Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
14 maj 2018 av syteryster i övriga hundfrågor (6 svar)
Varför blir hunden lugn av mitt adrenalinpåslag

Hej, har en golden/lab på 15 månader som vi just nu försöker träna hundmöten med (har tränat detta under flera månader). Har lyckats mycket väl med att träna bort hoppande mot bilar och folk, men har fortfarande kvar en rejäl bit då det gäller hundmöten. Fungerar ganska bra med att ta avstånd och slänga godis på marken - men ibland och då vissa hundar i området ballar hunden totalt ur och börjar ibland hoppa på mig. Vid några av dessa tillfällen har jag blivit tvärilsk på hunden och adrenalinet har verkligen blåst ut (på mig) - kan påpeka att jag aldrig "tagit" ut min ilska fysiskt på hunden. Det hände dock något märkligt med hunden vid dessa tillfällen - i samma ögonblick som jag känner att adrenalinpåslaget blir hunden helt lugn. Hela hand kroppsspråk signalerar lugn - vilket knappst mitt gör. Kan någon förklara varför hunden reagerar så - läser ju överallt hur viktigt det är att bevara lugnet för att inte "smitta" hunden med stress. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om syteryster och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Lona
Medlem 2012-01-09
#1 14 maj 2018 av Lona Re: Varför blir hunden lugn av mitt adrenalin...

Din hund uppfattar troligen att matte är ARG och sänder ut lugnande signaler genom att själv vara lugn. Mycket möjligt att hunden även nosar, tittar bort, gäspar osv. Den kan upplevas som nonchalant i de lägena vilket den absolut inte är, det är en nedärvd/inlärd strategi för att lugna ner situationen och visa att den absolut inte är ett hot.


Alternativt (svårt att säga utan att ha sett situationen) så reagerar hunden med "Shit, nu har jag skitit i det blå skåpet, bäst att jag skärper till mig!"


Hundar vet mycket väl om man verkligen ÄR arg eller bara LÅTER arg. En del struntar i matte vid vanlig tillsägelse (vilket man givetvis får jobba på), men när matte är riktigt arg kan det räcka med en blick för att de ska lägga av med vad de nu håller på med.

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 16 maj 2018 av Sezziyanen Re: Varför blir hunden lugn av mitt adrenalin...

Väldigt sant.. har jag lärt mig :) Dvs skillnaden på att vara arg och att tänka "nu ska jag säga till argt så hunden lägger av med x". Det som ger mest effekt är alltid de mest ärliga känslorna som bara kommer automatiskt så att säga. 


Sen behöver det väl inte alltid vara önskvärt för det, för ärligt, vi kan alla skrämma skiten ur våra hundar om vi verkligen vill, men det vill vi väl inte? Ett sidospår dock..

Antagligen förstår din hund allvaret TS. Det behöver ju inte alls vara fel. Men försök utvärdera och se hur den reagerar vid nästa hundmöte etc.. Helst vill man ju slippa ryta i åt sin hund varje gång man träffar en annan.

Svara på detta inlägg

syteryster
Medlem 2017-06-30
#3 19 maj 2018 av syteryster Re: Varför blir hunden lugn av mitt adrenalin...

Tack för svar - kan meddela att vi börjat på en hundmöteskurs som vi fick tips om. Det "kostar ju på" att få adrenalinruscher - blir helt mentalt utmattad  och känner mig dessutom som en usel matte  .


 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#4 19 maj 2018 av Lona Re: Varför blir hunden lugn av mitt adrenalin...

Vad bra med en kurs! Alltid lättare att få hjälp IRL.
Och du, känn dig inte som en kass matte! Det här problemet är jättevanligt och en del hundar är dessutom svårare och knepigare än andra.
Det är lätt att man tar åt sig och lägger skulden på sig själv när hunden inte funkar "som alla andra", och visst händer det att man gör fel - men de flesta hundägare får förr eller senare någon form av problem som de behöver jobba sig igenom.
Ni fixar det här, det kan ta tid, engagemang och ork, men det går! 

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#5 20 maj 2018 av Voff 92 Re: Varför blir hunden lugn av mitt adrenalin...

Låter som att din hund är en väldigt bra individ.


Valpar ska ju lära sig av mamman tidigt att när det är nog så är det nog och stela energier är bättre att mjukna för eller undvika, tex visa magen.


Hundar som svarar med lika mycket ilska tillbaka eller inte tvekar för att slåss är de riktiga problemen. För alla djur söker ju igentligen harmoni och fred in i det längsta naturligt.


Hundar kan verkligen känna av oss människor i energin, alla djur kan det, är igentligen bara vi människor som mist den kunskapen och det krockar när vi umgås med djuren. Blir envägskommunikation. Min hund reagerar verkligen på om jag är stressad, nedstämd, arg eller orolig. 


Har sett min gett lugnande signaler som nosslick, gäspande och undvikande blick, även vända rumpan till. Hehe. Visa magen är ju även underdåd och kan hända om jag är riktigt bestämd.


Är jag uppvarvad och orolig så har min ställt framtassarna på mina ben, hämtat leksak eller velat upp i knät för gos som han annars brukar undvika.


Hundar kan precis som vi tycka att : oj då nu är du lite väl hetlevrad, lugna ner dig. Haha. 

Svara på detta inlägg

Bluebell
Medlem 2016-06-17
#6 4 augusti 2018 av Bluebell Re: Varför blir hunden lugn av mitt adrenalin...

För mig känns det inte helt omöjigt att adrenalinpåslaget kanske lämnar en lukt. Visst kan det vara att man ger små kroppsliga signaler som visar att man är arg eller för all del rädd, men jag tror att både ilska och rädsla kan lämna doft för de känsliga nosarna. 


En gång när jag ilsknade till på något sambon sa och hunden satt bredvid oss flydde hunden illa kvickt när jag tog mental sats för att bemöta sambons uttalande. Då hade hunden inte tittat på mig och jag hade bara den kokande känslan i hjärnan och hann alltså inte säga något innan hunden stack till ett annat rum. Det kändes solklart att han måste ha nosat sig till min sinnesstämning. Den vovven visade mig flera gånger att den tolkar min sinnesstämning och fattar när det är allvar. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden ÄLSKAR andra hundar   [1] Igår: Hector24 12:29: pipilotta Hunden blir påkörd av en moped   [3] 18 aug: Doglover83 18 aug: Ayrin Varför inte skriva nytt inlägg??   [0] 22 jun: pipilotta Bajsar inne då och då - varför?   [7] 7 mar: Ellan 17 mar: Mira och Esther Kommandon hunden kan   [4] 14 nov: Geka 18 jan: Pommes Mandolin Att sälja hunden   [6] 25 okt: Omakha96 25 okt: aenima Schäfer håller på o stryka sig o jucka..varför?   [2] 22 jun: Lina13 23 jun: Mira och Esther Varför juckar min hund på mig hela tiden?   [2] 12 maj: EmelieD 13 maj: Gurkans Varför juckar en hundvalp?   [1] 14 apr: Marre993 14 apr: Torparinnan Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dobermann | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Chinese Crested Dog
© 1998-2023 Enfinia AB