Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 maj 2018 av Labbisss i lydnadsforum (10 svar)
Kommer gnäll och skäll ge med sig

Hejsan!


Jag har en fråga kring min 4-månaders-labbe, då jag börjar bli tokig och vill bara höra era erfarenheter och ert sätt att hantera liknande saker.


Det kan vara så att det bara är en valpgrej som kommer gå över om vi bara gör som vi gör, men jag behöver ändå höra med er.


Detta har varit sedan vi hämtade vår lilla plutt, för 2 månader sedan.


Hon vaknar ca 04:30 och gnäller. Kanonbra, då vill hon ut och kissa och bajsa och det är vi jätteglada att hon säger till om.


Sen går vi och lägger oss igen. Vi i sängen och hon i sin Hage, som hon alla andra timmar på dygnet älskar att vara i. Hon somnar direkt på kvällen när vi lägger henne där, sover lugnt hela natten och om vi lägger henne där på dagarna sover hon lugnt också. Hon älskar sin hage. Hon är inte otrygg eller stressad, detta är bara ett problem på mornarna, annars känner jag mig väldigt trygg i att hon mår bra och är lugn.


Det tar några minuter, sen piper hon igen, då får hon mat och sedan lägger vi oss igen. Här brukar klockan vara ca 05:00-05:30.


Nu till "problemet". Här börjar hon pipa igen. Hon piper konstant och kan hålla på i timmar om det är så. Hon har precis upptäkt sitt skall och har därför de 2 senaste veckorna börjat skälla vid det här tillfället också.


Vi har hela tiden i dessa lägen kört på att ignorera, hon får hålla på men vi ger henne inga svar över huvud taget, och det enda jag hört är att de ska ge sig tillslut, men hon gör inte det.


Hon skäller och gnäller komstant och vägrar vara i hagen vid det här tillfället. Och det ger sig aldrig. Hon kan som sagt gnälla och skälla konstant i 2 timmar.


Jag undrar, gör jag något fel eller är det såhär det går till och det kommer ge med sig med tiden? Känns inte rätt på något sätt att bara låta henne sitta och gnälla och skälla bäst hon vill klockan 05 på mornarna, grannarna måste ju hata oss.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Labbisss och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 21 maj 2018 av Ayrin Re: Kommer gnäll och skäll ge med sig

Mja, jag skulle nog inte räkna med att något så väl invant kommer ge sig av sig självt. Antagligen har hon väl sovit klart och känner sig ensam o olycklig och aningens less i hagen.


Sen tycker jag det är lite onödigt att du väntar tills hon börjar gnälla en halvtimme efter rastningen med att ge henne mat. Där belönar du ju henne för att hon håller på och piper i hagen mitt i natten. Ställ ner maten i hagen direkt efter rastningen istället.


Antar att hon redan har diverse leksaker och tuggben mm i hagen? Annars är det värt att prova.


Om hagen inte står bredvid sängen skulle jag prova att ställa den där så du kan stoppa ner en hand till henne när hon börjar pipa o gnälla för att lugnt smeka henne.


Går inget av det är det väl bara att gå upp efter första nattningen/föränga den. Hon verkar ju iaf inte kunna somna om, och nä, ni kan ju inte hålla på och utsätta grannarna för sånt i längden...

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 21 maj 2018 av Sezziyanen Re: Kommer gnäll och skäll ge med sig

Ok.. vet inte vad ni tycker om denna fråga men.. Vad tjänar hagen för syfte egentligen? Förstår att ni itne vill ha henne i sängen, min valp sov inte heller i sängen. Men det räcker väl med att spärra av lite med ett galler om man vill begränsa ytan på natten? På dagen kan valpen väl få ligga där den känner för helt enkelt? 

Skäll kan absolut ge sig. Bara 4 mån.. Min fick för sig att skälla på mig då när han ville ha uppmärksamhet, men gav sig efter 5min max kanske. Men då var han fri, om jag släöngt in han bakom galler hade han skällt tills han blev hes eller svimmade då.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 21 maj 2018 av hundöga återkomst Re: Kommer gnäll och skäll ge med sig

Valpen kräver större utrymme. Går fort nu, när olika växtfaser är på väg. Ingen av mina hundar har accepterat valphagar i den åldern. Låt hunden ha mer att röra sig och sätt upp skydd på ställen som kan skada hunden m.m. Till slut väljer den plats att ligga på.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#4 21 maj 2018 av Anneli Håller med här.

Valphage är för riktigt små valpar. Din är förbi det stadiet. Säkert sällskapssjuk och kanske lite orolig också.


När jag har ny valp vill jag gärna ha koll på den så långt det är möjligt. Ingen valp i sängen förstås, men en grind för sovrumsdörren (de andra hundarna brukar ligga i allrummet utanför och får inte komma in, det vet de) och två sköna liggplatser som valpen kan alternera mellan. Jag brukar inte ha leksaker eller tuggben i sovrummet, där ska man sova. Tuggben är inte en god idé alls, om man inte håller strikt uppsikt. Kan fastna i halsen när det är väl upptuggat och kväva hunden. Signalerar valpen "gå ut" går jag ut, men slutar med det när jag vet att valpen dagtid klara att hålla sig. Mat ges icke för att den piper mitt i natten. Sådan belöning ges ej. Det lär de sig snabbt.


När valpen inte är valp längre utan pålitligt rumsren och har etablerat god kontakt med de andra i flocken får den sälla sig till övriga sällskapet i allrummet, där deras bäddar finns plus den gamla TV-soffan.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 21 maj 2018 av Ayrin Re: Håller med här.

"Hej!
Det är sällan något problem med benbitar som fastnar. Ibland kan man se någon hund som blivit förstoppad av att äta mycket ben och behöver lavemang men värre blir det sällan.
Visst finns det en risk med att tugga på ben men det finns också risker med att gå på promenad, äta vanlig mat, köra bil osv. Risken att en benbit skulle fastna i halsen på hunden och kväva den (vilket jag aldrig har sett på 14 år som veterinär) är minimal. Sannolikt är det större risk att ni krockar med bilen nästa gång ni är ute och kör.
Låt du hunden tugga på sina ben."


http://veterinaren.nu/fragelada/besvarad/hund/satta-i-halsen/


Seriöst, det är extremt ovanligt att det händer nåt, så om nu inte valpen har nåt väldigt olämpligt beteende där den försöker svälja tuggbenen hela så är det inte ett problem.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#6 21 maj 2018 av Anneli Ack, ni klentrogna...

Inte mindre än tre gånger har jag fått sticka ner hela handen och mer därtill i ett hundgap för att fiska upp en stor bit halt vältuggat tuggben som satt sig på tvären i hundhalsen. Två gånger mina egna hundar, en flatte på knappt året och en vuxen tollare, den tredje gången på en annan flatte när hela kullen hälsade på hos sin uppfödare. De ulkade och snappade efter luft. I synnerhet tollaren var riktigt illa ute och hade förmodligen strukit med om inte ett av barnen hört honom och gallskrikit efter mig. Jag lärde mig läxan!


Det är aningslöst och dumt att lämna sin hund utan uppsikt när de har ett tuggben. Jo, det finns förstås frökenhundar som knaprar belevat på sitt tuggben och kan ha det nästan ograverat i veckor.


Mina glupska hundar av retreiverraser glufsar i sig ett stort bamsetuggben på allt från en kvart till en halvtimme. Finito!!! Det är icke småbitar som trycks ner i gapet. Så jag eller annan vuxen är där under kalaset.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#7 21 maj 2018 av Lona Re: Ack, ni klentrogna...

Det beror ju lite på vad det är för slags ben. Hudben blir som sagt slemmiga saker som slinker ner och fastnar i halsen (även jag har fått fiska upp såna).


Vissa typer av ben håller längre, men det beror ju på hunden med. Horn håller länge här hemma men det beror dels på att de är hårda, dels att de inte är så omtyckta. De gnags lite förstrött på emellanåt.

Svara på detta inlägg

bes
Medlem 2013-02-02
#8 22 maj 2018 av bes Re: Kommer gnäll och skäll ge med sig

Vad gör en fyramånaders valp i en hage på natten? Eller på dagtid för den delen? Beroende på vad som åsyftas med "hage" så bör man ha i åtanke att valp- och lekhagar vanligtvis går under samma regelverk som övrig burförvaring efter det att hunden är fyllda 8 veckor, och det är således ett lagbrott att förvara hunden i en sådan i hemmet, även om hagen saknar tak. Både bur och hage ska sakna grind/dörr helt. Det räcker inte att grind/dörr bara är öppen. Beroende på er hages utformning ska ni alltså passa er så ni inte åker dit för brott mot djurskyddslagen!


Varför är valpen i hagen? 

Svara på detta inlägg

Labbisss
Medlem 2018-05-14
#9 3 juni 2018 av Labbisss Re: Kommer gnäll och skäll ge med sig

Låt mig då förtydliga ordet hage då många verkar haka upp sig på detta. Vi lät henne tidigare springa helt lös i sovrummet, men somnade då aldrig om nätterna då hon kröp under sängen, fastnaden där. Gick vidare där vår tv står och började bita i sladdar(som jag vet att valpar kan göra) osv. Det var så mycket som distraherade i sovrummet. Vi har därför spärrat av den delen med tv:n samt satt galler längs vår säng för att hon inte ska kunna krypa under den. Dvs, vi har spärrat av ca 0,5 kvadratmeter i sovrummet sedan har hon tillgång till resten. Hon får inte gå löst i resten av lägenheterna av en anledning. 


Jag ringde min uppfödare då hon inte riktigt förstod vad natt var utan sprang runt i lägenheten hela nätterna och inte kom till ro. Fick tipset av min uppfödare och hon kände trygghet direkt och från dag ett fann hon ro på under 5 minuter. Och nej det är inte en bur, det är en begränsad yta vilket ger hundar trygghet då för stor yta kan göra dem stressade. Det är sovrumsdörren som låser igen hagen, vilken är öppen under dagarna och då går hon in på sin begränsade del av rummet i sovrummet och lägger sig där självmant när hon är trött och vill sova, hela friheten i världen att gå ut och in.


detta är samma sak som en hund som är avspärrad i tex köket under nätterna för att ni ska förstå principen. Jag tycker att det är så tråkigt att man inte ska kunna skriva i detta forum utan att bli sedd som djurplågare, när det enda syftet är att få mim hund att må så bra som möjligt. 


 


Tack för tips ni som höll er till ämnet!

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#10 3 juni 2018 av Sezziyanen Re: Kommer gnäll och skäll ge med sig

Jag svarade inte innan. Men ja, gnäll och skäll kan absolut ge med sig. Min hund kunde gapa rakt åt mig för att få igång aktivitet när han var liten. Brukade ge sig efter 5-10 min men då var han lös så han nådde mig. När jag behövde stå med honom på andra sidan av ett galler för tex, rengöring på golvet eller vadsom - då kunde han skälla konstant hur länge som helst i princip (nu blev det ju inte så länge, men han gav sig just inte). 

Han vande sig. Inget problem nu som 1,5åring att vänta bakom galler eller dyl. Lägger sig och tittar på eller gör vad han känner för. Skäller aldrig på mig längre "bara för att" heller.

Att spärra av en bit i sovrummet är väl inga konstigheter? När min valp var liten spärrade jag av hans sovyta om nätterna. Den var sidan av sängen ner till fotänden+lite till stor och ut till väggen. Inte behöver de hela lägenheten eller sovrummet när man ska sova. Däremot tycker jag de ska nå sängen så man kan ta kontakt med dem om man behöver. Och så de känner att de "når" en, även om de inte får hoppa upp i sängen så kan de ligga tryckt bredvid den om de vill. 

Kan tillägga att jag fortfarande har ett galler som spärrar av sovrummet om nätterna när vi ska sova, även om han nu får ligga varsomhelst i själva rummet. Detta för att jag inte vill att han ska ligga ute i lägenheten och inte behöva undersöka ev. ljud från trapphuset när nån full student eller ungdom kommer hem mitt i natten. Tror iofs att han hade hängt kvar i sovrummet om nätterna mest ändå, men iaf.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Innan valpen kommer   [8] 28 maj: Kajsa_a81 3 jun: Kajsa_a81 Han får alltid fnatt när han kommer hem   [2] 1 mar: Sekts 2 mar: Anneli Kommer ingen vart med ensamhetsträningen   [1] 8 nov: karfah 9 nov: Cole Kommer min hund någonsin få tillbaka sin päls?   [4] 22 jun: z_z_Ulle 23 jun: Draghund Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona Hur kommer jag vidare med min koppelträning?   [4] 17 apr: AnnaAlm 19 maj: Halvtand Halsband mot skall?   [5] 28 aug: Blixen 29 aug: Halvtand Vargen kommer, fly för allt i världen!   [6] 8 feb: Svea58 17 apr: Ayrin Varför man som IDIOT EJ skall skaffa en hund   [16] 21 sep: bertil o dom andra 24 mar: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Schäfer | Rottweiler | Golden Retriever | American Akita | Alaskan Malamute | Airedaleterrier
© 1998-2022 Enfinia AB