Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 maj 2018 av Channy i sjukdom & hälsa (12 svar)
Otroligt rastlös på natten, -vill ha råd!, snälla!

Har en belgisk vallhund som fyller 10 år nu i juni. En livsglad tik som alltid är med oss, promenerar och rör sig mycket. Fastän hon nu fyller 10 år så det ingen som kan se eller gissa det, hon framstår som ung och sprallig. Nu sedan några dagar har vi dock fått problem, på nätterna så har hon otroligt svårt att slå sig till ro. Kan ligga stilla max någon timme ( eller mindre ) på olika ställen i hemmet. Sedan upp och tassa omkring.


Upplever henne inte som så värst stressad utan mer just rastlös och svårt att koppla av. Det här börjar bli väldigt jobbigt för mig och är såklart också oroad för henne. De gånger hon hoppar upp till mig i sängen så lägger hon sig, men då oftast tittande omkring sig. Sedan ligger hon där och rätt som det är så "rycker" det till i henne. Jag känner mig helt maktlös, jag har pratat med veterinären och vi har en tid i morgon. Är dock jätteledsen och oroad för vad detta kan betyda. Tycker att beteendet intensifierats under helgen. Som lättväckt person så är detta också besvärligt då jag inte får ordentlig nattsömn. Blir väckt och sover oroligt av hennes tassande.


Vet ej om detta hänger ihop, men hon verkar även ha bekymmer med analsäckarna. Försökt att tömma dem men det kommer liksom inget stort utbyte utan det mer läcker från dem.


Man ska väl egentligen inte googla men tyvärr gjorde jag det iaf och hittade att den här typen av oro och tassande nattetid kan bero på demens  Mår jättedåligt och tänker såklart mkt på om det är så. Hon blir förvisso 10 år men samtidigt visar hon absolut inga andra ålderstecken. Tvärtom så upplever jag henne som pigg och livsglad vovve. På dagarna beter hon sig inte såhär, alltså går rastlöst omkring. Sover lugnt på dagarna men verkar inte slö eller på något vis jättetrött.


Är det någon som varit med om liknande? Ska till veterinären i morgon som sagt, tänkte bara om någon varit med om det här? Känner mig så maktlös, gråtit så mycket. Tror tyvärr bristen på sömn spelar in här, känner mig så skör och ledsen. Vill bara att min hund ska ha det bra.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Channy och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 8 maj 2018 av Anneli Re: Otroligt rastlös på natten, -vill ha råd!...

Väldigt bra att du har veterinärtid. Hur vore det med en seniorundersökning? Min veterinärklinik tar 1500 för en sådan undersökning, som innefattar koll av hjärta, lungor, ledernas funktion, hud, päls, tittar i öron, på ögon, kollar lymfkörtlar, tänder, kikar på vikten vad hunden äter. Blodprov tas för kontroll av lever, njurar, blodsocker och blodvärde. Jättebra att få en helhetsbild av den äldre hundens hälsotillstånd så att ev. problem kan åtgärdas och förhoppningsvis i tid. Men min förra hund gjorde jag fyra sådana kontroller med 18 mån mellanrum. Det bidrog säkerligen till att han levde i välmåga till nästan 14 års ålder, trots att var av stor ras.


Vad gäller din tik så kan det förstås vara analkörtlarna som irriterar. En inflammation där är ordentligt smärtsam och någonstans har nog tiken ont. Leder?? Artros? Det finns goda hjälpmedel i form av både smärtstillande och som kosttillskott och en kombo av detta kan på många hundar fungera bra.


Livmodertrassel?  En livmoderifektion (pyometra, googla om du inte är bekant med begreppet) kan länge ligga och pyra. Gör också ont och kan bli livshotande om den bryter i ut i sepsis alltså varbildning med blodförgiftning. Då går det snabbt - så be veterinären noga kolla livmodern. Jag känner till tikar som vid pyometra fått livmodern borttagen och efter år av slöhet och "konstiga" tillstånd blivit som unga på nytt.


Hoppas att du får klarhet i vad som felar din tik och kan åtgärda det!

Svara på detta inlägg

Channy
Medlem 2009-04-06
#2 8 maj 2018 av Channy Re: Otroligt rastlös på natten, -vill ha råd!...

tack för ditt svar! betydde jättemycket att få dina tankar.


Har också funderat på om det kan vara så att analsäckarna spökar, men får ändå inte riktigt ihop bilden; hon visar inga som helst tecken på smärta, inte ens då jag försökt klämma där. Vad gäller livmodern så blir jag också skeptisk; borde hon då inte ha urinproblem? Hon visar inga symtom från den regionen..


Ska allt fråga veterinären om seniorkoll. Just nu känns allt så motigt, orolig vad veterinären ska säga och sedan är jag helt slut. Sover ju knappt något pga hennes nattliga aktiviteter. Känner mig alldeles darrig av trötthet och dessutom väldigt ledsen.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 8 maj 2018 av Lona Re: Otroligt rastlös på natten, -vill ha råd!...

Förutom det Anneli skrivit, så tänker jag på ögonen.
En del hundar får sämre mörkerseende när de blir äldre, och börjar de dessutom kanske bli lite senila så kan de bli oroliga, i synnerhet nattetid.
En enkel grej du kan testa är att ha en lampa tänd när det är mörkt.
För min hund räckte det med en fönsterlampa i angränsande rum, du behöver alltså inte sova i strålkastarsken.


Vad gäller analsäckarna så behöver de inte nödvändigtvis göra ont när man klämmer på dem (även om det oftast är rejält ömt vid besvär), pyo behöver heller inte ge några tydliga symtom.
När löpte hon senast? Var löpet normalt eller annorlunda på något sätt?
Bra att ni ska till vetten, uppdatera gärna med hur det gick! 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 8 maj 2018 av Anneli Re: Otroligt rastlös på natten, -vill ha råd!...
          Re: Otroligt rastlös på natten, -vill ha råd!...
          

tack för ditt svar! betydde jättemycket att få dina tankar.


Har också funderat på om det kan vara så att analsäckarna spökar, men får ändå inte riktigt ihop bilden; hon visar inga som helst tecken på smärta, inte ens då jag försökt klämma där. Vad gäller livmodern så blir jag också skeptisk; borde hon då inte ha urinproblem? Hon visar inga symtom från den regionen..


Ska allt fråga veterinären om seniorkoll. Just nu känns allt så motigt, orolig vad veterinären ska säga och sedan är jag helt slut. Sover ju knappt något pga hennes nattliga aktiviteter. Känner mig alldeles darrig av trötthet och dessutom väldigt ledsen.

Att din tik är lugn dagtid men inte nattetid kan ju, som Lona skriver, vara ett tecken på ett dementillstånd. Efter att ha läst Lonas svar ringde jag upp en bekant som har en lagotto på 13 år och denna hund är rent fysiskt frisk för sinålder, men desorienterad, vilket jag kände till. Hunden kan inte längre vara lös, hittar inte i sina kvarter och faktiskt inte i sitt hus heller. Vännen bekräftade att nattvandrande varit ett problem, men blivit bättre sedan hunden får sova i mattes och husses rum där den har två mjuka sköna liggplatser att välja mellan. De har en gallergrind för sovrumsdörren och också en liten nattlampa, precis som Lona skriver. Det har gett lugnare nätter. De ger sin hund ett speciellt seniorfoder för hundar där man kan spåra en begynnande demens och de tycker att det har förbättrat hundens liv. Hills diet canin b/d heter fodret. De ger även en fiskolja med omega3 fettsyror, vilket deras veterinär rekommenderade: Badakys fiskolja heter den.


 


http://www.veterinarbutiken.se/veterinarfoder-hund/497-hills-canine-b-d.html

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#5 14 maj 2018 av Lona TS, hur har det gått? /NT

Svara på detta inlägg

Channy
Medlem 2009-04-06
#6 29 maj 2018 av Channy Re: TS, hur har det gått? /NT

hej!! Ursäkta mitt så sena svar här, varit så mycket runt mig. Inte bara om min hund utan även annat också.


Varit hos veterinären ju; De tömde analsäckarna som var ordentligt fyllda, massa skit, bland annat blod och var (!) Så hon fick antibiotika efter det. Veterinären menar också att hon har ont i en höft, min hund visade tecken på smärta/obehag när veterinären undersökte henne där. Fick utskrivet en kur smärtstillande.


Sedan var vi på återbesök en vecka senare och veterinären tyckte då att hundens höft så bättre ut. Jag har också upplevt henne mkt lugnare om nätterna, inte alls samma trippande runt. Visst byter hon sovställe men det är inte alls på samma vis som förut. Dock går hon inte upp i vår säng men antar att den är för hög? Vår säng är ganska hög och krävs ett ganska stort hopp för henne dit. Soffan går bra.


Nu den 12:e juni så ska vi in till veterinären igen, ska då rengöra hennes tänder men också ta höftröntgen. Veterinären misstänker artros ( iaf om jag förstått det hela rätt ). Hon pratade om att man i så fall man medicinera osv...


känns såklart bra att hon sover bättre på nätterna och därigenom också att jag får sova. Var hemskt den där veckan då hon inte sov ett dugg och störde då också min nattsömn. Var så slutkörd och ledsen då. Nu gruvar jag mig lite för röntgen ....detta trots veterinärens optimism.


 


Har din hund, eller någon du känner, haft höftproblem?


 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#7 29 maj 2018 av Anneli Re: TS, hur har det gått? /NT

Så skönt att saker och ting blivit bättre för dig och din hund.


Ledproblem och artros är vanligt bland gamla hundar och i synnerhet av större, tyngre raser verkar det som. Din hund har redan fått smärtstillande och får kanske fortsätta med det i form av injektion eller tabletter. Det finns även kosttillskott men ämnen som "smörjer" en led med pålagringar. Jag har gett Seraquin (tabletter, finns på apotek eller zoohandel) och sett positiva resultat av behandlingen. En bekant med äldre leonberger ger ett preparat från Djurapoteket med grönläppad mussla och jag har sett att även den hunden rör sig bättre nu. Det finns mat som innehåller ledstödjande ämnen. Massor av alternativ,,,


Ge din hund mjuka bäddar att ligga på. Det gör stor skillnad för skön vila för ledsmärtande hundar. Att hoppa är ingen god idé, så hjälp hunden upp och ner i bilen och upp och ner i soffan om den inte är så låg att hunden kan kliva upp.


Prata med din veterinär om hur hunden ska motioneras. Jag fick beskedet att flera kortare promenader under dagen var bättre än en enda lång och att vid kallt, regnigt, snöigt väder ha varmt täcke på hunden, likaså i bilen.


 

Svara på detta inlägg

Channy
Medlem 2009-04-06
#8 29 maj 2018 av Channy Re: TS, hur har det gått? /NT

Hej!


tack för tips, mailade precis veterinären då jag kom på att hon nämnde ju en slags olja som kunde ha bra egenskaper. Tydligen var det någon slags fiskolja, inte det med musslan som du nämner.


Tänkte att detta i kombination med tabletterna kanske kan göra riktigt susen för henne.


Upplever att det är lite olika från dag till dag; i dag är hon mer orolig och reser sig ofta upp m.m. I går var vi inte ute något större, regnade och var trist väder. Kanske är det viktigt med kortare rundor med henne för att "hålla igång" höften?

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#9 29 maj 2018 av Anneli Re: TS, hur har det gått? /NT

Fiskoljor innehåller omega 3 och därmed fettsyror som  DHA och EPA, vilka antas ha viss effekt på artroser. Ges även till artrosdrabbade människor. Det var förmodligen Dr baddakys fiskolja som veterinären rekommenderade (de brukar ta  upp just den oljan eftersom det finns viss dokumentation kring den). oljan kan kombineras med såväl receptbelagda smärtstillande preparat som glukosamin/grönläppad mussla-tabletter eller granulat. man får som "drabbad" hundägare pröva sig fram.


Du kan ju bli medlem i föreningen hundartros - kostar inget - och lära dig mera om denna åkomma. Den drivs av ett läkemedelsbolag menär så vitt jag kan märka saklig och informationsrik.


http://hundartros.hemsida24.se/sv-SE

Svara på detta inlägg

Channy
Medlem 2009-04-06
#10 29 maj 2018 av Channy Re: TS, hur har det gått? /NT

Förstår.


ska försöka få inköpt sådan där olja så snart som möjligt. Vore väldigt bra om det kan lindra också.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Rädd för ljud på natten   [2] 13 aug: z_eggis 13 aug: z_eggis Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!   [12] 28 apr: Nyblivenägare 17 sep: Neeten Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?   [16] 30 sep: Doggsan 3 dec: Doggsan Ligger er hund stilla på natten ?   [7] 4 nov: melvin13 24 nov: Halvtand Svårt komma till ro på natten , förstorad prostata   [4] 3 nov: melvin13 3 nov: melvin13 Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.   [16] 2 okt: drainer 12 okt: drainer Säga till och torr på natten?   [2] 26 jun: hejsansvejsan! 26 jun: hejsansvejsan! Otroligt envis valp   [7] 30 apr: Maldah 6 maj: Wiotka DESPERAT snälla hjälp   [4] 2 mar: mathildas 9 mar: Ayrin tips och hjälp snälla   [1] 8 jan: Jeppeh1984 9 jan: aenima
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Staffordshire Bullterrier | Shetland Sheepdog | Jämthund | Siberian Husky | Chihuahua | Labrador Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB