Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 juni 2018 av Kaleido i skaffa hund (31 svar)
Labradoodle- varning för fula knep hos uppfödare!

Jag skriver det här inlägget för jag vill uppmana valpköpare av Labradoodle att fråga om uppfödaren om de har avelsspärr eller kastreringskrav på sina hundar. Många uppfödare av dessa hundar har nämligen antingen avelsspärr eller kastreringskrav. Information som INTE framkommer på deras hemsidor...Jag själv råkade nyligen ut för detta. Jag hade förberett mitt hem, min arbetsplats och framförallt mina barn och min familj för en valp. Vi hade köat i nästan två år och till slut fått positivt valpbesked, vi fick filmer och bilder på "vår valp" och uppmanades att namnge den. En vecka innan leverans fick jag av en ren slump veta att min uppfödare satt avelsspärr på valpen och skulle stämma mig på 50 000 kronor om jag avlade på den. Självklart ville jag inte köpa en hund för 50 000 kronor utan att själv få bestämma om den är lämplig att paras vidare på. Men snopet var det att uppfödaren inte var ärlig från början. Det stod ingenting på hemsidan eller i informationsutskick kring valpen att jag inte fick para den. Det nämndes heller inte då vi pratat i telefonen. Jag tror att uppfödaren helt enkelt hoppats på att jag skulle se mellan fingrarna och köpt valpen ändå.


Vi var rätt ledsna för att det inte blev någon ny familjemedlem och började leta efter andra labradoodleuppfödare. När jag kontaktade en annan uppfödare frågade jag rakt ut om den hade kastreringskrav eller avelsspärr. Uppfödaren blev ställd av frågan och sa att hen själv ”köpt loss” avelsrätten på sin tik och efter en liten stund så fick jag veta att jag antagligen också kunde få ”köpa loss” avelsspärren på en av hens valpar om jag betalade det dubbla priset för hunden, det skulle bli 60 000 kronor. Om jag sedan i min tur skulle sälja valpar så skulle jag vara tvungen att sälja dem med avelsspärr och om mina valpköpare skulle vilja para så skulle de vara tvungna att köpa loss valpen utan avelsspärr för 60 tusen, ja ni fattar karusellen... 


Jag är inte ute efter att smutskasta uppfödare eller att ifrågasätta det pris de tar ut för en Labradoodle. För mig får de sälja valpar för hur mycket de vill. Det jag ställer mig kritisk till är att de säljer dyra hundar samtidigt som de hindrar andra från att göra samma sak. Jag skulle tycka att det var helt okej att köpa en hund för 50 000 om jag visste att jag skulle få igen pengarna genom att ta valpar på den.Jag tycker att det är konstigt att uppfödare tillåts sätta avelsspärr eller ha kastreringskrav på friska valpar. Vad tycker ni? 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Kaleido och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 4
1234

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#21 20 juni 2018 av Ayrin Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...

1. Första generationen blandisar är i regel friskare (förutsatt att man blandar två raser som inte har samma rassjukdomar). Detta eftersom rassjukdomarna generellt sett är reccesiva, dvs en hund behöver två "trasiga" gener för att sjukdomen ska bryta ut (förenklat, ja...).


Naturligtvis är inavelsgraden lägre, eftersom hundarna är mindre nära släkt med varandra.


2. Att uppfödarna inte vill att valpköparna ska avla vidare på hundarna verkar mer handla om att minska tillgången på nya labradoodles (och därmed hålla priserna uppe) än någon tanke om att förbättra "rasen".


3. Mentala problem i stil med rädslor är på intet sätt förbehållet blandisar.

Svara på detta inlägg

Hrímnir
Medlem 2005-10-08
#22 20 juni 2018 av Hrímnir INTE lagligt

Nu är det ju så att såld vara är såld vara. Den sk uppfödaren är alltså inte det minsta seriös och inte heller laglig när hon lägger "avelsspärr" eller kastrationskrav på valpen.


När valpen väl är såld har uppfödaren ingen som helst laglig rätt att bestämma över hunden. Du kan alltså köpa en valp och sedan avla på den bäst du vill. Uppfödaren kan gapa bäst denne vill (och kommer antagligen att göra) men har ingen chans att få rätt.


 

Svara på detta inlägg

@nna
Medlem 2007-07-31
#23 21 juni 2018 av @nna Avelsspärr??

Var avelsspärrar man en labradoodel? de registreras väl inte någonstans?

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#24 22 juni 2018 av hundöga återkomst Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...
          Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...
          

1. Första generationen blandisar är i regel friskare (förutsatt att man blandar två raser som inte har samma rassjukdomar). Detta eftersom rassjukdomarna generellt sett är reccesiva, dvs en hund behöver två "trasiga" gener för att sjukdomen ska bryta ut (förenklat, ja...).


Naturligtvis är inavelsgraden lägre, eftersom hundarna är mindre nära släkt med varandra.


2. Att uppfödarna inte vill att valpköparna ska avla vidare på hundarna verkar mer handla om att minska tillgången på nya labradoodles (och därmed hålla priserna uppe) än någon tanke om att förbättra "rasen".


3. Mentala problem i stil med rädslor är på intet sätt förbehållet blandisar.

Första generationen blandras, enligt vet. program ger inte mindre defefekter. T.ex. blir en fri hund parad med en hund med led defekt, så är risken stor att valparna kan ärva led defekterna. Sen finns vissa ögon sjukdomar, som det behövs bägge föräldrarna har det. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#25 22 juni 2018 av Lona Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...

Rent teoretiskt är en F1 (första generationens korsning) friskare än sina föräldrar oavsett art, det gäller inte bara hundar utan även andra djurarter och växter.
Dock är ju sällan genetik lika enkelt som i böckerna så hur det ser ut i praktiken är en annan femma - i synnerhet med en art som hund som man på många håll avlat in absurdum på många sätt. 
Jag kan för övrigt tänka mig att ganska många poo-doodlar är rejält inavlade även om de officiellt räknas som blandraser, för att få en enhetlig typ är inavel en enkel "genväg"...

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#26 24 juni 2018 av hundöga återkomst Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...

Som en skrev. När man väl har köpt valpen, kan de juridisk inte ställa några krav. Själv kan man ställa krav på uppfödaren att de har avlat på friska hundar. Om man själv avla på hunden, måste man se till att hunden är avelsgodkänd. 

Svara på detta inlägg

Kaleido
Medlem 2018-06-18
#27 21 juli 2018 av Kaleido Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...
          Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...
          

@Lona Det stämmer att det är efterfrågan som styr priset, det är ingen hemlighet. Uppfödaren i det första exemplet säger till och med det själv och vi hade som sagt stått på kö i TVÅ år. Populariteten är en av anledningarna till att jag själv inte vill ha en hund med kastreringskrav eller avelsspärr eftersom jag också vill kunna sälja valpar och få igen en eventuellt dyr hund. Labradoodle är riktigt poppis just nu och man får lätt igen pengar om man köper en valp för 50 000 och sedan tar några kullar på den. 


Varför jag inte köper en "renrasig" (finns det förresten hundra procents renrasiga hundar eller är alla hundar blandraser?) hund eller annan hund? Jag vill inte ge mig in i den diskussionen egentligen eftersom jag ser det som omöjligt. Smaken är ju som baken. Vi människor faller för olika raser på djur, på olika partners, yrkesval, bilmärken, bostadsområdet etc. Nu har jag fallit för Labradoodle och det är Labradoodle jag vill ha, INTE en pudel eller labrador, schäfer eller mops, ja du fattar. Även om det hade varit lättare, men just nu är det Labradoodle som gäller här. Kanske jag sansar mig om några år och väljer en annan ras 


 

Puffar upp tråden så att de som går i Labradoodletankar kan läsa <3

Svara på detta inlägg

Erst
Medlem 2019-05-30
#28 30 september 2019 av Erst Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...

Helt galet att ha avelsspärr på en hund, speciellt med de priserna de betingar. Råkade ut för samma sak och tappade intresset helt o hållet för denna ras. Eftersom labradoodle, mig veterligen går som blandras får de ju i te heller registreras i skk.


ni som är intresserade av labradoodle titta på barbet istället.Nästan identisk med labradoodle både vad gäller utseende och mentalitet, men en gammal erkänd och anrik renrasig hund

Svara på detta inlägg

Erst
Medlem 2019-05-30
#29 30 september 2019 av Erst Re: Labradoodle- varning för fula knep hos up...

Conrons ånger härrör från vad han beskriver som ”oetiska, hänsynslösa människor [som] avlar upp dessa hundar och säljer dem för stora pengar”, även som, säger han, hälsoproblem finns i överflöd. "Jag tycker att den största majoriteten är antingen galen eller har ett ärftligt problem," sade han.


grundaren av labradoodle 

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#30 30 september 2019 av Anneli Re: Labradoodle- Conrans ånger

Det var ju inte mixen labbe-pudel i sig som han ångrade utan hela det geschäft med rätt stora pengar i svang som han bittert ångrade, alltså hel biten om att hundstackarna är lämpliga för allergiker. Vilken marknadsföringsgrej! Det har ju visat sig att de som "ras" inte är ett dyft mer allergikervänliga än vilken hund som helst. Det är tydligen individuellt från hund till hund hur de påverkar en pälsdjursallergiker.


För några veckor sedan lekte mina två flattar med en ung labradoodle tillhörig ett ungt par. Det var en trevlig hund och det tyckte mina vovvar också. Vacker färg på den lockiga pälsen hade den också, rödgyllene som höstlöv. Det är tydligen en av de mest eftertraktade färgerna på päls. Jag var ju nyfiken och ville veta vad blandrasen (det sa jag inte!)kostade. Jag vet ju att uppfödarna har vett att ta betalt, men jag tappade hakan när de sa priset: 47 000.


Jag berättade för maken som genast fick dollartecken i ögonen kom med storslagna planer på allsköns doodle-avel och vad vi kunde göra för pengarna. Det blir inget av med det, basta!

Svara på detta inlägg
Sida 3 av 4
1234

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Känner mig lurad av uppfödare   [8] 6 sep: Midazz 30 sep: Barkley Star Uppfödare sökes   [6] 26 aug: Angeby 27 aug: Angeby Hund från uppfödare eller härbärge   [7] 21 aug: Linnean 22 aug: Ayrin Söker uppfödare av svart schäfer   [0] 2 mar: Silver_ Söker uppfödare.   [2] 19 feb: ritanil 19 feb: Torparinnan Uppfödare av english cream (blond) tax   [1] 16 feb: Doggiluv 23 feb: Estrid Uppfödare?! hjälp. råd!   [2] 30 jan: Vovve18 31 jan: Gurkans Goberian uppfödare i Sverige med omnejd   [1] 20 dec: ebbasiglite 20 dec: Ayrin Cavapoo -uppfödare, någon som vet?   [3] 4 nov: Ellabella10 4 nov: Anneli Tollare - uppfödare som jagar   [3] 31 aug: moranka 1 sep: moranka
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Golden Retriever | Chihuahua | Dvärgpinscher | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB