Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 april 2018 av EnSånDär i valpforum (5 svar)
Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!

Hej alla kloka.


Jag har en tik på 6 år, världens mammigaste snällaste vovve. På fredag kommer det en valp. Jag har introducerad valpar förut utan problem. Tiken har inte haft egna valpar men är väldigt duktig på att säga ifrån på rätt sätt osv och kommunicerar bra med valpar - även om hon inte nödvändigtvis tycker dom är speciellt roliga...


MEN jag fick rådet nu av en person (som anses kunna mycket om hundpsykologi) att lämna bort tiken några dagar över helgen och ta hem valpen själv för att valpen ska "bonda" med mig och inte tiken. Jag är tveksam..jag är ju oavsett högst upp i näringskedjan och tiken är ju en del av flocken hon ska vistas i. Att tikens närvaro skulle störa relationen mellan mig och valpen låter för mig helt galet?


Vad tror ni? Jag och valpen har träffats 4 gånger innan leverens, några timmar varje gång så jag är ingen främling.Tiken är som sagt snäll men inte överförtjust...Har aldrig hört nått liknande innan.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om EnSånDär och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#1 30 april 2018 av -Aslan pwd- Re: Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!

När min valp kom hem hade vi redan en vuxen hund i hemmet (min systers hund). Valpen fick komma ut i trädgården, och de fick träffas i princip direkt. Den vuxna hunden kopplad, valpen lös. Gick hur bra som helst och vi kommer göra likadant i framtiden. De bor ju ihop, så jag ser inte varför man ska krångla och lämna bort den ena osv. 
Min hund har alltid sett mig som nummer ett (i andra hand min mamma). Syrrans hund har alltid sett min syster som nummer ett. De gillar varandra och ligger gärna och sover ihop och så, men det är jättetydligt vem i flocken som är deras favorit. Däremot har vi såklart aktiverat dem var för sig, promenerat med dem var för sig osv (eftersom den ena är min, den andra är min systers). Så vi har haft tid att "bonda" ändå. Båda våra hundar är genomtrevliga individer, så jag tror inte att de förstördes av att träffas samma dag som valpen kom hem, snarare tvärtom  Så kör på som du känner dig bekväm med! Du känner din hund bäst, och du har träffat valpen ett par gånger så det borde inte vara några problem

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#2 30 april 2018 av pipilotta Re: Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!

Ja, det finns många som tycker att de kan hundpsykologi....


Jag som är en vanlig hundägare tycker det låter hur dåligt som helst. Hur kul för tiken att först komma hemifrån och sedan helt plötsligt komma hem igen med en valp som springer omkring i hennes revir.  


Hon kommer säkert säga ifrån till valpen, många vuxna hundar är inte överdrivet förtjusta i valpar men de brukar säga ifrån på ett bra hundsätt. Bättre  att tiken får vara med på resan med valpen från början. Se bara till att tiken får sina lugna utrymmen. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 1 maj 2018 av Ayrin Re: Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!

Skulle inteh eller lämna bort tiken då valpen kommer, men däremot tänka på att träna valpen separat från henne ibland, dvs ta promenader där bara valpen och du är tillsammans, och när det är dags för det, ensamträna valpen helt ensam, dvs ta med tiken ut.

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#4 1 maj 2018 av Gurkans Vilket dumt tips!!

Det finns så mycket folk som påstår sig vara hundkunniga, utan att ha minsta lilla kunskap... Den du träffat på verkar tillhöra den kategorin...


Självklart ska du inte lämna iväg din tik för att du tar hem valpen. Du och valpen kommer inte bli sämre kompisar för att valpen får växa upp med en vuxen hund. Man måste inte stänga in sig och isolera sig från resten av världen för att man ska kunna bonda med en valp. Hundar har i generna att vilja vara tillsammans med människor. Det är en av de största skillnaderna mellan hund och t ex varg. Du och valpen kommer att bli bästa kompisar utan att din vuxna tik blir bortlämnad.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#5 7 maj 2018 av Voff 92 Re: Lämna bort hund tillfälligt för valpen?!

Tänker som tidigare skrivit att tiken snarare kan bli förvirrad av att vara hemmifrån några dagar och sen luktar huset av valpen när hon återvänder, det kan snarare skapa problem tror jag.


Jag hade en vuxen katt på några år när vi köpte hem en valp och istället för att ägna all tid åt valpen ägnade vi mer åt katten första veckorna, så den inte skulle känna sig utanför eller börja ogilla valpen som en fiende. Har funkat hur bra som helst och valpen märkte ju inte mycket av det ändå när de är bebisar och lite i sin bubbla, haha.


Men annars kan lämna bort tiken några dagar eller bara över en dag vara bra längre fram när valpen kommit in i vardagen och växer upp med lite trotts.
Så de får vara både isär och ihop med träning och skötsel från dig, ha dem ihop 24tim förevigt kan orsaka separationsångest och att du kanske inte blir lika intressant hos valpen som hundkompisen.


Men tror att tiken måste få visa sina regler med nu första tiden annars kanske valpen tar över och det kan bli bråk längre fram, i en flock i det vilda har ju ändå alla sin plats och valpar lever ju med flocken tills fullt vuxna.


Lycka till!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Innan valpen kommer   [8] 28 maj: Kajsa_a81 3 jun: Kajsa_a81 Valpen har svårt att höra ifrån sig ute   [7] 27 apr: Simonk 28 apr: Simonk Tiken vill inte släppa valpen!   [1] 7 mar: Observant 8 mar: Ayrin Lämna tillbaka omplaceringshund?   [3] 20 feb: galanto 21 feb: Ayrin Dåligt samvete när valpen roar sig själv   [4] 30 jul: Emmastog 31 jul: Lona Valpen sover för lite   [5] 15 jul: Milla85 26 jul: pipilotta Gör jag rätt med att lämna tillbaka min valp?   [13] 7 jul: Bili 15 jul: ellennd Valp rädd för människor, lämna tillbaka?   [7] 6 jul: Pudelägarn 8 jul: Ayrin Valpen attackerar mig under promenaderna!!!   [4] 27 jun: JohannaS 17 apr: Anneli Det här med mat till hunden/valpen - göra egen??   [6] 17 maj: karfah 17 maj: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Golden Retriever | Dobermann | Norrbottenspets | Drentsche Patrijshond | Labrador Retriever | Schapendoes | Engelsk Bulldogg
© 1998-2022 Enfinia AB