningar ska jag i helgen till American Belgian Malinois Club's National Specialty för att träffa både hundar och ägare, och ta chansen att lära mig mer om alla fyra varianter av belgare. Jag ber om ursäkt om jag framstod som bekväm, jag vill helt enkelt bara veta allt som går att veta i förhand innan jag tar ett sådant här beslut :)

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 9 april 2018 av Lona Re: Jämförelse av päls?

Hej igen!
Jag får börja med att be om ursäkt för mitt något sura inlägg, jag tenderar att reagera ganska grinigt när folk är intresserade av att skaffa utpräglade arbetsraser som tex malle, bc och jaktlabbe utan att det framgår specifikt att de faktiskt vill ha just deras arbetsförmåga och motor.
Tyvärr är det alltför många som dras till dessa raser utan att inse vad de kräver för att må bra - och en understimulerad malle tenderar till att bli överjävlig för både sig själv och omgivningen.


Bor du i Sverige/kommer att köpa hunden här? Det skiljer ofta en del mentalt mellan svenska/europeiska linjer och amerikanska (gäller de flesta raser), riktigt hur det skiljer sig just när det gäller malle & Co vet jag dock inte.


Det kan dock vara bra att ha i åtanke att det som är självklart med en svensk hund inte alltid är det med en amerikansk och vice versa (vilket för övrigt även kan gälla exteriör och hälsa).


Nu har jag inte haft malle själv, men de kan vara väldigt mycket hund som faktiskt är ganska pestiga om man inte vill ha just den superkapaciteten. Terv och grönis är ofta några snäpp mindre "på", där finns dock större problem med mentaliteten - och numera får man även para mellan rasvarianterna. Det finns "tervar" som bara har malle bakåt i stamtavlan och de är naturligtvis som en malle mentalt även om de har lång päls.


Man behöver givetvis inte storsatsa på tävling för att ha den typen av hund men om man inte verkligen vill jobba med sin hund medför det ofta större nackdelar än fördelar med deraserna. Man kan göra det lättare för sig som hundägare, om man säger så.


Belgare är annars skitkul att träna med och de vill bara ha mermermer. Vad man än erbjuder så ställer de upp.
Vardagen, tja, den är definitivt lättare nu med jaktlabbar än när vi hade tervar...


Ett litet varningens ord när det gäller högenergi-raser; om man är lika högenergisk själv kan det bli för mycket påslag, att förare och hund triggar varandra så det blir massa stress istället.
Är man aktiv och energisk så vill man sannolikt inte ha en "seg" hund utan en som har snabba reaktioner, men ibland blir den bästa kombon att man har en lite coolare hund som balanserar det hela.


Som en jämförelse så kan en jaktlabbe eller -golden ha lika stor arbetskapacitet och motivation som tex belgare och aussie men de har inte den där "nerven" som lätt slår över.
Jaktlabbe är just för jakt i mina ögon, men du skulle faktiskt kunna kika lite på jaktgolden. De är mer allroundavlade och har en större bredd än labbarna.  


Aussie är en ganska splittrad ras mentalt, de avlas dels med inriktning på utställning (vilket brukar vara en katastrof för mentaliteten även ur "vardagssynpunkt"), dels med inriktning på bruks. En del av brukslinjerna är mer ingående vallningsavlade, vanliga bruksaussies behöver annars definitivt inte valla för att må bra - bara de får jobba med något vettigt.


Kelpie kan som sagt också vara värd att kolla på, men de tenderar också ha "extra allt" när det gäller energi och aktivitetsnivå.


Möjligen kan en Berger des pyrénées eller mudi passa också men kan vara riktigt svåra att få tag på en med bra mentalitet.


Bruksschäfer - som sagt lite mer sans i än belgarna men har absolut både energi och arbetsvilja. Kan många gånger vara lite mer "lättkörda" än belgare då de inte kräver riktigt samma fingertoppskänsla hos föraren.


Vill du lägga dig några snäpp lägre vad gäller aktivitet och energi så kan en bruksavlad collie funka. Betydligt mer lättsamma än de riktiga arbetsmyrorna - men så har de oftast inte samma kapacitet heller. Finns både kort- och långhårig.


Schapendoes är också en pigg och rolig ras - men är inte i samma nivå som belgare, holländare mfl. Går att klippa ner i en sportfrisyr och fäller då inte.


Missförstå mig inte, vill man ha en riktigt högenergisk hund och har möjligheterna att stimulera den på rätt sätt är det givetvis den typen av hund man skall satsa på - det är inte roligt vare sig om man får en ras eller individ som ligger högre eller lägre än önskat vad gäller arbetskapacitet, intelligens och motivation.


Tyvärr är det så med många av de här raserna att de blivit spretiga mentalt då en del uppfödare riktar in sig främst på arbete medan andra avlar mer på utställning.
Det säger väl sig självt att efter några generationer så blir linjerna olika mentalt...
Tyvärr tappar många av utställningshundarna inte bara arbetskapaciteten, de får ofta även en sämre vardagsmentalitet med massa rädslor och stress.


Inser att jag som vanligt skrivit ett lååångt inlägg - och knappt ens nämnt pälsen!
Rätt spretigt blev det med, men hoppas att du får ut något av det hela

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.   [4] 29 dec: Svea58 31 dec: pipilotta Shih tzu och pudel jämförelse   [7] 9 mar: J.S Papillon 10 mar: Lizatrollet jämförelse border terrier/dansk svensk gårdshund   [5] 7 apr: Magnet 5 feb: Magnet Jämförelse hundfoder - hur tolka   [6] 11 jan: moranka 17 jan: cattus Jämförelse av innehåll i några av Olivers foder...   [1] 30 apr: Cantippa 30 apr: Cantippa Finsk Lapphund i jämförelse med Japansk Spets?   [5] 16 mar: z_ElinaA 20 mar: z_ElinaA Jämförelse mellan olika spetsraser   [6] 24 jan: ekans 19 feb: Wobbeke Labrador retriver, pälsar/temprament jämförelse   [3] 18 nov: Dweebling 18 nov: *tosca* Är detta en jämförelse o avslutning?   [2] 10 okt: Sofia & Elton 11 okt: AnRa Jämförelse mellan några raser...   [3] 13 mar: molntuss 13 mar: molntuss
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Saluki | Shih Tzu | Briard | Beauceron | Gos d'atura Catala | Cirneco Dell'etna | Hannoveransk Viltspårhund
© 1998-2019 Enfinia AB