Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 maj 2018 av malin111 i övriga hundfrågor (3 svar)
Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader

Hej,


Jag har en shetland sheepdog tik på snart ett år. Vi har tagit det lugnt på promenaderna då hon inte är så gammal och gått korta promenader. Jag har alltid velat ha en hund som vill gå frammåt så man själv kan röra på sig lite. Tyvärr verkar min hund inte tycka att det är det minsta kul att gå promenad. Hon stannar gärna och kolla på allt möjligt (fåglar, människor) och lägger sig gärna ner och tuggar på pinne. Hon är alltid efter mig. Vill ju inte dra i henne så försöker använda rösta för att få henne att gå frammåt eller kasta pinne frammåt. Och när hon väl går frammåt så är det inte snabbt. Och när man går hemmåt sätter hon sig ner och vill helst vara ute längre. Om man släpper henne med andra hundar så springer hon runt och leker, samma om man busar med henne så det verkar ju inte som hon har ont. Och även på kvällen när det inte är så varmt är hon också seg men lite piggare. En promenad på 1 km tar ca 45 min och är den längsta promenaden vi går om dagen. 


Några tips på hur hon kan bli mer frammåt? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om malin111 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#1 28 maj 2018 av Voff 92 Re: Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader

Står inte när du går med din hund på dagen när hon inte vill. I denna värmebölja som är nu så ska du inte gå med din hund när det är över 20 grader ute helst utan bara tidig morgon och sen kväll.


Ett avsvalnade vattendopp (som nu är ljummet vatten) i en plastpool eller dusch brukar vara popis med.


Tänkte först att du kanske fått en lågenergi hund men är ovanligt i rasen du har och leker den med mer energi så är det nog just promenaderna som är problemet.


 


Min är lågenergi hund ut i tassarna men ändå märkt att han är väldigt känslig i vilket halsband han har, vilket koppel och vem som går med honom. Tex är mjukt halsband med kortare vanligt koppel mer poppis än läder halsband med rullkoppel och jag som går med slakt koppel mycket men är bestämd med fot etc är mest poppis mot mina föräldrar som går med rakt koppel och även drar en del utan fasta regler.


Bara idag fick min tok bus ryck när jag gick med honom att springa och leka på en gräsplätt men lyssnade och kollade på mig. När min pappa gick med honom en stund innan gick de åt olika riktningar med dragande och en ofokuserad hund med nosen i backen.


Tycker lite att det låter som din fått negativt upplevelse av kopplet och blir väl lugn med det, nästan lite apatisk. Kanske kan du prova att koppla men låta den ligga ner och tugga på ett ben för att den bara ska trivas och se allt som positivt?


Sen kan du ta benet och locka att gå fint för att få tillbaka det igen. Samma med godis kan du träna fot och vara väldigt lekinriktad men med koppel på.


Det många gör fel, även jag i början, är att man går samma bas promenad varje dag med hunden och tänker på annat, hunden gör sitt och har rätt tråkigt.


Är man mer i nuet och leker en stund eller gömmer godis etc på promenad så blir den mycket roligare. Tex be hunden att hoppa upp på nåt eller fokusera på dig m.m. Gör stor skillnad.


Lycka till.

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#2 28 maj 2018 av Lona Re: Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader

Mina hundar som det vanligtvis är rejält med fart i är helt slöa i den här värmen, även på kvällen när det är svalt. Det gäller resten av gänget också, utom valpen på 13 veckor som inte har bättre vett.


Möjligen kan de vara lite piggare tidigt på morgonen, men det är marginellt.


Men om din hund är lika trött/slö/långsam även när det är kallare dagar så skulle jag nog kolla upp henne. Visst kan hon vara en ovanligt lugn individ, men det är inte rastypiskt alls - snarare brukar det vara tvärtom, att de kan slå över i stress.


Det KAN bero på smärta eller att något inte är helt ok, så ta en allmän koll hos vetten där de går igenom henne och kör lite prover.


Att hon är pigg när hon leker och busar är förstås positivt, men det kan också vara så att hon "rycker upp sig" när det är extra kul, trots att hon inte är helt ok.


OM det är något fel så behöver det absolut inte vara något allvarligt, det kan vara något banalt som en UVI.


Hon skulle även kunna ha löp på gång? Många tikar blir slöa då, i synnerhet vid de första gångerna.


Har hon alltid varit så lugn eller har det kommit nyligen?

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#3 28 maj 2018 av Anneli Re: Sheltie vill gå väldigt långsamt på promenader

Du "tror" att din hund inte har ont för att hon leker och busar med andra hundar. Men just då kanske hon i lekens upphetsning glömmer, döljer att hon har ont. Hundar kan vara väldigt bra på att dölja smärta.


Det är mycket möjligt att det inte är något fysiskt fel på din hund, men du vet inte.


Höftleds-armbågsleds-hasledsröntgen borde göras plus en undersökning av ryggrad och tassar. Sedan vet du. Därefter kan du vidta andra åtgärder för att få din att följa med på promenader.


Just en sheltie linkar , ja släpas, omkring i min stadsdel. Båda haslederna är bortom räddning och hunden har inte av allt att döma inte lkång tid kvar av sitt jordeliv.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Rädd? 7-månaders tax vägrar promenader   [2] 17 jul: Superhoven 22 jul: Ayrin Allergisk mot vår nya sheltie valp   [7] 22 jun: Animallover94 23 jun: Gurkans Hundras för lydnad och långa promenader?   [8] 5 mar: Acey 9 mar: Ayrin Ballar ur i slutet av promenader   [3] 10 okt: FannyLid 10 okt: FannyLid Omöjliga promenader   [5] 19 jun: petracecilia 22 jun: Voff 92 Promenader med valp   [3] 4 apr: Underscore 27 apr: Voff 92 Lekkompis till sheltie 3,5 mån.   [0] 15 aug: Sara450 Koppel promenader   [1] 8 aug: Feliciaaw 8 aug: hundöga återkomst Dagmatte Sheltie intresse?   [0] 18 apr: Sara450 Kanske en sheltie?   [8] 9 apr: Ayrin 13 apr: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Rottweiler | Labrador Retriever | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Schäfer | Boxer
© 1998-2024 Enfinia AB