Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 april 2018 av Voff 92 i övriga hundfrågor (2 svar)
Åsikter om hundpsykologi.

Hej.


Jag har länge funderat på hur min hund fungerar, flera har nämnt att han är känslig, undvikande och rädd. Även veterinären sa sist att min lille hund verkade snäppet överkänslig.


Jag har en liten blandras hund med tre långhåriga raser i, (men som jag trimmar ner) över det stora hela ska det vara en energisk vallinspirerad ras fast långt tillbaka i tiden, en väldigt lugn ras som älskar att busa och gillar andra tex barn och en undvikande väldigt stark vakt instinkt ras med stor integritet om jag läst rätt om raserna men alla är i sällskapshund gruppen.


 


Min har personlighet av alla 3 raserna, vallade våra höns och har väldig koll på tomten och oss i flocken lik vallhund. Älskar barn under 4år och barnvagnar utan att vi berömt det, även äldre och lugna ppersoner. Men han har mycket vakt, skäller, går på distans och kollar nytt folk och kan hälsa och vara glad av positivt tex godis eller mött någon över 5gånger.


 


Rädda, bestämda/ilskna eller osäkra människor och djur undviker han helt, varit främmande han hållt sig 5m bort ifrån ute och bara legat i korgen inne undvikande.


 


Jag tog min hund som aggressiv och dominant i tonåren 2-4års ålder när han nafsade om man sa och tog bort honom på möbler eller under. Han nafsade och bet mig när det var kloklippning, rycka öron eller jag på nått sätt borstade eller trimmade i en kladd eller på ett ställe han ogillade. Fästingplockning är ärligt ett problem än idag, han ligger still och jag nyper fästingen lugnt eller fort och sen kommer han oftast nafsade i luften eller rycker bort hela kroppen från min hand.


Så med mer visdom när det är min första hund och jag sett Cesar Milan och Fredrik Sten på tv och läst otaliga böcker så tror jag min hund är ostabil och rädd med hanhormon även efter kastrering sent och jag tog honom fel som valp med grundträningen. Han var inte kontaktsökande och gosig som valp heller.


 


Så nu när han är hela 13år snart och har vissa problem än även fast jag tränat långsamt och länge att bita är stort NEJ och lugn är BRA. Så nafsat han än i luften då och då med slick efter.


Jag tittar mycket på raser och kennlar om en ny valp men känner att när jag misslyckats så med denna lilla hund och vill ha en mellanstor nästa gång. Är frågan om jag kommer lyckas bättre även när jag lärt mig så mycket? Bita ägaren är ju ändå väldigt illa även om det hänt max 5 gånger vid närkontakt tex kloklippning.


Funderar ibland om min hund är så svår och ostabil så det gjort sitt med men när han undviker ostabillitet i hundar och folk så känns han ju rätt stabil...


Gå ifrån en ilsken hund är ju smartare än att gå till attack tex. Men leka vill min aldrig göra med hundar och ändå varit med hundar mycket i livet.


 


Eller är jag problemet psykiskt? Har en del ångest och fobier, varit osäker med kloklippning och fästingplock m.m. Så kanske visar han mig på plats typ dominant? Han är ju så lydig för övrigt att vara lugn, lyssna, inte gå över tröskeln ut innan ok tex eller äta före varsågod m.m.


Någon som är bra på hundbeteende?


Jo sen nu veckor tillbaka när jag börjat gå med en feber jag söker för men inte hittat svar än så har hunden börjat gny när jag kommer och yla när jag lämnar honom, gått en runda på 1tim och hör ylande när jag kommer in.


Han bor hos mina föräldrar ibland som åker på morgonen till jobb och jag kommer vid lunch, då ylar han tydligen inte alls... Utan bara efter mig både i min nya lägenhet men också hos mina föräldrars hus när jag går ut.


Det har inte hänt sen han var valp senast...


Hoppas någon har smarta åsikter om detta för jag är rätt mållös varför han är såhär och om en ny hund verkligen skulle fungera även efter att han är borta.


 


Tacksam för svar. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Voff 92 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 27 april 2018 av Lona Re: Åsikter om hundpsykologi.

Lite blandade tankar om hundraser, miljö och arv med mera;
Det är klart att man påverkar sin hund på olika sätt, men olika raser är olika lätta att påverka, på gott och ont.
Sen skiljer det förstås mellan vilka saker man påverkar, som stressnivåer, förmåga att koppla av, rädslor, socialt beteende, reaktionsförmåga, samarbetsvilja, arbetslust och så vidare.


Det är inte en slump att jag numera har två raser (jaktlabbe och cairnterrier) som är väldigt stabila mentalt, mycket sociala och rent allmänt är både trygga i sig själva, coola men samtidigt alerta.
Egenskaper som jag uppskattar och försöker stärka, samtidigt som jag försöker minska andra saker.
Hade jag haft tex en belgare så hade jag förmodligen fått kämpa rejält med att få den där stabiliteten - och kanske inte ens lyckats.


Jag mår också dåligt psykiskt, blir nervös (och får ångest), vill inte sticka ut och har ibland svårt att ta kontakt med folk.
Det kan låta lite bakvänt men det är faktiskt suveränt att ha en hund som "står på egna tassar" och dessutom är glad i folk!
Mina cairn har inte brytt sig för fem öre när jag mår dåligt, möjligen att de blir lite gosigare men definitivt inte att de blir osäkra eller "låga". Då är min labbe mer lättpåverkad, men så är hon en betydligt vekare individ. Våra andra labbar hade förmodligen inte brytt sig så värst mycket.


Att ha en hund med sociala eller miljörelaterade rädslor är fasen så mycket jobbigare när man är lagd åt det hållet själv...
Att behöva lägga kraft på just de bitarna, där det är jätteviktigt att man själv är trygg och dessutom talar om för folk om hur de skall hälsa på hunden och så vidare är apjobbigt.
Å andra sidan tycker många att det är en baggis, men har andra problem istället.


Nästa hund behöver alltså inte alls bli som den du har idag, i synnerhet inte som du själv är uppmärksam på de svagare sidorna. Sen lär man sig ju massor på de där hundarna som inte alltid funkar perfekt, jag lärde mig ofantligt mycket "hund" under mina 12 år med en synnerligen bakvänd ridgeback... (medan jag egentligen inte lärt mig särskilt mycket av min totalt okomplicerade labbe, förutom ren jaktträning då).


Fundera över de sidor där du själv "brister" och försök välja en ras som är trygg med den biten. Den helt perfekta hunden kanske faktiskt inte finns, men man får prioritera vad som är viktigt och vad man kan tulla på.


Vad gäller din nuvarande hund så kan det säkert ligga en del både i raserna som är i honom (vad mer än havanais?), individen och på hur ni har hanterat honom. Man klantar sig ofta med något, ni kanske hade kunnat träna hanteringen annorlunda tex - men det spelar ju inte så stor roll nu.


Vissa raser/individer är betydligt mer påverkbara än andra, tex så är (får)vallhundar ofta ganska veka och signalkänsliga vilket naturligtvis har både för- och nackdelar. Nötvallare är ofta betydligt kaxigare.
Jag föredrar min något mer självständiga cairn, men det får ju inte slå över åt det hållet heller.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#2 28 april 2018 av Voff 92 Re: Åsikter om hundpsykologi.

Hej Lena.


Tack för svar på mitt långa inlägg, blev väl långt.


Kan även säga att jag tog upp alla nackdelar med min hund men samtidigt är han jätte go och kanske vek men mjuk i sättet. Märks väldigt väl att rädslan/skyggheten ökat efter kastreringen som blev rätt sen runt 6-7års ålder. Där finns nog en orsak till mitt problem att han varit jobbig i hanteringen med iom hanhormonet. Tonåren var absolut värst och han kunde sprinta 5-6km varje dag intill cykeln för att vara mer trött i hanteringen iaf men ändå inte slut.


Då var det lite jobbigt men saknar den sidan sen efter kastreringen när han blivit rätt lat. Nu är det ålderdom förstås som gör det med.


Upplever min som väldigt svår och det kan igentligen bara en till hund att jämföra med bevisa.


Största problemet är väl att jag vill ha en social hund nästa gång, gärna mer följsam när min varit egen (där har jag börjat tänka bort terrier) och busig med viftande svans när min varit rätt allvarlig och avvaktande lik en katt. 


MEN en hoppig, dragande, knuffande, alltid lekande som knappt går att träna alls eller springer på folk vill jag inte ha heller... Utan hellre en lugnare, mjuk hund utan rädslan.


Träffat många Golden och Wachtel spaniel som verkligen avskräckt mig för superglada/överenergiska hundar. Då verkar Labben och Fieldspaniel mer lagom men för stora.


Socialt passar nog katt mig bättre igentligen när jag tycker det är jätte svårt med folk som inte kan hund, barn framför allt när föräldrarna lagt ansvaret på mig att barnen och hunden ska funka men barnen inte kunnat hund över huvud taget tex klappa på rumpan fort utan förvarning. Det är ju att be om problem och jag som inte är bra med barn tvingas förklara massor och nästan tvinga min hund att gå undan i vissa fall när barnen blir mycket, det känns inte bra helt enkelt. Men visst tar jag ansvaret för min hund men uppfostra barnen är ju inte min sak tycker jag.


Men min hund har redigt nog som mest morrar och sen har det aldrig gått längre, väldigt impad igentligen när han inte är helt bekväm i så mycket och barn är plötsliga i allting. Som liten hund blir det ju fort väldigt läskigt. Men jag håller även väldig koll. 


Tycker en hund ger mig mer mot katt och med hundmänniskor får man en bra och rolig gemenskap, dessutom är hundar lättare att de lyder och flyttar sig än katter som är precis överallt. Motionera ihop ger så mycket med än bara gosa och mata en katt.


 


Raserna min har är Coton de tulear, Bichon Havanaise och Lhasa Apso där den sista kan vara väldigt vaktig och egen med lättare till nafs men de andra ska vara framåt och glada. Coton har historia likt vallhund.


Så upplever att min varit både lik terrier, lik en vallhund och lik en ren sällskapshund (lite lat och gosig) genom åren. Plus en undvikande personlighet.


Av dem sidorna föredrar jag vallhund sidan så tittar mycket på dem tex Schapendoes eller jakthund/sällskapshund tex cocker spaniel och spets tex tysk mittelspitz, finsk lapphund. Som alla verkar vara glada och framåt med mer lust för terräng och följa.


Men de har ju riklig pälsvård och rätt höga krav på motion eller skäller mycket, speciellt när jag bor i lägenhet rätt centralt nu kan det urarta.


Så drömhunden har väl en väldigt lång lista igentligen men en hund som inte skulle skälla för alla ljud, vilja gå mer i skogen lös runt mig och vilja ta mer frivillig kontakt eller lek skulle igentligen räcka.


Just nu skulle en hund lätt att hantera i allt men ha svårt i tex hundmöte locka mig när min är precis tvärtom där idag.


Har konstaterat när min är så himla smart och minns saker länge bra som dåligt att det psykiska är jobbigare att ta med en hund än motionen och vardagen. Tex gav jag min en plastflaska med mat och tänkte "bra nu får han jobba ett bra tag" tog väl 3gånger med längre försök och sen välte han flaskan upp och ner på hundbäddkanten och bara åt.


Så att han genomlistat mina försök i det mesta är väl inte så konstigt genom åren eller att han är så extremt duktig i lydnad och trix.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vit herdehund, åsikter/erfarenheter?   [0] 20 sep: Ayrin TORRFODER Åsikter!? - Doggy Professional Aktiv   [12] 15 jul: furmom 25 jul: pipilotta Åsikter om klickerträning   [1] 28 jan: LinneaGustafsson 28 jan: Ayrin Belöningskoppel.. åsikter?   [5] 20 jul: Hrímnir 21 jul: Hrímnir Baksätesskydd, åsikter?   [8] 9 mar: Puddingpastejn 11 mar: Lona Åsikter om forumet   [17] 23 jan: Varg 1 feb: DearHound Åsikter om nya rastplatsen   [18] 7 maj: Apache 12 maj: pissemiss Omplacering eller avlivning, åsikter önskas!   [11] 23 apr: Pinscher 23 apr: MissNöjd Canagan hundfoder - Era åsikter tack!   [7] 31 mar: Tropper 31 mar: Brazlover åsikter om kupering av hundöron   [94] 21 nov: grimm 30 nov: Daniel84
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Yorkshireterrier | Fransk Bulldogg | Tax | Dobermann | Chihuahua
© 1998-2023 Enfinia AB