Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 juli 2018 av paperwidget i sjukdom & hälsa (6 svar)
hund med skadad emalj (chippade tänder)

Alltså detta är så olyckligt. =(


Vi hade över några grannbarn i helgen som fick kasta freesbee och boll med hunden våran som är just kring året. 


Han måste ha i farten då han plockat upp den farit mot nån sten rätt ordentligt men inte så att han själv reagerat (visar och visade ingen smärta) Nu äre så att på kvällen då det måste ha hänt så kände jag när jag gav han lite godis att det kändes vasst. 


Då har han slagit bort bitar av emaljen från 3 av de stora hörntänderna =( inte så pulpan är framme men dentinet har kommit fram lite. plus att han chippat en liten tand upptill... Jag tänkte ju direkt att det måste ju gå att fixa som på människor när man lagar trasiga tänder. men det verkar ju inte ritkigt vara så enkelt eller så är det pga sommarbemanning på djursjukhusen det blir som det blir.


Nu till frågan då jag blir fram och tillbaka bollad mellan två olika kliniker här i norrbotten. Är det nån som vart med om nå liknande olycklig situation med sönderchippade tänder på en så ung hund?(som ändå slutade bra)


all info jag hittar om tandlagning av hund och att det ska gå att laga med komposit m.m kommer från amerikanska vetrinärer , ligger dom före? 


Och framför allt, vilken är den bästa djursjukhuset/vetrinär/tandspecialist man kan hitta här i norra delen av vårt land? jag har smått panik över den här situationen då jag aldrig hört eller vart med om tandskador nånsin förr. och jag hoppas innerligt sååå innerligt att ingen av tänderna visar sig ha fått så kraftigt slag att dom dör . =/ 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om paperwidget och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

SanCha
Medlem 2003-09-19
#1 11 juli 2018 av SanCha Hej!

Först kan du börja med att ställa din fråga till en djurtandläkare som här i länken;


Linn Wikhamre,
legitimerad tandläkare


...och passa på att fråga henne om det finns någon djurtandläkare i din närhet.


.................................


Det går att stärka upp tänderna och att inte göra något kan ju äventyra alla de tänder som nu är trasiga. Känns ju lite oroligt förstås. Lycka till!


 


MVH//Sanna


http://www.djurtandlakaren.se/ 


http://www.djurtandlakaren.se

Svara på detta inlägg

paperwidget
Medlem 2010-09-13
#2 11 juli 2018 av paperwidget Re: Hej!

Tack för svar och länken! 


Har fått svar från en djurklinik här i norr att emaljen nog ska gå att "laga" med plast/komposit. Och även fått höra av nån att i sthlm ska det finnas en klinik som är i princip helt inriktad på tandskador. Så tänkte höra av mig dit också. 


Ja orolig är man då det är så många tänder  verkligen en otursträff i farten  


Men jag får lugna mig själv med att han använder munnen precis som vanligt, äter ,dricker o är sitt energifyllda vanliga jag.


bara vänta ut tills vi får vår tid för att åtgärda detta o hålla tummarna att det håller sen 

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#3 13 juli 2018 av hundöga återkomst Re: hund med skadad emalj (chippade tänder)

Stod en artikel alldeles nyligen(tyvärr hittar inte den) att lek med t.ex. tennisboll kan skada tänderna svårt på hund. Men googlar man på tandskador på hundar, står det lite varstans.

Svara på detta inlägg

hundöga återkomst
Medlem 2016-09-11
#4 13 juli 2018 av hundöga återkomst Re: hund med skadad emalj (chippade tänder)

Vad menas med chippade tänder?

Svara på detta inlägg

paperwidget
Medlem 2010-09-13
#5 13 juli 2018 av paperwidget Re: hund med skadad emalj (chippade tänder)
          Re: hund med skadad emalj (chippade tänder)
          

Stod en artikel alldeles nyligen(tyvärr hittar inte den) att lek med t.ex. tennisboll kan skada tänderna svårt på hund. Men googlar man på tandskador på hundar, står det lite varstans.

Jag har haft hund 15år och det är första gången det har hänt att tänder fått skador. däremot har jag inte haft en så snabb/energisk hund som denna som lyckades med detta. Så för hans del blir det inge mer bus med boll/freesbee 


Därför jag hade smått panik. Vetrinärer har lugnat mig, det ska gå att plasta de små ytor där emaljen chippats bort.  Så jag håller tummarna att det blir bra.  

Svara på detta inlägg

staygolden
Medlem 2015-02-22
#6 16 juli 2018 av staygolden Re: hund med skadad emalj (chippade tänder)

Min hund har fått skadad emalj på en tand, min veterinär berättade att man inte gör något åt emaljskador så länge pulpan inte är blottad. Men följer gärna tråden så uppdatera om hur det gått!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp 4 månader, tunga är lite röd vid två tänder.   [2] 2 feb: Emilabby 2 feb: Emilabby Att bli lurad att köpa en gravt skadad valp.   [13] 5 maj: Bosse R 28 aug: Ayrin Mat vid diarre / kliande tänder   [1] 19 okt: qosmo 19 okt: Ayrin Tips mottages på aktiviteter för skadad valp!   [5] 26 dec: Leovovve 28 dec: Anneli Djur plågeri!!! Drar ut tänder på labradorer!   [38] 20 jan: hundöga återkomst 18 feb: Ayrin Hund bet ihjäl hund – en kvinna skadad i tumultet   [90] 14 dec: Hortensia 27 dec: Hortensia Valpens nya tänder växer knepigt   [9] 9 maj: Malinolof 13 maj: Gurkans Trött skadad blandras hane 7år   [5] 27 mar: lufsen 1 29 mar: -Aslan pwd- Saknar tänder - vad gäller vid lydnadsprov?   [4] 16 jul: Suneeta & Cubus 17 jul: Suneeta & Cubus Teacup/minichihuahua, dåliga tänder + äter kattmat   [8] 30 jun: Katthund, perfekt djur! 2 jul: Torparinnan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chinese Crested Dog | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Grand Danois | Finsk Lapphund | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB