Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 maj 2018 av Mia&Uvis i skaffa hund (7 svar)
Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Jag hade tom glömt bort att jag hade ett konto här, när jag återigen börjat fundera på att skaffa hund... Det är inte akutellt för mig än på några år, men ett sug efter en ny hund har börjat arta sig och jag tänkte planera valet av ras väl. Lika bra att börja i tid. 


 


Jag har haft en egen hund tidigare, en schipperke som blev 13 år. Hon gick bort för 1,5 år sedan men levde sista åren mestadels hos mina föräldrar. Jag skaffade häst är hon var vuxen och hon lärde sig aldrig att uppskatta stallivet, varpå hon fick vara mer hos mina föräldrar där nån alltid fanns hemma. Hon var lite jobbig att ha i stallet, gick ej att ha lös där eftersom hon gjorde egna utflykter ist för att hålla sig kring mig. Opraktiskt om man inte har en egen hästgård. Ffa tyckte hon att det var tråkigt att sitta på en filt i koppel och vänta.


 


Jag söker något som liknar följande idealhund:


Liten/mellanstor hund som är lagomt aktiv. Den ska kunna vara med mig i stallet och kunna följa med lös på gården och på ridturer. Dvs vara intresserad av att vara i närheten av mig. Lågt eller inget jaktintresse. Inget överdrivet intresse för att ta kontakt med okända människor men inte alltför reserverad som ras då jag fått för mig att det kan ge rädslor och liknande bekymmer...


Jag kommer att gå valpkurs och fortsättningskurser. Med min schipperke spårade jag för husbehov och att det var en trevlig aktivitet. Det kommer jag att vilja göra igen. Jag är även sugen på att prova drag, jag tycker att det ser roligt ut. Tänker då främst på barmarksdrag, men det gör ju inget om den kan dra lite på skidturer. Dock ingen renodlad draghund.


Eftersom jag hade ett utställningsintresse med min förra hund, och kanske kommer bli intresserad av nån form av tävling i nån bruksgren på hobbynivå, vill jag givetvis ha en renrasig hund.


 


Den ska klara av lugnare dagar. Jag jobbar mkt periodvis och då innebär vardagsmotionen ffa att följa med mig till stallet och ut på ridturer. Så jag har inte tid att hänga ytterligare timtals på brukshundklubben utöver mitt jobb + häst.


Lediga dagar blir det utöver stall även "egentid" dvs skogspromenader, kanske lite spår eller vad vi hittar på.


 


Hårlag: Jag har minimalt intresse för pälsvård så ingen trimras eller frisyrklippning. Jag gillar inte hundar med för mkt päls, har haft mkt spetsjakthundar i familjen och det är ju ett evigt borstande hela tiden för att slippa ha allt hår på kläder och i möbler. 


 


Jag vill inte ha en ny schipperke, men jag gillade följande egenskaper med min förra hund:


*Ointresserad av okänt folk - kunde vara lös överallt, även i stan, eftersom hon inte brydde sig om att gå fram till folk och hundar. Även icke hundintresserade människor tyckte om henne eftersom hon inte dök över folk som hälsade på, var lite mer som en katt som först spande in på avstånd. 


*Orädd.


*Självständig och led inte av separationsångest. 


*Vaken och intresserad av att följa med på allt (utom stallet ;P)


*Mångsidig och orkade både följa med på långpromenader och skidåkning men även spendera en dag hemma i lugn och ro (då hon blev äldre än 5 år...)


 


Egenskaper jag var mindre nöjd med:


*Lite för skällig


*Lite för svårmotiverad, inte så stort förarintresse. Hade inte direkt varit följsam lös med på ridturer... drog aldrig iväg men gjorde saker i sin egen värld lite för mkt för att passa som lös hund när matte inte finns på marlken så att säga.


 


Raser jag funderat på:


*Miniature American Sheperd/Mini-aussie - De verkar lite mindre arbetskrävande än vanliga aussie, trevligare storlek, populära bland hästfolk(?). Nackdel är väl att de har en del päls, och att rasen är liten i antal i Sverige...


 


*Mellanpinscher - lagom stor hund som ser ut att användas i de aktiviteter jag är intresserad av. Men jag är skeptisk pga att jag läst på rashemsidan om att de verkar ha en hel del hälsoproblem och mentala svagheter..?


 


*Lancashire heeler - verkar vara aktiva trevliga hundar, något liten men verkar likt schipperken vara robust, ingen "småhund". Frågan är om den har något förarintresse?


 


Så, kom gärna med förslag. Jag har flera år på mig att hitta rätt :D


 


 


 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Mia&Uvis och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 17 maj 2018 av Ayrin Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Det känns ju mest som du vill ha hunden som påhäng, inte direkt för dess egen skull? Isf känns vallhundarna, och då särskilt miniaussien, om den nu är ens i närheten av "riktig" aussie som alldeles för aktivitetskrävande för att den ska kunna trivas med dig.


Svårt att riktigt få grepp om den allmänna aktivitetsnivån där... om du kommer träna nåt regelbundet på bhk så kan ju en sheltie eller liknande funka, om det i princip *bara* blir hänga med på ridturer verkar ju någon form av mer renodlad sällskapshund som ett bättre alternativ?

Svara på detta inlägg

Mia&Uvis
Medlem 2004-02-13
#2 17 maj 2018 av Mia&Uvis Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Jag jobbar som sagt olika intensivt. Ibland 12 timmar antingen natt eller dag. 3 timmar stall på det och det innebär att dygnet inte har fler vakna timmar än att man aktiverar hunden med att följa med mig dit. Mitt jobb tillåter att hund är med, men det blir ju bara rastningsrundor där. 


Sedan har jag dagar och veckor då jag är ledig helt. Då har jag ett hyfsat aktivt liv. 3-5 timmar i stallet med ridning och pyssel eller åker iväg med nån häst på träning. Sedan har jag resten av dagen för mig själv och ev hund. 1-2 timmar i skogen, en sväng på nån aktivitet kopplat till klubb eller lägger spår eller nåt annat. Det senare blir ju naturligt då man har hund och vill vara aktiv, jag sökte mig till hundrelaterade aktiviteter. Att jag inte gör det nu beror ju just på avsaknaden av hund. Därför har hästarna all fokus men det blir ju såklart en omfördelning när jag har hund igen.


Eftersom mitt liv varierar så är mitt önskemål att en hund inte Kräver att dagligen jobba hårt med tex bruks. Eftersom det liksom inte hinns med alla veckor och dagar. Det ska gå bra att ta det lite lugnt emellanåt. Men jag är inte en person som ligger på sofflocket. Jag lever med mina djur och när jag hade hund var den med mig i princip överallt.


 


En ren sällskapshund tror jag inte passar så bra i mitt liv? Den ska tåla att vara ute nån timme och röra på sig, inte frysa ihjäl när den blir väntande i stallet medan jag sysslar med såna sysslor, och heller inte bli trött efter 30 min ute i skogen med hästarna. Sedan inbillar jag mig att den inte bör vara alltför liten när den ska vistas i stallmiljö. Upplevde att min schipperke var nog så liten i kontakt med hästarna.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#3 17 maj 2018 av Lona Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Jag tänkte faktiskt på heeler när jag läste ditt inlägg.
Mina hundar är med i stallet och även om det tar lite längre tid kan man relativt lätt slänga in en del mental träning för dem när man fixar med annat.
Min cairn brukar få åka skottkärra när den är tom, labben får ofta bära borstar eller annat. Har vi använt koner i paddocken så får hon apportera in dem efteråt.
Vi kör en hel del stadgeträning, de har platsliggning när jag fyller hö, sitter utanför foderkammaren när jag grejar där och så vidare.
Om vi har gott om tid kör vi ibland apportering, upplet eller spår i en tom hage.


Man kan förstås inte räkna med att en hund verkligen kan vara lös i stallet och hänga med på ridtur, trots bra träning. Där bör man ha en Plan B, om man tänkt att hunden skall få en hel del motion i form av ridturer så gäller det att komma på något annat om det inte skulle funka.


Sen kan man förstås få en hund som, trots noggrannt val av ras, ändå inte gillar att vara i stallet...


En del heelers har rätt mycket jaktlust, hos andra är den lägre. Det kan vara ganska triggande för en kofösare att hänga med på ridtur, i synnerhet om de springer bakom hästen - ett nafs i hasorna är inte osannolikt.


Med den senaste valpen jag hade så lade jag mycket tid och engagemang på att få henne till en bra stallhund.
Att få henne att trivas i stallet och tycka att det var kul att vara där.
Att umgås med folk på ett vettigt sätt.
Att umgås med andra hundar.
Att inte jaga stallkatterna.
Att ha respekt för hästarna och hålla sig undan (och inte jaga dem i hagen).
Att kunna vara lös på stallplanen och ha "allmänt stallvett".
Att kunna sitta uppbunden och vara tyst och lugn.
Att kunna vara instängd i en box eller annat utrymme och vara tyst och lugn där med.
Att kunna följa med på ridtur, där började jag först från marken och var även noga i vardagslydnaden.
Det där har du nog koll på iofs, som haft med dig hund tidigare.


Det lönar sig definitivt att göra rätt från början, fast det gäller ju all hundträning.


Jag har kikat på Lancashire heeler en hel del och jag har nog delvis liknande önskemål som du. Skulle jag av någon anledning byta ras så ligger de bra till.
Relativt robusta både fysiskt och mentalt samtidigt som de är hyfsat föriga. Även om det är en vallhund så har de ju dock inte samma vekhet och förighet som mer utpräglade fårvallare ofta har - boskapsvallare behöver lite mer pondus och tuffhet.
De avlas för all del inte så mycket på vallegenskaper längre, men grundmentaliteten finns ju där.


Jag tror definitivt att LH är en mer lättjobbad ras än pinscher, lättare i vardagen dessutom. De har också en bättre päls för långa stalldagar i regn och rusk. Ett täcke kan aldrig bli lika bra som en riktigt funktionell päls.


Vad gäller MAS så tycker jag fortfarande att det är en väldigt svajig ras, de varierar stort både när det gäller exteriör och mentalitet.
Det kan vara svårt att få tag på en som är riktigt bra, framför allt mentalt.
Med tanke på hur sopig aussieaveln är på sina håll så har MAS inte riktigt haft de bästa förutsättningarna - jag tror att de behöver lite mer tid på sig att bli en mer homogen och ordentligt utvärderad ras.
Du kan heller inte ställa ut dem på int.utställningar, bara nationella då de inte är godkända av FCI (än).

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#4 18 maj 2018 av bes Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Tycker de tidigare svaren du fått har varit jättebra 


Vad gäller hundtyp så är min erfarenhet att man många gånger överskattar sitt behov av hund, det vill säga att man ofta tror att den aktivitetsnivå man har i sitt liv kräver mer resurser hos hunden än vad det faktiskt gör. Man lever ett liv som faktiskt är ett "sällskapshundsliv" (och ett härligt sådant!) men tittar ändå på mer eller mindre arbetande raser. Resultatet blir ofta att hundägandet blir mycket mindre roligt än vad det skulle kunna vara, för både ägare och även för hunden.


Den aktivitetsnivå du beskriver är väldigt sällskapshundsvänlig och passar alla raser med funktionell exteriör  Väljer man bort trubbnosiga raser, raser med opassande pälstyp och raser som är extra sjukdomsbelastade eller väldigt storvuxna så är övriga 300+ raser mer än väl tillräckliga för den fysiska och mentala aktivitet du beskriver.


Därför tänker jag att just MAS kanske kan puttas ner lite på listan över potentiella raser? Precis som Lona skriver så är det också en ras i sin vagga med allt vad det innebär. Jag upplever inte hundarna som särskilt trevliga i dagsläget rent mentalt, kanske blir det annorlunda i framtiden när rasen fått chans att landa lite. Betänk att avelsurvalet på rasen länge varit att banta ner storleken från aussie (som i sig är en ras som på sina håll har en rätt skräpig och obehaglig mentalitet) och att andra egenskaper fått stå lite åt sidan. Därför tror jag att rasen tjänar på ytterligare en sisådär 10 år innan vi pratar om en ras som är någorlunda jämn och kanske lite trevligare. Men det är en högst personlig åsikt såklart.


LH kan absolut passa! Pinscher går väl bort på grund av pälsen tänker jag.


Andra raser jag spontant kommer att tänka på, som kan vara värda att titta lite extra på, är:


-Welsh corgi (finns två typer)


-Welsh springer spaniel. Har i stort sett obefintlig jaktlust, trevlig storlek, praktisk päls, aktiva och samarbetsvilliga, och har ett väldigt härligt temperament. Sociala och lättsamma hundar, godmodiga och positiva, är notoriskt välfungerande tillsammans med andra hundar.


-Isländsk fårhund. Aktiv, vädertålig och samarbetsvillig. Ingen jaktlust att tala om. Vackra och vänliga.


-Keeshond. Ingen jaktlust att tala om. Trevlig men kan vara något reserverad (i bemärkelsen ointresserad) mot folk den inte känner. Behöver dock borstas igenom då och då, men det får anses vara ganska normal pälsvård. 


-Västgötaspets. Mentalt väldigt trevlig och stabil hund tycker jag. Aktiv, lätt att ha lös, samarbetsvillig och social utan att vara påflugen.


-Dansk-svensk gårdshund. Väldigt många hästmänniskor som har en sån känns det som  Tåliga hundar, noll pälsvård. Älskar att träna! 

Svara på detta inlägg

Mia&Uvis
Medlem 2004-02-13
#5 24 maj 2018 av Mia&Uvis Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Tack för input :)


Jag har gjort lite efterforskningar på tipsen jag fått här i tråden. Tagit kontakt med några uppfödare och kommer besöka kennlar med västgötaspets, corgi pembroke (tycker cardigan är för stor på nåt vis) och hoppas snart få svar från en med LH. Ska bli intressant att bekanta sig med raserna. Sen får vi se om det blir nån nån av dom, eller nåt helt annat...


 


MAS går bort pga det ni skrivit om att rasen är ung och lite för ojämn. Det är jag inte intresserad av som "lekman". Får jag en hund med kass mentalitet så blir det inget roligt avkopplande hundägande...


Keeshond och Isländsk fårund går bort pga att det är alldeles för mkt päls :O


DSG och spanielraserna har av nån anleding inte tilltalat mig. Har haft några i bekantskapskretsen. Tycker att dsg har en tendens att bli lite hysteriska och skälliga, och spanielraserna övverexalterade på allt och alla. Lite samma uppfattning jag har fått om labbar... överglada och svårdämpade.


 


 

Svara på detta inlägg

Mia&Uvis
Medlem 2004-02-13
#6 25 maj 2018 av Mia&Uvis Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Av en slump surfade jag in på en för mig helt ny ras. Kooikerhondje. Kanske detta kan vara nåt för mig? Någon här som vet nåt om den?

Svara på detta inlägg

Livet
Medlem 2018-02-19
#7 17 juni 2018 av Livet Re: Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Många bra förslag på hundraser här utifrån dina önskemål. Gällande (mellan)pincher hade jag en som blev 15.5 år. Hon fick grå starr på äldre dagar, men annars var hon frisk fram tills de sista veckorna, förutom tandsten som behövdes skrapas bort varannat år. En pigg, humoristisk och älskvärd hund skulle jag beskriva henne. Letar dock själv efter en ny hund, så förstår att du blir tveksam till rasen om du får annan information. En annan hundras som jag tycker kan passa dig utifrån vad du beskriver är Lagotto romagnolo. Medelstor, lite pälsvård, pigg, lättlärd och brukar funka bra med andra, vilket blir bra i stallet  

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tillgiven, vänlig liten ras inte mycket pälsvård   [8] 19 jun: Veruska93 26 jun: Veruska93 Aktiv valp - ger vi för mycket uppmärksamhet?   [2] 25 jun: Nokko 27 jun: Nokko Hejsan har bara en liten fråga   [1] 14 okt: Sara.berg 14 okt: Anneli En liten "kula" vid analöppningen...   [11] 30 nov: pipilotta 2 dec: pipilotta Vilken ras?Glad, pigg, mellanstor (kanske grupp8?)   [7] 10 sep: Camido 13 sep: Ayrin TORRFODER Åsikter!? - Doggy Professional Aktiv   [12] 15 jul: furmom 25 jul: pipilotta Liten sällskapsras - läs noga om ni kommenterar   [13] 4 jun: linn79 7 jun: linn79 Fästingskydd för liten hund   [7] 18 mar: Nisse och jag 19 mar: Huggorm Rasförslag till aktiv person   [29] 11 feb: Gormen 18 feb: Draghund röd liten knöl under hakan   [2] 21 jan: ErikAsk 22 jan: Draghund
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chinese Crested Dog | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB