Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 maj 2018 av junior08 i sjukdom & hälsa (11 svar)
Hyperaktiv lapphund

Hej! Min dotter har en Finks lapphund. Hon är nu 2år och sedan 8 veckor har hon varit superduper aktiv. Som valp sov hon aldrig, definitivt inte på nätterna. tuggade på allt. Aldrig trött. Pulsen väldigt hög hela tiden, häftig andning. Nu sover hon nätterna men det är det enda som blivit bättre. Spelar ingen roll hur mycket motion hon får hon blir inte trött, nästan så hon blir mer speedad när hon kommer hem efter motionspasset. Sitter i bur i bilen och nu har hon tuggat sönder den! En bur i stål! Kan inte ha någonting ömtåligt framme när hon och mina hundar är ensamma när vi jobbar, för hon tuggar allt! Har varit hos vet, hon har alla tecken för ADHD..... Vet inte vad vi kan göra för att lugna ner henne... Hjälp?

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om junior08 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

-Aslan pwd-
Medlem 2012-02-11
#1 9 maj 2018 av -Aslan pwd- Re: Hyperaktiv lapphund

Kontrollera hälsan kan vara bra som första steg. En vän till mig har en labbe som också är hyperaktiv, flåsar mycket och har alltid gjort. Det visade sig att han har ett (troligen medfött) ganska allvarligt hjärtfel. Därmed inte sagt att alla hyperaktiva hundar som flåsar har hjärtfel, min vän har antagligen haft en väldig otur.

Annars - det går i princip inte att fysiskt trötta ut en hund. Låt hunden jobba med huvudet! Att använda nosen är ett jättebra sätt (t.ex. spår eller nosework). Även lydnad, rally, freestyle, agility osv är jättebra aktiviteter som tröttar ut hunden mentalt.
Ni bör även träna mycket passivitet, att nu ska vi bara sitta här och ha det tråkigt och det händer ingenting. När hon blir lugn så belönar ni (med en "nedtonad" belöning så inte hopp och stoj och rop utan kanske en liten godisbit eller något så hon inte går i taket direkt igen). Min Aslan var GALEN som valp, och vi har många gånger gått promenader/åkt till stan för att bara sätta oss någonstans och sedan sitta där säkert 10-30 minuter för att träna på att ta det lugnt i olika miljöer. Nu gillar han att hålla igång ute, men stannar vi någonstans sätter han sig/lägger han sig, och inomhus tar man det lugnt 90% av tiden

Svara på detta inlägg

junior08
Medlem 2009-08-07
#2 9 maj 2018 av junior08 Re: Hyperaktiv lapphund

Tack för svar. Vi har inte lyckats att få henne lugn inne. Hon går inte hon springer hela tiden. Ligger och gnäller om vi inte gör något. Ute skäller hon åt allt och inget, vilket gjort att man inte vill vara bland andra hundar och människor...

Svara på detta inlägg

s0me0ne
Medlem 2010-12-26
#3 9 maj 2018 av s0me0ne Re: Hyperaktiv lapphund

Googla "hjärngympa för hunden" så hittar du massor med roliga och enkla tips för att få hunden trött eller lung en stund.
Det behöver inte vara så svårt och krångligt jämt, göm en leksak och säg åt hunden att leta den, visa först upp den för hunden och sen göm den.
Sånt tröttar ut mer än bara promenader och bus.

Lycka till!

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#4 9 maj 2018 av hundöga återkomst Re: Hyperaktiv lapphund

Om hunden är fri från sjukdomar och defekter, så låter det som det beskrivs om rasen. Den kan gå från vila till aktivitet(vall?) snabbt. Mognar(tredje könsmognaden? 3 års ålder) sent. Den måste vara alert,samtidigt kunna lugna ner sig, för att kunna valla renar. Smärta kan få hunden stressa mycket.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#5 9 maj 2018 av hundöga återkomst Re: Hyperaktiv lapphund

När hunden var hos vet.? Togs det hd-röntgen? Finns hd problem hos rasen.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#6 10 maj 2018 av Lona Re: Hyperaktiv lapphund

Jag vet inte varför, men jag tycker att det dyker upp fler och fler överaktiva och stressade lapphundar.
Kanske för att raserna har blivit mer populära och alla uppfödare inte har så bra koll? Drar de dessutom till sig utställningsfolk så gör det definitivt inte saken bättre!

Visst ska en FLH vara pigg och alert, men ett signum är att de ska kunna koppla av och de är långt ifrån lika aktiva som en border collie eller utpräglad brukshund som tex belgare, kelpie och aussie.


Som andra redan har nämnt, kolla upp hunden hos veterinären och eventuellt hos en hundfysioterapeut! 
Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) kan ge stress, och likaså smärta.
Om ni inte hittar något påtagligt så kan man testa att ge hunden något smärtstillande ett par veckor, tex Rimadyl eller Metacam. Blir hunden lugnare då så har den uppenbarligen ont någonstans, "bara" att börja leta...


Sen är det lite kontroversiellt, men en del hyperaktiva hundar blir bättre med Clomicalm (Klomipramin/Anafranil) som ursprungligen är en antidepressiv och ångestdämpande medicin för människor.
Den gör inte hunden lugn av sig själv, trots namnet, däremot dämpar den ångestkänslor.
Jag vet några hundar (varav ett par lapphundar, faktiskt) som blivit "normala" och verkat må mycket, mycket bättre med medicinering.
Om man ger läkemedlet till en "normal" hund så händer i princip ingenting, ungefär som att friska människor inte blir gladare av "lyckopiller" - medicinerna normaliserar bara signalsubstanserna.
Man kan förstås fundera på om man ska ge hundar psykofarmaka, men om de mår mycket bättre med den så kan man förmoda att de mår förjävligt utan den, mer eller mindre i konstant stress och ångest.


Jag tycker absolut inte att det är något man testar "bara för att" men om man prövat med att lägga om vardagen med vettig aktivering i lagom mängd, inte lämna hunden ensam för närvarande eftersom den uppenbarligen inte klarar det och rent allmänt ser över hur hundens dagar ser ut samt kollat den för smärta/sjukdomar så skulle jag faktiskt tycka att det är värt ett försök.


Ni kanske åtminstone kommer närmre en lösning på vad det är som inte riktigt stämmer för er.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#7 12 maj 2018 av Voff 92 Re: Hyperaktiv lapphund
          Re: Hyperaktiv lapphund
          

Tack för svar. Vi har inte lyckats att få henne lugn inne. Hon går inte hon springer hela tiden. Ligger och gnäller om vi inte gör något. Ute skäller hon åt allt och inget, vilket gjort att man inte vill vara bland andra hundar och människor...

Är det eran första hund?


Låter i texten som att er hund inte får rätt vardag för sin personlighet och ras.


Ni kan haft oturen att valt en mycket hög energi hund i valpkullen om den inte sov alls som valp när de brukar sova ofta men kortare stunder då. Är föräldrarna hyper är ju valpen det ofta med, känner ett par som köpt golden på äldre dar och de ser jag som rätt lugna men glada hundar över lag, men deras är verkligen överhyper utan stopp! De berättade att alla hundarna var så hos uppfödaren, i stort aldrig stilla....


MEN rätt liv och träning av att ta det lugnt tidigt brukar göra även de värsta ADHD lika hundarna kunna vila nöjt iaf en stund. Ha en filt eller liknande och lära hunden ligga avslappnad där är viktigt. Det är även en bra psykisk/tanke träning som tröttar bra.


Sen 2år gammal är när en hund bygger mest muskler, gå mil, springa bredvid cykeln eller jogga och liknande ger hunden bara mer kondition. Min lille på 6kg kunde sprinta likt en whippet bredvid cykeln 5km- 10km i den åldern så jag knappt han cykla bredvid honom, var glad att han hade stopp komandot i sig bra då, haha. Sakta in och gå var det tråkigaste han visste men idag åker han hellre cykelkorg och saktade ner rejält redan vid 4-5år gammal.


Så få hunden att sniffa upp saker, träna lydnad/trix eller ge tankeleksaker ger absolut mer trötthet, bara byta miljö och möta folk, hundar, fordon etc har gjort min helt slut dagar senare.


Har en hyper/ADHD katt som blir 8år i sommar men än får dagar likt en kattunge när han kan klättra i stolarna, göra knut på sig själv ute efter inget eller tex löv och nej funkar inget på honom. Så vissa individer lugnar sig nog i stort aldrig utan extremt sega i att mogna. För nej jag har inte missat att ha regler på den katten, den lyssnar bara inte utan man får ta hur han är helt enkelt.


Mina grannar jag hade förut (flyttat) hade jakthundar som var hyper, drog om man kom gående och skällde för full hals eller gnydde. Glada i folk men jag tycker de blir farliga som drar mot cyklar och bilar rakt ut mot vägen eller går i strakt koppel även om en joggade med sin långt så flåsade den i halsbandet likt den strypte sig själv och var alltid före ägaren.


Så ni är inte ensama om en sån hund utan tycker det ökar och folk berömmer beteendet i gos och klappar. Själv är jag helt för harmoni och speciellt en nervig hund likt er som tuggar och inte sover behöver en fast men inte hård hand och väldigt tydliga regler när energin är ok eller inte, samtidigt måste energin ut nån gång för blir de inte av med den blir det jobbigt.


Mitt tips är att åka på hundkurs, fråga uppfödaren massor och kanske ge hunden till nån som har rasen och gör annorlunda med hunden ett tag som test. Känns som nån väldigt kunnig behöver se er hund och avgöra vad felet är att den är så extremt hyper. För det är ju vanligast på tex Border collie eller bruksras. 


I värsta fall kanske ni valt fel individ för erat liv och vardag, kanske helt fel ras om den är själv länge.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#8 12 maj 2018 av Voff 92 Re: Hyperaktiv lapphund

Jo, kom på att även byte till lägre energi foder kan hjälpa en viss del, vissa hundar klarar inte valpfoder/ hög aktivitet foder utan blir i mer harmoni efter 1år gammal om de får ett foder med lägre innehåll. (som valp innan 1år behöver de valpfoder eller liknande för att må bra)


Där märks speciellt om de har en nervig sida har jag märkt på större djur som häst och ko, ett inte dåligt foder men lägre innehåll ger absolut mer lugn då.


Även er på 2 år kan ha problem med hormonerna i löpet så kastrering kan hjälpa, om den ökar i stress under löp vill säga.

Svara på detta inlägg

junior08
Medlem 2009-08-07
#9 14 maj 2018 av junior08 Re: Hyperaktiv lapphund
          Re: Hyperaktiv lapphund
          

När hunden var hos vet.? Togs det hd-röntgen? Finns hd problem hos rasen.

Vadå finns hd problem hos rasen? Var det ett påstående eller en fråga?

Svara på detta inlägg

junior08
Medlem 2009-08-07
#10 14 maj 2018 av junior08 Re: Hyperaktiv lapphund
          Re: Hyperaktiv lapphund
          

Är det eran första hund?


Låter i texten som att er hund inte får rätt vardag för sin personlighet och ras.


Ni kan haft oturen att valt en mycket hög energi hund i valpkullen om den inte sov alls som valp när de brukar sova ofta men kortare stunder då. Är föräldrarna hyper är ju valpen det ofta med, känner ett par som köpt golden på äldre dar och de ser jag som rätt lugna men glada hundar över lag, men deras är verkligen överhyper utan stopp! De berättade att alla hundarna var så hos uppfödaren, i stort aldrig stilla....


MEN rätt liv och träning av att ta det lugnt tidigt brukar göra även de värsta ADHD lika hundarna kunna vila nöjt iaf en stund. Ha en filt eller liknande och lära hunden ligga avslappnad där är viktigt. Det är även en bra psykisk/tanke träning som tröttar bra.


Sen 2år gammal är när en hund bygger mest muskler, gå mil, springa bredvid cykeln eller jogga och liknande ger hunden bara mer kondition. Min lille på 6kg kunde sprinta likt en whippet bredvid cykeln 5km- 10km i den åldern så jag knappt han cykla bredvid honom, var glad att han hade stopp komandot i sig bra då, haha. Sakta in och gå var det tråkigaste han visste men idag åker han hellre cykelkorg och saktade ner rejält redan vid 4-5år gammal.


Så få hunden att sniffa upp saker, träna lydnad/trix eller ge tankeleksaker ger absolut mer trötthet, bara byta miljö och möta folk, hundar, fordon etc har gjort min helt slut dagar senare.


Har en hyper/ADHD katt som blir 8år i sommar men än får dagar likt en kattunge när han kan klättra i stolarna, göra knut på sig själv ute efter inget eller tex löv och nej funkar inget på honom. Så vissa individer lugnar sig nog i stort aldrig utan extremt sega i att mogna. För nej jag har inte missat att ha regler på den katten, den lyssnar bara inte utan man får ta hur han är helt enkelt.


Mina grannar jag hade förut (flyttat) hade jakthundar som var hyper, drog om man kom gående och skällde för full hals eller gnydde. Glada i folk men jag tycker de blir farliga som drar mot cyklar och bilar rakt ut mot vägen eller går i strakt koppel även om en joggade med sin långt så flåsade den i halsbandet likt den strypte sig själv och var alltid före ägaren.


Så ni är inte ensama om en sån hund utan tycker det ökar och folk berömmer beteendet i gos och klappar. Själv är jag helt för harmoni och speciellt en nervig hund likt er som tuggar och inte sover behöver en fast men inte hård hand och väldigt tydliga regler när energin är ok eller inte, samtidigt måste energin ut nån gång för blir de inte av med den blir det jobbigt.


Mitt tips är att åka på hundkurs, fråga uppfödaren massor och kanske ge hunden till nån som har rasen och gör annorlunda med hunden ett tag som test. Känns som nån väldigt kunnig behöver se er hund och avgöra vad felet är att den är så extremt hyper. För det är ju vanligast på tex Border collie eller bruksras. 


I värsta fall kanske ni valt fel individ för erat liv och vardag, kanske helt fel ras om den är själv länge.


Lycka till!

Föräldrarna är lugna och likaså syskonen. Vår 3e lapphund.


Valt fel? Hm... Man kan ju inte välja hur hunden ska vara, adhd eller inte.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Torrfoder till finsk lapphund   [6] 8 dec: Kotan 9 dec: Kotan Finsk Lapphund Kennel   [6] 30 apr: SmilesGB 6 maj: Ayrin Flyga med finsk lapphund   [0] 3 dec: theakarlsson Skaffa finsk lapphund?   [10] 1 jul: tant gredelin 26 aug: tant gredelin aktionsradie finsk lapphund   [1] 10 maj: dragontear 10 maj: Ayrin Finsk lapphund. Allergiframkallande   [0] 21 feb: teddybear Finsk lapphund med en B och C höft (HD)   [4] 1 maj: teddybear 20 maj: teddybear Eurasier vs Finsk lapphund   [4] 5 apr: sandra_77 1 maj: vargenvilja Ska vi skaffa Finsk Lapphund?   [5] 9 feb: Misse1234 11 feb: TindraFreya kennel att rekommendera? finsk lapphund   [0] 19 aug: Finnlapp
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Tax | Cairnterrier | Australisk Terrier | Schäfer | Svensk Lapphund | Grand Danois | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB